10
  • winnie
    #10
    "Winnie: Hülyeség hogy nem volt itthon sikeres a Rém rendes család és a Jóbarátok. Ilyet ne írjál, mert ettől a falra mászok. A fiatalok között rendkívül népszerű volt mind a kettő. Lehet hogy a nézettségi adatok nem ezt bizonyítják,"

    értsd meg, hogy ilyet nem írhatsz. benne vagyok, hogy tekintsünk el a nézettségi adatoktól, de ellenérvként nem játszik az, hogy a hasadra csapsz és azt állítod, hogy "de, sikeres volt", mert úgy véled. ez nem így működik.

    nem elég, hogy a néző nem ismerte a műfajt, de a tévé is megölte azzal, hogy minden nap adott epizódot. ezzel a baromsággal már eleve elérték azt, hogy ne lehessen siker. anno az hbo normálisan, minden héten adta a jóbarátokat és akkor a csatorna átlagához képest remekül teljesített. erre mondom, hogy kis tévén vagy kevésbé frekventált időpontban jön ki az erőssége ezen sorozatoknak.

    " de vedd figyelembe, hogy egyrészről mind a két szériát már leadták számtalanszor a tévében több csatornán is és másrészről a fiatalok nagy százaléka nem néz tévét inkább dvd-n nézi meg a sorozatokat."

    a friends a tv2 előtt az hbo-n volt, a rém rendes az rtl előtt a tv3-on. ennyi. (majd valaki kijavít, ha nem). egyik sem nagy csatorna. a viasat például sokkal nagyobb. a viasat legnézettebb sorozatai a csi és a csi: miami. és a csi: miami a számtalan viasatos adás után az rtl klubon a legnézettebb sorozat lett úgy, hogy több éves lemaradásban van. és akkor még nem volt nagyon dvd sem, amikor ezek mentek a nagy tévékben. legalábbis nem volt elterjedve ennyire.

    most már lehet, hogy mindenki ismeri ezen sorozatokat, de mivel sokaknak megvan és mivel csak ismétlések vannak, ezért sosem tudjuk meg, hogy mekkora lenne a népszerűsége egy új évadnak. (nagyon távoli módon a joey tv2-es pemierje mutathatta volna a jóbarátok sikerét, de a joey kikapott egy brazil vagy argentín szappantól és a 2. évad már csak vasárnap délelőtti időpontot kapott. tudom, a joey nem friends, de a bukás, mert ez is napiban ment, borítékolható volt annak ellenére, hogy neten az angol joey-részek milyen népszerűek voltak itthon annak idején.)

    "Csinálj magad egy rövid közvéleménykutatást, úgy hogy pár ismeretlen vagy ismerős fiatalt megkérdezel, hogy hallotak-e ezekről és rögtön kiderül, hogy ez a műfaj rendkívül népszerű hazánkban."

    ezzel is egyrészt azt erősíted meg, hogy ma ismertek ezek a sorozatok (ezzel nem vitatkozom), de az, hogy valaki hallott róluk, az nem jelent semmit. én például sosem néztem a tv2-n jóbarátokat (max, ha véletlenül arra jártam) és a rém rendesnek is csak az első 2-3 évadját láttam. nem tudom, hogy melyik csatornán.
  • berserk87
    #9
    De látszik is hogy a Rém rendes családban a külső helyszínek mindig csak díszletek. Csak ritkán vagyis nem mindegyik részben vannak külső helyszínek.

    Winnie: Hülyeség hogy nem volt itthon sikeres a Rém rendes család és a Jóbarátok. Ilyet ne írjál, mert ettől a falra mászok. A fiatalok között rendkívül népszerű volt mind a kettő. Lehet hogy a nézettségi adatok nem ezt bizonyítják, de vedd figyelembe, hogy egyrészről mind a két szériát már leadták számtalanszor a tévében több csatornán is és másrészről a fiatalok nagy százaléka nem néz tévét inkább dvd-n nézi meg a sorozatokat.
    Csinálj magad egy rövid közvéleménykutatást, úgy hogy pár ismeretlen vagy ismerős fiatalt megkérdezel, hogy hallotak-e ezekről és rögtön kiderül, hogy ez a műfaj rendkívül népszerű hazánkban.

    Még van ehhez kapcsolódóan egy történetem tavalyelőtt felvételiztem és a kollégiumban általában 20-an néztük a rém rendest, ez a felvételizőknek kb.40 százaléka volt és természetesen ismétlésekről volt szó, így ez az adat elég impozáns.

    A big bang theory pedig nekem is nagy kedvencem, bár a harmadik évaddal nem vagyok teljesen elégedett.
  • winnie
    #8
    persze. képzelj el egy színházi előadást. ugyanúgy jegyet kell venni rá, a színészek pedig egész héten próbálnak az előadásra, amit persze jelentenként vesznek fel, stb. van 1-2 állandó díszlet, a többit mind hetente megépítik a színpadra (vagyis a soundstage-re). persze van, hogy egy párperces jelenetek külső helyszínen készülnek, de az írók próbálnak mindent a meglévő díszletekre írni.

    egyébként pont beletrafáltál, mert a rém rendes közönségéről meg a részek felvételéről baromi jó összefoglaló van az egyik oldalon, sok belső infóval: itt egy rövid bekezdésben, középen írnak a közönség reakcióiról, de ez a fő olvasnivaló, ahol leírják, hogy mik voltak a díszletek, melyik napon mit csináltak a színészek, stb.

    hadd ne mondjam, hogy milyen élmény lehetett volna bemenni egy ilyen felvételre közönségnek. aki amerikában jár, illetve los angeles-ben, annak érdemes jegyet vennie valamelyik kedvenc sorozatának felvételére. egy srác nemrég eljutott a big bang theory forgatására, ő írt róla nálunk egy infódúsat.
  • unisol1
    #7
    Na, most tényleg, a Rém rendest komolyan közönség előtt vették fel? De mi van a sok helyszínnel? Emelet, más város... Meg a nappalit állandóan szemből mutatják, de mikor hátulról, akkor volt első fal is...
  • winnie
    #6
    a viasat érdekes helyzet, mert egy 2007-es interjúban hámori barbara, az akkori programigazgató kijelentette, hogy itthon nem siker a szitkom, leépítik a portfoliójukat és így is tettek. ezt ő mondta. de azóta a jóbarátok meg a két pasi meg egy kicsi nagy sikernek bizonyult, ami ugyancsak azt jelzi, hogy egy kisebb elérésű időpontban vagy kisebb csatornán sokkal nagyobb sikert érhet el a sorozat. (volt pár bukta szitkom a csatornán, de több a siker, plusz a jóbarátokat is ismétlik orrba-szájba, nem véletlenül.)

    szerintem ez nevelés kérdése. ha a csatorna erőteljesen próbálja "szitkomra nevelni" a nézőt, akkor idővel a néző rájön, hogy nincs semmi baj a műfajjal.
  • tyuklepes
    #5
    Winnie: nem tudom, mekkora a nézettsége a Viasat3-nak, és már pár hónapja nem is nagyon néztem, de nem is olyan régen este 7-8 környékén egymás után adták a szitkomokat. Hármat, négyet egymás után. Sokáig. Én ezt nem érzem bukásnak, inkább dömpingnek. De mondom, én nem ismerem a nézettségi mutatókat :)
  • winnie
    #4
    egyébként a jóbarátok és a rém rendes megítélése nem ilyen egyszerű, hogy siker vagy nem siker, hiszen ezek olyan sorozatok, melyek a nagy közönséget nem tudták megnyerni, viszont olyan erős rajongótábort alakítottak ki, akik minden ismétlésnek nagy nézettséget generálnak. tehát: premiersorozatként közepesen teljesített a két sorozat, azonban ismétlésként nem sok másik sorozat volt, ami erősebb lett volna náluk. mint ahogy dvd-n is hatalmas siker a jóbarátok, a legsikeresebb sorozat, de ez megint csak azért, mert a főműsoridős tévében 8 millió néző előtt kelett eredményt produkálni, a dvd-s piacon meg elég volt (pár) tízezres eladás a hatalmas sikerhez.
  • winnie
    #3
    az azért durva lett volna, ha siker lett volna. nem érzelmi alapon kell megítélni ezeket a kérdéseket, hanem mari nénire is gondolni kell pusztavacson.

    többek között azért volt bukta, mert a kábeles sugárzás után, akárcsak a rém rendes családot, a csatornák napi egy részenként adták, mintha meg akartak volna szabadulni a részektől és nem a kiemelt főműsoridőben, hanem 19.00 környékén, sőt, a jóbarátokat még el is pakolták.

    "de számomra elképzelhetetlen, hogy ez egy sikertelen műfaj lenne itthon!"

    persze, hogy sikertelen, hiszen a műfajnak itthon nincsenek hagyományai. kint a színpadon, élő közönség előtt felvett szituációs komédia műfaja 50 éve él kábé. itthon nincs gyökere a műfajnak. sokan azt sem tudják, hogy ezeket a sorozatokat nézők előtt veszik fel és azt hiszik, hogy csak a stúdióban keverik alá a nevetést. (mint nálunk a szinkron során ugyanazokat az effekteket)

    a big bang itthon egyelőre pár ezer , tízezer letöltő által ismert csak, nemsokára jön a tévés premier, de elképzelhetetlen lenne, hogy az rtl klub betegye mondjuk kedd 21.00-ra. pedig lehet, hogy siker lenne, de nem merik. az "anyátok" már ismertebb, hiszen a CC-n több tízezren már látják. mindkét sorozat érdekelhetne sokkal több embert, de a múlt ballépései miatt szitkomot nem fognak normális időbe berakni.
  • IMYke2.0.0.0
    #2
    Én sem értem a kijelentést.
    Két generáció nőtt fel a "Friends" (Jóbarátok) sugárzása alatt itthon - nem tudsz olyan embert mutatni itthon, aki ne ismerné, ne látott volna belőle akárcsak 1 részt is, és ne szeretné, vagy ne szeretne belőle valakit!

    A "How I Met Your Mother" üdítő színfolt volt az életemben, amikor megismertem, s olyan gyorsan ledaráltam - sajnos -, hogy most meg várhatok a folytatásokra :)

    A "Big Bang Theory"-hez még nem volt szerencsém.

  • marcee
    #1
    Nem volt itthon sikeres a Jóbarátok??? Ez vicc? Mostanában minden ismerősöm a szintén sitcom Így jártam anyátokkal-t és a Big Bang Theory-t nézi. Talán nem reprezentatív a minta, de számomra elképzelhetetlen, hogy ez egy sikertelen műfaj lenne itthon!