8
 • Taxy01
  #8
  Ez igaz, kompaktokra is tesznek néha jó optikát. Az én FZ2-esem 35-420/f2.8-a se rossz, de a legjobb SLR üvegektől azért eléggé messze van, akkor is ha a Leica gyártotta, és végig 2.8-as fényerejű. Egy kitobi mellé azért bátran odateszem. :)
  Én csak azt mondtam, hogy a nagy átfogás a minőség rovására megy kompakt és SLR esetén is.
  Azzal viszont nem értek egyet, hogy a képek minősége csak az érzékelő miatt rossz. Például az SX20IS-nél az optika sem egy csoda, az érzékelő is kicsi, zsúfolt. Abban lehet igazság, hogy az érzékelő a szűkebb keresztmetszet.

  De szerintem inkább ne vitázzunk. :)
 • babajaga
  #7
  Egy pillanatra tévedsz ha azt hiszed hogy a kompaktok optikája optikai összes tulajdonsága alapján rosszabb a DSLR-ek jó optikáitól. A Panasonic FZ 20-as optikája az általam használt Konica Minolta Z 3 meg még egynehány gép optikája egyenlő optikailag a legjobb cserélhető optikákkal. A képek minősége csakis a kis érzékelő miatt olyan amilyen. Mivel a Z 3- nál az 1/2,5"-os érzékelőre még a hozzáillő 4 megapixelt tették azért a képe is jobb mint a túlzsúfolt megapixelű gépek esetén.
 • Taxy01
  #6
  Én mondjuk Canon 70-200/F2.8 USM EF-L IS, 520-ért inkább nevezném csúcsoptikának, bár ezt a kifejezést még sosem hallottam. Mit kell elérni egy objektívnek, hogy használható legyen ez a jelző rá?
  A nagy zoomátfogású objektívek minősége a DSLR-ek világában is hagynak kívánnivalót maguk után. Nem véletlen, hogy nem nagyon erőltetik a gyártók. Azt szokták mondani, hogy a fix optikák minősége lényegesen jobb, mint a zoomosaké, de ha zoom, akkor igazán jó minőség max 3x-os átfogás mellett érhető el. Nem véletlen a 18-55, a 35-105, a 70-210 tartomány ám.
 • babajaga
  #5
  Van 10x-es zoom DSLR-hez 50-500-as ami 380ezer Ft-os csúcsoptika.
 • Taxy01
  #4
  Nekem is van 12-es zoommal rendelkező gépem a DSLR mellett (Pana FZ2), de nézz meg egy mostani UZ gépet 20x-os körüli átfogással. Például SX20IS, vagy akár S8100FD. Katasztrófa.
  A 12-es átfogás is nagy, de még elmegy kompakt kategóriában. A DSLR-ek világában már a 10x-es átfogású optikák minősége (a kisebbekhez képest), finoman szólva nem legendás... Kompaktoknál 20x-os zoommal, meg a mostani nagy pixelsűrűségű érzékelőkkel nagyon rossz minőségű képek születnek. :(
  Úgy látszik az usereknek a képminőség sajnos nem számít.
 • babajaga
  #3
  Honnan veszed hogy a zoom képei életlenek? Azért van zoom hogy a gép mivel nem lehet optikát cserélni használható legyen. Aki meg csak egy gyújtótávolságot használ az ne vegyen nagy zoomos gépet.Nekem van 12x-es zoomú gépem ott az elejétől a végéig tökéletesen éles a kép. Még a DSLR-mellett is meghagytam ezt a Minoltát mert egynehány dolgot jobban könnyebben meg lehet vele csinálni mint a tükrössel. Az optikája meg olyan jó hogy a DSLR-hez ha ilyent vennék 200 ezer alatt nem úsznám meg.
 • Taxy01
  #2
  Hát, a dolog nem egyszerű, az átlag user igényeit a manapság kapható vízfestmény gyártó kompaktok kielégítik sajnos... :(
  Szerintem az egyik, amivel meg lehetne fogni őket az a GPS. EXIF-be szépen elfér, de ezt támogatni kellene a népszerű képnézegető progiknak is, pl Win fotótár, acdsee ( nem tudom most mi a menő Winen), gondolok itt valami iPhoto places szerű dologra..
  Esetleg Picasa integrálása Google Earth-be.
  A másik, hogy a megapixelt el kellene felejteni. Egyszerűen nem kéne ráírni a gépre DSLR-eken sem szerepel általában a felbontás. Kis felbontás, magasabb ISO. Ezzel lehet, hogy el is lehetne adni. Mondjuk írjanak rá minimál luxot, mint a kamerákra. A magapixel hajhászás eredménytelen, ezt más nagyon sokan nem is veszik be.
  Aztán le kéne szoktatni őket az ultrazoom őrletről is. Azt hiszem ez a legnehezebb. Valahogy el kéne nekik magyarázni, hogy ezek a marketingdumák kompromisszumokkal járnak, és nem biztos, hogy jó, ha van egy 28-560-as 20x-os zoomos gépük, ha a képeik 90%-át 35-150-es fókusztávolság között készítik, és azért, mert rendelkezésükre áll a maradék tartomány az elkészült képeik 5x olyan életlenek, mintha nem lenne ultrazoom objektívük. Megéri?
  Vagy én vagyok naív, és a népek leszarják a minőséget, csak hegyezik a cerkát a feliratokra?
 • Nonix
  #1
  Van egy ötletem. Nem telefonokba kéne fényképezőgépet tenni hanem inkabb ezekbe a gépekbe kéne olyan funkcio hogy telefonalni tudj vagy sms-t kuldeni.