32
  • Epikurosz
    Nyugi!
    A szexkultúra is kultúra. :-)
  • slickboy
    Te, eddig én nagyjából kultúrembernek tartottalak, mert relatíve értelmesen szóltál hozzá bármihez, de ez a legutolsó sliccboy meg a hozzászólásom átirata kivitte a biztosítékot. Úgy tűnik te már csak akkor szexelsz ha leírod a neved, hogy Epikúrosz. Különben nem lennél ilyen találékony az átköltésben. Értem én a viccet csak nem szeretem.
  • Epikurosz
    Viccet félretéve, a digit. táblák most sem izgulnak a tenyeredre, sőt a kezedre sem, csak az íróvesszőre.
  • Epikurosz
    Ez a "besuvasztani pici helyre" megmozgatta a fantáziám!
    Meg a robotnők!

Amúgy sliccboy is írta:

Én is a robotcsajok miatt várom az ilyen gépek elterjedését, mint a messiást. Szerintem meg lehetne oldani, hogy érintésre reagáljanak, fekvő kézzel is. Ekkor csak a vessző hegyét, mint pontszerű nyomást venné figyelembe a rendszer, a kezed nagykiterjedésű nyomását nem. Esetleg csak két érintésből állna az egész szétnyitott gép, az egyik bármilyen nyelvű virtuális pózt jeleníthetne meg, amin lehetne pötyögni ha akarunk, egy részét tapipadnak lehetne beállítani, amelyet oda helyezel át ahova akarod, vagy beviteli nyomásfelismerő panelként működne, a másik lenne a nyomitor.

Valahogy így. :-)
  • Oláh Herkules
    Nembaj, amíg a segíly jön addig rendben van!
  • grobs
    "Szerintem meg lehetne oldani, hogy érintőképernyőn fekvő kézzel is lehessen írni"

HP 2730p-m van, az csak a ceruzára reagál. A kezemmel akármit csinálhatok.

"bármilyen nyelvű virtuális billentyűzetet jeleníthetne meg amin lehetne pötyögni ha akarunk"

Alap teleítésű W7-ben ha tablet is megjelent a hardverek között akkor tablet módban kint van a képernyő szélén a kinyitható virtuális billentyűzet. Laptop állásba forgatva nyilván nincs ilyen. W7 alapban támogatja az írásfelismerést, de csak angolul, az ékezetekkel nem tud mit kezdeni.
    Nekem sem állva sem ülve nem okoz gondot a gép használata. Nagyon kényelmes, és nagyon könnyű (1.6kg). A HP 2730p nekem ~7 óráig megy a gyári aksival. Nekem teljesítményével sem volt gondom (c2d, gma4500), csak a memóriát bővítettem 4GB-ra. WoW fut szépen, 1080p W7-tel szintén ... munkához meg sok is (olvasásra vettem).
  • Griphons
    Én régóta szeretnék tabletpc-t. Az tény, hogy szövegbevitelre hosszú távon kényelmetlen, de grafikai tervezéshez szinte ideális lenne.
    Most még baromi drágák, remélem normál noti árára csökken az ár.
  • Sundance
    NEM helyes.
  • Sundance
    Besuvasztani utólag rengeteget pici helyre?
    Sztem wörd, billentyűzet-tel egyszerűbb kissé, PONT erre nem az írkálás a jó.
    Én amúgy 3 mm magas betűkkel jegyzeteltem kb egyetemen, na az tablet PCnél nem jön szóba, sajna mint PPC-n is, 1 centi küröli (hatalmas) betűket kell írni hogy olvasható is legyen.... :(
  • Utokverek
    És normális szoftvereket is lehet szerezni hozzá, szóval a jegyzeterlés, szövegfelismerés, rajzolás is ugyanúgy megy, mintha megvennéd 10szer olyan drágán. Az élettartamáról semmit nem tudok viszont.
  • slickboy
    Én is a OneNote miatt várom az ilyen gépek elterjedését, mint a messiást. Szerintem meg lehetne oldani, hogy érintőképernyőn fekvő kézzel is lehessen írni. Ekkor csak az íróvessző hegyét mint pontszerű nyomást venné figyelembe a rendszer a kezed nagykiterjedésű nyomását nem. Esetleg csak két érintőképernyőből állna az egész szétnyitott gép, az egyik bármilyen nyelvű virtuális billentyűzetet jeleníthetne meg amin lehetne pötyögni ha akarunk, egy részét tapipadnak lehetne beállítani, amelyet oda helyezel át ahova akarod vagy beviteli írásfelismerő panelként működne a másik lenne a monitor.
  • Utokverek
    20.000 forint körül már lehet kapni 15colos nyomásérzékeny vagy elektromos fóliát, amit simán felragaszthatsz a képernyőre, ha van egy kis kézügyességed, és csak egy usb csati kell hozzá, amit meg szépen el lehet vezetni, máris ott a touchscreenes lapi.
  • abdul alahmed
    Hát ha egy ilyen terroristák kezébe kerül, biztos maszatos lesz...
  • panther112
    Elképesztő, hogy mennyi ember hiszi azt, hogy a hibás alakok elfogadottak...

Ajánlom figyelmedbe ezt a kiadványt: A magyar helyesírás szabályai (1984). Mostanában már a TV-ben, rádióban is hallható, hogy lesz újabb kiadás, de ADDIG az 1984-es kiadásban szereplő szabályok vannak érvényben. Ráadásul egyelőre még csak ötlet szinten merült fel egyes (tehát nem az ÖSSZES), ma még hibásnak tekintett alakok helyesként való elfogadása.
  • Yv@n
    "Abban egyből biztos voltam, hogy nem vagy nyelvész. :-)"
    Az épp te sem, különben tudnád, hogy mindkét alak helyes :D
  • Epikurosz
    "Olyan területtel foglalkozok (elméleti matematika) "
    Abban egyből biztos voltam, hogy nem vagy nyelvész. :-)

Tévedés azt hinni, hogy az ember keze az egérre szocializálódott. Megszokni megszokjuk, de nem az igazi. Persze ez függ az egér alakjától is. Nekem egy időben a csuklóm kezdett fájni és az ujjaim is görcsöltek az egér miatt.

Ezeket a beviteli módokat kellene (lehetne) kombinálni: bilentyűzet, egér, digitalizáló tábla, érintőképernyő, szemmozgásokat figyelő webkamera, hangfelismerés...

Nekem van digitalizáló táblám, és tényleg jó, bár írásra nem használom, mert egyszerűbb a billentyűzet.
  • derwer
    A cikkről: már réges rég léteznek TBLETPC-k, nem tudom mire föl a felhajtás... (Bár Én örülnék ha kicsit felpörögnének a dolgok... )

A TabletPC-ről: Iszonyat jó dolog. Immár két éve használok egy HP TC4400ast és remek masina.
    A karcsú teljesítmény hamis állítás. 1,8as CoreDuo dolgozik benne, GMA 950es chipsettel, 3GB RAMmal. (a gép két éves már!) Ez egy teljes értékű szubnotesz, csak extra monitora van és kész. Persze szubnoteszek között is van amiben ULV proci van. Az lassúbb, de ez csak a céltól függ. (fogyasztás=akku idő vs. teljesítmény)

Készenléti ideje 5óra fölött (volt), de egy külső "alátét-akkuval" 10-12órára tornázható.

A használhatóságát illetően pedig fontos, hogy ne csak egy egyszerű beviteli eszközt lássunk. Szoftveres támogatással remek dolgokba építhető be.
    Ilyen szoftveres támogatást ad egy OneNote program. Ez egy jegyzetfüzet, mely képes tárolni szöveget, hangot, képet, (vektorgrafikus) rajzot. Mindez egy komplett egészet alkot, szerves egységet. Indexeléssel, struktúrálási lehetőségekkel.

Mivel vektor grafikusan rajzolok bármikor, bárhol kitudom egészíteni a jegyzetet. Ha valami téves rajz történt, a toll végével törölhetem. (működhet radírként vagy egyből törölheti az egész objektumot egyből)
    A digitális jegyzet előnye egyébként az indexelés, és a könnyű másolhatóság. pár másodperc alatt képes átnézni az összes jegyzetemet az adott szó után... (érdekesség: jegyzetelés közben készített hangfelvétel indexelve lesz a jegyzetedhez)

Persze más érzés ezen rajzolni, mint papíron. Nem is kicsit.
    Illetve az ára horribilis... Reméljük, majd most esnek az árak, illetve ajánlom a renew-os tablet-pcket, amivel már emészthető árba kerülhetnek a tabletek ma is.

Összességében ki kell próbálni egy kicsit (elsősorban OneNote-tal) és utána szerintem bárkit meggyőz a létjogosultságáról.

Derwer
  • Doktor Kotász
    Ez mind semmi.
    Én azt hallottam, hogy az autógyárak jövőre olyan kocsikat fognak piacra dobni, amiknek a beindításához már nem kell kurbli.

A forradalmi ötlet az, hogy az akkumulátorokkal megpörgetik a generátort, és az beindítja a motort. És mindezt egy kulcs elfordításával tudjuk működtetni.

Na most komolyan, én sok ével ezelőtt egy VIA processzoros és VIA chipes laptoppal találkoztam, aminek ugyanilyen forgatható kijelzője volt, és lehetett tablet-PC-ként is használni.
  • Exen
    Hali!

Szerintem meg senki sem nézte meg a fenti képet sem, ez csak egy sima tabletpc, vagy egy notebook, hanem ahogy akarom. Ha gépeni kell, ott a billentyűzet, egy egéret mellé tenni sem nagy cucc. Engem is az ára zavar majd, illetve a szerényebb teljesítmény, lévén csak egy sime notebookra futja.

Viszont pl. írásfelismeréssel (Nokia 5800-n is van pl.) tényleg sokkal könyebb egyes dolgokat leírni, és tényleg ott lehet nálad minden. Bár az üzemidő növelése elengedhetetlen lenne valóban.

S például pont egy orvosnál nem lenne rossz, ha korlat helyett ilyenket használnának, úgyis sokan kapnak gépet, s egy megfelelően összehangolt háttérrendszerrel (amitő nagyon messze áll a mostani összegányolt valami), bizony sokkal hatékonyabb lehetne az orvosellátás.

Szerintem igenis van jövője a érintőkijelzőnek!
  • direwolf
    Látszik, hogy nem próbáltatok még touchscreent sokáig használni
    Egy laptop méretű kijelzőnél nem arról van szó, hogy marokra kapod aztán nyomkodod, mint egy mobilt vagy egy pda-t. Ajánlom mindenkinek kipróbálásra mielőtt elkezdi tömjénezni ezt a technikát: 10 prc levegőben tartott kézzel írás. Nem érhet le a kézfej az asztalra! Jó szórakozást
  • willcox
    Marhaság. Maximum akkor van értelme, ha nincs egér.
  • Mike at home
    erre várok
    billentyűzet nem is kell
  • lazsi
    Olyan területtel foglalkozok (elméleti matematika) ahol szöveg szinte nincs is csak képlet és ábra. Persze a képleteket be lehetne texelni de az körülményes és lassú, rajzolni meg még mindíg szabadkézzel a legegyszerűbb ha gyorsan kell.
    Nyílván egy bölcsésznek vagy orvosnak ez nem jelent sokat, de nekem nagyon is!
  • slickboy
    Szerintem pontosan ez dobna nagyot a hordozható gépek piacán. Szívesen használnék ilyen digitális jegyzetfüzetet. Ehhez persze olyan 10 órás akkuidő kellene vagy extrém gyorsan tölthető akku, és pehelykönnyű súly. Olyan MacBook Air-szerű vékony dizájn, és olyan kihajtható képernyő mint a cikkben látható. Kár, hogy ezt is aranyárban fogják majd árulni.
  • Polllen
    netezéshez, film, zene hallgatáshoz sokkal kényelmesebb a touchscreen, feltéve ha nem egy 5 kg gépről beszélünk, ami égeti a lábad és nehéz...egy netbookban el tudnám viselni...:)
  • Gascan #7
    szerintem ha a hatadon viszed az elemet akkor talan majd kibirja :)

En most is meg tudom oldani az elaoadason a jegyzetelset.. fogalmam sincs miben lenne jobb az erintokepernyo... hiszen az eger eleg jol ellatja ezt a funkciot - akkor kene ha nincs eger
  • Ferrer
    Technokratáknak való..
  • John Wayne #5
    Jó ötlet szerintem.. Sokkal természetesebb módja a vezérlésnek, mint az egér, gyorsan meg lehetne szokni. Hiányolom is néha, mert megszoktam a PDA-n, aztán néha rutinból a monitort is megpróbálom megnyomni :).
  • joebacsi
    Ha koszos lesz, lemosod :)

• lazsi
    Szerintem nagyon is van.
    Pl előadáson jegyzetelni. Nem gond vele ha az előadó rájön hogy innen kifelejtett valamit meg elírt és be kéne suvasztani fél oldalt másfél centinyi helyre+ soha nem fogy ki a tollad, meg nálad van az összes jegyzeted anélkül h 10 kilónyi mappát hurcolnál. Tanulni is sokkal gyorsabb lenne belőle hiperlinkekkel.
    Persze csak akkor érdekelne, ha legalább 14"-os kijelző és kibírja egyhuzamban 8 órát töltés nélkül. Addíg nem igazán játszik.
  • Dark Angel 666
    semmi értelme egy ilyen cuccnak , folyton tisztitani kellene mert mindig összemaszatolódna
  • joebacsi
    Ilyenek már vannak rég óta és tabletpc-knek hívják őket, hátrányuk pedig a szerényebb teljesítmény és drágább ár, ezért nem terjednek el, annak ellenére, hogy a kispuha már az xp megjelenésekor tabletpc forradalmat vizionált.