16
  • Locutos
    #16
    kissmiki: Igen en se szeretem a helyesirasi hibakat, ugyhogy igyekezni fogok megjegyezni.

    ööö marminthogy kepzeljem el a lehetosegeket? Azt el tudom kepzelni jol hogy ezaltal minden filmet meg jatekot csak cloudon tudjunk majd elerni, es igy sokkal hatekonyabban fogjak tudni a zsebemet/zsebunket kiuriteni :)
    Ne ertsen felre senki, en nem megrogzott warezparti vagyok, amit lehet lopjunk el, ami kijar az alkotonak kijar. Na de nem mindegy hogy en egy nemet vagyok vagy egy amerikai vagy egy magyar. Mennyi nekem 50 euro, es mennyi nekik.
    Mert ha jozan esszel elnenek es igyekeznenek mindenki szamara elerheto arakat szabni, de nem erre megy ki hanem a minel nagyobb profit az elv.
    Itt egyertelmulen latszik hogy a hibas lancszem a PENZ, maga a monetaris rendszer. Mert mar ma is elterjedt jelenseg, hogy az interneten mennyi minden elerheto ingyen, csak azert mert meg akarjak osztani alkotsaikat(stb) mindenkivel. Hogy en is joslasba bocsatkozzak ez lenne a jovo "nyero" "gazdasagi" modellje. Mint ahogy te is irtad BlackRose, hogy mikor nem lenne munkaja a bankoktol creditet venne fel, mikor meg lenne munkaja visszafizetne. Mar a te peldadbol is latszik hogy ez egy ertoltetett nyogedezo rendszer ez a monetaris rendszer.
    Most a betevo kenyerert kell annak a programozonak mindig creditbe masszon? szo szerint hogy ne haljon ehen. Ha mar elszakadunk a kapatol meg a traktorol akkor miert eroltetjuk mintha meg mindig ugy nezne ki hogy mindenkinek meg kell gurcoljon, mert haj de nehez az elet, kemenyen meg kell kapalni a betevoert? De pedig a penzrendszer pontosan ezt csinalja, versenyhezlyzetbe teszi(Kenyszeriti) az embereket, de sokkal sokkal sokkal karosabb rombolobb modon mint epito modon. Es ide rengeteg peldat be lehet sorolni: a rengeteg felesleges koztes fejlesztesi termekek, amelyekre szukseg van hogy mindig forogjon a penz(eladas<->vasarlas) csakhogy ezek mind a hulladekok kozt vegzik, ezaltal csak a kornyezetet romboljak. Mondok egy peldat: DirectX11 mindenkinek csorog a nyala a tesszellaciotol, micsoda grafikai javulast hoz. Dehogy hoz, hoz egy fenet, eltorpul a raytracing mellett. Nem tunik fel senkinek(nekem feltunik mert hobbibol jatekgrafikaval foglakozok) hogy a raytracing mar tobbmint 10 eve fellelheto a neten mind amator grafikai programokban, mind pedig ujabban hivatalos profi szoftverekbe(OptiX) de nem HARDWAREKBE! A valosideju raytracing meg a legjobb Radeonnal is, es n darab Fermivel is csak utopia. Vilagos hogy miert: ha egybol raytracing processzort adnanak ki, nehezebben biztositanak a folyamatos ujitast, es a folyamatos minel zokkenomentesebb profitot. Na szoval az uj Fermikkel meg lesz teve egy par kupac a szemetdombokra! (pedig en is NVIDIA fan vagyok!)
    Masik karos hatasa a penznek: a tarsadalmi feszultseg keltese.
    A penzert mindenkinek meg kell kuzdenie, magaert a betevo falatert is!, es mindenkinek egy elete van minel jobban szeretne elni, minel tobb mindent szeretne megvenni, de a penz az bizony nincs korlatlanul, igy at kell taposni erte mason. Ez pedig egyet jelent egymas leertekelesevel.A penzrendszer csak lassit minket, mert a profitorientaltsag miatt igyekeznek kiszoritani a kockazati tenyezoket, igyekeznek elkerulni a drasztikus valtozasokat, eppen azokat a probalkozasokat amelyek gyorsabban vinnenek minket elore. De egy szabad rendszerben, ahol mindenki azt alkot amit akar, azt tesz kozosse amit akar, mentesul ezektol a korlatoktol es garantaltan(valoszinuleg) a legjobb leghasznosabb dolgok terjednenek el.
    De errol amit en hoztam fel sokkal jobban beszel a 2 es Jaque Fresco Zeitgeist dokumetumfilm Venus project -je.
    Ne hagyjatok ki a Zeitgeist Addendumot!
  • norbre
    #15
    magánélet? mi az?
  • BlackRose
    #14
    Én személyesen fejlesztő (Software Engineer/Developer) vagyok de számtalan tudás alapú muka is hasonló feltételekkel rendelkezik az említett model/forma általi működésre, kb. minden amit számítógépen csinálunk, és sok minden amit ma még nem vagy csak részben de a jövőben igen.

    AMi a Cloud Computing-et illeti, nem veszi ott el senki a PC-t, igaz több form-factor is megfelel majd a munka különböző részeinek, de a kliens gép meg marad, az adatközpontok és IT rendszerek lesznek azok amelyek ma cég nélkül nem igen létezhetnek, de a Cloud cég nélkül is lehetőséget ad, hogy komoly infrastrukturát használhatjunk és ez pont az amire szükség van, egy cégen kívüli, project orientált meghatározott időre szóló taskforce csapatokkal és egyénekkel elvégezhető feladat megoldása nem elképzelhető az IT infrastruktúra nélkül. Na most a Cloud lehetővé teszi, hogy ezt báreljük skálázható formában pont akkor amikor szükségünk van rá, helység, méregdrága server/network hardware, IT csapat és formális szervezet nélkül.

    Képzelt el a lehetőségeket amik ezzel jönnek majd. :)
  • kissmikki
    #13
    Azért figyeljünk oda néhány alapvető helyesírási szabályra. A "lessz" nagyon durva hosszú sz-el írva!
  • who am I 7
    #12
    nyilván nyilván való,hogy nyilván való
  • monzta
    #11
    abszolút egyetértek, totál erre halad a dolog ez nyilvánvaló. DE! ahogy elöttem is irták, vannak olyan szakmák/munkák, amiket egész egyszerűen nem lehet megoldani máshogy(csak esetleg költséghatékonyabban pl)és az ugye nyilván világos mindenki elött, hogy pl a segélyért sorbanálló alkoholistákat nem fogod beültetni a számítási felhők elé.. hihetetlen változások lesznek/lehetnek a jövőben, de iszonyú sokan lesznek akik lemaradnak. te, vagy én ezt felfogjuk, és próbálunk is lépést tartani(nyilvánvalóan szeretnénk is lépést tartani)de a mai felnövő generációban is vannak olyanok, akik egész egyszerűen szarnak arra hogy mi lesz. mondhatom azt hogy aki kimarad, lemarad. de a szakadék egyre nagyobb, és megoldást nem nagyon látok..
  • FoodLFG
    #10
    Érdekes dolgokat szoktál írni, ez tetszik.
  • Locutos
    #9
    Nem hangzik rosszul. De megis mit dolgozol te amirol el tudod kepzelni hogy a tobbseg is meg tudna belole elni?
    Es a Cloud Computinggal meg csak ovatosan, nagyon jo lessz, nagyon konnyu lessz hasznalni, draga sem lessz, gyors is lessz, de a maganeletbe nemtudom mennyire jo. Ha tolem elveszik a PC-met, akkor milyen sajat magan dolgaim/eletem lessz nekem? Esetleg ezt is elmagyarazhatna nekem valaki miert lessz ez nekem jo :P
  • BlackRose
    #8
    Már egy ideje azt mondom amikor és ahol csak tudom, hogy a jövőben (és nem is olyan nagyon távoli jövőről beszélek) a 20. századból megszokott "munkahely" napról napra kevesebb embernek lesz életének része, ehelyett jövedelemforrásokról fogunk beszélni és méghozzá általában nem is egyről.

    Képzeljük ezt el, mint valami "freelancer" féle tevékenységet (persze nem a megszokott szűk értelemben), ügynökök fogják majd szórni szét a munkát és az ügyfeleket és elfogadunk valamit, megcsináljuk és lépünk tovább a következő feladatra.

    A cég lényege (vagyis miért is léteznek cégek) egyszerűen Ronald Coase által megmagyarázott úgynevezett "transaction cost" csökkenése amivel a másik komponens az "operational cost" növekedése jár, a lényeg, hogy az első csökkenése nagyobb legyen mint a másik növekedése. Mivel ma az Internet és szuper fejlett telekommunikációs környezet lehetőve teszi, hogy a "transaction cost" alacsony legyen cég nélkül is (és ez esetben az "operational cost" zero) a legtöbb cégre (bár ami a tudás alapú munkát illeti) egyszerűen nincs és nem lesz szükség. Az emberek önnálóan képesek lesznek ügynökök által (vagy akár azok nélkül is) meghatározott időre szóló munkát - projektet találni, együttműködni másokkal és elvégezni a munkát.

    És ilyen környezetben az ember munka és szabadideje sokkal jobban a saját irányítása alatt van, nincs szüksége főnökre és nincs meghatározott időhöz kötve (persze az együttműködés miatt nincs 100% szabadsága de sokkal nagyobb szabadságról beszélünk mint a 9to5 munka esetében. Persze ezt követni fogják a társadalmi szokások változásai, törvények és jogszabályok fognak születni stb. szóval egyszerűen ezt az utat nem lehet elkerülni. Csak azok a munkahelyek maradnak klasszikus megszokott 20. századi rendszerben amelyeknél nem lehet megoldani a "taskforce oriented" rendszer bevezetését (és idővel ez majd nem lesz a domináns forma) pont úgy mint ahogy ma már nem az ipari munkás a domináns gazdasági résztvevő hanem az iróasztalnál dolgozó ember, vagy mint ahogy 100+ évvel ezelőtt nem a földműves maradt a domináns munkaforma hanem az ipari munkás lett az. Most az információs társadalom transzformációjának felsőbb fokán a cégek lesznek azok amelyek elveszítik a domináns munkaszervezési forma szerepét és helyette az apró jól összekötött (de független) változó "taskforce" csapatok és egyének veszik majd át a domináns szerepet.

    És ilyen környezetben, nem a hol és mikor lesz a kérdés és a lényeg, hanem a mit és kivel. Nem fizetést fogunk kapni hanem jövedelmi forrásaink lesznek (lehet, hogy rövid távon nem annyira stabil mint a megszokott fizetés, de közép és hosszú távon igen... és persze erre is már megvan a mechanizmus, hogy stabilizáljuk a bankok segítségével (gyenge jövedelmezési periódusokban hitel, erőss jövedelmi periódusokban hitel visszafizetése és tartalék feltöltése).

    Vagyunk már akik igy csináljuk egy ideje (persze még megközelítőleg sem olyan szinten és olyan környezetben mint amilyen lesz majd mondjuk 5-10-15 év múlva), és a világon semmiért sem cserélném vissza a régi formára (pedig dolgoztam multiknál is és kis cégeknél is). De ez a legjobb, érdekesebb a munka, több és érdekesebb emberekkel van dolgom nem szívatnak a főnökök és ami a legjobb, nagyobb a pénz is :) ... és a telefonom sokkal ritkábban cseng... :) csak akkor hívnak ha tényleg szükséges és soha sincs semmi késve mert most csak olyan emberekkel dolgozok akik el tudják végezni a munkát megfelelő produktivitásal, megfelelő minőségben... ha van aki nem olyan, hát nem veszek részt a táncban... nem vagyok céghez kötve, nem kell tűrnöm a baromságokat és az inkompetenciát.

    Persze az elején egy picit káosz is volt de gyorsan stabilizálódott a dolog, és most már óriási többségben csak megbízható emberekel van munkakapcsolatom.

    És persze amikor a "Cloud Computing" majd elterjed akkor lesz csak igazán lehetséges az a világ amit leírtam :) de ez jön, felkell készülni rá, és nem elhalasztani a lehetőségeket. Mert a jövő a lehetőségekről szól nem az ellenőrzésről, nem a kontrollról... ha tetszik valakinek ha nem.
  • Ferrer
    #7
    Gyurcsány!
  • Oláh Herkules
    #6
    "Viszont a jelenlegi gyakorlat szerint igen :)" magyarország magyarország...
  • Oláh Herkules
    #5
    nem úgy tűnik. Manapság már mindenki mánáger, vagy mánágolgat (gyak vizet gereblyézik, tortát heggeszt, pudingot fűrészel).
  • B0nFire
    #4
    Ez különösen vonatkozik az építőipari munkásokra, szikvíz-palackozókra, továbbá a kőfaragókra és balett-táncosokra.

    Ekkora marhaságot már rég olvastam. Mintha mindenki tintanyaló lenne. Azért még mindig jóval többen dolgoznak a fizikai termelésben, mezőgazdaságban, szállítmányozásban, a fent említett építőiparban, szolgáltatásokban stb.
  • Gascan #3
    Nem köteles :) Tényleg?
  • Fresh Duke
    #2
    "A német cégek 56 százalékánál már létezik ilyen megállapodás, míg 34 százalékánál szóban tisztázták a felek a részleteket."
    És a maradék 10? :D
  • evetke007
    #1
    "A jelenleg hatályos munkajogi szabályok szerint egyébként a dolgozó nem köteles a munkaidején kívül is a főnöke rendelkezésére állni vagy fogadni a telefonhívását, illetve megválaszolni az e-mailjét. "

    Viszont a jelenlegi gyakorlat szerint igen :)