1537
A nap kérdése
  • DIESEL DOG #1257
    hmm... az utóbbi időben figyeltem fel arra hogy itt mifelénk a szabolcs-szatmári részen egyesek úgy mondják a "jól van akkor" mondatot hogy "jáól van akkor"... ergo belebiggyesztenek egy "á" betűt...
  • PesSim
    Nem igazán van felénk tájszólás, viszont iszonyat gyorsan beszélnek, oda kell figyelni, mert ha egyet pislantok kimarad egy egész mondat és nem értem mit akar.
  • röfinaator
    Nálunk Szabolcsban: "óúú..." :D:D
  • Motoroj
    Ahogy gondolod, de szerintem a nyelvjárások és a bunkóság között nincs összefüggés. Inkább azt nevezném bunkónak, aki nem képes elfogadni azt, hogy nem mindenhol egyformán beszélnek.

Érdekes módon a németeknél például nem csinálnak ekkora ügyet abból hogy valaki alnémet, középnémet, netán felsőnémet dialektust beszél, pedig ott aztán vannak különbségek de büszkén használják a nyelvüket.
    A nagymenők közt azért gondolom ott is van aki ezt lenézi.
    Nem rossz példa az angol sem, azt kis túlzással ahány ember van annyiféleképpen beszéli.
  • Lyukasbogrács
    Engem meg egyszerűen nem érdekelnek a tájszólások. Szerintem "bunkóbb" dolog, ha valaki már ösztönösen beszél úgy, és nem ismeri a "hivatalos" megfogalmazást. Ennek alapján egyes embereknél jogosan megy a parasztozás.
  • Motoroj
    Nincs addig baj vele, amíg helyén tudja kezelni az ember a dolgokat. Csak sajnos vannak, akik már nem is tudják magukat magyarul helyesen kifejezni.

Egyszer találkoztam partiumiakkal a vonaton - nem tudom pontosan melyik faluba mentek -, és például a poharat pojárnak mondták, az öregasszony olyan dallamosan beszélt, amilyet én még soha az életben nem hallottam máshol. Soha nem fogom elfelejteni, az biztos.
  • DIESEL DOG #1251
    A hazai szleng használatba nagyon sok nyugatias szó került be, leginkább az angol nyelvből fakadóan... ergo a tiszta magyar nyelv letűnőben van, de nem akarok vészmadárkodni...

Amúgy itt mifelénk is vannak tájszólások, főleg a beregi, szatmári részen...
  • Daza500
    Főleg amióta a fiatalság a cigányszlenget is jópofának tartja...
    Szép új (de)generáció.
  • Motoroj
    Én a tájszólásokat a normális beszéd részeként tekintem.
    Régen nem csináltak ebből problémát, senkit nem zavart ha valaki más nyelvjárást használt. Persze manapság megy a bunkózás meg a parasztozás, úgyhogy ennek, és a médiában egyeduralkodó sztenderd nyelvváltozatnak köszönhetően visszaszorulóban van a nyelvjárások jelentősége.

Szerintem „lájkolni” nagyobb bunkóság, mint pl. „eszüdni” de ez csak egy vélemény a sok közül.
  • Lyukasbogrács
    Nem tudom, én viszonylag normálisan beszélek, viszonylag normális emberekkel. Nem is tudok tájszólás(oka)t mondani. Számomra inkább az furcsa, ahogy máshol, mások beszélnek. Legfeljebb a szlenget tudnám, de az mindenhol ott van.
    I dunno , lol :D
  • chhaya #1247
    Annyira nem vettem észre, hogy felénk lenne, mi családilag alkotunk új szavakat... és ezt csak abból vettem észre, hogy barátom néha egy-egy szónál furcsán néz, hogy olyan nincs is, vagy nem olyan formában. Pl. duruzmás, csikál, lasponya...
  • Daza500
    Mifelénk erős régies nyelvjárás van szavak terén: puliszka, fuszulyka, pityóka, türhő, túrmány, görhő, böndör, burzsuj, stb...
  • byzhouse
    sajnos elterjedt ez a szánalmas "dikk" szólás vagy mi
  • tigerbácsi
    ez szeged környékére is igaz :-)
  • Lacee86
    Bót, vót, hun stb. Jó kis ízes rábaközi nyelvezet. :DD
  • Desiderata #1242
    inkább a tárgy esetet használja mindenki hibásan, pl. eszem helyett eszek, lakom helyett lakok, stb.
  • tigerbácsi
    pestre az e-zés a jellemző nem? legalábbis én mint szegedi ki itt él jelenleg azt veszem észre, de sajnos nem jut eszembe sem egy pl :-)
  • Desiderata #1240
    Budapesten minden megtalálható, legízesebben a cigányok tudnak beszélni
  • tigerbácsi
    szögödi a möggy, turmix gépbe mögy.
  • Ability
    Új kérdés: Felétek milyen tájszólások vannak?
  • Motoroj
    Nagyon gyorsan tudok olvasni!
  • Rundstedt17
    A fentieket hanyagolva,egyértelmű mi lenne kivánságom.
    perfektül beszéljek,írjak japánul :D
  • Daza500
    Akkor hamar megöregszel. :)
  • DIESEL DOG #1234
    Mit is kivánnék... hmm...

Nagyon sokmindent az biztos, de egy valamit amit kiemelnék de nagyon az pedig az egészség mind a családtagjaimnak, magamnak, barátaimnak, stb...
    Másik, egy Rolls Royce Phantom, a csomagtartója pedig legyen tele angol fonttal, minél többel (tudom, tudom hogy nem ez a kérdés, kéretik nem leb*szni).
    A többit már le sem irom mert akkor velem lenne tele az egész topik... :D
  • Motoroj
    Akkor most elkezdheted felsorolni azt a 150 000-et!
  • Daza500
    Még 150.000 kívánságot.
  • Lacee86
    Hírnevet, de úgy, h ha elegem van belőle, egyik pillanatról a másikra elmúljon. A másik egy lány, akivel elég kilátástalan jelenleg, h bármi is lenne. :(
  • tommygear
    kocsik, nők, egészség
  • Motoroj
    Egyelőre semmit, megtartanám a kívánságot későbbre. Még jól jöhet.
  • N o N a m e
    rengeteg chipset!
  • ba32107
    öhm nemtom :D
  • tigerbácsi
    az összes kívánságom teljesüljön.
  • chhaya #1225
    macskafarmot
  • Marci0115
    hogy haljon meg minden ember
  • byzhouse
    sikeres,boldog életet
  • Lyukasbogrács
    Azt, hogy a világ legyen egy nagy ország, és mindenki egységes nyelvet beszéljen.
  • Ability
    Új kérdés: Mit kívánnál egy dzsintől? (Lehetőleg pénz, hatalom, szuperképességeken kívül!)
  • alcotb
    Hát lehetne vidámabb is...Nem tudom mit kell ezen tovább tárgyalni...egy rakás szenvedés az egéssz és késsz...és jobb lenne ha a jó döntésekről szólna...nem arról hogy és nem istenhez fohászkodnánk hogy áldjon meg jó keddvel meg bőséggel hanem tennénk is érte valamit mi magunk...
  • Motoroj
    Miért, a himnuszoknak a jó döntésekről kell szólnia? Azt hittem az az országgyűlés. Tényleg nem értelek!
  • Lacee86
    Hát a Bikicsunájt, mi mást, ez nem is kérdés...

Amúgy passz, így most a Quenn - We are the champions ugrott be.