19
 • solitomi
  #19
  Ja ja a FinePix6500 tényleg jó nekem is az volt a 40D előtt.
 • angyom
  #18
  Régen láttam már ekkora silány minőségű képeket egy ilyen volumenű kompakttól. Sajnos a gyártók már nem a képminőséget helyezik előre, hanem a szolgálatásokat, nem beszélve a zoom háborúról. Itt is baromi egyszerű a trükk, kisebb érzékelő=nagyobb zoomtartomány. Amióta sok gyártó beszünette a 2/3"-os érzékelők felhasználását, azóta kompakt és brigre gép egyaránt csak vesztett a képminőségből az évek folyamán. A sok okos csilli-villi feldolgozóprocesszorokat rak bele, ami csak ront a helyzeten, hatalmas zajszűrést csinál, és a képből egy freskót csinál. A másik a CA. Botrányos mértékű, még a marokkompaktoknak sincs tág rekeszen ekkora. Hiába a szuper optika, ha baromi kicsi az érzékelő. A digit gépek piacán mindösszesen egy olyan gépet tudok, ami tényleg átlagon felüli képminőséggel bír, ez pedig a Fujifilm FinePix S6500fd. Sem előtte, sem utána nem volt ennyire jó képet adó kompakt/bridge gép. Ha kompaktot kellene vennem, kizárólag csak ezt venném.
 • gosub
  #17
  Melyik ez a csúcsoptika? Az Olympusnak van egy 18-180 ami 36-360mm-nek felel meg 140ezerért. Kb a kittobjektívek minőségét hozza ami nem rossz, de nem épp nagylátóról indul. A Sigmának is van az 50-500 rengeteg féle bajonettre kb. 350ezerért elég szük kezdeti rekeszértékkel amit tovább kell csökkenteni hogy ne lágyuljon ki. Ezek nem éppen univerzális obik, nagylátó tartomány nem nagyon van, inkább telezoomok. Minden gyártónak van egy-egy de úgy tűnik nem erőltetik, valszeg ekkora átfogást wide tól teléig szépre jóra megcsinálni nem lehetséges.
 • babajaga
  #16
  "DSLR-ben nagyon ritka még a 10szeres is és azok sem valami csúcsak"

  Éppen nem, az 50-500-as csúcsoptika 380 ezer Ft körül.
 • solitomi
  #15
  Az igaz,hogy az eladás során baromi sokat fognak a gépeken,de ugye nem arról volt szó hogy egy ideális üzleti hozzáállásban menyibe kerülne bármi is .Én arra értettem,hogy jelen üzletpolitika fényében ha magasabb minőséget csinálnák az ára is az lenne.És mondjuk ha már 130-140 ezerbe kerülne akkor már inkább belépő szintű DSLR ugye .Sőt én ezért a gépért se adnék 100 ezret akkor már inkább Pentax K-m 120 körül .
  Ami viszont ezen gépek melett szól ,hogy nem kell még halom pénzt elkölteni objektívekre.Szerintem aki családi fotóalbumozik annak tökéletes bármelyik kompakt vagy bridge.Sokan megveszik a Dslr-t azért hogy automata üzemmódban fotózzanak vele 1 kit obival ki sem használva a benne rejlő lehetőségeket.
 • gosub
  #14
  Mindennek az eszetlen számháborús marketing az oka. Aszem nyilvánvaló, hogy 20szoros átfogásban nem lehet rendes objektívet készíteni. Nem véletlen hogy DSLR-ben nagyon ritka még a 10szeres is és azok sem valami csúcsak. Ráadásul egy ekv. 5-600mmes obit ilyen pici géppel stabival is csak verőfényben lehet megtartani. Tök értelmetlen képminőség ami kijön belőle.
  Azért szűnt meg a jó bridge gépek gyártása, mert a gyártók úgy akarták, helyet kellett csinálni a belépő DSLR-eknek. Az hogy drága lenne egy jobb minőségű nagyobb érzékelős jobb obis gép igaz, de az is igaz hogy a gyártási ár a bolti árnak 10-20%-a! Annyi többszörös adó, többszörös nyereség, szállítás és egyéb költség terhel! Tehát nagyon viszonylagos, hogy drágább lenne. Marketing dönt el mindent, nem az a 10 centes ED bevonat miatt ugrik meg az obi ára.
 • Gabo
  #13
  Te látsz bárhol részletgazdagságot ezeken a képeken? Mert én nem.
  Szóval a felbontásnak hála a kép csak nagy, de részleteket inkább ne is keress rajta.
 • Ferrer
  #12
  Szerintem csak örülhetünk a több megapixelnek kompaktokban. Gondoljatok bele, hány lány fog így fürdőrucis képeket feltenni az Iwiwre hatalmas részletgazdagsággal.
 • BiG G
  #11
  A vicc, hogy ennyi pénzért már belépőszintű DSLR-t venni, vagy egy komolyabb bridge gépet.
 • babajaga
  #10
  Nekem megmaradt egy 1/2,5"-os érzékelőjű gép amin 4Mp van.Jobb a képe mint az ugyanezen sorozat 5Mp-es gépe. Az optika tök ugyanaz.
 • solitomi
  #9
  gosub : Azért azt ne feledd,hogy a nagyobb érzékelőhöz nagyobb objektív is kell.Ezen a gépen lévő optika soha nem rajzolná ki még az APS-C 1/3-át sem .Minél nagyobb az objektív annál drágább jó minőségű üveg kell bele + jóval nagyobb gépet eredményezne.Meg ugye akkor kivenné a belépő szintű DSLR-eket
  Az már más kérdés hogy a gyártók miért nem térnek már észhez ebben a MP-el háborúban,vissza kéne venniük 6MP-re aztán kész. Az átlag felhasználókat még meglehet etetni ezekkel a nagy számokkal sajna.
 • gosub
  #8
  Valószínűleg a 20MPixel/cm2 sűrűségű képpontszámmal elérkezett a határ. E felett már visszaüt a pixelsűrítéses, megapixel növelés. Ezek a 20X-os zoom optikák is már minőségben nem tudják teljesíteni azt amit elvárna a felhasználó. Mindkettőnél változtatni kellene a technológián, hogy folytatni lehessen 'értelmesen' a számháborút.
  A kompaktokban és az ilyesmi szuperzúm és bridzs gépekben 6.16 x 4.62 mm = 0.28 cm² érzékelő lapka van, akkora mint egy mobiltelefon gombja. Ehhez képest a DSLR-ek érzékelői pl. az APS-C (22.3 x 14.9 mm = 3.32 cm²) majd 12szer nagyobbak! Leglább egy picit növelni kéne a szuperzúmok ccd méretét vagy valami.
 • galocza
  #7
  amikor megjelent az sx20, nagy lelkesedéssel kezdtem el információkat olvasgatni róla, sx10 után csorgattam egy évig a nyálamat (chdk okán nálam csak canon jön szóba), és most eljött a vásárlás ideje. aztán minél többet olvastam, annál jobban elszomorodtam.
  növelték a felbontást uakkora érzékelő mellett és kiirtották a "super fine" tömörítési beállítást - a képminőségnek egyik sem tesz jót. rawot meg ugye nem tud (hivatalosan), bár volt róla szó eredetileg, aztán gondolom rájöttek, hogy akkor senki nem viszi az sx1-et (ami nem ad jobb minőséget, érzékelő ide vagy oda, van nagyhd és raw chdk nélkül is, de sokkal többet eszik).
  sx20-on van kishd (ráadásul progresszív, ha jól tudom - jó pont), némi csilivili, nomeg sx10-hez képest használhatóbb safety zoom (milyen hülye elnevezés ez már megint?) ez nagyon jó móka, bár nem a canon találmánya (asszem pana?), használom is sokat.
  mindezzel szemben az sx10 kettőt tud szembetenni: a képminőséget, és hogy chdk már elérhető hozzá (erre kb fél évet kellett várni, szóval a kistestvérre sem lesz egy ideig).
  ár csak nálunk szempont: 1 hónapja azonos kereskedőknél usa-ban ugyanúgy 400usd volt mindkettő. megjelenéskor a hazai rabolók a típusváltást (ami esetenként visszalépés) kihasználták egy masszív áremelésre, ráadásul pont amikor erős volt a forint. sx10 került 94-98000 pénzbe, sx20 110000 fölött, azóta kicsit normalizálódott a helyzet.
  ja, amit ált. mindenhol elfelejtenek megemlíteni, ezekre (+sx1) nem lehet szűrőket stb aggatni (s2-5 tulajok nyugodtan kacaghatnak gúnyosan 8). nagy az ágyúcső, a canon nem akarja gondolom arra bíztatni a t. vásárlót, hogy 2 tonnát akasztgasson rá (aztán vigye vissza garanciában). erre is van megoldás: van aki ragaszt, van aki brutál módon menetet vág a napellenző helyére ill. lehet rendelni ebayen 18usd-ért egy adaptert (egy kis műanyagkarika, a fene essen beléjük!) amivel fogadják az 58mm-es cuccokat (szűrők, raynox dcr-150 könnyű macro).
  összességében nekem az sx20 marketingupdate-nek tűnik (kb 10 hónap telt csak elsx10 után, franc se érti a canont!), tetszett volna a kishd és a jobb safety zoom, de az sx10 kategóriájában tán legjobb képminőségét nem adtam érte. kb 75000k-ért vettem egy használt sx10-et ebayen, 70 expoval, vadiúj akkukkal, 4gb kártyával.
  és erre bíztatok mást is, aki hasonló cipőben jár (mert szeretne egy fasza canon - chdk! - csúcskompaktot), vegye az elődöt...

  bocsi, hosszú lett, oka az, hogy ha vki hasonló cipőben jár mint én (sx10/sx20/sx1 szentháromság közül választani), azzal megosszam sok-sok órányi fórumböngészet, tesztolvasgatás és egyéb eredményét.
 • Roli
  #6
  Egyáltalán nem túloz az, akinek nem tetszik a képe ennek a szerkezetnek! Még mindig nyúzom az S2IS-t és szebb képe van a maga 5MPixelével most is, pedig észrevehetően fárad az érzékelője így 5 év használat után. Ugye kicsi, melegszik.
  Az SX-20 jól néz ki, de nem venném meg. Volt már zajos, festményt gyártó fényképezőm... az 30ezer ft volt jó régen már...
 • gosub
  #5
  Szerintem nem túloz. A barna táskás idősebb néni kapott egy kis lila fátyolt. Még kis 1024X768 méretben is észrevehető. Meg mintha fotózás előtt be lenne lehelve a lencse olyan blur effekt van rajta.
 • babajaga
  #4
  Ekkora optikánál ez a CA nagyon jó. Nem értem miért kell máshoz hasonlítgatni? Ez az érzékelő hogy adna olyan képet mint egy tízszer nagyobb APSC? Egy ilyen optika APSC-ben mekkora és milyen súlyú lenne?
 • Ferrer
  #3
  Már megint túlzol.
 • Lame
  #2
  Igen, iszonyatosan gyenge a kepminosege. Mind az optika mind az erzekelo pocsek.
  A vonat abalkos kepnel meg rosszabb a korm. ab.
  1/2,3" az erzekelo merete igy nem is csoda, hogy a reszletek alig lathatoaka kepen. Lassan a telefonok szintjere esnek le a kompakt gepek ...
 • KillerBee
  #1
  Ritka pocsék képek, főleg az első sorozatban. A teherautós-zászlós kép egyenesen iszonyatos, tele kromatikus aberrációval.