7
 • stain
  #7
  Jaja, de azt nem írtam, hogy nem tyúkóllal szoktam fotózni, úgyhogy ne köss bele :)
 • babajaga
  #6
  "A reteszre "

  Retesz a tyúkólon van. Az rekesz, blende vagy apertúra.
 • stain
  #5
  Na még pár trükk, hátha érdekel valakit. A tükörreflexes gépek nagy hátránya, hogy exponáláskor a felcsapódó tükör berázza a gépet. Ha az állvány nem nyeli el elég jól a rezgést, netán egyenesen berezonál, akkor életlen lesz a kép. Ez érinti kb. az állványok 80%-át. Akinek kis ccd-s gépe van, az itt jól jár, mert a kisebb tükör kevésbé mozdítja be a gépet. Ezen kívül van a gépekben mirror lock-up funkció, bár nincsen hozzá külön menüpont. Ilyenkor kétszer kell az exponáló gombot megnyomni. Elsőre csak a tükör csapódik fel, a zár zárva marad. Másodikra pedig csak a zár nyit ki, a tükör csak expozíció után esik le újra. Canon gépeken a custom functions menüpontban van a mirror lock-up elrejtve. Még egy tipp: éjjel mindenképp érdemes RAW-ban fotózni, mert akkor könnyebb a fehéregyensúlyt utólag kézzel állítani. A gép úgyis rosszul fogja megmérni. Meg aztán pont a fehéregyensúly elállításával lehet érdekes képeket készíteni.
 • stain
  #4
  Jaja, én is fikázni fogok :) Pl. a profi állvány is bemozdul, ha kézzel exponálunk. Önkioldóval meg minden exponálás előtt kell várni 10 mp-et, szóval idegesítő. Távkioldó a megoldás. Olcsóbb gépekhez alapból adnak infrás távirányítót, a drágábbakat vásárlók meg szívják a fogukat.

  Alapvető éjszakai trükkök: nem éjszaka kell fotózni, hanem naplemente után, különben zajos lesz az ég, mint a fene. A reteszre azért szerintem mégis lehet általános szabályt mondani, mert a gyenge optikák nagyon haza tudják vágni a fényforrások képét, ha mondjuk f/4-en próbálkozunk. Nekem L-es optikákkal is az a tapasztalatom, hogy városban, ahol sok a pontfény, 11-nél nagyobbal nem érdemes próbálkozni. Meg pl. azt sem árt megemlíteni, hogy a fénymérőt hogyan kell korrigálni éjjel (legalább 1-2 EV-vel alul mér, és túl lesz exponálva, ha arra hagyatkozunk).

  Meg aztán illusztrációnak pár ilyen kép jobb egy ilyen cikkhez: :)

  kép

  kép

  kép

  kép

  kép

  kép

  kép
 • gosub
  #3
  Biztos megelégelték, hogy csak fikázunk
 • Möci
  #2
  Tisztelt SG. cenzúrabizottság!!!

  Ugyan mi a túró miatt kellett a tegnapi kérdésem a fórumból kicenzúrázni?!, mikor is rákérdeztem, hogy mostanában miért nincs egy cikknek sem szerzője és a korábbi cikkek szerzői is ,miért lettek következetesen kitörölve?
 • KillerBee
  #1
  "Ez alól kivétel, ha kifejezetten szemcsés képre törekszünk"

  A szemcsésség és a színzaj nagyon nem ugyanaz és gyakran megjelenik az utóbbi is.

  "Azonban ezt a tetszés szerint növelhető exponálási idővel kompenzálhatjuk"

  A hotpixel-kivonás és egy kevéssé melegedő CMOS szenzor sem árt.