50
Ennyire megbízható lenn az NFC, hogy már fizetni is lehet vele?
  • annittaa
    #50
    Persze, nem azt mondom hogy egyetlen 50 feletti se használná, de nyilván sokkal kevesebb arányban, mint a fiatalabbak. Egyébként szerintem menő, ha valaki lépést tart a korral:)
  • Wattin
    #49
    Naaa, még a 70 éves nagyimnak is van mobiltelefonja. Az igaz hogy nem sms-ezek vele, de el el boldogul vele. Viszont barátnőm rendszeresen SMS-ezik a nagyijával. :)
    Nyilván nehezebben tanulnak meg dolgokat, de azért 50 éves kortólé ne írjunk le embereket. Apukám 60 évesen ült le megtanulni internetezni. Pár hónap múlva már maga intézi az átutalásait netbank stb stb.
  • annittaa
    #48
    Szerintem elég nyilvánvaló, hogy nem ők a célközönség, sokkal egyszerűbb, és érthetőbb szolgáltatásokat se sikerült még 50 éven felüliek körében elterjeszteni. Sokaknak nincs mobiltelefonja se, akkor hogy magyarázzuk el neki, hogy a fizetésről sms-ben kap értesítést??
  • Candi
    #47
    Ne csak a mai nagyikat és papikat nézd, hanem a 10-20-30 év múlva lévő papikat is (akik közé akár a szüleid vagy magad is beletartozhatsz majd).
  • Candi
    #46
    Átlag rabló? Hmmm... Remélem, Te csak az átlag rablóval fogsz találkozni életed folyamán... (Ne találkozz eggyel se azt kívánom, de ha mégis, akkor az átlag legyen.)
  • TarkoBarko
    #45
    persze, hogy jó ötlet az öregeknek is ezt használni, de nem fogják akkora hasznát élvezni mint azok az emberek akik sietnek reggel munkába, de akarnak még egy újságot, egy cigit venni.
  • electrokilla
    #44
    nem tudom, az azért nem igaz, hogy nem használják a bankkártyájukat, az én nagyim is bankszámlára kapja a zsetont. én ajánlani fogom neki, mert ésszerűbbnek tartom, mint hogy egybe van a kártya meg a pinkód, még jön valamilyen nyikhaj, letépi a táskáját és akkor nem 3000 Ft-ot fog elbukni, hanem adott esetben az összes pénzt, ami a nyugdíjából maradt, szóval nem tudom. persze ez elsősorban azoknak jó, akik sokat vannak rohanásban
  • TarkoBarko
    #43
    3000-ért sokan mást is vállalnak , szóval ebből nem szabad kiindulni, de az öregebbek biztos nem fognak ilyennel szaladgálni, mert még sima bankártyát se láttam náluk soha. Ők elég nagy átlagban inkább elhúzódnak az efféle új technológiák elöl, mert nem bíznak meg benne. Ha elmesélném a nagyimnak, hogy csináltasson egy olyan kártyát ahol semmit se kell beütnie, szerintem biztos butának nézne, hogy majd hagyja, hogy elrabolják a pénzét ilyen egyszerűen.
  • electrokilla
    #42
    a legjobb az amikor ott tartják felírva a pinkódot a kártya mellett, mert ugye már nem tudják megjegyezni... na, ez már igazi csemege minden zsebesnek. lehet a nagyiknak jobb lenne egy ilyen, a legtöbben úgyis naponta elbattyognak a boltig, és a pin kód elég a nagy vásárlásokhoz, amúgy meg ha ellopják akkor letiltják, és nem hiszem, hogy 3000 ft-ért bárki is vállalná a lebukást veszélyét
  • TarkoBarko
    #41
    Egy átlag rabló nem fog ilyennel szenvedni, mert nagy a lebukás esélye, ráadásul a bankomatnál van kamera. egy rablásnál pont az a lényeg, hogy ne tudd a kilétét az illetőnek, és gyors legyen.
    Jah és amúgy sincs 6 milla a számláján egy átlag embernek.
  • Candi
    #40
    Szal ha én a rosszfiú vagyok, és kedvem van téged megrugdosni mert flancos ruhában jársz/gazdagnak nézel ki/kék a szemed/épp olyan napom van, és még esetleg lóvét is találok nálad, akkor nem teljesen mindegy, hogy van-e nálad készpénz?
    Mennyiből tart ilyen esetben a jobb hüvelykujjamat a bal szemgödrödbe nyomni egy bankomat előtt, hogy ugyan írd már be légy oly szíves a PIN kódodat az ATM masinába, különben fél szemedre megvakulsz egész hátralévő életedben? Sztem nem sokat teketóriáznál...
    Kockáztatnád a fél szemed, vagy esetleg keresel 6 millát?
  • dahooker
    #39
    Főleg a nyugdíjasok, amire kitalálják a pin-kódot és sikerül beírniuk kb. 10 perc segítséggel, addig meg agybajt kap az ember.
  • VinczeLacz
    #38
    Hát ha a többi országban nincs ezzel probléma akkor nálunk sem lesz, arrol nem is beszélve, hogy nem kell a pénztárcádban turkálni, az elötted lévőre várni hogy bepötyögje a PIN kódot
  • TarkoBarko
    #37
    Azért mert általában akik kirabolnak a blahán nem tudják azt se , hogy van ilyen kártya amit így tudnának használni, szóval valószínűleg eldobják a kártyát. A készpénzt meg ugye elteszik, ráadásul minden bankkártyához tartozik biztosítás max 6 millió forintig, szóval ennyit visszakapsz ha elsikkasztják vagy illegálisan lemásolják a kártyádat. Persze ez sok utánajárás , jobb ha figyelsz rá.
  • dahooker
    #36
    Az biztos, hogy sok pozitívum mondható el erről a fizetési módról, de a biztonság még mindig egy nagy kérdés. Véleményem szerint az emberek féltik a nehezen megkeresett pénzüket és nem biztos, hogy egyből ráugranak egy pin kód nélküli kártya használatára.
    Az is érdekes lesz milyen gyorsan és minőségben építik ki a rendszert, ez nagyban befolyásolhatja az elterjedését.
  • Candi
    #35
    Miért lenne biztonságosabb?
  • VinczeLacz
    #34
    nah és persze minnél kevesebb készpénzzel közlekedsz az utcán az annál bizonságosabb föleg ha este a Blahán leakarnak huzni:)
  • TarkoBarko
    #33
    Azért biztonságosabb mert nem kell kiadnod a kezedből a kártyát, ugyanis ez a legveszélyesebb momentum az egész folyamatban.
  • supperlevi
    #32
    Senki nem mondta, hogy biztonságosabb. Itt arról van szó, hogy kényelmesebb(nincs pin), gyorsabb(nincs lehúzás, nincs pin) és higiénikusabb(mivel a papírpénz tele van bacikkal) vele a fizetés.
  • Bakonta
    #31
    Na ezt nem tudtam, így már azért kicsit megnyugtatóbb a dolog. És tessék mondani, atomtámadás ellen is véd?
  • lolita99
    #30
    Nekem csak egy OK gombot kell nyomnom, nem kér pin-t. Akkor miért is biztonságosabb?
  • supperlevi
    #29
    Nem tudják levásárolgatni a kártyádról a pénzt, mert ha egy nap többször fizetsz vele egymás után, akkor rögtön értesítenek. Ha nem tudnak elérni vagy nem igazolod vissza, hogy te használtad, akkor letiltják a kártyát.
  • Bakonta
    #28
    Hát mondjuk annyi vesztenivaló azért van vele, hogy ha tegyük fel, téged kizsebelnek, akkor szépen 3000 forintonként levásárolgathatják a számládat, te pedig nem tudsz mit csinálni egészen addig, míg le nem tiltatod a kártyát. Ez viszont nem fordulhat elő a hagyományos mágnescsíkos/chipes kártyával, ahol PIN kódot is meg kell adni.
  • lolita99
    #27
    Igazából veszteni valónk nem nagyon van, ha igénylünk egy ilyen kártyát, viszont nyerhetünk vele 1 csomó időt, ha nem is mindig, néha.
  • nerhard
    #26
    Ez egy ördögi kör szerintem, mert addig nem kezdik el nagy üzemben kiépíteni a rendszert, amíg bizonyos számú kártyát nem adtak ki, viszont, mint írtad, Te addig nem igényelsz ilyen kártyát, amíg nem lesz elterjedt a rendszer... szóval, akkor most ki legyen az okos?? :D
    Amúgy arról ne feledkezz el, hogy ez a paypassos kártya ugyanúgy működik, mint egy átlagos másik kártya, csak tud egy ilyen plusz funkciót is... Tehát nyugodtan igényelhetsz ilyet, maximum, amíg nem terjed el a rendszer, sima kártyaként használod!
  • supperlevi
    #25
    Egyszerűnek tűnik nagyon ez a fizetési mód, de sajnos addig ne látom értelmét, amég el nem terjed és nem lehet vele legalább annyi helyen fizetni, mint ahány helyen sima kártyával is lehet, valamint amég fel nem gyorsul a tranzakció ideje. Ha ezek a feltételek teljesülnek egyből igényelni fogom, szerintem ez nem ma lesz sajna :(
  • Bakonta
    #24
    Ez a technológia már évek óta működik beléptető rendszereknél, illetve ahogyan alattam is írták, a nagyobb élményfürdőkben. Én pl. most hétvégén voltam a Széchenyi fürdőben a Klímafürdő nevű rendezvényen és baromi idegesítő volt, hogy a pénzt magamnál kellett tartani, mert két fürdőzés és egy szauna között azért vettem egy-egy sört vagy valami tápot. Szóval a fürdőköpenyemben vagy a törülközőmbe csavarva nem akartam kint hagyni, ezért egy kiürült vitaminosdobozban bevittem magammal a vízbe. Igaz, hogy ebben így elfért a cigi meg az öngyújtó is, de azért ilyen esetekben az NFC-s fizetés jóval praktikusabb lett volna...
  • Szoffer
    #23
    Valószínűleg biztonsági okokból nincs a bank honlapján sem ez, hogy pontosan mi, hogyan történik. De nézegettem most külföldi videókat és tényleg csak annyi h odatartok és még 2mp sem kell és már kész is az azonosítás.
    Am. valahol mintha olvastam volna, hogy akkor nem kommunikál a bankkal.
  • kurol
    #22
    Ezt az adatkapcsolatos dolgot helyretehetné valaki, mert úgy látom mindenki csak találgat...
  • Kasabian
    #21
    Kösz szépen. Kisebbe is jó lett volna :) De így legalább tisztán látható, hogy ezen nincs baci ;) Sok helyen lehet használni?
  • VérDönci
    #20
    És a bankok közti transzfer, meg az átutalás ideje is gyors volt? Mert igazából ezzel a kártyával csak az azonosítást könnyítjük meg nagyon, de én úgy vettem észre, hogy az adatkapcsolat a lassú
  • kurol
    #19
    Egyszerűnek tűnik. Pont mint egy belépőkártya, csak itt sajnos fizetünk :D
  • klemento
    #18
    én már láttam fizetést... egyébként az egész nem tartott tovább 5-10 mp-nél
  • Szoffer
    #17
    Ilyesmit láttam már itthon is azt hiszem a mekiben :-) bár azt még nem láttam, hogy fizettek volna vele.
  • ribot
    #16
    Valahogy így nézhet ki:
  • ribot
    #15
    Biztos gyorsabb, már csak abból kiindulva, hogy nem kell PIN-t sem beütnöd.
  • Kasabian
    #14
    Még mindig nem tudom, hogy hogy néz ki... :) de az is hihetetlen számomra, hogy gyorsabb lenne a tranzakció...
  • kurol
    #13
    Szerintem a tranzakció nem lassabb, mint egy normál kártyánál. De azt, hogy pontosan hogy néz ki arra én is kíváncsi lennék.
  • Szoffer
    #12
    Elég hasznos ez, elég sok élményfürdőben van ilyen. Amúgy visszatérve erre a PayPass dologra, úgy olvastam, hogy akkor ezt gyak. bármibe be lehet építeni. Mennyire jó lenne már ha pl. egy benzinkúton csak odatartanám a PayPass-os órát tankolás után és már meg is van a fizetés :-)
  • Kasabian
    #11
    Hogy néz ki egy ilyen rendszer ennél a bankkártyás változatnál? Odatartod és leveszi a pénzt?! Mennyi időbe telik egy tranzakció?