19
-
sesquatch #19 Birom h ugy szoltok hozza, hogy nem is ismeritek a szolgaltatast, egyben gratula a cikkironak amiert nem olvasott utana jobban.
A beszkennelt jogdijas konyveket csak keresni lehetett, es max 1 oldalt lehetett olvasni beloluk. Ha erdekes volt, a google megadta a kiado nevet es megvehetted -nem a googletol. Ez igy nem volt tobb, mintha barki irna egy ajanlast egy konyvrol es bemasolna fel oldalt kedvcsinalonak. Ha iro lennel, nem orulnel ennek? Ja, h irigyled a reklambevetelt? Ce est la vie... Jogsertes szvsz nem tortent -
Polllen #18 És született megállapodás az osztrák (vagy európai írókkal?) Mintha az szerepelne a cikkben, hogy MINDEN FELHATALMAZÁS nélkül végzi ezt...Ha nem adtak neki felhatalmazást, a jogdíjakat sem fizette ki, hiszen kinek, ha a másik oldalt nem kérdezték meg? Honnan tudják, hogy kinek kell fizetni És élő írókról van szó, nem a régi művekről...Azzal nekem sincs semmi gondom!
De tudod mit! Ezentúl használom a pc-d minden nap és havi 1 forintot adok érte! Utalom a pénzt! Oks! Asszem meg is állapodtunk...
Ez így működőképes lenne? Ugye hogy nem... -
vasziszdasz #17 Naigen, pont ezt látom én is. Jönnek a béna versenytársak akik nem értenek a dologhoz, de szeretnének pénzt látni belőle, hát mit csinálnak? Piócamód ráakaszkodnak a sikeres nyakára és lehúzzák. -
vasziszdasz #16 Egyrészt a 40k-s atlasz valszeg nem is ér 40k-t és a kutya se veszi, másrészt nem fizikai formátumban meg eleve nem ér annyit mint kinyomtatva, bőrkötésben. -
sedward #15 Ha megvettem egy könyvet, be is digitalizáhatom? (igen)
Amelyikre nem érvényes a szerzői jog, azt akár szabadon árulhatom? (igen)
Lehet egy adatbázisom a jogdíjas és szabad könyvekről? (igen)
Ha lerendezem a törvény által megkövetelt dolgokat, beszerzem az engedélyeket, fizetem a jogdíjat, és minden kötelezettségemnek eleget teszek, akkor árulhatom a jogdíjas könyveket? (igen)
Hol itt a probléma? El kell olvasni a korábbi cikkeket, akik a mostani tiltakozók mögött állnak (szintén hatalmas cégek), azok is pont ugyanezzel foglalkoztak csak bénán, kevés elszántsággal, kevés munkával akartak sok pénzt keresni és ez nem jön be. Most mivel nem tudnak értelmes érvet felhozni a bíróság előtt, ilyen ostobaságokkal dobálóznak, hogy "világirodalomban végrehajtott rablóhadjárat", meg az olcsón adott elfeledett művek hatalmas károkat okoznak az irodalom fejlődésének.
Igazából az összes régi (lejárt szerzői jogú) magyar művet is fel kéne tenni az internetre, nem lenne az mint két éve, amikor 100-150 éves levéltári anyagokat semmisítettek meg mert nem volt hely és odavesztek örökre. Csak digitalizáljon minél több cég/szervezet/állam minél több mindent, minél többször. -
Sir Ny #14 fiztet érte? bameg, ellopom a kocsidat, és adok érte 1 pénzt, akkor az lopás. akkor nem lopás, ha aláírnak papírosokat, és megállapodnak egy összegben, és nem úgy, hogy elveszem, aztán adok érte annyit, amennyi jól esik. -
beyondReason #13 Egyrészt engedély nélkül digitalizált be nagyon sok könyvet. Ha nekem lenne egy könyvem valószínűleg megengedném, hogy feltegye és árulja, feltéve ha megkérdezi. Itt elvekről van szó. Nem kérdezte meg. Nem volt joga ahoz amit tett. Tőlem is ha kölcsönkérnek valamit nagyon szívesen kölcsön is adom, de ha nem kérdez az illető semmit, csak cselekszik, akkor harapok.
Egyenlőre megegyezés a fizetésről csak amerikán belül létezik. Lehet hogy mondjuk egy osztrák írónak nem szándékozik ennyit adni. De ha tegyük fel bedigitalizálnak egy komplex tegyük fel 40000-et kóstáló valamilyen atlaszt, szakkönyvet, miegymást és max 60 dollárt adna ha értékesülne. Hát én is mérges lennék ha el akarnék adni valamit 200 000-ért és erre a pofámba tolnák, bocs már eladtam annak aki kérte, nesze itt van 75000 forint a többit elraktam. -
#12 A könyvkiadók legalább örülhetnének hogy van egy kis reklám sőt kapnak is érte valamennyit.Nem értem őket. -
vasziszdasz #11 Miért lenne lopás? Fizet érte. -
vasziszdasz #10 De a 63%-ot azt azért elfogadják érte... -
vasziszdasz #9 A gond sokkal inkább az, hogy az emberiség tudása egyetlen cég, a Google kezében összpontosulhat
És ha 60 dodót lehúznak róla, akkor nem ott összpontosul? Nemá... Ekkora hazugságot... Simán csak élősködni akarnak. Egyszerűen csak képtelenek voltak megtenni azt amit a google, beruházni gépekbe és embereket fizetni mellé, de a markukat azt tartanák a semmiért... Dögöljön mind éhen! -
Polllen #8 Mondom elvről van szó...Ahogy a cikkben is írták, nem a digitalizálással és terjesztés módjával van baj, hanem azzal, hogy ez az ÉN tulajdonom és ÉN döntöm el, hogy akarom-e a guglit vagy sem...az eredeti jogtulajdonosokat meg sem kérdezték...;) -
beyondReason #7 Azért azt is vedd figyelembe, hogy nem csak a szervezetek verik az asztalt hanem az írók is.
"Csillag közölte: azt szeretnék, hogy az osztrák írók maguk rendelkezhessenek a műveik digitalizálási jogaival és saját modellt dolgoznak ki a számukra. Az érintettek 45 százaléka máris támogatja az elképzelést."
Ez az ő szellemi tulajdonuk. És amit a google csinál az lopás. És ellenben pl a torrentoldalak felhasználóival a google még tovább is gazdagodik ettől. -
sedward #6 "Sztem az osztrákoknak igazuk van...Írok egy könyvet, kiadják, ebből élek meg, majd vki bedigitalizálja és elkezdi árulni"
Ez tényleg szörnyű lenne, sokkal több helyre jutna el, sokkal többen olvasnák, sokkal több pénz jutna neked! Nem azért írnál könyvet, hogy minél többen olvassák? Ha nem engeded, nem fogják árulni, csak 70 év múlva, ha a szerzői jogod elévül.
Szerintem ez az egész nem a szerzők érdeke, hanem a mindenféle kiadási jogokat felvásárló szervezeteké. -
Epikurosz #5 Igazad van, a szerzői jogvédelem alá eső műveket csak akkor szabad digitalizálni, ha a szerzői jog birtokosa ehhez hozzájárul. tiszta sor. -
Polllen #4 Sztem az osztrákoknak igazuk van...Írok egy könyvet, kiadják, ebből élek meg, majd vki bedigitalizálja és elkezdi árulni...Az elvvel van a baj...az a mű az ÉN tulajdonom én adtam oda egy kiadónak, hogy adja ki ÉS én dönthetem el, hogy akarom-e digitalizálni vagy sem...és azt is ÉN döntöm el, hogy kinek engedem meg a forgalmazását...;)
Ha nem adom hozzá az engedélyem, törvényt sértesz....ergo el lehet tolni a biciklit...
Ilyen egyszerű. -
Epikurosz #3 Nem sírni-ríni kell.
Megmondtam, de másik topikban, és biztos leesne az aranygyűrű az ujjatokról, ha odalapozva elolvasnátok.
Minden hozzon magával még egy bedigitalizált könyvet!
Magyarán: digitalizálj be te is egy olyan könyvet, amelyiknek lejárt a szerzői jogvédelme, és tedd fel az internetre, ahonnan letölthető.
Ha értesz a cucchoz, írj hozzá előszót, kommenteket, csinálj linkeket a Wikipédiára, hogy gyorsan utána lehessen nézni a dolgoknak.
Csak ne légy döglusta! Dolgozz!
Apropó, akár Einstein relativitáselméletét is beszkennelhetnéd, ha nem lenne már onlány.
De vannak mások.
A lényeg: végezz minőségi munkát, ne gányolj! -
sedward #2 Fogadok, hogy a konkurencia fizeti ezeket a "jogvédőket" és "szakmai szervezeteket". Nem is tudtam, hogy Ausztriában is ezek a mutyizások dívnak. Ja bocs, most látom magyar a szóban forgó szerzői jogi társaság ügyvezetője. Már értem. Hihetetlen mi folyik itt. Ki akadályozza meg őket abban, hogy digitalizálják a könyveiket és úgy értékesítsék? Tudom, dolgozni kéne vele és nem csak magától dőlne a lé. Ők nem teszik meg, de más se tegye. Meg sem kérdezem hogy jutott eszükbe, hogy fölpattanjanak és elmenjenek a New York-i déli kerületi bíróságra.
Ha én egy szerző vagyok és a Google-től kapnék 63%-ot és emelt forgalmat az egész világról, vagy a kiadómtól sokkal kevesebbet és tojna a fejemre, akkor egyértelmű, hogy melyiket választanám. Na ez fáj a "szakmai szervezeteknek", a Google alulmaradt konkurenciája meg pénzeli őket, mert már nem az a céljuk, hogy jobbat csináljanak, hanem mindenáron mindenben akadályozzák. -
strogg #1 Szvsz ha a google helyében lennék, csak szabad műveket tennék letölthetővé. Aztán amikor már szétkopott a kilincs a google ajtaján annyit lobbiznak náluk a kiadók, akkor megkérni őket barátilag, hogy gondolják újra ezt a jogvédelmesdit, ha bevételt is akarnak a free művek árnyékában. Nem is értem, hogy miért a google kajtat utánnuk.