31
  • Kara kán
    #31
    Nekem a mobilos GPS már csak azért sem jöhet szóba, mert szemüveg nélkül nem látom a bolhatérképet. Az A-GPS pedig tényleg kuka, aláírom a negyedórás késést. Én nem is használom navigálásra a nokiámat, csak papírtérképként, egy cím megkeresésére.
  • szabi113
    #30
    Elősször is elnézést az előbbi kommentben lévő hibákért. Kicsit gyorsan akartam gépelni :)

    2002 óta vagyok Smybian S60 (Nokia 7650) felhasználó, és kb az indulás óta aktív tag vagyok Nokiaprogramokon. Konkrétan sosem tudtuk meg, de arra következtettünk, hogy nem menti az adatokat.

    De mást sem fejlesztetta Nokia 2007 óta. Ugyan úgy csak átlagos a zeneljátszó szoftverük (és a hangminőség is), a gyári webböngésző folyton kifagy az összes 2005 utáni (symbian 9-es) kütyün. Ezt sem javították azóta sem. A legújabb modellekben sem.


  • dchard
    #29
    szabi113:

    "A Smyiban-os nokiák (a legjobb tudomásom szerint) sajna olyan suták hogy nem mentik le az adatokat."

    Ez megbízható infó? Mert ha így van, ahogy mondod, akkor megvan az alapvető szoftvertervezési hiba, amivel a Nokia ellehetetleníti az offline gps-ezést. Ez nem fejlesztés kérdése, minden valamirevaló GPS tudja ezt a funkciót, a szabány jelentős része épít és támaszkodik az ephemeris és legfőképpen almanach adatok tartós (non-volatile) tárolására. Teljesen egyértelmű tehát a botrányos teljesítmény: az a-gps nélkül ezek szerint minden indításnál le kell töltenie az egész almanach-ot a készüléknek, ami tökéletes műholdvételnél is legalább 12.5 perc. Hogy rohadna el a Nokia ott ahol van... Ez nem a fejlesztés hiánya, hanem szándékos rosszakarás.

    A fogyasztás tekintetében meg egy jó minőségű nagy érzkénységű vevő egy miliamperrel sem fogyaszt több áramot, a jelfeldolgozáshoz és a számoláshoz meg már nagyon régóta nagyságrendekkel erősebb egy okostelefonban lévő CPU, mint mondjuk egy cél GPS-ben, szóval ott sem nagyon lehet probléma. A korábban említett mediatek vevőnek olyan alacsony a fogyasztása, hogy önmagában (kijelző nélkül, csak a pillanatnyi koordinátákat logolva) akár hetekig is képes lenne menni egy AA-s elemről.

    Dchard
  • krajcsovszkig
    #28
    Az 5800 nem volt rossz, most meg asszem augusztusban jön a Symbian^3 ami úgy tűnik nagyot fog ütni.
    Én is azért nem vettem most új mobilt, mert azt várom :P
  • szabi113
    #27
    Dchard: Na, tudunk mi értelmesen is vitázni :) ennek örülök :)

    A Smyiban-os nokiák (a legjobb tudomásom szerint) sajna olyan suták hogy nem mentik le az adatokat.
    A fogyaztás igen is közrejátszik szerintem, a vevők "gyengeségében". Ebben nem fogunk kiegyezni, úgy látom.

    Viszont akkor hadd szólaj hozzá a lehúzás elméletedhez. Nehiszem hogy a magyar piac miatt csinálják.
    Ihhon sem horribilisan drága a mobilnet (bár nem is olcsó), ha nincs mobilnet előfizetésed, akkor is kibírod azt a 10 Kbyte-nyi összeget. Viszont nyugatabbra meg mégolcsóbb, a netcsomagot meg hozzádvágják, csak legyél már az előfizetője valamelyiknek. Szóval nemhiszem hogy a lehúzás, és a szolgáltatókal kötött titkos és miszikus szerződések miatt van ez.

    Egyszerűen csak a Nokia az utóbbi 2-3 évben elhanyagolta a Symbian-t. Nem fejlessztette tovább a netes pozícionálást (ellentétben a Samsung-gal). Ezért is pártoltam el tőlük. Megalkották annó az N95-öst (2007) és azóta nem jöttek ki semmi igazán jó kütyüvel. És ez tényleg szégyen!!!! Megérdemelné a Nokia hogy pofára essen. Bár ha igy fojtatják, ez meg is fog történni.
  • dchard
    #26
    pezo77:

    A probléma szoftver független, ugyanis akár Nokia Maps-szel, akár Garminnal vagy bármi mással is ezt csinálja. Könnyen leellenőrizhető, ugyanis még csak el sem kell indítani egyetlen navigációs szoftvert sem, elég a telefonok Alkalmazások --> Hely --> Helyzet menüponjára menni, és várni, hogy mi történik (természetesen offline módban), lehet nézegetni a Müholdállapot nevű menüpontot is, ahol látszani fog, hogy bár legalább 5 műholdat lát teljes térerővel a készülék, mégis jellemzően 10 percbe is beletelik, mire pozíciót kapunk. Ez nonszensz és megmagyarázhatalan.

    szabi113: a garmin GPS-emben nagyérzékenységű mediatek vevő van, a készülék 40%-os háttérvilágítással képes akár 30 órányi folyamatos navigálásra. Nem gondolom tehát, hogy egy normális GPS implementáció alkalmazásának a jelentős mértékben megugró fogyasztás lenne a kerékkötöje. SZerintem szimplán nem cél, hogy offline módban jól működjön a dolog, és ennek könnyen belátható gazdasági oka van, természetesen ez a mi kárunkra történik.

    Egyébként attól, hogy kikapcsolod a készüléket, az utolsó állapotot természetesen elmenti a készülék, tehát nem mérvadó, hogy egy ki/bekapcsolás után milyen gyorsan áll fel a cucc. Azt kell nézni, hogy vajon hardreset után mennyi idő alatt tudja megmondani a pillanatnyi pozíciót.

    Dchard
  • szabi113
    #25
    jó, jó van benne igazság amit mondasz, kedves dchard. Igen, csináljhatnák ezt sokkal jobban is. De mint ahogy előttem írták, az energia felvételre is figyelni kell.

    pezo77: Azért megnézném azta pozícionálást, azután hogy kivetted az akksit a kütyüből fél percre. Utánna (hideg indítás) garantltan nem fog 45 másodperc alatt jelet találni. Ha mégis behozza, akkor viszont örülj, mert isteni mákod van :)
    _________
    De mindezektől függetlenül a nagy tömegeknek a mobilos GPS bőven elég lesz. Maximum egy hardcore kamionosnak nem lesz jó, de neki meg tényleg a hivatásához kell a nevi, ő tényleg fektessen be egy rendes céleszközbe. De gondolom a NavNGo inkább a széles tömegekre építene...
  • pezo77
    #24
    Nekem csak egy gagyi 6220c-m van, ami ugye Nokia. Meg van benne egy Garmin szoftver. Nekem offline modban 45 mp alatt megtalalja az ablakbol latott fel egbolt alapjan a poziciot, tehat megvetozom azon kijelentesedet, hogy az osszes nokia szar offline modban.
    Gondolkoztam, hogy vajon a nokia szoftveret vagy hardveret gagyizod-e, de tobbszor ujraolvasva a hozzaszolast, nem jeloltel meg szoftvert, tehat ugy ertelmeztem, hogy "az osszes gps-es nokia telefon szar, szoftvertol fuggetlenul". Nos, emiatt kellett vetoznom.
  • krajcsovszkig
    #23
    Egyébként a külső gps-vevők nem jobbak? Most már 6 ezer környékén lehet őket kapni, ha valaki sokat GPS-ezne telefonnal külföldön, akkor megéri egy olyat pluszban megvenni, ha az jól működik...
  • krajcsovszkig
    #22
    szabi113: A Nokia szerint az a csúcsmodelljük... :P

    Piel: Azért egy HTC HD2 kijelzője sztem már elég :D Főleg hogy "hivatalos" GPS készülékből is van 3,5"-es, az meg jobb telefonnál már a minimum.

    A telefonok meg net nélkül azért olyan szarul találnak műholdat, mert energia (és pénz-) takarékossági okokból szar vevőt raknak bele, mert "úgyis ott a net, akkor meg úgyis minek"
  • dchard
    #21
    szabi113:

    Az A-GPS egy jó találmány, félreértés ne essék. Csak az a probléma, hogy - legalább is a Nokia telefonokban - nem úgy működik ahogy kellene. Ugyanis ennek a technológiának két fontos célterülete van:

    1. Városi környezetben szűk utcákban ahol rossz a műholdvétel, a hálózatról letöltött almanach-hal segítse a GPS pozícionáló munkáját, hogy egyrészt nagyjából addig is tudd hol vagy, amíg nincs meg a 3 műhold.

    2. Másrészt megfelelő műholdállásnál megint csak az almanach gyors letöltésével segítse a GPS-t, hogy tudja melyik műholdak azok amik éppen fölötte tartózkodnak.

    Egy normális GPS, amennyiben megfelelő a műholdvétel, akár hidegindításból is képes 60 másodperc alatt felállni, ugyanis ennyi idő kell ahhoz, hogy legalább 3 műholdra zárjon a készülék, letöltse a megfelelő adatokat, amik a műholdjelre vannak modulálva.

    A probléma tehát nem az, hogy a-gps-szel néhány másodperc alatt van pozíciónk, hanem az, hogy a-gps nélkül miért tart ez 10 percekig tökéletes műholdvételnél?!?! A GArmin GPS-emnek akár hardreset után is elég 60-70 másodperc az első pozícióhoz, pedig csak az ablakba rakom ki, ahonnan az égbolt fele látszik mindössze.

    Dchard
  • Piel
    #20
    Nem akarom leszólni a mobil navigációt, mert biztosan sokat dolgoztak a fejlesztéseken, de NEM KELL! A drága PNA-kkal szintén így vagyok mert nem ér annyit a szolgáltatásuk mint amibe kerülnek. Az olcsó PNA egy teljes (nem Amigo)iGO-val tökéletes. Az olcsó alatt nem a rossz-használhatatlant értem. Ami könnyen, kényelmesen használható, ráadásul gyors az már megfelel. Még nem volt olyan, hogy a PNA-mnak (hideg indítás után sem)2 percnél többet kelljen a műholdak megtalálásához. Inkább használom külön-külön és kényelmesen, mint sz@r@kodjak egy készülékben a sok alkalmazással. Az igaz, hogy a mobiltelefonok kijelzőjének felbontása növekszik, de soha nem lesz akkora felületű, hogy naviként lehessen használni, vagy ha mégis akkora méretű lesz, akkor telefonként lesz ormótlan. Legalábbis szerintem.
  • szabi113
    #19
    krajcsovszkig: inkább a csúcsmodell szót kellet volna idézőjelbe tenni :)

    dchard: igen mondjuk a Samsung Symbian-os kütyüibe jobban megoldották a Netes GPS támogatás. Az egy hétre előre lekéri a műholdak helyzetét.

    És hasonlóan dolgoznak az IGO és ahasonló PNA-s szoftverek is, csak ők a legutóbbi navigálás alapján mentik le a műholdak pozícióját, és abből próbálja meg bekapcsoláskot a friss műhold pozíciókat megkeresni.

    De hidd el, átrepülsz a PNA-dal a fél világon(ahol drága a mobilnet, ugye?), aztán bekapcsolod, az se fogja tudni hogy hol van 10-20 percig.

    Itthon meg ne legyél garasoskódó, engedd fel szépen a netre hadd forgalmazza meg a maga 6-10 kb-át. És azt fogod észrevenni hogy hamarabb pozícionált mint bárelyik PNA.
  • szabi113
    #18
    Imádom a NavNGo-t de kicsit szűk látókörűek.

    "Ez nem a világ vége, ez egy új trend, ami ráadásul nem ért minket váratlanul - vélekedett Szilágyi Zoltán, a Nav N Go termékmarketing-igazgatója."

    Mivel nem is fejlesztenek Nokiákra (Symbian-ra) ezért tényleg nem fogja őket érniteni. Pedig hiába könyörgünk 2007 óta..... Ráadásul már többször is azt nyilatkozták hogy készül a Smybian verzió....
    Nembaj a mobiloké a jövő (nem feltétlenül a Symbian-é), nyugodtan le lehet maradni. Majd pár év múlva jutalmaznak a vásárlók érte...

    "nem lehet ugyanis egyszerre telefonálni is és navigálni is vele, főleg nem ismeretlen terepen."
    És tényleg nem. De ha ismeretlen terepen használnék PNA-t akkor sem telefonálgatnék. Úgyhogy ez az érvelés számomra csak mellébeszélés. De ha Végh Zoltán úr így szokott vezetni, akkor javaslom neki egy autós kihangosító beszerzését. És akkor bámulhatja a telefon kijelzőjén is az IGo-t. (no, persze ha nem a (még)multitask mentes Iphone-t részesíti előnyben.

    "A cégek képviselői ráadásul egyöntetűen úgy vélekedtek, hogy a GPS-piacon a felhasználók többre vágynak a mobiltelefonok által nyújtott korlátozott lehetőségeknél"
    Szóval a digitális iránytűben és az Augmented Reality funkciókban semmi fantázia nincs... Ok. Tényleg leragadtatok 2006-ban.

    "Az ingyenesség nem érte még el például a PND-k és a beépített navigációs megoldások piacát, márpedig Nánási szerint ez utóbbiak azok, amelyek jelenleg meghatározzák a navigációs piacot."
    Egyet értek. JELENLEG. De csak évek kérdése a dolog. Nem évtizedeké.

    "Az itt kibontakozó trend az, hogy a kisebb autókban is várhatóan hamarosan megjelennek a navigációs készülékek, így hatalmas növekedés elé nézhet ez a szegmens. Ezt a boomot azonban a Nav N Go szakembere inkább 2011-től valószínűsíti."
    Ez melyik marketing zseni találta ki? Valószínűleg 2012-ig szól a femondhatalan szerződése, nyilván azért ilyen optimista.

    Na mindegy, én drukkolok a cégnek mert szerettem a szoftvereit, de szerintem rosszul látják a helyzetet. És már most fáj ha arra gondolok hogy ez a jó kis vállalat veszélybe kerülhet a jövőben.
  • dchard
    #17
    Mastercry: na ez kicsapta nálama biztosítékot. Bennfentes vagy? Akkor áruld már el nekem hogyan lehet az, hogy az összes (igen, érstd szó szerint) Nokia telefon, bármelyik amiben van GPS, hálózati mód nélkül gyakorlatilag használhatatlan? Mitől lehet az, hogy bármelyik GPS-es Nokia telefon adatkapcsolat nélkül képtelen megtalálni a műholdakat annak ellenére, hogy egy hegytetőn áll az ember, meg sem mozdul, és a telefon szerint is az összes műhold látszik teljes térerővel? Csak nem szándékosan cseszte el a Nokia az offline módot, hogy az emberek mobiladatozzanak a szolgáltatók nagy örömére? Ezt a jelenséget eddig az összes GPS-es Nokia telefonnal tapasztaltam, amiket próbáltam, rendre: N82, N95, N95 8GB, N97, E71, E72. Kivétel nélkül ugyanaz a jelenség: offline módban álló helyzetben tökéletes műholdállás mellett is van hogy hosszú percekig nem képes még melegindítás mellett sem meghatározni az ember pozícióját és elkezdeni a navigálást, sokszor akár 10-15 percig(!) is eltart, mire magára talál. Komolyan modnom egyszer legyen időm, felkapom ezt a pár nem éppen belépőszintű telefont, és levideózom ahogyan nem működik a navigálás offline módban. Persze erre mondhatjuk, hogy igen az a-gps ilyen, csakhogy ahol az ember leginkább rászurolna a GPS-re: külföldön nyilván nem fog mobiladatozni horribilis összegekért.

    Ennyit arról, hogy a telefonba épített GPS kiváltja a céleszközöket. Én próbáltam már autóban is, túrázás közben is, meg geocacheléshez is ilyen szutyok telefonokat használni (elsősroban a fent említett Nokiákat), és higgye el mindenki: nem kívánom ezt a felhasználói élményt senkinek: lassú, pontatlan, igen hamar megadja magát tőle az aksi. MÉg arra sem igazán jó, hogy városi környezetben rövid távon gyalogosan vagy BKV-val elnavigáljon egy ismeretle kerületben. Borzalmas volt minden tapasztalatom.

    Dchard
  • WorldTorrent
    #16
    nem tudjatok hogy az ipod touch-ba van-e gps?
  • Mastercry
    #15
    Sziasztok,
    Bennfentes vagyok, de nyugodtan elárulhatom: Egyetlen navigációs szoftverrel felszerelt nokia telefon ára sem lett magasabb, mert belekerült a navi szoftver. Sőt minden navis sales pack-be belemegy az autós telefontartó is - ingyen. Így az ingyenességre alapozott érvelés teljes hülyeség. Jól látható, hogy nem tudnak mit kezdeni a GPS gyártók a Nokia lépésével.
    Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Nokia évente átlag 400 millió telefont ad el. Ezekbe - előbb utóbb - mindbe bele fog kerül a navi szoftver. Így senkinek sem fog kelleni a 50-80 ezer forintos GPS. Mert 50 ezerért lesz egy hasonló febontású érintőkijelzőfel felszerelt telefonod, GPS-szel, fényképezőgéppel, videó készítési lehetőséggel erős támogatással és még millió egy opcióval.
    Kiegészítve az előttem szólókat az egész cikk csak teljesen tanácstalan emberek szövegelése különösebb értelem-ötlet-irány nélkül.
  • krajcsovszkig
    #14
    Mivel a Nokia Mapsról van szó, ezért nem tartom olyan meglepőnek, hogy a Nokia "hivatalos" csúcsmodelljén mutogatják... :)

    tmisi:
    Szerintem azért egy részük megvenné, maximum nem az egész világra szólót, amit gondolom letölt, hanem csak azokat, amiket tényleg használ.
  • chuky123
    #13
    Mert olcsóbb mint megvenni. Nem kicsit féltik a poziciójukat (állásukat) Igosok.
    Lassan ez a gps lufi is kipukkan. Ma már szinte mindenbe raknak gps-t. Törvényszerü hogy egyre olcsobb -eseteg ingyenes- legyen.
  • Garfield
    #12
    Miért olyan biztos benne hogy aki tört szoftvert használ, az fizetne is érte??
    Egyelőre a GPS nem létszükséglet.


    Akkor miért használják tört szoftverrel?
  • tmisi
    #11
    "A Navi-Gate ügyvezetője szerint ez a vásárlók körülbelül 25 százalékát viszi el, ami komoly problémát jelent az egyébként sem túl nagy piacon."
    Miért olyan biztos benne hogy aki tört szoftvert használ, az fizetne is érte??
    Egyelőre a GPS nem létszükséglet.
  • GLewy
    #10
    Milyen meglepő, hogy a fényképen egy Nokia N97 mini van az ember kezében.... :)
  • Glutamin
    #9
    A Win CE/Mobile alapú készülékeken szépen fut az iGo. Szóval ez már részben a jelen.
  • krajcsovszkig
    #8
    Hát ha nem lenne ilyen ordenáré drága, akkor lehet, hogy többen megvennék...
    Esetleg lehetne mondjuk percdíjas a használata, akkor legalább a sok hülye nem használná akkor is, mikor semmi szükség nincs rá.
  • torreadorz
    #7
    Szerintem meg alapvetően a különálló gps-eknek hamarosan végük van. Ahogy a telefonok fejlődnek, hamarosan semmi akadálya nem lesz hogy teljes értékü gps szoftver és térkép + hardware is legyen bennük, innentől kezdve meg minek venne az ember egy külön gps-t ha a telefonja is tudja ugyanezt.
  • Zro
    #6
    "mobiltelefon alkalmatlan a navigációs készülékek kiváltására, nem lehet ugyanis egyszerre telefonálni is és navigálni is vele"

    Egyébként meg lehet :)
  • jocco
    #5
    NNG meg NG is elmehet a francba, lenyulós banda mind, s most csak magyarázzák a bizonyitványt. Különben is a Nokia nem csak térképeket hanem a helyfüggö szolgáltatásokat is ingyenesé tette, a szoftver miöségéröl meg majd akkor pofázznak ha gyalogos navigácban bemondja majd a szoftverük az utcaneveket is. A nagy inovációjuk az IGO amigo is egy kalapszart sem érne ha nem lehetene szarrá hekkelni, talán nem a 3D baromságot kéne eröltetni hanem rendes navit csinálni.
  • lammaer
    #4
    "mobiltelefon alkalmatlan a navigációs készülékek kiváltására, nem lehet ugyanis egyszerre telefonálni is és navigálni is vele"

    Valóban, a GPS meg azért alkalmas a navigációra, mert lehet vele telefonálni, nem?

    Ekkora porhintést, azért nem alkalmas a teló navigációra mert navigáció közben nem lehet telefonálni vele. Hát gratulálok, mehet politikusnak.
  • bakagaijin
    #3
    Itt egész konkrétan mely funkciókra gondolsz? Mármint milyen olyan extra funkció van a drágább és funkciógazdagabb programokban, ami nincs az Ovi-ban és megéri fizetni is érte. A vicc ugyanis az, hogy az Ovi pl. több országot is támogat, mint az értékesített iGo lista...
  • BenceYCE
    #2
    Szerintem meg bőven elég a telókba épített GPS kihasználása. Az első évben még az újdonság varázsa hatott rám, de mára belátom, hogy csak a rendszeresen új címekre rohangálóknak éri meg a drágább de funkciógazdagabb készülékeket, szoftvereket megvenni.
  • pasi29uk
    #1
    Szerintem tök frankó dolog, ha egy telefon segíti a látássérülteket a navigációban (headset)