45
  • Nos
    #45
    Mennyivel jobb lett volna, ha azt a 115 percet nem ezzel a filmmel töltöm. Elvettek 115 percet az életemből. Egy jó kis misztikus sci-fire számítottam. Ennek a története inkább valami harmadosztályú 80-as évekbeli agymenésre emlékeztet.
    A rendező nyílván sok mindent szeret volna sugalni, csak nem volt mit, ezért a film felétől (addig egész jó volt) elkezdte össze-vissza fűzni a sztorit, hátha . . .
    Nem sikerült. Biztos akart valami mondanivalót, de az sem sikerült. Pontosabban érezzük, hogy min erőlködik, de intellektuálisan egy 12 éves gyerek már túlhaldta ezeket a gondolatokat.

    Pedig olyan jól kezdődött . . .
  • Fidolorous
    #44
    na megnéztem, bár a zenén kívül más pozitívumot nem nagyon tudok felhozni. én is szeretem az elvontabb filmeket, az se baj ha elgondolkoztat de ennek igazából semmi értelmét nem láttam.
  • kalapos01
    #43
    Te csak a forgalmazó műfajmeghatározását használod? Ha azt mondják, akkor az is?
  • Fidolorous
    #42
    "....indít a Donnie Darko rendezőjének új scifije.."
    "....színes, feliratos, amerikai thriller, 115 perc..."
  • gothmog
    #41
    Ajánlott olvasmány: Richard Dawkins: Az önző gén
    -már csak olyan szempontból is, hogy miért alapból hibás (-és téves) már maga a feladvány is.
  • supi007
    #40
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Én a gyereket lőném le. Pont akkora veszteség mint a nő. Vagy gyakorló házasok ezt máshogy értékelik? A lényeg, hogy nem lőném le nőmet!
  • Zoleeca
    #39
    "Ha nem olyan hangra végződik amit nem ejtünk ki, akkor hozzá lehet kapcsolni a toldalékot."

    Egyszerűsítsünk:

    Ha olyan hangra végződik amit kiejtünk, akkor hozzá lehet kapcsolni a toldalékot.
  • Utokverek
    #38
    szerk: Ok, szarul olvastam el :D
  • Utokverek
    #37
    Szerintem jó volt a film, én szeretem a kissé elborultabb dolgokat!

    De:
    "A film igazából egy emberi ösztönről a pénz utáni vágyról szól. "
    Azért pénzszerzés utáni kajtatás egy kicsit más kategória mint a faj és egyedfenntartás, ne kedverjük már az ösztönök közé. Nem hinném, hogy biológialig belénk lenne kódolva... egyenlőre :D
  • Tetsuo
    #36
    LOL
    A Mulholland Dr.-rol Lynch nyilatkozta, hogy semmi ertelme a kulcsnak v a doboznak, pont az a lenyege..
    Hogy jon ide, h minek tartom magam v teged? Filmekrol van szo..
  • kalapos01
    #35
    Tinédzsereknek? Egy 30 évvel ezelőtt játszódó film? Ne légy teljesen eltévedve. És ne hidd, hogy csak mert neked értelmetlen egy Lynch film, attól még másnak vagy neki is. Ne tartsd ennyire nagyra magadat :D
  • Tetsuo
    #34
    Ez a film atomszar. David Lynch legalabb profin rendezi az ertelmetlen torteneteit, de itt minden gagyi. Emos tinedzsereknek biztos bejon, sot, ok meg el is tudjak magyarazni a mierteket, ami a filmbol jol kimaradt sok massal egyutt.
    Komolyabb filmeken nevelkedett nezonek viszont nem ajanlott..
  • Chocho
    #32
    Érthető, ha nem szereted, de emiatt senkit sem kellene kirúgni. :) Ugyanis elterjedt, úgymond használatban lévő dologról van szó, s mivel a nyelvünk folyamatosan változik, nem mindig az lesz a szép a jövőben sem, amit ma annak gondolunk (sajnos, ezt tegyük hozzá). Mellesleg tényleg Donnie Darkoból a helyes. XD
  • QuippeR
    #31
    A cikk nem téved, a Donnie Darkóban a helyes írásmód (lsd 216. pont).
  • IMYke2.0.0.0
    #30
    És szerinted, a "Donnie Darko" végén NEM ejtjük ki az "o"-t?!
    Vagy értsem így: a "lehet" és a kötelező neked ugyanaz?
  • Broafka
    #29
    Donnie Darkoban!

    Ha nem olyan hangra végződik amit nem ejtünk ki, akkor hozzá lehet kapcsolni a toldalékot. Pl: Shakespeare-rel nem pedig Shakespererel
  • IMYke2.0.0.0
    #28
    Köszönöm, hogy a moziba(n) javítva lett!
    Ellenben, a "de a Donnie Darkóban sem azt szerettük, hogy mindent azonnal vágni lehetett" még mindig javításra szorul...

    Helyesen:
    [...]de a "Donnie Darko"-ban sem azt szerettük, hogy mindent azonnal meg lehetett érteni - [...]
  • Tetsuo
    #27
    Raadasul itt nem is ujsagiras folyik..
  • IMYke2.0.0.0
    #26
    Nem szépirodalmat, hanem szép magyar nyelvet vártam el - valószínűleg, Szekeres, vagy bárki más, aki ebben a témában ceruzát koptat igencsak fiatal(os akar lenni), de legalábbis a SZÉP magyar nyelvet nem veszi komolyan.
    A "vágod/om/ja" használata különben is rettentő mód irritál. Ez olyan, mintha a megértés, tudás és hasonló értelmű szavaink helyett valaki a "súrol", vagy "tép", vagy "szakít" szavak személyes ragozott alakját használná... fertelmes!
  • koschwarz
    #25
    emlékszem, amikor megnéztem a donnie darko-t, napokig gondolkoztam rajta, bújtam a netet a mindenféle értelmezések iránt...kevés film volt ilyen hatással rám. ettől is várható ez?
  • endrev
    #24
    Ja, amúgy a magyar nyelvű filmelőzetes angol nyelvű. :D
  • endrev
    #23
    Végre egy filmkritika, ami nem csak kritizálja a filmet, hanem meg is érti. :)
  • kalapos01
    #22
    A sajáét vélemény cikkeknél ne keress forrást, de a mondandód ott csúszik el, hogy megnéztem a legfelső 5 cikket és mindegyik tele van forrásokkal. Van, amelyikben három is van. Tényleg nem szabad komolyan venni a fórumot. :)
  • Molnibalage
    #21
    Nagyon nem figyelhetsz, mert kb. 2-3 hónapja nincs egyetlen bejegyzésnél a szerző neve. Viszont ez tényleg merdek. Senki nem meri a nevét adni ahhoz, amit ír?
  • GABOR16
    #20
    Érdekes ez az eSGé ... egyre kevesebb infó van a cikkírókról és cikkek eredetéről. Kezdetben ha volt egy cikk akkor kikerült a cikkíró neve, és a forrás ha volt... később a forrást elhagyták, és most ennél a cikknél mára cikkíró(!) nevét se találni...
    Ez a hely tisztára csak az őrjöngő fórum miatt jó, egyébként itt szinte semmit se szabad komolyanvenni (még a fórumot se). Bár ez egy érdekes hely, itt mindenki ért mindenhez, és az intelektuális hányados is messze az átlag felett van sok-sok témánál. Úgy tűnik a magyar tudósok itt vezetik le a fáradtgőzt :) ...
  • TeDDyRuSh
    #19
    Baromira meg. Nekem nagyon bejött a film, de nálam egy kicsit életidegen a szitu, hogy egyáltalán elgondolkodik két művelt, értelmiségi ezen a dolgon. Nekem egyből azon pörgött az agyam, hogy a gomb megnyomásával rám akarnak kenni valami gyilkosságot. Mindenképpen osztoznék a felelőségben. Bár nem tudom, hogy ennyi pénzért én mit csinálnék, vagy miként gondolkodnék.

    Ebben a cikkben átváltották forintra az akkori 1 millió dollárt:
    http://warezblog.hu/filmek/film-eng/219-a-doboz-the-box-r5-es-te
  • Chocho
    #18
    "Egy újságíró ne divatozzon idióta szlengekkel!"

    Miért, mit vársz, szépirodalmat? Az újságírásba bizony ez mind belefér, és egyáltalán nem új dolog, még csak nem is Szekeres úr agyszüleménye.
  • brueni
    #17
    én még nem láttam, de ezek szerint megnyomják a gombot?
  • IMYke2.0.0.0
    #16
    "mindent azonnal vágni lehetett" - ezt a cikkírót azonnal rúgják ki!
    Egy újságíró ne divatozzon idióta szlengekkel!

    "ami megállja a helyét a mozikba," --- úristen!

  • Chocho
    #15
    Nekem nem tetszett a film. Az első órát imádtam belőle, de később unalmasnak éreztem, és kicsit sokat kevertek bele a történetbe. Nem érthetetlen, nem is rossz annyira, de nem jött be.
  • gothmog
    #14
    Amellett a főszereplők olyan helyzetben kapják a gombot, amikor
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    egy vadidegen kérdőjeles sorsa sokkal kevésbé lesz nekik fontos mint ami látszólag a mérleg másik serpenyőjében van. Meg aztán a sebhelyes azt mondja a végén, hogy ha az emberek nem tanulnak meg áldozatot vállalni a "nagyobb jóért" akkor bizony bukik a teszt és irgum-burgum lesz. Ahhoz képest a szereplők végülis elég komoly áldozatot vállalnak a végén. Persze a fickó arca elég erős érv amellett, hogy nem viccel.
  • winnie
    #13
    "A film igazából egy emberi ösztönről a pénz utáni vágyról szól. "

    hmm, ez érdekes. erre lehetne azt mondani, hogy ez is egy értelmezés, de akár azt is, hogy akkor nagyon félreértelmezted a sztorit:)
  • winnie
    #12
    "remélem nem vagyok ezzel egyedül."

    gondolod, hogy abban a világban, ahol a filmnézők egy-egy akciófőszereplő cselekedetét azzal kommentálják, hogy "miért nem nyírta ki, bazz" a rosszfiút, aki így elmenekült, lennének aggályaik?:)

    amúgy meg a többség már csak azért is megnyomná a gombát, mert ők is totálisan képtelenségnek találnák a dolgot. nem hiszem, hogy sokan lennének, akik nem kamunak vélnének egy ilyen ajánlatot.
  • Lotczi
    #11
    A film igazából egy emberi ösztönről a pénz utáni vágyról szól. Ezen kívül a körítés kalap szar. nem derül ki benne semmi vagy sem túl sok. ki az emberünk pontosan kik utasítják mért viselkedik így a többi ember mire jók ezek a tesztek. A könyvtáros rész egyszerűen meg botrány. Ott lett elegem teljesen a filmből amikor a 3 vízoszlop megjelent.
  • csuszi
    #10
    "A hátrány pedig elhanyagolhatónak tűnik. "
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    vagy én vagyok beteg, vagy a kritikus, mert nálam egy élet kioltása nem elhanyagolható.
    és nincs az a pénz, amiért megnyomnám. remélem nem vagyok ezzel egyedül.
  • duke
    #9
    Donnie Darko az zsenialis film,haromszor neztem meg mire megertettem,vagy mire ugy veltem mar mindent ertek :)
  • winnie
    #8
    sőt. ha a mojora mész, akkor a nemzetközi szekcióban megtalálod, hogy angliában, bár top10-en kívüli film volt a dd, 1,8 millió dollárt hozott amíg az első 20-ban volt. csak hogy ne kelljen átváltani.
  • avman
    #7
    "a Donnie Darko világszerte 1,2 millió dollárt"
    jó, akkor most a boxofficemojon (ahol a külföldire nincs adat van írva, a hazaira 1,2 milka) kívül meg kellene nézni az imdb-t, csemegézek néhány nagyobb adatot:
    £1,438,001 (UK) ( September 2004)
    €2,031,890 (Italy) (12 December 2004)
  • Erpy
    #6
    Ez egy akkora ócska film, hogy ilyent még nem láttam.
  • gothmog
    #5
    Nem volt ez rossz, csak a tanulság a végén nem mondott semmi újat. Úgyértem, "az emberek valahol mind szemétládák, pedig jobb lenne ha nem lennének azok". Jakérem, hárommilliárd évnyi evolúciós önzés termékei vagyunk. Nabumm. Ez van.