51
  • USAMEN POWER
    Ez mekkora szánalom... és ez csak egy a sok közül.
  • teddybear
    Igen olcsóbb. Egy automata nagyon drága, egy fiatal lányt pár fillérért lehet rabszolgamunkára hajtani.
    A japánok is így csinálták addig, míg a japán munkások el nem drágultak. Így aztán kiadták a rabszolgamunkát máshova.
    A SONY gödöllői gyárába sem vesznek fel mást, mint fiatal, az általánosból éppen kimaradt lányokat, illetve frissen végzett műszerészeket. Lehetőleg nógrádi és pest-megyei kis falvakból, ahol aztán végképp nincs más munka.
    Hatvanban meg a koreaiak próbáltak keménykedni a magyar melósokkal, és felháborodtak azon, hogy merészeltek visszaütni.
  • bandypappa
    "Egyébként ez olcsóbb, mint gépekkel megcsinálni? Úgy értem, hogy egy ember kevesebbet fogyaszt, mint egy gép?"

A gép kevesebbet fogyaszt, de ha te ma xbox-kontrollereket gyártasz, holnap meg alaplapokat, akkor nem kell 2 gyártósort beszerezned (meg a többit).
  • bandypappa
    igen ez is egy megoldás. Én az élelmiszereknél például az egészséges ételeket zöld matricával a károsakat pirossal látnám el. Volt is egy ilyen kísérlet, aminek a nagy gyártók nem örültek, mert a felvilágosultabja nem veszi többé a szemetet.
  • Julius Caesar
    "A Microsoft az ügy kipattanása után sajtóközleményben tudatta a világgal, hogy "fogalma sem volt a KYE Systems gyáraiban uralkodó körülményekről""... Persze, fogalma sem volt. Szerintem maradjunk ennyiben!
  • Sir Ny
    Egyébként ez olcsóbb, mint gépekkel megcsinálni? Úgy értem, hogy egy ember kevesebbet fogyaszt, mint egy gép? o_O
  • Sir Ny
    Lehetne ez ellen tenni. Minden cuccból lenne egy olcsó kínai embertelen verzió, meg egy drága európai verzió, és a vevő eldönthetné, hogy melyiket szeretné...
  • Balumann
    Ez sajnos így van, megkeressük mindenből a legolcsóbbat, egységesen nem gondolva arra, hogy az miért olyan olcsó, és hogy mit támogatunk azzal. Mondjuk egy ilyennélén nem gondoltam volna, hogy ezért ilyen olcsó, mivel egyre inkább a gépek végzik el az ilyesmi feladatokat. De ha gondolkodnánk ezeken is, nem itt tartana a magyar gazdaságunk sem valószínűleg.
  • narumon
    Mondjuk a cikk is hatásvadász abból a szempontból, hogy az a kaja amit itt a képen mutatnak az a kinaiak 50%-ának maga lenne a mennyország...
  • Magnum PI
    Számomra az a hihetetlen, hogy ott ilyen körülmények között is dolgoznak itt meg sokkal jobb körülmények mellett sem lehet rávenni sok embert a munkára. Sajnos ezt nem látják az emberjogi aktivisták meg az egész unió hogy van különbség szegény és szegény ember között...
  • bandypappa
    Sajnos ez a gazdaságosabb előállítás ára.
    Nem csak az xbox kontrollereket gyártják Kinában, hagynem gyakorlatilag mindnent. Most mi lesz?

1. bojkottáljuk a kizsákmányoló vállalatokat
    2. Hangoskodunk, vizsgálatokat indítunk, csóváljuk a fejünket és minden marad a régiben, csak a lelkiismererünket nyugtatgatjuk.
    3. Nem gondolunk bele és tovább vásároljuk az olcsóbb árukat

Úgy gondolom akárhogy is hangoskodunk, ellenezzük mégsem fogunk többet fizetni ugyanazért a termékért. Nem gondolunk bele miért ilyen olcsóak egyes termékek, mert csak az egyéni hasznosságot nézzük. De ennek az árát a nincstelen munkások tömegei fizetik meg, nem érdekel minket az ö nyomorgásuk, csak a mi kényelmünk. Ez szomorú, és még szomorúbb, hogy fordítva is így lenne (kínai fogyaszt-eu,usa plgár dolgozna). Hisz ha alacsony az előállítási költség, akkor az árból is lehet engedni. Az emerek úgyis az olcsóbbat választják 2 hasonló termék között. Persze tisztelet a kevés kivételnek, mert ha én is körülnézek nem tudnám megmondani hány kínai termék vesz körül és nem csak az IT szektorra igaz ez és nem csak Kínára.

Addig lessz jelen ez a termelési mód, amíg az emberek csak a saját hasznukat tartják szem előtt. Most már én is azt a nézetet vallom, hogy többet vagyok hajlandó adni a fair-trade termékekért, mint venném ugyanazt olcsóbban. Lehet hogy én egy rosszabbul járok, de az összképet tekintve nagyobb a hasznosság és ez az amire oda kéne figyelni. Szerintem ez van, de remélem változni fog.