1537
A nap kérdése
-
DIESEL DOG #1257 hmm... az utóbbi időben figyeltem fel arra hogy itt mifelénk a szabolcs-szatmári részen egyesek úgy mondják a "jól van akkor" mondatot hogy "jáól van akkor"... ergo belebiggyesztenek egy "á" betűt... -
#1256 Nem igazán van felénk tájszólás, viszont iszonyat gyorsan beszélnek, oda kell figyelni, mert ha egyet pislantok kimarad egy egész mondat és nem értem mit akar.
-
#1255 Nálunk Szabolcsban: "óúú..." :D:D -
#1254 Ahogy gondolod, de szerintem a nyelvjárások és a bunkóság között nincs összefüggés. Inkább azt nevezném bunkónak, aki nem képes elfogadni azt, hogy nem mindenhol egyformán beszélnek.
Érdekes módon a németeknél például nem csinálnak ekkora ügyet abból hogy valaki alnémet, középnémet, netán felsőnémet dialektust beszél, pedig ott aztán vannak különbségek de büszkén használják a nyelvüket.
A nagymenők közt azért gondolom ott is van aki ezt lenézi.
Nem rossz példa az angol sem, azt kis túlzással ahány ember van annyiféleképpen beszéli. -
#1253 Engem meg egyszerűen nem érdekelnek a tájszólások. Szerintem "bunkóbb" dolog, ha valaki már ösztönösen beszél úgy, és nem ismeri a "hivatalos" megfogalmazást. Ennek alapján egyes embereknél jogosan megy a parasztozás. -
#1252 Nincs addig baj vele, amíg helyén tudja kezelni az ember a dolgokat. Csak sajnos vannak, akik már nem is tudják magukat magyarul helyesen kifejezni.
Egyszer találkoztam partiumiakkal a vonaton - nem tudom pontosan melyik faluba mentek -, és például a poharat pojárnak mondták, az öregasszony olyan dallamosan beszélt, amilyet én még soha az életben nem hallottam máshol. Soha nem fogom elfelejteni, az biztos. -
DIESEL DOG #1251 A hazai szleng használatba nagyon sok nyugatias szó került be, leginkább az angol nyelvből fakadóan... ergo a tiszta magyar nyelv letűnőben van, de nem akarok vészmadárkodni...
Amúgy itt mifelénk is vannak tájszólások, főleg a beregi, szatmári részen... -
Daza500 #1250 Főleg amióta a fiatalság a cigányszlenget is jópofának tartja...
Szép új (de)generáció. -
#1249 Én a tájszólásokat a normális beszéd részeként tekintem.
Régen nem csináltak ebből problémát, senkit nem zavart ha valaki más nyelvjárást használt. Persze manapság megy a bunkózás meg a parasztozás, úgyhogy ennek, és a médiában egyeduralkodó sztenderd nyelvváltozatnak köszönhetően visszaszorulóban van a nyelvjárások jelentősége.
Szerintem „lájkolni” nagyobb bunkóság, mint pl. „eszüdni” de ez csak egy vélemény a sok közül. -
#1248 Nem tudom, én viszonylag normálisan beszélek, viszonylag normális emberekkel. Nem is tudok tájszólás(oka)t mondani. Számomra inkább az furcsa, ahogy máshol, mások beszélnek. Legfeljebb a szlenget tudnám, de az mindenhol ott van.
I dunno , lol :D -
#1247 Annyira nem vettem észre, hogy felénk lenne, mi családilag alkotunk új szavakat... és ezt csak abból vettem észre, hogy barátom néha egy-egy szónál furcsán néz, hogy olyan nincs is, vagy nem olyan formában. Pl. duruzmás, csikál, lasponya... -
Daza500 #1246 Mifelénk erős régies nyelvjárás van szavak terén: puliszka, fuszulyka, pityóka, türhő, túrmány, görhő, böndör, burzsuj, stb... -
#1245 sajnos elterjedt ez a szánalmas "dikk" szólás vagy mi -
#1244 ez szeged környékére is igaz :-) -
#1243 Bót, vót, hun stb. Jó kis ízes rábaközi nyelvezet. :DD -
#1242 inkább a tárgy esetet használja mindenki hibásan, pl. eszem helyett eszek, lakom helyett lakok, stb. -
#1241 pestre az e-zés a jellemző nem? legalábbis én mint szegedi ki itt él jelenleg azt veszem észre, de sajnos nem jut eszembe sem egy pl :-) -
#1240 Budapesten minden megtalálható, legízesebben a cigányok tudnak beszélni -
#1239 szögödi a möggy, turmix gépbe mögy. -
#1238 Új kérdés: Felétek milyen tájszólások vannak? -
#1237 Nagyon gyorsan tudok olvasni! -
Rundstedt17 #1236 A fentieket hanyagolva,egyértelmű mi lenne kivánságom.
perfektül beszéljek,írjak japánul :D -
Daza500 #1235 Akkor hamar megöregszel. :) -
DIESEL DOG #1234 Mit is kivánnék... hmm...
Nagyon sokmindent az biztos, de egy valamit amit kiemelnék de nagyon az pedig az egészség mind a családtagjaimnak, magamnak, barátaimnak, stb...
Másik, egy Rolls Royce Phantom, a csomagtartója pedig legyen tele angol fonttal, minél többel (tudom, tudom hogy nem ez a kérdés, kéretik nem leb*szni).
A többit már le sem irom mert akkor velem lenne tele az egész topik... :D -
#1233 Akkor most elkezdheted felsorolni azt a 150 000-et! -
Daza500 #1232 Még 150.000 kívánságot. -
#1231 Hírnevet, de úgy, h ha elegem van belőle, egyik pillanatról a másikra elmúljon. A másik egy lány, akivel elég kilátástalan jelenleg, h bármi is lenne. :( -
#1230 kocsik, nők, egészség -
#1229 Egyelőre semmit, megtartanám a kívánságot későbbre. Még jól jöhet. -
#1228 rengeteg chipset! -
ba32107 #1227 öhm nemtom :D -
#1226 az összes kívánságom teljesüljön. -
#1225 macskafarmot -
#1224 hogy haljon meg minden ember -
#1223 sikeres,boldog életet -
#1222 Azt, hogy a világ legyen egy nagy ország, és mindenki egységes nyelvet beszéljen. -
#1221 Új kérdés: Mit kívánnál egy dzsintől? (Lehetőleg pénz, hatalom, szuperképességeken kívül!) -
#1220 Hát lehetne vidámabb is...Nem tudom mit kell ezen tovább tárgyalni...egy rakás szenvedés az egéssz és késsz...és jobb lenne ha a jó döntésekről szólna...nem arról hogy és nem istenhez fohászkodnánk hogy áldjon meg jó keddvel meg bőséggel hanem tennénk is érte valamit mi magunk... -
#1219 Miért, a himnuszoknak a jó döntésekről kell szólnia? Azt hittem az az országgyűlés. Tényleg nem értelek! -
#1218 Hát a Bikicsunájt, mi mást, ez nem is kérdés...
Amúgy passz, így most a Quenn - We are the champions ugrott be.