25
-
#25 Cikk nem cook , atirja az ipodom angol megfelelore sry -
#24 Miert?szerinted mennyi a Magyar atlag iq? Me legy ennyie optimista. Cook szerintem meg hiteles,es men iq top Bessel hanem memoriarol,az nem ugyan az...boccs a hibakert az iPod elegge fake -
#23 a cikkben én nem olvastam, hogy csökkenne az intelligencia szinted, te hol olvastad? -
tomcsa4 #22 Egészségtelen evés közben TV-zni vagy beszélgetni. Maximum két fogás között jó beszélgetni. (De én is szoktam TV-t vagy youtube-on Heti Hetest nézni evés közben, viszont tudom, hogy egészségtelen.) -
gombost #21 Szerintem ez úgy, ahogy van nem igaz. Hét éves voltam, amikor az első számítógépemet megkaptam és 14, amikor először volt internetünk (azok a régi szép faxmodemes idők, brr... :)), azóta rá vagyok gyógyulva az elektronikus kütyükre (PC, okostelefonok, konzolok), nagyon sokat játszom (előfordul, hogy 6-7 órákat is), ugyanakkor az intelligenciaszintem magasan az átlag fölött van (és nem, nem netes teszteken lett lemérve). Bár ebben lehet szerepe annak, hogy gyerekkoromban egyfajta jutalomként játszhattam csak (ha megtanultam, kitakarítottam, segítettem főzni, ilyesmik). -
#20 Én még ezzel a mondással nőttem fel (a 80-as években voltam gyerek): Magyar ember evés közben nem beszél! Voltak ilyen szentenciák, amelyek se nem igazak, sem értelmesek nem voltak. Evés közben is csinálni kell valamit. Ha nem kütyüzünk, akkor olvasni kell egy könyvet, vagy valami.
A budin is olvas az ember, ha más nincs kéznél, elolvassa az illatosító flakonját, vagy a papír csomagolását. Ennyi erővel nem mindegy, hogy internetet olvasok? -
BlackRose #19 Yep, BALANCE... the most important thing in the World... nem csak az életben, szokásokban hanem a pénzügyekben is :) persze éppen ott látszik mennyire nem ez szerint élünk :) és aztán csodálkozunk ha esünk egy nagyot. Persze függetlenül, az aki nem úgy csinálja ahogy a körülmények követelik az nem lesz sikeres. Most ugye kérdés mi a siker? De amikor filozófálunk akkor ez igy szokott lenni az egyik kérdés inkább másik kérdéseket tár fel mint, hogy válaszhoz vezetne legalább is egy mélységig aztán már vissza kell jönni vagy a végtelenségig filozófálni fogunk :) -
vmiki88 #18 "nálunk az étkezések ideje alatt minden technikai eszköz használata tabunak minősül. Így tudunk ugyanis beszélgetni" - szögezte le a neuropszichológus professzor. "
Az nálam nem lenne túl szép látvány :D, meg úgy sem szeretem, ha kaja közben azt várják, hogy beszéljek.
Egyébként egyensúlyt kell találni. Ez a varázsszó. -
#17 nekem is ez a bajom az egyetemekkel ):
hiába értek mindent/vagyok ügyes, nem tudom beseggelni azt amit általában kérnek, így ez a jegyeimen is meglátszik... -
BlackRose #16 Különben, okosabb emberek picit jobban látják mi van a sarok mögött, persze ők is tévednek, de a tévedés valószínűsége nálluk egy picit kisebb. Na most vannak dolgok amelyek negatívan befolyásolják a társadalom fejlődésének irányát, és csak nagyon kevésen múlik néha, hogy valami pontosan milyen irányban fejlődik, sokszor akár véletlenűségen is. Ezért mondtam, hogy igen is meg nem is.
Minden döntésnek megvan a következménye, a döntés végrehajtás hatékonyságának még jobban... szóval erre gondoltam, az igazi gond amikor valami nagy rétegekre terjed ki még akkor amikor csak gyerekcipőben áll, és a központi irányítás így szokta csinálni és akkor mire észbekapunk már késő, már sok tözet kell oltani, nem csak egy cég vagy egy falú vagy egy város, kőrzet találja magát problémában, hanem egy ország vagy pl. EU esetében akár egy főldrész is... rossz döntések ilyen esetben óriási terhet jelentenek. -
#15 én az 1666-ra xDD (londoni tűz) -
BlackRose #14 Azért is mondtam, hogy "Valószínűleg igen is meg nem is." :)
Egyébként ahogy mondani szokták, csata után mindenki tudja mit hibáztak el... -
andersh #13 nem lehetett volna jobban mert akkor most úgy lenne
minden azért van úgy mert így lehetett...
persze ha előre tudták volna h robbanni fog csernobil meg ilyenek akkor nyilván, de nem lehet előre tudni, csak utólag okos az ember
most ez csak egy példa -
andersh #12 én 3 változónál többet nem tudok megjegyezni.
tehát pl egy összeadást még csak-csak elvégzek fejben, de szorzásból csak a könnyebbek mennek.
régebben meg mennyi évszámot meg faszságot bemagoltam. aztán úgyse emlékszek már egyre se csak az 1222-re :D -
andersh #11 "Így tudunk ugyanis beszélgetni"
miért nem megy fel msn-re?:D
-
BlackRose #10 Hehe többek között erre is gondoltam, sajnos ma a suliban és az egyetemeken erővel memóriának tekintik az embert és nem processzornak... tárolják az emberekkel a hülye adatokat (legtöbb soha nem is kell) de gondolkodni nem tanítják meg az embert. A netezés és a peer-to-peer tanulás pedig éppen gondolkodni tanít és nem a memorizálás az amit fejleszt.
Persze megfelelő munka után az elengedhetetlen dolgokat az ember úgyis memorizálja de az édes kevés információ ahhoz képest ami ma a rendelkezésünkre áll. Szóval igy igaz. Gondolkodás, összefüggések, minták (petterns) ez az ami ma fontos. -
#9 basszus
nagyon sokat netezek, főként szakirodalmat szoktam olvasni (biológia/kémia/biokémia/fizika/matematika) és hónapok óta nem tudok rájönni, hogy mitől romlott ennyit az emlékezetem.
Nem tárolok adatokat, inkább csak összefüggéseket, mintákat, mert tudom, hogy az adatokat fel tudom keresni bármikor.
Valahol rémisztő; -
BlackRose #8 Nem természetes, a társadalomban nem beszélhetünk természetes dolgokról (az egy rohadt nagy tévedés) a társadalomban spontán dolgokról beszélhtünk. A társadalom és kb. minden ami vele jár nem természetes (de nem is mesterséges) hanem spontán, nem tervezte senki hanem egyének cselekedeteinek nemlineáris spontán "szüleménye". Különben az amit ki akartam hangsúlyozni kb. az, hogy ne a múlt mércéivel mérjük a jövőt...
És nem is kiválasztódásról beszéltem, hanem adaptációról a kettő még véletlenül sem egy.
Egyébként a baj éppen abban van amikor saját véleményünket akarjuk a világra (társadalomra) erőszakolni, ha hiszed ha nem az se nem természetes se nem spontán, az design (mesterséges) és míg apró dolgok esetében az a hatékony és a jó, a társadalom esetében nem. Az emberek nem sakkfigurák, hogy valaki a saját akarata szerint mozgassa őket. Az agyunk alkalmazkodó képessége ide hozott bennünket ahol vagyunk, a fejlettség legmagasabb fokára és tovább visz bennünket, az ami visszafordíthatja a világot és hanyatláshoz vezethet az nem az agy adaptációja nem a spontán társadalmi fejlődés hanem az diktatúra, az amikor valaki vagy valakik a társadalmat a saját elképzelésük szerint akarják formálni. Mindég ez volt a baj és mindég ez is lesz. Az "okos" emberek mint pl. Gyurcsány aki mindent jobban tudott mindenkinél (csak éppen az volt a baj, hogy mindent rosszul tudott),vagy mint az Obama aki azt mondja "not passing the bill is not an option" és akkor azt mondják demokrácia van :) "not an option" az nem demokrácia az diktatúra. A világ túl komplikált ahhoz, hogy egy ember vagy akár egy nagyobb szakértő csoport fel tudja fogni, és még ha feltudnák fogni akkor sem rendelkeznek elegendő információval. A spontán alkalmazkodó agy az ami a tudást a legmagasabb pontig viszi és az ami a tudást a legjobban összeköti, alkalmazza és terjeszti, és ez percról percre változik, tulajdonképpen az amit a világról tudunk az már a mult (nem a jelen). Az alkalmazkodó agy viszont él és változik és annyira fantasztikus, hogy a még ismeretlen jövőre is képes sok esetben válaszolni, csak szabadságot kell neki adni, hogy éljen és fejlődjön.
Én bizok az emberekben mert ami van azt mind az embereknek köszönhetem. Az emberek nem hülyék, a civilizációnk (akármennyire is nem tökéletes) a bizonyíték. Lehetett volna jobban? Valószínűleg igen is meg nem is. -
lapaleves #7 ezzel kábé azt mondod szarjunk rá, majd a természetes kiválasztódás.
azért ennél lehet egy kicsit tovább is menni, fel lehet tárni a dolgok lényegi elemeit és meg lehet állapítani, hogy az adott dolog esetlegesen károsabb, mint amennyi haszonnal kecsegtet.
én azt mondom elemezze csak az emberünk. van pár tini a közelemben, szerintem holtan csuklana össze ha kivenném a kezéből a kütyüt. magától egyik se fog rájönni, hogy rossz.
meg lehet előzni és próbálni egyensúlyt tartani, vagy rá lehet bízni "az agyuk alkalmazkodó-képességére". én inkább az előbbit preferálnám. -
BlackRose #6 Nem kell az agyat félteni... az agy alkalmazkodik a környezethez... lehet, hogy a 21. század embere nem tudna jól funkcionálni a 20. vagy 19. században de a 21. században éppen azokra a képességekre van és lesz szüksége amelyeket felvesz a környezetében.
Az a baj, hogy erővel statikusnak nézik a világot, hogy azt hiszik a megszokott és az ami az elmúlt évtizedekben volt a normális az kell legyen a normális a jövőben is, pedig nem, a világ és az élet változik. Ha nem felelünk meg a környezetünknek akkor hanyatlani fogunk és azok akik megfelelne azok veszik át a vezetést ez mindég igy volt és mindég igy lesz. Hasonló változások voltak amikor pl. az agrár társadalomból mentünk át az ipari társadalomba, csak akkor a tudomány nem volt olyan szinten, hogy ezt megfigyelje. Most az ipari társadalom már nem domináns, az információs társadalomban pedig már nem az a fontos ami eddig volt. Pl. kevés információval autonom logikus döntéseket hozni gyalog nem ugyanaz mint temérdek információval rendelkezni, együttmúködve és számítógépes segítséggel pl. felismerni, hogy mit miért és hogyan. Más döntések kellenek és más képességek a mai és a jövő világban mint amilyenek a multban kellettek.
Az inteligencia is változik, nem kisebb csak másmilyen. Persze kivétel is van, mert tényleg vannak barmok is, de mindég is voltak csak azelőtt nem voltak annyira szem előtt. Pl. valamikor a faluban, városban nem lehetett sem nagyon hülyékkel találkozni sem nagyon okosokkal (relatív), ma az Internet lehetővé teszi, hogy a szobánkból lássuk a világ leghülyébb emberét is (aki lehet akár 1000x hülyébb mint a legnagyobb lokális hülye), de a legokosabb (a lokális okosoktól sokkal okosabb) embereket is láthatunk, olvashatunk stb. Szóval, hogy mit kezdünk a lehetőségekkel az rajtunk múlik, az viszont tény, hogy sokkal több és sokkal más lehetőségeink vannak mint valamikor és ennek megfelelően más emberek kell, hogy legyünk.
Mindenesetre a jövő kihívásaira kell készülni és nem pedig a múlt problémáira keresni a választ (mert az már késő) és mondom az agyat nem kell félteni, hiszen vagy adaptálódik a környezethez, vagy átengedni kényszerül a helyet annak akinek az agya jobban adaptálódik a környezethez. -
googlekereso #5 Hát nemtom azért a Tetris eléggé monoton játék és mégis segít fejleszteni bizonyos képességeket(persze azt ne felejtsük el, hogy az egy logikai játék).
Ssdun Tryst: hát sajna nálunk csak nagy ritkán eszünk együtt az asztalnál(az csak max hétvégén vagy ha vendégek, rokonok jönnek), mert én pl. jobban szeretek egyedül enni a szobámban filmnézés közben vagy állva (érdekes módon).
Egyébként meg Diablo Rulez!!!!!
A telefon használatom nekem abban merül ki, hogy nagyritkán hívnak engem vagy egy-két olyan esetben hívok vkit, hogy kéne egy kis segítség(pl. ügyintézés).
Az pedig tényleg nonszensz, hogy nem bírnak ennyire leszakadni a netről, mobilról az emberek(bár én is sokat netezek, de azt is nagy részt unaloműzésből, mert már nincs kedvem olvasni a könyveimet és akkor ott a Wikipédia + a többi wiki ozt hadd menjen a fejtágítás. -
#4 a kaja nálunk is ilyen, mint ahogy a prof nyilatkozta. a barátnőm nagyon nem szereti mikor filmezés vagy netezés közben ebédelek meg (hétvégén játék közben xD). így az a szabály van, hogy amikor eszünk akkor a konyhában és asztalnál. és nekem ezzel nincs is bajom, legalább 1 kicsit kimozdulok a gép elől.
viszont az számomra abszurdnak hangzik, hogy páran nem bírnak ki 1 órát a közösségi oldalaik és SMS-ezés nélkül. de persze a prof. gondolom itt elsősorban a twitter-ről és a facebook-ról beszélt. sajnálatos, hogy 1-2 ember mennyire összekötötte az életét a hálózattal... :( -
#3 Azért a korosztályod, rá van kattanva a telefonálásra rendesen, ha te nem is. Az én ismeretségi körömben a 20 éves korosztály is állandóan SMS-t írogat. Rohadt egy dolog ez a mobil az biztos. -
tmisi #2 "Jó példa ez utóbbira, hogy az állandó ismétléseket tartalmazó játékok nem alkalmasak agyunk stimulálására. A tervezést és a stratégiát igénylő összetettebb játékok viszont erősíthetik a logikus gondolkozást."
Ez így van, sok mai játék annyira le van butítva, hogy csak egy-két gombot kell nyomogatni. Pl. aki COD-on nőtt fel, az egy Operation Flashpointban is elvérzik, pedig még az szerintem viszonylag könnyű is, mondjuk egy ARMA-hoz képest. Stratégiák azért még tartalmaznak kihívásokat. :)
googlekereso: Hát először én is be voltam lőve a multimédia mobilért (bár inkább csak a fényképező érdekelt benne), de aztán rájöttem, mekkora baromság. Ha valaki állandóan játszik, zenél rajta, annak leeszi az aksit 1-2 nap alatt, nekem meg majdnem egy hétig bírja a K750-n, mert nagyritkán fényképezek vele, meg telefonálok, amikor kell, oszt cső. A legirritálóbb azonban, amikor zenét nyomat valaki rajta a kis vacak hangszóróján, amin egyes stílusok kegyetlenül szarul szólnak (amikben pl. a basszus lényeg). Füldugó az luxus. -
googlekereso #1 Hát én nem vettem észre, hogy romlana ilyen szempontból a memóriám amit itt leírtak, de ki tudja?
A másik, milyen gyerek lehet az aki nem bír ki 45 percet, hogy ne mobilozzon? Te Atyaúristen, azért ez már kicsit durva, mert pl. én szinte nem is használom a mobilom (bár én 20 éves vagyok és nem éppen kamaszodó gyerek).
Az pedig, hogy megváltoztatja a gondolkodást háááááát... inkább a gondolkodás módját nem?(ahogyan lezajlik, agyterületeket érint stb.) Bár meg kell hagyni, hogy rohadtul nem értek az ilyesmihez.