30
 • Kara kán
  #30
  Ennyi helyesírási hiba után tényleg nagy lesz ott a jókedv. :-)
 • Amergin
  #29
  Ezek a "nem laikusok" legalább a "fekete lyukakat" megtanulhatták volna helyesen leírni
 • OmaDeTorun
  #28
  Tudományos témákról szeretne beszélni, unja már a laikusokat,
  , legyen tagja közösségünknek , mindenkit szeretettel várunk fórumonkon, regisztráció nem szükséges az oldalunkon megnyílt a valósidejű csetelés lehetősége is (regisztráció nem szükséges), hozza magával barátait is , hiszen annyi érdekes téma vár megvitatásra, egyedül vagyunk? Ősrobbanás?
  Fekete jukak ? Vajon Nostradamus tényleg időutazó volt a távoli jövőből?
  Fórumunkon ,a szabad topiknyítás lehetősége adott , nincs korlátozás , nics regisztráció , csak a jókedv és korlátlan szórakozás mire vár még ?
  Minden ami tudomány , minden ami a jövő !
  http://senergy.atw.hu/
 • halgatyó
  #27
  Érdekes elméletet említ a cikk. Pár mondat (az eredetiben is) nem ártott volna erről a nagy ütközésről.

  Próbálom magam elé képzelni egy ilyen mega-giga ütközés lefolyását, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy az abszolúte lepusztítja a Földről a vizet.
  Abban az időben még nem volt úgy rétegződve és elkülönülve a Föld anyaga, ahhoz ugyanis hosszú idő kell (szerintem)

  Valamikor volt erről egy film valamelyik ismeretterjesztő tévén (egyiken a háromból: Spektrum, Nat.Geo., Disco. de már nem tudom melyiken)
  Valamit modelleztek, hogy milyen szögben kellett mekkora testnek x sebességgel becsapódnia, hogy a Hold ki tudjon alakulni. Azaz ne is tűnjön el az anyaga a világűrben, de ne is zuhanjon vissza a Földre.
  Asszem valami majdnem súroló beesést hoztak ki, vagyis nem telibe találta a Földet.
  Persze ez egy modellszámítás, vagyis vannak benne bizonytalanságok.
  Kíváncsi vagyok, hogy valaha (ennyi milliárd év után) találunk-e olyan infót, amely más megvilágításba helyezi ezeket a régi eseményeket.
 • Loverman
  #26
  Persze hogy mind tudod...
  és persze hogy ő a hülye :) :)
 • djhambi
  #25
  Vagyis olyan meleg volt, hogy antigravitáció lett, és a légkörbe került vízgőz tovaszállt. Persze ez felveti azt is, hogy a légkör többi része miért nem ment vele. Meg a cikk inkább arról szól, hogy hogy került ide a víz, és nem arról, hogy hogy repült el.
 • Doktor Kotász
  #24
  4,5 milliárd éve egy akkora égitest csapódott abba a bolygóba, ami ma a Föld helyén van, mint a Mars. Tehát nem egy méretesebb szikla pottyant le az égből, hanem egy másik bolygóval ütközött a föld elődje, és két égitest keletkezett az ütközésből. A Föld és a Hold. Előtte két másik bolygó volt, és nem volt se Föld, se Hold. Mindkét égitest olyan forróra hevült, ami vetekedik a nap felszíni hőmérsékletével. Ami víz lehetett bármelyik bolygón, az kirobbant a két bolygóból, és elfújta a napszél. Ha kicsapódott valahol, az nem itt van...
 • Tinman #23
  Szerintem Isten teremtette a 2. napon. Nem értem mi ebben a bonyolult...
 • philcsy
  #22
  Fasza csak nem a kérdésedre válaszoltam.
 • philcsy
  #21
  Az oxigén gyakori, a hidrogén is az. Az az elrendeződésük amit mi víznek hívunk a legstabilabb. A legtöbb kőzet tartalmaz oxigént. A napszél pedig részben hidrogén (ion). Ha a kettő találkozik jóesetben víz lesz belőle.
 • Kara kán
  #20
  megbizonyosodott az is-> megbizonyosodtunk arról
 • Kara kán
  #19
  De elfújná.
  A víz elvileg a napfény hatására szétbomlik H-né és O-né, és szétszóródik a világűrben, de minél kijjebb haladunk a naprendszerben, annál gyengébb a napszél és a napfény hatása, így érthető, hogy kisebb égitesteken is meg tud maradni a vízmolekula. Az Oort felhőben és a kisbolygóövben (ahol a Plutó is van) található égitesteken bizonyítottan van víz, és most megbizonyosodott az is, hogy a Jupiter és a Mars közötti aszteroidaöv égitestjein is van. Igazából, szerencsére elég sok víz van a naprendszerben, egyes égitestek tocsognak a vízben.
 • philcsy
  #18
  "Az aszteroidák átlaghőmérséklete - ami a Naptól ilyen távolságban megközelítőleg -120 és -70 Celsius között mozog - néhány év alatt elpárologtatná a felszíni jeget"
  Amiből az következne hogy le is csapódik a felszínén a víz. De honnan? Az aszteroidaövnek lenne egy nagyon ritka "légköre"? De azt nem fújná el a napszél?
 • philcsy
  #17
  #11-re ment vona.
 • philcsy
  #16
  Ha elég sok kisbolygót engedsz a marsnak akkor megnő a tömege, megolvad, kis szerencsével kialakul egy olyan mag mint a földnél, ezután már csak pár milió év lehűlés és kész a föld 2! Ha ügyesek vagyunk csinálunk neki nagy holdat is. :)
 • Amergin
  #15
  El lehet azon vitatkozgatnunk, hogy mi a "komoly" légkör. Az a légkör, amiben a légnyomás a földinek a százezred részét sem éri el, szerintem nem komoly és semmilyen terraformázással nem lesz az, annál is kevésbé, mert (már) nincs khm... "komoly" mágneses tere a bolygónak. Azt is helyre kéne állítani egy terraformázásnak, de ezt megtenni a fantázia világába tartozik.
  Ha te ezeket mind "tudod", akkor viszont én "nem tudom", hogy miért jegyzed meg hogy "igazából az nem áll össze", hogy miért "olyan" száraz.
 • Kara kán
  #14
  A csillagködből, amelyből a naprendszerünk keletkezett.
 • Kara kán
  #13
  Én ezt, amit leírtál, mind tudom.
  Mellesleg, a túl pici a bolygó ahhoz, hogy komoly légkört tarthasson vissza kijelentés nem igaz. Fuss neki még egyszer!
 • Amergin
  #12
  És a Napba hogy került 2.564 földtömegnyi víz (pontosabban oxigén)?
  Természetesen a magas hőmérséklet miatt ionizált plazmaállapotban van -de ott van!
 • Amergin
  #11
  Nem tudunk még eleget a bolygóról. Meglehet, hogy az északi sark közelében gigászi mennyiségű vízjég van a felszín alatt (mert az soha nem olvad fel ellentétben a délivel). Olyan nyomásviszonyok mellett, ami a Marson van (százezrede a földinek), a víz mínusz 25 fok körül olvad meg és 0 fok körül pedig már fel is forr. Ami pedig így a légkörbe jut, azt a nap sugárzása ionizálja, és az így létrejött hidrogént pedig a napszél elfújja a világűrbe! Így már érthető, miért is van csontszáraz ott. Ugyanakkor az északi sarkkör közelében leszállt meterológiai állomás picit megkapirgálta a felszínt és vízjeget talált pár centi mélyen.
  A terraformálás szerintem reménytelen. Túl pici a bolygó ahhoz, hogy komoly légkört tarthasson vissza. Mindamellett már most is 95%-ban CO2-ből áll a légkör, ami masszív üvegházgáz és még emellett is olyan hideg van hogy az egyenlítőn nyáron délben van kb. 20 fok...
 • Pares
  #10
  Tudtommal a Holdon és a Marson is találtak már vízjeget...
 • Kara kán
  #9
  Nem beszélve arról, hogy a 4,5 milliárd éve nekünk csapódott égitest is hozhatta azt a fránya vizet. Igaz, akkor kellett volna jusson a Holdra is...

  Nekem igazából az nem áll össze, hogy a Mars miért olyan száraz. Mert ugye kijjebb van, mint mi, közelebb az aszteroidaövhöz, és akkor oda többször kellett becsapódnia vizes égitestnek.

  Az más téma, hogy, ha nem akarnak oda leesni ilyen aszteroidák, akkor oda lehetne irányítani őket -> terraformálás.
 • tomonor
  #8
  mi volt előbb, tojás vagy csibe?
 • Julius Caesar
  #7
  Hmmm...

  ...terroristák?
 • jamborl
  #6
  a meteoritokra es az aszteroidakra, hogy kerul a viz?
 • Irasidus
  #5
  A vicc az amikor valaki a bulvárból (SG) vagy a médiából értesül a tudományról. :-D A szomorú meg az, hogy ebből messzemenő következtetést von le. Cipész maradj a kaptafánál - szól a rég mondás. (Lehet sértegetni ezután, de ez csak újabb bizonyítéka lesz a műveltségednek, és hidegen hagy.)
 • Amergin
  #4
  Jah, attól, hogy elpárolog még ott marad a légkörben és nem szökik el a világűrbe. Szerintem eredetileg is volt víz a bolygón és az a mai napig itt van, de a meteorzápor is hozhatott jelentős mennyiséget.
  Történtek olyan nagyságrendű aszteroida becsapódások a soksejtes élet megjelenése előtt, amik mellett "eltörpül" a 65 millió évvel ezelőtti esemény. Ezek az akkori óceánokat felforralták, akkora hőmennyiséget adott le a becsapódás. A víz nem szökött el, hanem szépen kicsapódott, amikor a bolygó újra lehült.
 • gombabácsi
  #3
  lassan kezd összenőni a tudomány és a bulvártudomány
  találnak egy apró dolgot és egyből hatalmas következetéseket vonnak le
  a nép pedig kétpofára zabálja
 • Balumann
  #2
  Érdekes, mert a Mindennapi Tudomány:A Föld születése dokumentumfilmbe azt mondják, hogy 3 megvizsgált üstökösből egyetlen egyen sem találtak vizet, és a víz külső régióból érkező kisbolyókból származik feltételezés szerint. Ha arra gondol a cikk, akkor meg már nem először fedezték fel, hogy vizet meg szerver anyagokat is tartalmaz
  Még elméletet is mondanak, hogy valami eltérítette egy nagyobb csoport pályáját ami keresztezte a Földét.
 • djhambi
  #1
  "Ez az ütközés annyira felhevíthette a dolgokat, hogy a Földön levő víz egésze elpárologhatott. Hogyan kaptuk tehát az óceánjainkat?"

  Ahogy ma is: lecsapódik idővel?