49
  • cateran
    Csak magamat tudom ismetelni...verd az asztalt a gyartok helyi kepviseloinel vagy atkozd magad,hogy szar helyre szulettel...senkit,ismetlem:SENKIT nem erdekel nyugaton a nagy magyar valosag es felvevopiac....
    Masreszt internet...ha nem tudod kezelni,tanuld meg...ha szamitastechnikai ceg es nincs weboldaluk...hat jujjujj....ha nincs online rendeles...vissza a nagy magyar valosaghoz es a velemenyemhez az egeszrol...

hihetetlenul kurva nehez volt megtalalni....
  • jzombi
    Szinte biztos vagyok benne, hogyha árulnának windows nélküli laptopokat a windows árával olcsóbban, nemcsak más oprendszereket használók, de sok windows user is azt venné meg.
  • balage187
    Ha valaki annyira ragaszkodik a Win nélküliséghez, akkor kutasson addig (akár fizessen is többet), amíg megtalálja a kívánt konfigot anélkül is. A vásárlók túlnyomó többsége ennyire nem ragaszkodik hozzá, sőt a 90+%-a pont leszarja, hogy van-e hozzá Windows, sőt még örül is neki, mert magától azt se tudja hogy látna hozzá a telepítéshez. Ebből következik, hogy azért nincs Win nélkül sok notebook, mert nincs rá igény.

Majd, ha az emberek többségének az lesz a fontos, hogy ne legyen rajt Win, és ezért hajlandóak lesznek más - Win nélküli - net/notebookokat venni, akkor majd váltanak a gyártók. Addig miért váltsanak?

Azt rak hozzá a termékéhez a gyártó vagy a viszonteladó egyébként amit akar. Ha a vásárlónak nem tetszik ne vegye meg. Ha a viszonteladó/gyártó nem hajlandó kielégíteni az ő egyéni igényeit, akkor menjen máshova. Ha majd sokan tesznek így, akkor változtatnak a gyártók/viszonteladók. Az az igazság, hogy az ilyen "nem akarok Win-t" emberek annyira kisebbségben vannak, hogy nem éri meg értük versenyezni. Persze vannak olyanok, akik összerakják neked azt a notebook-ot amit akarsz, Win nélkül, csak lehet, hogy az ilyen "personalized" cucc az drágább, tehát akinek az a legfontosabb, hogy ne legyen rajt Win, az biztos megtalálja a módját.
  • Sanyix
    ja persze tök poén körüljárni a fél országot mert az ami kell az csak vindózzal van, vagy win nélkül van de mucsaröcsöge határában...
  • cateran
    Jok ezek a dumak,hogy "neki pont ilyen kellett"..wazz a piac szarasig van telitve a legkulonfelebb net es notebookokkal..de komolyan...mar akkor meglepoen szeles a valasztek,ha csak 1 gyarto listajat nezem meg...es akkor meg oda se szagoltam a tobbihez....
  • Gamecube86
    Látom az értelmező képességed elakadt valamelyik linux disztribúciónál.
    Tudod szájba is rúgnám a kedves vásárlót ha megvesz egy olyan gépet amin win van, utána meg nyavajog érte. Ha neki olyan gép olyan specifikációjú gép kell amihez véletlenül pont win van akkor vagy megveszi azzal vagy nem veszi meg és kész.
    Ha megnyeri a pert akkor meg majd felrak valami kalóz win-t mert azért na.
  • Sanyix
    LOL? a plafon nem szakad le nálad ekkora hülyeségtől? Ferrari motor és windóz hogy jön össze? A ferrari nem megy motor nélkül de, a pc megy vindóz nélkül.
  • Cleawer
    #26 Jópofa vagy.Az oprendszer nem a számítógép része.Mellesleg a gyártó dönti el hogy milyen oprendszert rak egy notira,az MS csak "rábeszéli".
    A csokipapír a termék része,mert anélkül nemlehetne eladni/szállítani.
    Ha valakinek adott tipusu notikell ,amit csak az adott gyártó gyárt és arra a gyártó wint rak, akkor az 99% ,hogy a világ minden táján winnel lesz megpakolva.Ja hogy neked van már wined ,levagyszarva,vedd meg még1xer.

#5 NEM kapsz hozzá windózt hanem MEGVESZED,mivel benne van az árába.
    Mutass egy olyan banánt ami héj nélkül terem ,akkor visszeperelheted a pénzed.

#15"aki megvesz 1 laptopot ELORETELEPITETT windowssal es utana jon ra hogy neki az nem is kell" Nem biztos hogy utólag jött rá hogy neki nem kell,ott is win nélkül kérte de úgy nem volt,pénzt nemadnak vissza,és utána meg perre vitte,mert árúcsatolás.
  • A1274815
    Sok hozzászóló azzal jön, hogy nem érti minek vették meg a laptopot, ha tudták, hogy jár hozzá Windows.
    Szerintem itt sokan nagyon jó indulatóak és elfelejtik feltételezni, hogy szándékosan is tehették. Az összeg mértéke is mutatja, hogy nem sok esetről van szó. Mint ahogy a BME-n is egy tojásdobáló volt, meg néhol-néhol egy-egy tortadobáló. Szóval ugy is tudjuk, hogy P=0.9 eséllyel Linux rajongó a felperes kimondhatjuk, hogy a Microsoft elleni egyszemélyes keresztes hadjárata csupán.

És érdemes megnézni a helyeslők többsége melyik "táborból" jön éppen.
  • zseko
    Az itt hozzászólók felével egyetértek, a háborgók egy része meg arra nem gondol hogy amihez adnak wint és amihez nem, azok nem egyformák, hanem más paraméterűek? Ha nekem nem felel meg az ami van op nélkül akkor ugyan választhassak már olyat ami megfelel az igényeimnek. És nehogymár kifizessem az op árát mégegyszer, mikor már egyszer megvettem, azért 2x ne vegyem már meg. Az xp is és win7 is megvan legálisan nekem, szóval nem kívánom még1x megvenni. Pláne hogy nem is kötelez rá a win, mint az az eulában is bennevan. Csak a gyártók erőltetik, mert valamennyi hasznuk van rajta ha így adják el.

Igaz, én olyan gépet veszek -ha veszek egyszer- amin vagy nincs op, vagy linux fut rajta.
  • Gamecube86
    "mert neki a másik notebook képességei nem felelenek meg!"
    Ha ferrarit veszel ne sírjon a szád hogy ferrari motor van benne és nem egy 2 ütemű trabant motor... Tisztában volt vele hogy a windows rajta van a gépen és azt az ár magába foglalja. Mégis megvette ha a felperes javára dönt a bíróság azzal csak a saját szegénységi bizonyítványát állítja ki.
  • janitor
    (amin pedig neadjisten mégse menne a Linux az nem is PC ezért kenjék a hajukra, majd találok másik PC-t a 17637856326423465236423564-ből amin el fog futni)
  • janitor
    Nagyon egyszerű a képlet, nem kell olyan gépet venni amin windows van.

PC az PC... ezért a Linux is el fog rajta futni. (sőt!)
  • Sanyix
    Pedig a win ugyanolyan szar torrentről is mint a bótból ;)
    (Amúgy látom nem ismered a release szabályokat)
  • Sanyix
    mert neki a másik notebook képességei nem felelenek meg! És mi a répámért van bármelyiken is kötelező vindóz?
  • jzombi
    Általában ez nem igaz, a legtöbb notebook-ot íés netbook-ot csak előretelepített Windows-al lehet venni.
  • jojo
    Számomra azt tartom rossznak, ha adnak a Laptophoz eredeti Windowst, de azt nem lemezen, hanem a vincseszterre eldugva teszik fel.
    Továbbá ígérgetik, a vásárlásnál, hogy a Vista be fog frissülni ingyenesen Windows 7-re és átbaszás az egész. Aztán lehet labdázni, hogy a gyártó, vagy a Microsoft hazudott.
  • Muraton
    Igazán értelmesvagy én továbra is azt tartom hogy jobb az eredeti Windows mint a másolt mert kitudja mit tet bele az a gyökér. Nekem mindig is eredeti szoftvereim voltak és vannak és a torentezést is arra használom amire való.
  • hypno
    Irígylem a problémáikat.
  • Gamecube86
    Lehet venni linux-al is és operációs rendszer nélkül is.
    Mi a répámnak háborog ha neki az kellett amin windows van?
  • Tetsuo
    "Akkor hagy döntsem már el". Nem "hagy", hanem hadd.
  • [HUN]FaTaL
    Nem a Microsoftot perelték kedves cikkíró, hanem a Notebook gyártóját.
  • Sanyix
    Nagyon helyes. A jó kurva anyjukat árulják kötelezően vindózzal...
  • Gamecube86
    Ez mekkora ótvar nagy baromság...
    Mintha visszavinném a csokipapírt a boltba hogy fizessék ki mert én csak a csokit akartam... Nem tudom megérteni hogy minek veszik meg ha tisztában vannak vele hogy az operációs rendszer telepítve van a gépre és az benne is van az árában.
    Veszek egy navigációs rendszert és másnap visszaviszem hogy nekem a szoftver nem kell úgyhogy fizessék ki.. Szánalom.
  • pixx
    Egy fórumon olvastam haosonlót, de ott útközben megváltozott az ár, ő is írt. Következő nap odaírták a nevéhez, hogy nem megbízható vásárló...
  • pixx
    Mondjuk pont a HP nagy linux barát, és szinte minden laposához van linux illesztőszoftver.
    Én vettem egy HP lapost és vistát adtak hozzá. Felhívtam a HP-t, hogy nekem nem kell vista. Közölték benne van az árban. De ha Linuxot, vagy xp-t szertnék a gyári oldalon írjam be a masinám típusát, és választhatók xp, linux vagy vista rendszert szeretnék, mert az illesztőszoftvert ők felrakták. Csak gondoskodjak magamnak másik OS-ről. De azért elküldték a Vista telepítő lemezet, meg az összes szoftvert postán. Csak be kell rakni a gépbe.
  • cateran
    " Az az eladó hibája, hogy úgy telepítette a windowst a gépekre, hogy nem vette figyelembe a vásárlók igényeit."

Mentel verni az asztalt,hogy te mint fogyaszto koveteled a massagot? Mert -barmilyen meglepo- nyugaton (meg ha nincs is kolbaszbol a kerites)ha vasarloi igeny lenne ra,nagyobb teret kapnanak az alternativ megoldasok..vagy varjunk csak..hisz 3 sec alatt talaltam egyet..hoppa...ismetlem: a loteri doglott kutyat nem erdekli a nagy magyar valosag....
    Sajat pelda:X cegtol rendeltem 1 y termeket a neten...2 hetig semmi,majd az erdeklodo emailemre irtak,hogy "jujj bocsi,nem volt ilyen szinben raktaron,azert nem kuldtek eddig" Erre irtam 1 roppant negativ visszajelzest roluk (feedback az amazonon)mire 2 napra ra irtak,hogy nagyon bantja oket a dolog,nem szeretnenek negativ kritikakat a weboldalon,lehetne-e,hogy visszateritik az arat(kozben mar kikuldtek a cuccost)en pedig torlom a negativ kommentet? Megtortent...Hogy ertsd:verseny van...es meg azzal az 1 negativ velemennyel is vasarlok fordulhattak volna el toluk..(ohh persze nem minden ceg ilyen...de azert adnak a vasarlok velemenyere...)
    Amugy ja, szeretek beszolni..miert ne? Ne hidd hogy csak itt vagyok szajkarates (vagy hidd,pont nem erdekel)

Off:Most neztem vegig a Hofi tukre cimu dvd sorozatot...1970-es,80-as evek beli poenjai,megallapitasai meg ma is ervenyesek..ami 1 reszt minositi a birkakat,masreszt szomoru...de azt mondom -kovezzetek meg es kopjetek le- 1 ilyen birka nep nem is erdemel jobbat semmibol,mint amit az elmult 20(60)evben kapott akarmibol is.
  • mumpic
    "Nyilvan..de annak melyik resze nem ertheto,hogy ez nem az MS sara?"
    " -ha nem tunt volna fel-"

Szerintem neked csak jól esik másnak beszólni. Olvasni tudok, igen, a cikk arról szól hogy a microsoftot pereli az olasz fogyasztóvédelem, holott nem őt kéne. Én nem mondtam sehol hogy igazuk van, mégis nekem címezted a fentebbieket.

Annak meg nagyon örülünk hogy Angliában jól érzed magad, de mi itthon ezt szarjuk le magasról. Ha nincs olyan bolt, amiben úgy adják el a laptopot ahogy mi szeretnénk, akkor visszakérjük az árát - hiszen a szerződés lehetővé teszi. Az az eladó hibája, hogy úgy telepítette a windowst a gépekre, hogy nem vette figyelembe a vásárlók igényeit.
  • Balazs127
    Amúgy teljesen jogos a dolog, ha nem kéred a Windowst ugyan már ne kelljen kifizetned. Tegyük hozzá többségében a kereskedők tehetnek erről a helyzetről, így inkább őket a bíróságra cibálni...
  • cateran
    Sehol,de a cikk -ha nem tunt volna fel- errol szol:)
  • cateran
    Ohh igen..a sok okos megint a tajparaszt nagymagyar valosagbol indul ki...elarulom,brutalis 3 masodpercbe kerult keresni angliai oldalt ahol "teljesen" a szam ize szerint alakitjak a laptopot,beleertve az OS-t....el sem merem kepzelni mennyi ilyen hely lehet...igaz,mit is akarok? Tudatos gondolkodas? Epp ma vett 1 holgyemeny elottem a Sainsburyben HD-ready tv-t....19'-t....
    Persze elgondolkodtato,hogy micsoda oriasi befolyasa lehet a szarvas-patas MS-nak,hogy meg a Sony is Windowssal arulja a laptopjait...nem semmi...vagy lehet,hogy baszottul nincs igeny a hires-neves linuxra? (nem nagyon hinnem,hogy mas OS szoba johetne SZELESEBB vasarlokozonsegnek)
    Ugyanis amikor piacra dobnak 1 laptopot,azt nem 10 vagy 20 darabban teszik....
    Persze az is igaz,hogy a szabadon valasztott OS opcio igenis szep lenne (csak sajna nem tul gyakori),de ezert a gyartok fulet kellene ragni...
    Felreertesek elkerulese vegett magasrol szarok az MS-ra,de ez megint az a fajta gondolkodas,mint amikor a nagymagyar kinyilvanitja, hogy "a rohadt multik takarodjanak,mert csak a penzt szedik el a szegeny magyaroktol" aztan ha hirtelen lelepnenek,akkor a munkanelkuliseg hirtelen 90%-os lenne....csak hat eljenek a vegletek...
  • mumpic
    Értem én hogy az a bajod hogy nem a microsofton múlik hogy hogy adják el a laptopot, de könyörgöm áruld már el, hogy hol mondtam én hogy a microsoft hibája?

A cikk pedig ismét szar, hogy van az hogy a microsoftot perelik aztán a cikk közepén: "A felperesek között ezúttal csak a Microsoft található meg." Nem a felperes perli az alperest?
  • 5c0rp330n
    teljesen korrekt. egyszeruen nonszensz hogy a laptopok nagyreszet csak winfossal egyutt lehet megvenni. teljesen szabad piac ellenes a dolog, es amugyis monopolhelyzetben vannak. remelem kiszopnak es valami valtozas lesz ezugyben.
  • Narxis
    Ott a pont. Valószínűleg azért fontos ez a gyártónak és M$-nek is mert ez az egyetlen hatékony módja, hogy legális windowst erőltessenek a userekre.
  • cateran
    Valoban...arulnak vazat viraggal? Ja,nem...lehetne eletszerubb peldakat?
    " A laptopot, meg az autót úgy veszed meg, mint egy összeállítást."
    Igy van...szerinted az xy hipermulti laptop with preinstalled windows akarmi gep osszeallitasanak resze-e a windows?(masreszt kiragadnek vmit a peldambol,mert latom write-onlyban vagy..."....amik extranak szamitanak....")
    " A windowsnál viszont kerek-perec le van írva, hogy dönthetsz úgy, hogy nem kéred. Én pl nem is kérném."
    Nyilvan..de annak melyik resze nem ertheto,hogy ez nem az MS sara? Marmint ha megis ugy adjak el...
    Ertsd meg...ha a viszonteladokat perelnek (ahogy eddig tettek) jogosabbnak ereznem a dolgot (mas kerdes,hogy mifele agykapacitasal rendelkezik az,aki megvesz 1 laptopot ELORETELEPITETT windowssal es utana jon ra hogy neki az nem is kell...meg ne magyarazzak,hogy az eulat atolvasva kezdte csak igy erezni..)

Amugy kibaszott egyszeru am a dolog..olyan eladot kell keresni aki OS nelkul vagy szabadon valasztottal arul...csak gondolom a kollegak lustak/hulyek voltak ilyet keresni..
  • narumon
    Azért annak elég kicsi az esélye, hogy nem találsz olyan notit. Ha meg én vagyok mondjuk a HP akkor hagy döntsem már el, hogy hogy árulom a notit, milyen összeszerelésben és milyen szoftverekkel, legfeljebb te nem veszed meg.
  • roliika
    Én meg E220 és citromsav nélküli túrórudit kérek , és kérem vissza ezek árát!
  • narumon
    "Ha veszek egy vázát, nekem ne rakjanak bele virágot is, majd én eldöntöm mi kerül bele."

Viszont akkor a te példádnál maradva ha veszel egy összeállított ajándékkosarat akkor azt után nem viszed vissza, hogy jah kérem nekem a CherryQueen nem kell belőle, sőt mégcsak nem is fogsz nekiállni beperelni a Bonbonetti Kft-t, hogy adja vissza az árát.
  • mumpic
    Ennyi erővel minden egyes alkatrészbe bele lehetne kötni, még a csavarokba is, mert azt sem az autógyárban gyártják.

Mint ahogy a laptopba készólt vincseszter, memória, tökömöccse is más gyárakban készül. A laptopot, meg az autót úgy veszed meg, mint egy összeállítást. A windowsnál viszont kerek-perec le van írva, hogy dönthetsz úgy, hogy nem kéred. Én pl nem is kérném.

Ha veszek egy vázát, nekem ne rakjanak bele virágot is, majd én eldöntöm mi kerül bele.
  • cateran
    Egyeni elbiralas ala esik,ha te 1 windowsos laptopot anelkul szeretnel...a ceg amely arusitja,majd eldonti,hogy eladja-e ugy neked es ha igen, milyen feltetelekkel,de hogy ehhez mi koze a MS-nak,az nekem magas....
    "Azok a felhasználók, akik nem fogadták el a Microsoft licencfeltételeit, mégis megkapták a megvásárolt számítógépeiken a Windows operációs rendszereket"
    Meg mindig nem ertem,hogy az -exhas- PcWorldben megvett tiptop laptophoz mi koze a MS-nak....vagy a Delltol megrendelthez....
    Ebben az esetben ugy erzem az autos peldak nem annyira helytelenek....adott 1 auto,benne -exhas- Bosch lengescsillapitokkal,amik extranak szamitanak es kulon garancia van rajuk (vagy legyen tolatoradar vagy akarmi)..ezt en megveszem az X viszonteladonal,de nem akarom elfogadni a kulon garanciat..akkor miert is lesz a Bosch a hunyo?