49
-
#49 Drága kedves műértő szakik!
Én is azt gondoltam, hogy ezt a sok faszságot tuti nem képzelte bele a költő, amit aztán meg kielemeznek róla ... egészen addig amíg neki nem álltam írni az első könyvemet - másodiknál tartok -.
Ekkor már rögtön felmerült egy rakat gond. Hogyan kell cselekedeteket, mozgásfolyamatokat színesen leírni, hogyan tudnám narráció nélkül bemutatni a karaktereimet az olvasóknak, úgy, hogy nem adok egy kész képet, hanem a karakter cselekedetei, belső gondolatai alapján döntse el az olvasó, hogy milyen személyiségű karakterről olvas éppen stb.
...
és ilyenkor mind-mind előjönnek azok a csúnya szakkifejezések, amiket az irodalomtudósok elővesznek, olyan mint a belső monológ/dialógus, és a többi, amelyeket nem árt __szándékosan_ célul kitűzni, beleépíteni, a mű sikeressége érdekében! -
Zoliz #48 Mrs Mona mosolya olyan mint egy HR-es undorodó szája.
Mosolyog, de közben hányingere van, a tipikus Trendy Be Positive attitűd, miközben xarba lóg a kezed :) -
pasi29uk #47 De 20 év múlva megtudhatjuk mi a kis titkod ugye? -
agyalok #46 Szerintem jó az, hogy kutatják az észlelés titkait. Az, hogy itt épp egy híres képpel kapcsolatban történt, inkább csak valami pr-fogás lehetett. Talán így, lebulvárosítva könnyebben találtak támogatókat.
Az alapkutatások eredményei nem mindig hoznak közvetlen, gyakorlati hasznot. Belátható időn belül általában nem. Mindenesetre nem ritka, hogy a fejlesztésekre irdatlan pénzt és energiát fordító haditechnika lecsap egy ilyen látszólag értelmetlen dologra is. Mi van, ha ezáltal új optikákat hoznak létre, amikkel jobban tudnak célozni? Például. Ezért sem mindegy, hogy kik és milyen szándékkal vizsgálják a Louvre kincsét.:)
Ami pedig a műelemzéseket illeti, szerintem csak annyi, hogy arányosan kell tenni. Vannak alkotások, amiket igenis lehet és kell is elemezni. Létezik sok olyan mű, aminek az üzenete olyan finoman kódolt, olyan árnyalt és rétegezett, hogy a teljesebb befogadásukhoz bizony agyalni kell. Ráadásul ha az adott közönség meglehetősen alulművelt, ismerethiányos, akkor az elemzésnek az oktató és a nevelő feladata is fontos cél lehet. Egy klasszikus példa: Az Isteni színjátékot már Dante idejében is lelkes elemzők, feltárók magyarázták Itália szerte.
Leonardónak ez a képe, ha jól tudom, négy évig készült. Brahms I. Szimfóniája megszületéséhez 25 év kellett. (Igaz, eközben megírta a II., III. és IV. Szimfóniát is.) Van mit tanulmányozni a zseniális alkotók hosszú vajúdásának az eredményein.
Saját példát most nem hozok...:)
-
#45 :) -
#44 Ez nem teljesen igy van, a gazdasagi lufik jelenlegi csucspontjarol mar nincs nagyon hova novekednie, viszont kihasznalt es kihasznalhato ember egyre tobb..
-
Szemjuel #43 amúgy ezt a kutatást én is elvégzem nekik:
megkapom nagyfelbontásban a képet, és fotóbolton: új léjer, kicsihomály majd játszok a blendingel :D -
johnsmitheger #42 Szerintem egyszerűbben kellene festeni, hogy a fotonok szépen zavarmentesen menjenek. Ez a sok "trükk" mindekit összezavarodok -
babajaga #41 A saját pénzükön kutatnak? Ez itt a kérdés! -
#40 Addig amíg vannak emberek akiket még szegényebbé lehet tenni és kihasználni, addig növekedhet a gazdaság. Mert ugye senki sem gondolta hogy a fantasztikus kápítálizmusban mindenkinek egyre jobb lesz, és a semmiből teremtenek valamit? -
stremix #39 Mona Lisa szája szélén van mindkét oldalon (de főleg az arca bal oldalán) egy halványabb árnyalat, amit akkor látni igazán ha a szemébe nézünk és olyankor azt is belelátjuk a mosolyába, szélesebbnek tűnik ahhoz képest mikor csak a száját nézzük. A perifériás látáskor látjuk szélesebbnek a mosolyt.
Erről már a 80-as években láttam egy dokfilmet, már akkor világos volt mindenkinek. De, hogy ebből most miért kell szemvizsgálatot csinálni, nem értem... -
pasi29uk #38 Ha van egy csapat akik erre a munkára állnak össze, gyűjtik rá a pénzt és elemzésüket közzéteszik az az ő dolguk senkinek nincs joga azt mondani: adtad volna ezt az összeget a rák kutatásra...
Művészet történészek, rajz tanárok, muzeológusok, festők, iparmávészek... stb stb pozitívan értékelik, mert az ő érdeklődési körébe tartozik.
Engem ez a kutatás éppenséggel nem érdekel. De elolvastam és támogatom, mert nyitottnak tartom magam, próbálok nem beszűkülten hanem objektívan tekinteni a világra.
-
Epikurosz #37 Csinálják szabadidőben, esetleg, de ne az adófizetők pénzén. Aszem ez világos. -
Szemjuel #36 olyan rendszer úgyse lesz, ami stagnál! éljen a kapitalizmus.. :) -
#35 "Növekedni fog tőle a gazdaság?" :D
Ez a legjobb. Ezt szoktak mondani minden faszsagra, aminek valojaban nincs ertelme.
A gazdasag nem novekedhet orokke!
Fenntarthato rendszer kell, nem orokke novekvo, mert az eleri a hatarat es finito.. -
#34 Szvsz a legtöbb embernek attól nyílik ki a bicska a zsebében, hogy ezek a tudósok olyan dolgokat vizsgálnak kegyetlen nagy pénzekért, aminek a haszna legalábbis megkérdőjelezhető. Van egy 12 tudósból álló brigád egyetemi tanári fizetéssel, horribilis összegekbe kerülő eszközökkel (pásztázó elektronmikroszkóp, ibolyántúli és röntgen sugárzás stb) vizsgálgatnak egy festményt, miközben te a törött lábaddal 3 napig ülhetsz a sebészeten, mire sorra kerülsz, mert nincs elég röntgengép kapacitás.
És ha véletlenül valamire rájönnének ezzel a mosollyal kapcsolatban, akkor az kinek hajt gyakorlati hasznot? Növekedni fog tőle a gazdaság? Vagy mi?
Igazat adok azoknak, akik azt mondják: Telibe bírjuk szarni a Mona Lisa mosolyát; nem ez a legfontosabb dolog; az erre szánt pénzeket miért nem fordítják rákkutatásra mondjuk? -
#33 Csak optika és érzelmi intelligencia.
Figyi nem azt mondom, hogy ez az emberiség legnagyobb kutatása volt, de egy kutatás szvsz soha nem lehet káros. Ha csak egy morzsányi is a bejött infó, már az is +. -
#32 Arany János olvasott egy elemzést saját költeményéről, hogy ezzel azt gondolta a költő hogy... erre Ő: Gondolta a fene! -
babajaga #31 Így van minden alkotást élvezni kell és nem elemezni se magyarázni. Egyszer a TV-ben egy "művészetelemző" a festőtől kérdezte: úgye amikor ezt festette életének egy szomorú korszakát élte? A festő: egyáltalán nem, a legboldogabb korszakom volt. Ekkora koppanás után én befogtam volna a pofámat, a művészet de nem történész tovább ontotta a hülyeségeit. -
babajaga #30 Bocsánat elbasztam! A macskafing vegyelemzésének sokkal több értelme van mert az valós eredményt ad! Vegyész létemre ekkora hibát hogy véthettem!
A Mona Lisa szerencsétlenkedésnek abszolute semmi értelme nincs se most se soha. -
#29 Ezt senki nem tudhatja. Még a macskafing elemzéssel kapcsolatban sem. -
Szemjuel #28 én egyébként ugyan így vagyok a versekkel is... biztos volt olyan, aki annyira tudatosan volt képes írni egy verset, ahogy a könyvekbe elemezve van... de hogy egy 2 versszakos költeményről, 4 oldalt kelljen megtanulni, mert azt írta ám a költő, csak Ő rövidített!...
faszság és sznobizmus! egy verset vagy festményt ne elemezzenek, ÉLVEZZÉK! a művész is azt tette, mikor dolgozott vele! -
#27 Az a kulonos benne, hogy kulonleges festesi eljarassal keszult, a szemlelonek az az erzese, hogy hol mosolyog, hol meg nem annyira..
Leonardo az egymasra festett retegek es optikai trukkok sokasagaval hozta letre ezt a hatast.
Ez ha vkit nem erdekel, ne olvasson mukritikat v muveszettortenetet.
Viszont a cikkben emlitett kutatas elgge ocska, valoszinuleg csak penzt akartak kersni a "kutatok". -
syberia2 #26 Mi a különös ebben a mosolyban? Mosolyog és kész, hát ki nem szarja le ho
gy melyik oldalát nézem??? -
#25 Veled az élükön. -
FuryAlpha #24 mi a szart lehet egy rohadt festmenybol ki elemzni?
Jesszusom ez csak egy szaros kep.
Mennyi idiota vana vilagon faszom!!! -
#23 Leonardo a nagy tudos es muvesz, mire volt a legbuszkebb?
Hogy puszta kezzel vasrudakat tudott hajlitani.. -
johnsmitheger #22 Amikor becsukom a szemem, nem látom, amikor kinyitom, látom, hogy nagyon halványan mosolyog. És? Mi lesz ebből mosoly felismerő szoftver? Kipróbáltam és mosolyogva is ki lehet mondani, hogy "Köcsög!" :DD Halvány a dolog... A következő lehetne Joker mosolyának elemzése! -
Krisztian5 #21 Komolyan mondom Leonardo ha látná mit csinálnak az emberek egyszerűen röhögne egy nagyot. Egyszerűen megfestette a műveit azt csá. Nem tett bele semmi misztikus tartalmat, azt már csak a mai szenzációhajhász emberek képzelik oda, de nagyon erősen. -
babajaga #20 Akkor rosszul mondták. A Mona Lisa-nak nincs előtere. -
archkoven #19 Nekem nyilvánvalóan komoly baj van a perifirikus látásommal mert én ezt a valamint sokkal inkább mondanám bamba nézésnek, mint mosolynak. -
#18 Engem kifejezetten idegel mona lisa mosolya.
-
djhambi #17 Csak a hozzá nem értő túristák találták ki, hogy a Mona Lisa a mosolya miatt olyan jó, valójában azért, mert egy festménben van benne a kor összes művészeti újítása kezdve attól, hogy világos előtér, amire figyelni kell, sötét háttér, meg hat másik, nem vagyok művészettörténész, se festő, de anno nekem elmondták. -
#16 Ez lerágott csont, már volt abban a lovasfilmben is.
Davin csikód vagy mi volt a címe.
-
whitehawk #15 Mona Lisa mosolya a hozzá kapcsolódó sznobizmustól különleges. Láttam én is.. mosolygott.. és? kipipálva, de ennyi. (A másik lehetőség, hogy nem vagyok valami szakbarbár műértő..) -
babajaga #14 Pontosan annyi haszna lesz mint a macskafing elmzésének. -
#13 Ha nem tudnátok LdV jó ideig dolgozott ezen a mosolyon. Az más kérdés, hogy ezt fontos-e kutatni, de mindenképp érdekes és talán egyszer lesz is valami haszna. -
#12 Leonardo fejlesztette tokelyre a sfumato festesi eljarast, ami ilyen sejtelmesse teszi ezt a mosolyt is..
Itt nincs belemagyarazas, a "kutatok" csupan a latast vizsgaltak. Vizsgalhattak volna egyeb optikai csalodasos szituaciokban, de az nem ilyen patinas.. ;) -
Sir Ny #11 nekem is. -
#10 Ha jól emlékszek, ezt már évekkel ezelőtt megcsinálták.