44
-
Justil #44 már boccs, de ki beszélt itt egyengondolatokról meg egyenértékrendről? :)
ha fogod, kicsavarod az egészet és még el is túlzod, ne csodálkozz, ha kopár végeredményre jutsz... -
slickboy #43 Lehet hogy naívan és romantikusan állok az élethez, de szerintem attól szép a világ, hogy sokféle dolog van benne. Biztos hatékonyabban működne minden ha minden tökéletesen uniformizált lenne, egyenértékrend, egyengondolatok, egyennyelv, vagyis szabványos lenne, de ettől végtelenül kopárrá és unalmassá válna minden. -
Justil #42 " na azok háborodnának fel a legjobban amikor az ő életüket és világukat akarná kívülről szabványosítani valaki."
biztos sokan vannak így, de nem mindenki. ne általánosíts.
más kérdés, hogy valóban kevesen lehetnek, akik hajlandóak lennének áldozatot hozni. -
slickboy #41 Még annyi meglátásom lenne, hogy akik most bőszen kiállnak az élet minden területén a szabványosítás mellett (dobjunk ki mindent a kultúrából a feleslegesen változatos és csak gondot okoz, gátolja a haladást) legyen globális világegyenkultúra, na azok háborodnának fel a legjobban amikor az ő életüket és világukat akarná kívülről szabványosítani valaki.
Én nem ellenzem, hogy haladjunk a korral, csak a nagy igyekezetben ne öntsük már ki a gyereket is a fürdővízzel... -
slickboy #40 Le mertem volna fogadni, hogy valakitől megkapom a "Az ilyen konzervatív felfogás miatt tartunk még mindig ott ahol..." kezdetű szöveget. Próbáld kicsit tágasabb horizonton személni az egész "különböző kultúrkörök" kérdését. Aki csak addig jut el, hogy mennyi pénzt lehetne megspórolni ha nem kellene fordítani különböző nyelvek között, az szánalmasan rövidlátó a szememben. Nem hiszem hogy a civilizációnk jelenlegi állapota annak köszönhető, hogy sokféle és változatos az emberi kultúra. Nem fog eljönni a mennyország, ha mindenki egy nyelvet beszélne, attól még nem szűnne meg minden probléma. Nagyon leredukálod a problémát pusztán a kommunikáció egységesítése meg a költséghatékonyság szintjére.
A tudomány jelenleg is egy nyelvet beszél, illetve a szakterületeknek megvannak a fő publikációs nyelvei (természettudományok főleg angol, történelemtudományok asszem német), aki be akar kapcsolódni ebbe, kénytelen elsajátítani az adott terület szaknyelvét. Semelyik tudományos cikket nem fordítják le az összes létező beszélt nyelvre, hogy mindenki anyanyelvén olvashassa, nem értem, mit jössz ennek a költségvonzatával. Ez valóban uniformizálás, de mégsem totális, mint az általatok javasolt egységes világnyelv. A tudományos fejlődést nem a kultúrák sokfélesége hátráltatja. Tudományos pályán mozgok, hidd el, ez a legkisebb probléma. -
Justil #39 "Egy nemzetnek fontos a..."
érted, eleve így indítasz, én meg nem értem, miért lényeges ez egyáltalán? persze, azért, mert jelenleg az ember így van berendezkedve a Földön, világos. csak kérdés, hogy ez mire jó? -
Justil #38 "A gond csak az, hogy a jelenlegi globalista kulturat kepviselo csoport nem erdekelt sem a bolygo bioszferajanak, sem a felsovezetokon es csaladjukon kivuli emberek eletenek megovasaban."
ezzel értettem egyet, nem azzal, amit idéztél, ergo nem az egész hozzászólásával.
"Egy nemzetnek fontos a történelme, nyelve, máskülönben mi alapján sorolják magukat egy csoportba?"
miért kell magunkat csoportokba sorolni?
"Azon erőlködnek, hogy valamiképp bizonyítékokat gereblyézzenek ősi múltjukhoz."
ki nem sz@rja le, hogy mit csinálnak? :) -
#37 "Ez rank ugy vonatkozik, hogy az a mai kb. 4-5 millio magyarnak (5 millio a hataron tuliakkal) valahogy meg kellene probalnia egysegesen fellepni az orszagban talalhato ellenerdekelt csoporttal szemben, ha biztositani akarja a tuleleset."
Ezzel egyetértesz. Ez viszont ellentétben van korábbi - fejlődni kell ezerrel és levetkőzni a kultúrák gátló hatásait - panellel. Egy nemzetnek fontos a történelme, nyelve, máskülönben mi alapján sorolják magukat egy csoportba? Nézz meg más országokat, melyeknek nincs olyan hosszú története! Azon erőlködnek, hogy valamiképp bizonyítékokat gereblyézzenek ősi múltjukhoz. -
#36 Példának okáért Ricardo Smiths is hasonlóképp gondolkodhat, mint te. -
Justil #35 sajnos így igaz. -
kvp #34 A cikkrol annyit, hogy jo, de meg lehetne egy kis resz arrol, hogy hogyan hasznaltak (hasznaljak) az osi-t es a ip technologiakat egymas melett. (meg en is lattam itthon x25-os rendszert es osi szabvanyu email cimeket)
A jovovel kapcsolatban pedig annyit erdemes megjegyezni, hogy a nemzeti osszetartas tobbnyire kulturalis es/vagy rokonsagi alapon szervezodo nemzetek eseten ertelmezheto es a csoport a vilag tobbi reszehez valo hozzaallasat jelenti. Ha nagyobb gond lesz itt a Foldon, akkor ket ut jarhato, vagy nagy kozos osszefogas (erre jelenleg nincs sok esely) vagy minden csoport megprobal egymaga vagy masokkal szovetsegben tulelni.
Ez rank ugy vonatkozik, hogy az a mai kb. 4-5 millio magyarnak (5 millio a hataron tuliakkal) valahogy meg kellene probalnia egysegesen fellepni az orszagban talalhato ellenerdekelt csoporttal szemben, ha biztositani akarja a tuleleset. Mind ahogy globalisan is csak akkor uszhatjuk meg a bioszfera megtartasaval, ha a jelenlegi kornyzetrombolas helyett egy a kornyezet megorzeset fontosnak tarto csoport kerul tulerobe. Ez jelenthet bekes megoldas, de jelenthet globalis szintu nepirtast is, tehat nem biztos, hogy mindenkinek jo lenne ha a Fold megovasat valasztjuk, bar az emberisegnek hosszu tavon elonyos lenne.
Ha valaki ezt olvasva azt vonja le, hogy o egy masik (ellenerdekelt) csoport tagja, az a) ertheto b) eleg valoszinu c) teljesen normalis. A gond csak az, hogy a jelenlegi globalista kulturat kepviselo csoport nem erdekelt sem a bolygo bioszferajanak, sem a felsovezetokon es csaladjukon kivuli emberek eletenek megovasaban. -
Justil #33 Igazad van, nem lehet mindent alárendelni neki. Egy szóval sem mondtam ilyet, vagy ha igen, akkor rosszul fogalmaztam. Csak azt mondtam, hogy kellene, vagyis szerintem célszerű lenne. De nem megvalósítható.
"Számodra lehet kényelmesebb lenne az angol, de lehet pár milliárd kínainak nem"
Szavazzuk meg a kínait akkor, és ha mindenki benne van én biza megtanulok kínaiul akkor is, ha vért fogok izzadni, és kínaiul fogok kommunikálni.
Itt arról van szó, hogy az emberek még a legkisebb áldozatot sem hajlandóak meghozni a közös jóért, mindenki a saját boldogulását űzi és nem zavarja, ha közben keresztültapos mindenkin aki az útjába esik. -
Justil #32 Nem, nem újdonság, de azt hiszem ezt hiába is magyarázom neked. Szóval naiv vagyok, oké, de még mindig nem mondtad el, hogy konkrétan mi ez a propaganda, amit benyeltem...
Miféle trend ez, csak mert a környezetemben senki másban nem fedezek fel ilyen gondolatokat (100 emberből 1 esetleg). Azt mondod az átlag felfogását képviselem, ehhez képest a szűkebb és tágabb környezetemben nem igazán értenek meg az emberek.
Valahol valami ellentmondás lehet itt úgy érzem :) -
Justil #31 Ezzel nem mondtál semmi újat. Igaz, nincs időm minden témában átnyálazni több száz oldalnyi cikket, blogot, miegymást, de azért hidd el, elég jól ki tudom szűrni, hogy mi a teljes képtelenség. Az apróbb túlzásoknál, ferdítéseknél természetesen nehezebb a dolga az embernek. -
Ricardo Smiths #30 slickboy: "Nekem sivárnak tűnik az ilyen jövőkép." Mi sivár neked? Az, hogy nem keresnek rajtad a fordító meg tolmács cégek? Meg az, hogy nem kell pénzelned millió egy különböző kisebbség "nyelvi és kultúrális jogainak biztosítását"? Ha a tudomány egy nyelvet beszél, akkor a technológiai fejlődés is gyorsítható, ha pedig így történik, akkor talán az emberiségnek is van esélye túlélni a civilizációnk szánalmas állapotát. Az ilyen konzervatív felfogás miatt tartunk még mindig ott ahol... -
#29 Nezd mar meg, hogy kik mondjak es melyik adatokat.. es nezd mindig a forrast es annak forrasat. Mikor elolvasol a temarol tobb tucat konyvet, atolvasol jopar publikalt cikket, aktualis velemenyeket hallgatsz tudosoktol/szakertoktol, rajossz, hogy az emlitett temaban 2 nagy informaciohalmaz kulonul el.
Az egyik mogott nagy mammutvallalatok allnak, a masik halmaznak joval kisebb a hangja, de tudomanyosan megalapozottabb es fuggetlen.. -
slickboy #28 Beszéljen mindenki angolul egységesen. Hát persze. Töröljük el az országhatárokat, mert így megspóroljuk a határőrzés költségeit. Hát persze.
Nem lehet mindent alárendelni az "ésszerűségnek". Számodra lehet kényelmesebb lenne az angol, de lehet pár milliárd kínainak nem. Most akkor hogyan győznéd meg őket, hogy hagyják el az anyanyelvüket, csak mert az plusz gondot okoz a kommunikációban, amiért eltérő "szabvány" szerint kommunikálnak? Csak hogy visszakanyarodjak picit a cikkhez. A világ bonyolultabb annál, minthogy rendet vágjunk benne pár "szabványosító" művelettel. Nem attól lesz szerintem jó itt élni a Földön ha majd egységes nyelvet beszélünk és egységes kultúránk lesz és kidobunk minden régi felesleges "hagyományt" meg "elavult dolgot". Nekem sivárnak tűnik az ilyen jövőkép. -
#27 Bizonyara ujdonsag neked, hogy az Interneten is fellelhetoek azok az agymoso mogulok, akik pl a kereskedelmi tv-kben is diktalnak.
Alapbol hamisitva, csusztatva vannak a hirek, stb.. olyan profi marketinget, propagandat hasznalva, hogy (nem akarok nagyon offolni, de a lenyeg) egy atlag muveltsegu, intelligenciaju embernek nehez eligazodni az olvasott (latott, hallott) cikkek es a valos informaciok kozott.
Szinte mindent cégérdekek iranyitanak, resen kell lenni. ;)
Az atlagembert (mert a rendszer arra lett tervezve) siman babukent rangatjak, trendekkel, felelmekkel, fogyasztasi-, erotikus vagyakkal, stb.
Nem allitom, h en olyan profi vok, h precizen tudom szurni az infokat, de hsz-eid alapjan, nalad jobban. ;) Ne erts felre, nem akarlak megbantani, csupan naiv vagy, ennyi. -
Justil #26 De azért kíváncsivá tettél: mit nyelek be egész pontosan? És miféle médiumokról beszélsz? Tévét nem nézek, rádiót nem hallgatok (hacsak nem zenét). Újságot max ha unatkozom és nem otthon vagyok. Marad tehát a net, amiről megegyezhetünk, hogy szintén aktív eszköze az agymosásnak, csak hogy mivel épp a te postodra reagálok, ez azt jelenti, hogy te is használod, akkor te hogyan védekezel az agymosás ellen, vagy az szelektív? :) -
Justil #25 Ez jó duma volt, de szerencsére rám nem igaz... -
Justil #24 jópofa szöveg amúgy ez a "ha tudnál valamit erről meg arról".
Így is offolunk már, nem akarok még jobban, de mondok 1 példát: pl itt az energia válság ugye, kőolaj, miegymás. Ugyanaz a szitu, mint a népességgel, van, aki 20 évre becsüli a megmaradt készleteket (egyre csökkenő kitermelés és nagyobb ár mellett persze), van aki 50 évre, van aki meg legyint, mondván van itt még sz@rásig. Kinek van igaza? Ugyanez a gazdaságra (kicsit általános megközelítésben). Szerinted így meg úgy működik, ennyit és ennyit bír el, stb. Más mást mond. Kinek van igaza? Kinek van valami valódi rálátása a dolgokra, és ki az aki csak találgat? Érdekes kérdések ezek. Mert vélemény ezekről a dolgokról az sokféle van, és ezek úgy tűnik eléggé megoszlanak. -
Justil #23 Naja, 50 éve ezt mondhatták kb a 7 milliárdra is.
Hidd el, nagyon jól tisztában vagyok azzal, hogy mik a korlátaink...és simán lehet még a mostaninál 2x-3x annyi ember a Földön. Persze az valószínűbb forgatókönyv, hogy 1 bizonyos kritikus tömeg elérése után vagy kitörne vmiféle háború, vagy az emberek nagy része csak "simán" éhen-szomjan halna, ilyesmi. Tehát normális körülmények közt valóban nem lenne képes a Föld eltartani ennyi embert, de ki mondta, hogy életszínvonal is lesz? -
#22 A baj az, h a legtobb ember ugy gondokodik mint Te. Nem vagy kulonc, te vagy az atlag. A legtobb ember benyeli ezt a neoliberalista utopikus maszlagot, hiszen alapelfoglaltsaga, hogy azokat a mediumokat hasznalja, amin mossak az agyát, amin a ideologizalt ("demokratikus") fogyasztoi tarsadalom birkajava nevelik.
-
#21 Nem vagyok nyelvszakerto, de megkoveznelek en is :) -
#20 4x ennyien nem leszunk az biztos.. ha tudnal vmit a termeszetrol, a tapanyageloallitasrol, a gazdasagunk mukodeserol, az ebbol fakado problemakrol, akkor tudnad, hogy a Foldon nem lesz 27Mrd ember soha. -
Justil #19 erre meg annyit, hogy nyilvánvalóan mindennek vannak fokozatai. te kiforgattad a szavaimat oly módon, hogy erős túlzásba vitted át, persze amit írtam abból végülis leszűrhető a következtetésed, de én nem erre gondoltam.
a család mint egység felbontása 1 következő fokozat lenne...K-Paxx-et láttad? bizonyos feltételek mellett az is működhetne, de jelenleg sem értelmét, sem lehetőségét nem látom, és nem is vágyom ilyesmire. ezt meghagyom a sci-fi témakörének.
ellenben az országok szerinti felbontás az, ami szerintem...hát hogy is fogalmazzak.."elavult" (és itt nem jó ellenpélda az EU meg hasonlók, hiszen az csak 1 névleges dolog, továbbra is magyarországon vagyunk mellettünk meg ausztria, románia, és a többi...)
ugyancsak ez a véleményem a nyelvekről is, bár a sok nyelvszakértő biztos megkövezne ezért :) tökjó, hogy tanulunk nyelveket, és én is elég jól beszélem az angolt, meg az oroszt, de valahogy annyira felesleges az egész. egy elég jó ellenérvet felhozott egyszer itt az SG-n nekem valaki, nem emlékszem már: miszerint a nyelv meghatározza a gondolkodásmódot és így akinek magyar az anyanyelve az összetettebb gondolkodásra is képes lehet, stb. ezen tényleg elgondolkodtam akkor, érdekes dolog, van benne igazság, mégis ha mérlegelni kellene, azt mondanám, inkább beszéljen mindenki angolul, egységesen (csak zárójelben megjegyzem, az angol nem annyira puritán nyelv ám, amilyennek sokan hiszik. tényleg könnyű megtanulni, de a szókincse jóval gazdagabb, mint ahogy sokan képzelik, pusztán csak rengeteg ember a saját angol tudásából indul ki, ez itt a gond).
hogy benyeltem vmi propagandát? lehetséges, mivel én én vagyok, és a saját "testemben" ülve nézek kifelé a fejemből, ezt nehéz megítélni. azt aláírom, hogy ezek tulajdonképpen eléggé a globalizációval rokonlelkű gondolatok.
csak hogy nekem soha semmi bajom nem is volt a globalizációval, 1 dolgot leszámítva: irányított, és ráadásul rossz kezekben van a gyeplő.
amúgy vágom, hogy legtöbbeteknek ezek mondhatni beteges nézetek, de már rég rájöttem, hogy másképpen gondolkodom ezekről a dolgokról, mint a legtöbb ember, és ezzel most nem azt akarom mondani, hogy jobban, csak másképp :)
-
Justil #18 erre annyit, hogy sokféle becslés van, amit te mondasz, az az egyik, de én hallottam már laza duplázódást(14 milliárd), sőt triplázódást (20 milliárd) is 2050-re.
ne kezdjünk el vitatkozni arról, hogy melyik igaz, ugyanis egyrészt pont azért becslések, mert csak becslések másrészt nem tudom, hogy te honnan hallottad, de legyen elég annyi, hogy én több elvileg elismert tudósembertől is hallottam a fenti számokat. ettől persze megint csak mondom ez még csak 1 becslés, de ők is végeztek vmiféle kutatásokat, és nem a levegőbe beszélnek.
hogy kinek lesz igaza, azt majd meglátjuk akkor, ha még élünk. -
#17 Kiegészítésként még annyit, hogy a becsült legnagyobb népesség 10 milliárd kb. 2050-ben, mivel a fejlődő országoknál is csökkenő tendenciát mutat a szaporulat. -
#16 Érdekes hozzáállás.
Ezt a családodra vetítve azt jelentené, hogy nem érdekel, mi történt a szüleiddel, sőt talán még arra is képes volnál, hogy eldobd őket valamilyen homályosan értelmezhető "holnapért". Persze erre valószínűleg nem lennél képes. A még most is jól működő érzelmeknek nevezett ösztönrendszer visszatartanának ettől. :)
Összességében az a benyomásom, hogy csúnyán benyeltél valami propagandát. (Ne vedd bántásnak!) -
Justil #15 Akkor még valamit tisztázzunk, mert nem világos. Mit értesz leigázás alatt pontosan? -
Cleawer #14 Bárki más.Akiknek nincs elég földjük,vagy túl sokan vannak 1 helyen,vagy a mostani helyükön nem szívesen látják őket.Mindenki foggal körömmel ragaszkodik a múltjához,(a pofátlanabbak másoktól ellopják)te meg csak eldobnád...
"ez meg különben jól hangzik, de csak üres szavak"
(: -
Justil #13 sőt, tovább megyek, ha már így felhoztad...kik igáznak le? érdekelne... -
Justil #12 "Akinek nincs múltja annak nincs jövője"
ez meg különben jól hangzik, de csak üres szavak... -
Justil #11 látod, ez az a hozzáállás, amiről beszéltem. pontosan ez az, ami ma még so-so, de "holnap" nem fog működni. tudni illik majd beolvasztanak téged is szépen, ha tetszik ha nem, ha akarod ha nem...csak te nehezebben tudod majd elfogadni és feldolgozni. -
Cleawer #10 Akinek nincs múltja annak nincs jövője.Az általad említett gyökértelen népeket nagyon gyorsan beolvasztják,leigázzák. -
Justil #9 épp ez az, szerintem sem negatív dolog a hagyományőrzés...alapvetően. de a Föld sem 7 milliárd ember eltartására lett "kitalálva", hát mi lesz ha még 3x 4x 10x ennyien leszünk??? szvsz, az ember illetve az emberiség vagy gyökeresen megváltozik, vagy csúnya vége lesz, és pont.
tisztelet pedig sokféle létezik...nem feltétlenül a hagyományokat és a múltat kell tisztelni, lehet azt is, de ne keverjük a dolgokat össze! -
Elemir #8 Sry a szóismétlésekért, deeeee nem kicsit vagyok fáradt. Vakon vagyok. Remélem azért ki lehet hámozni a lényeget:) -
Elemir #7 Üdv!
Elolvasva bejegyzéseid sokszor kikerekedett a szemem.
Hát nem tudom. A hagyományok, és az értékek a saját történelmünk miatt lényegesek. Történelem tudása nélkül, pedig újra elkövetjük hibáinkat.
Olyan, mintha mindig elfelejtenéd, hogy nézz ki oldalra, mielőtt lelépsz a járdáról. Akkor lehet elsőnek megúsztad, de legközelebb már elüt egy autó.
A hagyományőrzésnek nincsenek nincsenek negatívumai, ha jól kezeli persze, illetve hagyományok, szokások, a múlt iránti tisztelet nélkül mégis milyen tiszteletet hiányolsz? Minél messzebb mész a múltadtól, annál jobban nem érdekel ez és ez igaz az emberekre is.
Nyilván ez egy picike kis ország, picike kis dolgokkal, de ebben a céltalan világban a régi dolgok megléte nélkül, nem sok értelmét látnám. Bár most sem. Vegyek egy kötelet mi?:) -
Justil #6 ok, én nem is konkrétan rád reagáltam, bocs, ha úgy tűnt. csak úgy leírtam azt, ami néha kikívánkozik belőlem :)
még ha azt is írtad volna, amit nem :) és arra reagáltam volna, vitázni akkor sincs értelme, mert többnyire mindenki ragaszkodik a saját kis véleményéhez (én sem vagyok kivétel, nem azért írom), ezért sem jutunk előbbre.
az etika hiánya..hát igen...meg még sok minden más is hiányzik manapság. tisztelet, például. -
butuska66 #5 Mikor leírtam mit leírtam nem is gondoltom se Istenre se nemzetre, de még országra sem. Csak olyan egszerű póri értékekre gondoltam mint az etikett/etika. Ennek hiánya már ezen a fórumon is igen látványosan kiütközik. Elég csak végigolvasni néhány felhasználó "vitatkozását",vagy ahogyan egymással beszélnek.
P.S: további viták elkerülése véget érdemes figyelembe venni #2 kommentemben azt a kis apróságot hogy európáról írtam nem kishazánkról.