6
  • halgatyó
    #6
    Ez az egész kvótarendszer annyi sebből vérzik, hogy normális képviselők (akik a választóikat képviselik) első elolvasás után nagy ívben elhajították volna.
    Pl.:

    -- Tegyük fel, hogy a Bergengóciai Téglaipari Művek Magyarországra telepít egy nagy téglagyárat, amellyel ellátja fél Európát téglával.
    Akkor most ki fizet CO2 kvótát? Magyarország?
    Vagy a Bergengóciai Téglaipari művek, mint vállalat? (amit persze beépít a tégla árába)
    Vagy netántán Bergengócia állam fizeti a CO2 kvótát?

    És kifelé fizet???

    Agybaj az egész.

    Már 30-40 évvel ezelőtt lehetett biztosan tudni, hogy az olajra és szénre nem lehet ezer éven át civilizációt alapozni.
    Már 30-40 éve intenzív kutatásokat kellett volna folytatni, jelentős nemzetközi részvétellel! Például minden ország a nemzeti jövedelmének 1-2%-át bele kellene dobnia a nagy kalapba, ahol tudósokból álló nemzetközi bizottság dönt a kutatások irányáról (és NEM greenpeace szintű agyament terrorista állatok)

    Akkor már lenne magashőmérsékletű (talán gázhűtéses) szaporító reaktorunk, vagy talán fúziós reaktor is.
    Talán lenne olcsón és nagymennyiségben előállítható fényelektromos átalakító (napelem), és közel járnánk a csendes, nulla kibocsátású, rugalmas, kényelmes közlekedés-szállítási rendszerekhez is.

    Az egész CO2 kereskedelem és a körülötte terpeszkedő rendszer:
    -- antidemokratikus (méghozzá nagyon),
    -- pótcselekvés, miközben az időnk vészesen fogy,
    -- megosztja az országokat és az embereket (nem véletlenül), ezáltal növeli az időhúzást, és csökkenti a megegyezés esélyét ill. minőségét.

    De arra kiválóan alkalmas az egész nemzetközi konferencia-rendszer, hogy 20 ezer ember időnként összejöjjön, és jókat nőzzön meg jókat zabáljon.
  • hiftu
    #5
    Hopp, épp a környezetvédelem és a hozzátartozó állami cégek a korrupció egyik melegágya. Lehet, hogy jobb is, ha máshol költik el azt a pénzt.
  • vatuszi
    #4
    Ha nem értetek valamit, attól az még nem marhaság, élősködés, vagy bűnözés.

    Az emissziókereskedelemben széndioxid-kibocsátási kvótákat adnak-vesznek. Piaci erőket kapcsol be a környezetvédelem érdekében. Nem szünteti meg a globális felmelegedés veszélyét, sőt, önmagában nem is csökkenti azt, de azokra az országokra hárítja a terhek egy részét, amelyek inkább felelősek érte, mint a többi ország.

    Magyarország éppenséggel szép bevételhez jut ebből a "nagy büdös semmiből", mert az egykori szocialista nehézipar CO2-kibocsátásához képest ma jóval kevesebb széndioxidot "termelünk. Más kérdés, hogy köcsög politikusaink elsumákolták a kvótakereskedelemből származó bevételeinket, és környezetvédelem helyett kitudjamire költötték el. Na, őket lehet szidni, megérdemlik, mert köcsögök, akik naponta segget csinálnak a szájukból.
  • halgatyó
    #3
    A cikk utolsó bekezdése mondja ki a lényeget!
    Jó nagy pénzeket lehet keresni a nagy büdös semmiért.
    Ez a tendencia pedig terjed az utóbbi évtizedekben: minél feleslegesebb vagy éppen károsabb semmit csinál valaki, annál könnyeben keresi degeszre magát.

    Róma, Kr. u. 400.
  • pasi29uk
    #2
    Kereskedők.

    Nem szabad kereskedelmi cégeknek, sőt senkinek sem ilyennel.
  • lammaer
    #1
    És ilyen idióták kezében van a Föld jövője... emissziókereskedők. Megint egy szakma, akik semmi hasznosat nem csinálnak, de degeszre keresik magukat. Nagyon sajnálom őket, tényleg.