67
  • FefeeX
    koma, nálad valami nincs rendben hogy ilyen baromságokat osztasz...
    Láttad te IMAX-ban meg normál 3Dben? Csak mert amit írsz aszerint
    1. valószínű nem láttad
    2. szemtengely-ferdülésed van és rohadtul mindegy milyen 3Dre mész, ugyanazt az elmosott képet látod...

Érdekesmód még barátnőm, aki a HD és a normál kép közt nem vesz észre különösebb különbséget, is azt mondta westend3d után imaxben, hogy ez azért húúúúúúú... xD

Hajrá winnie, megint egyedül vagy a világ ellen az elvont baromságaiddal... És igen, mindenki vehet jegyet akár az utolsó pillanatban is az IMAXbe, de ha vidékről jössz fel, és mégse sikerül, winnie-t üsd, mert ő beszél ekkora baromságokat...
  • nextman
    Hát én láttam mindkettőben, és simán jobb volt imaxban nézni.
    Jobb, mint a sima 3d-s mozi, megéri.
  • BenceYCE
    Nna mi van, véget ért az a korszak ahol a filmnek mondanivalója is akad, így most jön a nyálcsorgatás a látványelemekre? Jahh, kérem, hogy ez megy már évek óta és tisztelet a kivételnek, de ami nagyot is mond, nem csak nagyot mutat, az ma nyerő. Beléptünk a látványvilág egy új fokába. Eddig is sok újat mutatott a PC-vel felturbózott film, de most itt a 3D! Add el a házat és nézz mindent ami 3D!
  • Lada
    Azt se felejtsük el, hogy pl. az első Star Wars idejében közel sem volt ennyi mozi a világon, mint ma. Sőt, nem délelőtt 10-től kezdték nyomni futószalagon este 10-ig a filmeket. Szóval az sem sokat jelent, hogy akkoriban többször nézték az emberek. Ma bemegy valaki egy plázába, azt csókolom.
  • winnie
    "Aztán, hogy ennyire hypolják az IMAX-ot, megszeretném néni ott is. Sajna nem jött még össze. A 3D-t kihagynám. Fáraszt. "

az imax-ben is 3d a film. (megjegyzem nem imax kamerákkal forgatták, "csak" fel van nagy vászonra konvertálve, vagyis nem kapsz sok pluszt az imax-szel a 3d-hez képest.)
  • Berber
    NEM "ezért megéri megnézni moziban IMAX teremben." hanem egyszerűen nem tudsz másként olyan minőségben hozzáférni. Itt egál a dolog a '30-'40-es évekkel. Amúgy én letöltöttem, és akkor döntöttem úgy hogy, n+1 év után elmegyek a moziba 2D. Aztán, hogy ennyire hypolják az IMAX-ot, megszeretném néni ott is. Sajna nem jött még össze. A 3D-t kihagynám. Fáraszt.
  • Griphons
    Ja emlékszem anno a birodalmat meg a jedit többször is megnéztük haverokkal moziban, de a mozijegy kicsit olcsóbb volt. 150-200Ft ha jól emlékszem. A mai jegyárak ennek a tízszerese, pedig nem is vagyok öreg...
    Hát így ne csodálkozzon senki, ha inkább letöltik a filmeket, minthogy moziba menjenek. Az avatárnak megvan az az előnye, hogy otthon nem tudja visszaadni a 3D-s élményt, ezért megéri megnézni moziban IMAX teremben.
  • fu89
    Teljesen igazad van. Fater mesélte, hogy anno, mikor a Star Warst nyomatták, többször visszamentek a moziba, mert nem volt más lehetőség látni a filmet. Ma meg jó esetben egyszer elmész a moziba, majd megveszed DVDn ha tetszik. Vagy letöltöd. Mondjuk nekem tetszett az Avatar és IMAXbe is megnézem, termelem a dodókat.
  • winnie
    "
    Avatar: 120 millió jegy, jegyár 7.46 + 2,5 a 3d miatt = 1195 milliót kellene hozni"

ez hogy jön ki? amerikában egy premierfilmet 10-13 dollárért nézel meg, az imax nagy film 15 körül van.

(az átlagjegyárat, ha az akar lenni, el kell felejteni, mert egy film a bevételének 2-7%-át szerzi csak utánjátszásban, diszkont jegyárak mellett, nem lehet ezzel számolni.)
  • gulyasandras
    Titanic: 600 millió, jegyár felkerekítve 5 (4.59) = 120 millió jegy

Avatar: 120 millió jegy, jegyár 7.46 + 2,5 a 3d miatt = 1195 milliót kellene hoznia

(és a + 2,5-el még alá is becsültem szerintem)
  • yesname #16
    Mondjuk ez igaz, bár erős sarkítás. A lényeget leszűrve akkor megállapíthatom, hogy bevétel alapjául szolgáló listákat elemezgetni semmiképpen sem jó megoldás.
    Sőt, még az eladott jegyszám alapján készült lista sem lenne jó az előzőben említett okok miatt.
  • ultrared
    Francba, javíthatok megint. Az előbbi listát még a 2009-es inflációval számoltam, szóval akkor itt az aktuális:

Elfújta a szél - 2994 millió dollár
    Titanic - 2893 millió dollár
    Star Wars - 2200 millió dollár
    E.T. - 1900 millió
  • ultrared
    upsz, az E.T. kimaradt a maga 1900 millió dollárjával. De maximum 2 nap és úgy is az Avatar mögött lesz.
  • ultrared
    Ez a lista már csak azért sem állja meg a helyét, mert amíg pl az Elfújta a szélnek kb fele volt hazai (amerikai) bevétel, addig az Avatarnak maximum huszoniksz százalékát fogja csak kitenni a "domestic income". Ez a lista pedig csak az amerikai bevételeket veszi figyelembe. Ha egy végletekig leegyszerűsített módszerrel a külföldi bevételeket is az amerikai (jegy)infláció mértékével kompenzáljuk, akkor az Avatar már most 4. az örökranglistán és minimum a 3. hely borítékolható.

Elfújta a szél - 2921 millió dollár
    Titanic - 2829 millió dollár
    Star Wars - 2151 millió dollár
  • kalapos01
    Nem fogod ezt mondani, ha jön egy hiperinfláció és minden film hirtelen 3-4, vagy 30-40 milliárdot fog hozni Amerikában. Akkor áldanád, hogy létezik reálérték.
  • yesname #11
    Az inflációs lista szerintem is botorság. Annyi miden változik a pénz reálértékén kívül (társadalom, szokások, reálbér, jegyár, szórakozási lehetőségek, otthoni technológia strb.), hogy a normál lista inkább vehető figyelembe egy film sikerének "méréséhez" saját korszakában (talán 10-15 év).
    Ennek szemléltetéséhez gondolkodjatok el, mi lett volna ha az Elfújta a szél vagy a Star Wars mellett vetítették volna ezt a filmet (vagy bármely másikat másik korszakból)? Akkor is úgy alakultak volna az említett filmek nézettségi számai?
    Az inflációs lista elemzése egy paradoxon arra nézve, hogy minden idők legsikeresebbje vagy legrosszabbja...
  • Stirner
    " A 40-es évek mozizása például Amerikában gyakorlatilag végig arról szólt, hogy az "Elfújta a Szél"-t nyomatták orrvérzésig, mert hát nem is nagyon volt más, meg nem is lehetett máshol megnézni."

"Csak "olyan filmek voltak mint mondjuk a Máltai sólyom, a Casablanca....:)
  • rumkola
    szembe állítható ezzel az, hogy akkoriban pár forint volt egy mozijegy ára, most kb. 100x annyi.
  • Berber
    Még egyet nem értek. Miért kell az Avatarról bebizonyítani, hogy nem jó film, bármi áron? Mi ez a törekvés? Minek? Összevetve a napjainkban kiadott filmek nagy többségével, nem igazán láttam mondanivalósabb, dögösebb, szórakoztatóbbat, mondjuk a Wall-e, vagy a Mama mia óta. (nem röhög)Annyira egy kaptafára gyárt Hollywood, hogy ma már külön gyüjtöm a kuriózum Francia, Magyar, sőt Orosz filmeket! Egy Sherlokot már ki se írok DVD-re mert csupán 1x használatos. És bocsássatok meg, de a Districht9 sem jött be, a Pocahontasról nem is beszélve. Ha belegondolok a Szél az egyik kedvencem, de azis "csak" egy love story. Hogy ez az Avatar is az? Fenét. Jobban hajaz a Wall-e-re mint másra.
  • winnie
    "De szerintem az igazság a kettő között lehet, az infláció beleszámolása legalább annyit zavar a dolgon a régi filmek bevezetésével, mint amennyit pontosít."

ha a nézőszámot veszed figyelembe, akkor nem hiszem, hogy a kettő között van, hiszen most mondjuk 16-18 dolláros kiemelt jegyár mellett hoz az Avatar eddig 600 milliót, akkor meg 1-2 dolláros ár mellett hozott a Szél 198 milliót. harmadnnyit tizedannyiért. nem hiszem, hogy a régi filmek nézőszámaival a maiak felvehetnék a versenyt, mert most rengeteg mozit helyettesítő termék van, akkor meg valóban nem sok volt. plusz egyéb tevékenységet sem nagyon lehetett űzni, ha szórakozásra vágyott az ember. sportolhatott meg szocializálódhatott:)
  • Inquisitor
    Hmmm. Általános iskola negyedik osztályába jártam, amikor lehetett venni 28 forintért 30(!) előadásos mozibérletet. Igaz az akkori mozik itthon nagyon fapadosak voltak még.
  • Cat #5
    "Nekem van egy olyan érzésem, hogy félszáz évvel ezelőtt még nem lehetett néhány kiló kenyér áráért beülni egy moziba, vagyis éppen drágább lehetett, arányaiban."

Egy IMAX jegyből jópár kiló kenyér kijönne ma is.
  • Ruley
    Úgy hogy hatalmas klasszikusok.
  • Ruley
    A legértékesebb tényleg egy pontos nézőszám lenne, mert így most van egy listánk ami szerint az Avatar az első, és van egy ami szerint huszonegyedik.

De szerintem az igazság a kettő között lehet, az infláció beleszámolása legalább annyit zavar a dolgon a régi filmek bevezetésével, mint amennyit pontosít.

Először is, ahogy Berber mondta, ezeket nagyon sokáig adták moziban, egész más volt a nézői kultúra. A 40-es évek mozizása például Amerikában gyakorlatilag végig arról szólt, hogy az "Elfújta a Szél"-t nyomatták orrvérzésig, mert hát nem is nagyon volt más, meg nem is lehetett máshol megnézni.

Arról nem is beszélve, hogy talán tényleg nőtt a mozijegyek ára, de nem tudjuk hogy az inflációval milyen arányban. Nekem van egy olyan érzésem, hogy félszáz évvel ezelőtt még nem lehetett néhány kiló kenyér áráért beülni egy moziba, vagyis éppen drágább lehetett, arányaiban.

• Darth Sith
    "Az Avatar által kiváltott hisztéria és rajongás alig csökken, James Cameron filmje nemsokára olyan nagyágyúkat előzhet meg, mint a Jurassic Park vagy 101 kiskutya. "
    101 kiskutya, Mary Poppins pl. hogy fér bele ebbe a listába? :F
  • Berber
    Nagyon szépek ezek a listák! Komoly, nagy filmek. Kiváncsi lennék azért 2 dologra. Ha például figyelembe tudnánk venni annak a tényét hogy a fenti filmek sokáig kizárólag moziban voltak nézhetőek, majd később is csupán VHS-en. Valószínűleg annó az a réteg is elment moziba aki most hazaviszi inkább DVD-n. Szép ez az összehasonlítás és igaz is, de ennek az éremnek több oldala van mint bevétel, és infláció hányad. Hiányzik a társadalmi környezet összevethetősége.
    Ha valaik ennek a mércéjét ki tudná számolni, na arra lennék én kiváncsi!