27
  • Bozz01
    2km autópálya rendel :P
    Félretéve a viccet, az elején nem is rémlik, hogy lett volna bármi egyéb szolgáltatása a matricavásárláson kívül. Még a végén ki fog derülni, hogy ez is valami állami pénzen létrehozott fityfene, és felmarkolták a sok zsetont, amire ráhúztak egy 500 forintos weboldalt, hogy úgy nézzen ki, hogy dolgoztak vele, aztán csinálnak egy ilyen balhét, ami miatt hivatalosan is bezárhatják a boltot, megtartva a papíron elköltött zsetont. Na meg még keresnek is vele, mert gondolom ezt a pénzt sem kell majd visszaadni. Ha más nem valami ügyvéd leköltségeli nekik mint perre költött zsetont. Tudom már nagyon elrugaszkodtam, csak azért nem jó érzés kizsebeltnek lenni, ezért foglalkoztat a téma. Ráadásul ahogy mennek itt a dolgok még ennél durvább verziót is simán kinéznék az államból...........
  • Kurosora
    Ha pedig mégis, akkor sok sikert az alszámlán levő 1-5 Ft-okhoz.

Hidd el, hogy ha további követelés van a számla felé (mert pl. az egyenlege nulla), akkor azt nem felejti el a rendszer, így ha utalsz rá valami zsetont, a korábbi követelés miatt azonnal levonódik a szükséges összeg. Ha ez még mindig nulla, akkor várni fog a következő utalásig és így megy egészen addig, amíg a követelés nem teljesül. Persze itt jön useroldali csavar: nem szükséges azt a (virtuális) számlát továbbra is használni...
  • slickboy
    autópálya matrica értékesítés
  • slickboy
    Nem értem, miért kell az autópálya értékesítési láncolatba beékelni ilyen élősdi lehúzós cégeket? Ez most költői kérdés volt, nyilván valamely politikusi körnek ebből nagyon sok haszna volt. Oké, kell a webes kártyás tranzakcióhoz infrastruktúra, de ezzel az erővel csinálhatták volna az egészet PayPal alapon. Vásároltam már párszor ebay-en, eddik lekopogjam semmi probléma nem volt. Volt, hogy webáruházból rendeltem, megadtam kártyaadataimat és lehúzták az összeget, és kész. Eleve gyanús ha ehhez külön kellett volna beregisztrálni ilyen senkiházi nevenincs PPO nevű céghez. Természetesen nem hibáztatom emiatt a meglopott ügyfeleket, jóhiszeműen jártak el.
    Már a szolgáltatáspalettájuk is röhejes: egyenlegfeltöltés...bazmeg kb 3 lépésenként az utcán van bankautomata, ahol sima kártyás vásárlásnak számító tranzakcióként lehet egyenleget tölteni. Ha ezek nem elérhetőek, akkor valszeg a ppo.hu-n sem tudna az ember egyenleget feltölteni. Vagy netbankon keresztül némely banknál. Lottózás...dettó. Olyan bazári cég ez, mint a mobilcsengőhangokat meg háttérképeket 1500 Ft/ SMS árban küldözgető cégek. Mai korban, amikor telefonok minden formátumot lejátszanak és százféleképp lehet PC-re kötni őket és felnyomni rájuk mindenféle tartalmat...
    Valóban szabályozás után kiált a webes kereskedelem mert zavaros a helyzet és abban könnyű halászni...
  • Bozz01
    Nem értem honnan veszitek, hogy megadtuk regisztrációnál a kártyaadatokat. Pont ez az a vonal, amire írtam a legelején, hogy a bankok működését is meg kellene picit nagyítózni, ugyan is ehhez az egészhez az OTPhez kellett regisztrálni vagy mi volt, és az OTPn keresztül ment az utalás. Elvileg a ppo nem rendelkezik még most sem a kártyaadatokkal, az én bankom ügyintézője azt mondta, hogy az OTP tárolta az adatokat a pponak, és így tudott levonni ismételten. Csak az a nagy kérdés, hogy ezt milyen jogon tette az OTP. Én nem értek ezekhez a banki dolgokhoz, lehet hogy ez legális lépés volt, mindenesetre végfelhasználóként nagyon nem tűnik korrektnek ez a dolog, mármint az OTP féle adattárolás.
    A ppora ha belépek még most sem érem el a saját kártyaadataimat van ugyan egy ilyen menüpont, de az "fejlesztés alatt" felirattal vár, ráadásul a telefonszámomon és nevemen kívül semmi adatom nem jelenik meg az "számlázási és egyéb adataim" menüpont alatt. Szóval ez nem az a tipikus eset, hogy a hülye felhasználó orrba szájba kiadja az adatait, aztán meg sír, hogy lenyúlták a pénzét.
    Az egyetlen hibát ott követtük el, hogy megbíztunk annyira az állami autópályával kapcsolatos matrica ügyintézésben, mint te a "vadidegen" amazon-ban. Szerintem kár kifejteni, hogy mennyire szánalmas, hogy ilyen összehasonlítást lehet tenni.
  • Garfield
    Ember! Ők ingyenes szolgáltatásra regisztráltak évekkel ezelőtt és csak azért adták meg a kártyaszámukat, mert a matrica kifizetéséhez ugye kellett.

Azért nézzünk szembe a tényekkel: hdo-nak igencsak igaza van abban, hogy aki ilyen - főképp magyarországi* - regisztrációnál megadja a bankkártyája adatait, tényleg nem egészen komplett.
    Nem véletlenül alakultak ki ugyanis a mindennapi használatra a háromoldalú fizetési tranzakciók: a kereskedő tudja, hogy mit veszel, de nem tudja, mivel fizetsz; a bankod tudja mivel fizetsz, de nem tudja mit viszel, csak azt, hogy mennyiért. Éppen ezért mindenki csak a tevékenysége folytatásához szükséges adatokat kezeli: a kereskedő a rendelési adatokat, a bank pedig a fizetési adatokat, a kettő közt mindössze annyi kapcsolat van, hogy fizetéskor a bank küld egy értesítést a kereskedőnek a fizetési tranzakció sikerességéről. Aki megadja a kereskedőnek a fizetési adatait, hát az finoman szólva nem volt okos ötlet.
    Az elektronikus vásárlásra pedig pont az ilyen trükközések elkerülése végett használok virtuális kártyát elkülönített alszámlával. (Minden normális banknál van online vagy elektronikus számlacsomag, ami egyrészt a netbankos fizetéseket preferálja a tranzakciós díjaival, másrészt kínál ilyen virtuális kártyás megoldást a netes fizetésekhez.) Igen, abból a szempontból nehézkes, hogy minden tranzakció előtt át kell utalni az összeget az alszámlára, de nem is voltak, nem is lesznek ilyen problémáim soha, pedig már szinte minden pénzügyemet a neten intézek, az Amazonos rendeléstől kezdve a Beatport-os zenevásárláson át a MÁV-os jegyrendelésig.

*: azért írom, hogy magyarországi, mert pl. azért az Amazonnak én is megadtam közvetlenül a kártyaadataimat, de azért nem hiszem, hogy megjátszanának egy ilyen lépést. Ha pedig mégis, akkor sok sikert az alszámlán levő 1-5 Ft-okhoz.
  • jocco
    Ha meg itt is kell kényelmi dijat fizetni akkor minek kell külön regisztrálni egy szolgáltatásra mikor sms-ben közvetlenül is lehet venni jegyet de ha az nem lenne jó akkor gondolom ahogy az otp-nél is a ugy a legtöbb bankon keresztül is lehet közvetlenül venni matricát, s nem egy harmadik félen keresztül. Na de mind1 persze, igy ebben a formában igen csak agályos az egész, de következménye nem nagyon lesz szerintem amilyen hülye a jogrendszerünk.
  • Cat #20
    http://index.hu/velemeny/2010/01/14/koszonjuk_az_allamnak/
  • llax
    Én csak addig használtam, amíg a bank oldalára átirányítva lehetett megadni a kártyaadatokat...
  • slickboy
    Eléggé duplanullának tűnik az egész szolgáltatási paletta, egyedül az autópályamatricának lenne értelme. A hülye állam ezt az online bizniszt is elszalasztotta, aztán valami svájci nímand most kaszált pár milliót. Nagyon ügyes. Ennek is olyan piramisjáték-szaga van, regisztrálj a rendszerbe! Basszák meg!
  • Narxis
    A nyomozás elrendelése még nem bizonyítja, hogy csalás történt, az majd a nyomozás végeredményétől függ.

Emlékszik még itt valaki az IL Ferro ügyre? Ott sokkal nagyobb pénzt buktak emberek, nem kevesen szenvedtek kárt és nem történt semmi. Akik elvitték a pénzt teljesen felszívódtak.
  • Bozz01
    Nem tudom átolvastad-e rendesen a dolgokat, de a kényelmi díjat ettől függetlenül ki kellett fizetni. Pont ezért nem is gondoltam volna, hogy azon felül még megterhelnek valami költséggel, hiszen kifizettem a kényelmi díjat. Amúgy meg soha de soha nem vásárolok bankkártyával, csak utánvéttel, utalással, stb. Csak ugye autopalyamatrica.hu oldalról küldtek oda regelni, a gyanútlan júzer, mint én is, aki csak matricát szeretett volna, kénytelen volt regisztrálni. Nem tudom vezetsz-e, de nekem undorom van attól, hogy 2 évig meg kell őrizni a cetlit, amit kapsz a benzinkúton (mellesleg ott is igénybe veszed a szolgáltatást, a kút mégsem kér tőled éves díjat). Tárolgassa a nyavaja, nekem megéri a kényelmi díjat, hogy online csinálom, és egy emailt tárolgatok. Szóval légyszives ne engem nézzél hülyének, anno nem volt szó se csomagról, se havidíjról. Egy éve kb be sem léptem arra a szarra, és most meg levontak. Ráadásul ha éves díj lett volna, akkor már legalább 1x ezelőtt is vonniuk kellett volna, ami nem történt meg. Hírlevelet, amit küldtek, abban egyszer sem láttam ÁSZF módosításra történő utalást. Mindig ugyan az a sablon e-mail jött a lottóval meg ilyesmivel. Szóval ez lopás, akár honnan is nézzük. És a bankkártya adatokkal történő visszaélés.
    Szóval nem jól látod, hogy kik azok, akik hőbörögnek.
  • Me Ga
    A második mondatod a lényeg, az érintettek 90%-a járt így.
  • Sir Quno Jedi
    De ingyenes volt az elején, csak később változtatták meg, mikor már elég júzert odaédesgettek.

A netrisk is ingyenes pl. mivel ők nem a júzert húzzák le, hanem a biztosítókat, mivel brókerek. Számtalan VALÓBAN ingyenes szolgáltatás van a neten. Meg vannak ezek a kamuingyenes szolik, akik később karnak illegálisan lehúzni.
  • MrGer
    Autópályamatricát személyesen benzinkútnál, telefonfeltöltést szintúgy.... Netes vásárlásnál megírni, mit-mennyiért-ki vesz és én utalok, vagy borítékba pénzt (külföldre, 15 év alatt nem volt vele gond soha...)... Soha, de soha nem kiadni ilyen adatokat... Lehe élni enélkül is!
  • hdo
    Ja, hát igen. Továbbra is tartom, hogy hibás az, aki regisztrációnál hajlandó kártyaadatot megadni.

Azok, akik csak akkor adtak meg ilyen adatot mikor kifejezetten matricát vásároltak, ők tényleg gyanútlanul lettek átverve.
  • jocco
    Azokért a szolgáltatásokért amiket igénybe vesz fizetni kell, ezért kell megadni a bkszámot. Csak mivel ilyen szolgáltatás igénybevételénél a világon midenhol kényelmi dijat számolnak fel, sokan ezt akarták megsórolni, csak valószinüleg nem olvasták el a ASZF-et, most meg höbörgnek. Még 1x a havidij mentesség nem = ingyenesség!
  • Sir Quno Jedi
    Aki matricát akart venni (hiszen azért regisztrált), annak meg kellett adnia nekik a kártyaszámát, ha mást nem, akkor a matrica vásárlásakor. Ők meg most ezzel élnek vissza.
  • Sir Quno Jedi
    Ember! Ők ingyenes szolgáltatásra regisztráltak évekkel ezelőtt és csak azért adták meg a kártyaszámukat, mert a matrica kifizetéséhez ugye kellett. Erre önhatalmúlag megváltoztatták a szolgáltatást és erről nem értesítették EGYÉRTELMŰEN a felhasználókat és lazán elkezdtek pénzt LOPNI 110000 embertől. Ehhez nincs joguk, ez csalás, szélhámosság, lopás. Senki nem adott erre nekik engedélyt.

Ezt úgy lehet korrekten megoldani, hogy mikor fizetőssé válik a szolgáltatás, értesítik a júzereket és ha mondjuk egy hónapon belül nem lépnek be és nem fogadják el egyértelműen a feltételeket a honlapon, akkor törlik őket a rendszerből (esetleg felfüggesztik, az 1xűbb és könnyen vissza lehet hozni a júzert, ha kéri). De semmiképpen!!!! nem vehetnek le tőlük pénzt a további engedélyük alapján, mivel ők anno az aktuális matrica vásárlásakor egyeztek bele, hogy annak árát levonják tőlük ÉS SEMMI EGYÉB költségük nincs ezzel.

Ez itt egyértelműen NAGYON durva csalás, nem véletlen nyomoznak.

Erre majd a bankoknak/honlapüzemeltetőknek is lépniük kell, mert ezt bárki megjátszhatja a továbbiakban is...
  • hdo
    "A rendszerbe száztízezer ügyfél regisztrált bankkártyájával tavaly áprilisig azért, hogy külön díj nélkül vegye igénybe a szolgáltatásokat."

Már elnézést, de igencsak kikívánkozott belőlem pár alpári jelző, hogy ki az a ..... aki képes ingyenes regisztrációnál bankkártya adatot megadni. Eleve az, hogy ingyenes a szolgáltatás, de meg kell adnod egy bankkártya számot függetlenül attól hogy akarsz-e a továbbiakban fizetős szolgáltatásokat használni-e vagy nem, kicsit nem gyanús?

Aki lyennek minden további nélkül bedől az meg is érdemli!
  • Sir Quno Jedi
    Van pár lehetőség.

- Vagy van két számlád és amelyikről online fizetsz, arra csak annyit utalsz éppen, amennyi kell (netbankkal ez semmi idő).
    - Elvileg itt sem lett volna baj, mert régen a bank honlapjára irányítottak fizetésre és ott kellett megadnod a kártyaadataidat, csak aztán áttértek a direkt kártyaadat gyűjtésre, ami efféle bűncselekményekre ad lehetőséget.
    - Van rá lehetőség némelyik számlánál, hogy minden tranzakciót külön jóvá kell hagyni (emlékeim szerint).
    - Volt olyan lehetőség, hogy egyszer élő kártyaszám valamék banknál, de ott is megszűnt (azaz ha vontak róla, megszűnik automatikusan a kártyaszám).

De a legbiztosabb, ha nem adod ki a kártyaszámodat (meg úgy semmi mást sem). Én is vettem neten ezt-azt, de mindig "utólagos fizetéssel a futárnak" módon. Igaz ez autópálya matricánál nem jön be, úgyhogy bukta.
  • jocco
    Jó én nem vagyok érintett a dolgoban, de én jelenleg sehol se látom h ingyenesnek hirdetnék a szolgáltatást (max havidij mentesnek, ami végül is az is). Amugy meg ott van a light csomagnál az Éves adminisztrációs költség: 2490 Ft ugy hogy nem tudom mi az a fene nagy felháborodás! Bár lehet hogy ez korábban nem volt igy felüntetve hanem csak vmi hirdetményben, vagy az elfogaott szezödésben, ami nem szép dolog de ez máshol is igy van pl a bankoknál is minig az aktuális hirdetmény tartalmazza a költségeket, ha tetszik ha nem.
    Lassan meg kellene szokni h elolvasni h mit is irunk alá, v kinek adjuk ki a bankártya adatainkat, s akkor talán nem leszenk olyanok h egy IQ teszt után elöfizet az ember egy havi 3000Ft-os szolgáltatásra, csak mert nem olvassa el az apróbetüt.
  • Bozz01
    Sajnos ez nem direct debit. Felhívtam bankot, és azt mondja, hogy ez simán kártyás tranzakció volt, és nem direct debit alá tartozó tranzakció, így letiltani nem lehet. Azt mondta, semmilyen korlátozást nem tudok tenni az ellen, hogy újra levonjanak, csak a kártya limitet vehetem nullára, vagy kivehetem az összes pénzt. Vagy esetleg kártya csere, amit már lentebb írtak. Mind frankó megoldás... Szóval vagy kockáztatunk, hogy megint levonnak mielőtt végleg megpattannak, amikor kezd gyűrűzni a balhé, vagy újabb költségekbe verjük magunkat miattuk. Ha valaki tud jó megoldást, szóljon. Én még továbbra is azt nem értem, hogy pláne most, hogy ilyen vizsgálat indult, akkor miért vonhat továbbra is a ppo a banktól, a bank miért nem tagadja meg a tranzakciót, amíg én vissza nem igazolom, hogy jogos a kérés? Ha téged állami dolog kezd vizsgálgatni, akkor bezzeg azonnal letiltanak, hogy ne tudj egy forintot sem költeni. Megint csak én érzem úgy, hogy a kisemberek szívnak akár honnan nézzük is?
  • Tetsuo
    Hat, akkor szar banknal vagy, ugyanis ez direct debit megbizas, amit a legtobb bank ingyen ki-be kapcsolgat, amikor csak te akarod.
  • Tetsuo
    Ugyanis engedelyt adtal a direct debitre a PPO eseteben.. a banknal lemondhatod azt barmikor, viszont vissza nem csinalhatod a mar megkotott tranzakciokat.
  • mcganyol
    ez elég érdekes téma. én is érintett vagyok az ügyben. felhívtam a bankot, hogy mit lehet tenni, mert ha holnap kedves ppo úgy gondolja levehet mellé még 25ezret is és az sem lesz "jogosulatlan tranzakció", mert szerintük benne volt egy pont az ászf-ben, amit elfogadtam. szerintem ha benne is volt, elég problémás mert az oldalon mind a mai napig ki van írva hogy ingyenes a szolgáltatásuk. szóval már csak az a kérdés h szándékos átverés, vagy vm kint jól működő megoldást ismét sikerült ennyire sz@rul implementálni mo-n. Majd most Kojak kideríti.
    Mellesleg megkértem a bankot, hogy ppo többet ne vehessen le mostantól, mert nem adok rá engedélyt. Azt mondták, ezt csak a bankkártyám érvénytelenítésével tehetem meg (új bankkártya díja 6k). szuper.
  • Bozz01
    Én a bankokat is górcső alá venném, ugyan is én az SMS-t követő pár percben azonnal hívtam is a bankot, és tiltattam volna le a dolgot, ugyan is bankkártyás vásárlásként jelent meg a tranzakció. Leüvöltöttem szerencsétlen ügyintéző fejét, mondtam neki faxolja át vagy küldje át e-mailban azt a megbízást, ami alapján levonja tőlem a pénzt. Semmiféle engedélyt nem adtam erre, de nekik elég volt az, hogy "a ppo bankja ideszólt, hogy érvényes szerződés alapján cselekszik, ezzel számunkra legális tranzakcióként jelenik meg". Szóval nem sikerült letiltatnom a dolgot, megvágtak 2500 forinttal. Gyanítom, hogy az életben többet nem látom. Ennyire védik a pénzünket. Érdeklődtem, hogy akkor ezen túl akármikor vásárolok weben keresztül kártyával, akkor bármikor dönthet úgy az eladó, hogy megint megterheli a számlámat egy kis zsebpénzre? Azt mondta az ügyintéző, hogy elvileg ilyen visszaélésre bármikor sor kerülhet. Hmmm... akkor talán mégsem olyan biztonságos ez az egész, mint ahogy be van állítva. Persze én nem vok szakember, és kicsit homály, de azt is hozzátette, hogy elvileg ezekhez az adatokhoz az eladó csak egyszer fér hozzá, tehát nem tud visszaélni, a ppo esetében az OTP bank tárolta neki az adatokat, és adta át ehhez a levonáshoz. Ez esetben megintcsak felmerül a kérdés, hogy milyen jogon tette mindezt. Ráadásul nem is OTPs a számla, ahonnan levonták.

A cikkhez meg csak annyit, hogy volt-e visszaélés, vagy sem, hogy én még anno ingyenesen regisztráltam kizárólag autópálya matrica vásárlás miatt. Egy jó ideje már nem is használom, mert nem ment a bankkártyás fizetés, áttértem SMS-re. Levelet nem kaptam a változtatásokról, csak a hülye lottójukról. Belépéskor pedig nem dobott fel felugró ablakot, hogy fogadjam el az új szabályzatot. Persze belépni is csak azután léptem be, hogy jött a balhé, és lecsekkoltam a dolgokat, Szóval nem tudom honnan kellett volna tudnom, és nem hiszem, hogy az én beleegyezésem nélkül bárki szerződhetne velem. Az, hogy ehhez még OTPs segítséget is kapott csak még aggasztóbbá teszi a dolgot. Az is érdekes körülmény, hogy érdekes módon éppen akkor nem volt elérhető a portál, amikor ez az egész történt. Karbantartás volt, és ügyfélszolgálatot sem lehetett elérni.

És még az utolsó szösszenet, hogy elviekben az online vásárlás miatt fizettem a kényelmi díjat, és a törvényben valami olyasmi is van, hogy egyazon szolgáltatásért nem lehet kétszer pénzt kérni. Ráadásul az, hogy az állami autópályákra egy külsős cégnél lehet elektronikus jegyet venni, és ezért éves díjat számol fel, ez megintcsak fura, kétlem hogy elfogadná bárki is azt, hogy a vonatjegy online vásárlásához éves adminisztrációs költséget is felszámolnak neki, vagy a BKV jegyeladó legombolja még pár ezerre a buszjegye mellé. Nah kidühöngtem magam, de sajnos nem hiszek benne, hogy a bűnösöket megbüntetik. Valaki megint megpattan a hirtelen beszedett zsetonnal, és röhög nagyokat. Ha lelövöm, akkor engem viszont lecsuknak emberölésért... Hogy is van ez? :( :( :(