36
  • Csacsis
    Samsung LED-es LCD-ről:
    Nem ajánlom senkinek a "foltozódás" miatt (kivéve, ha nem zavar, hogy a fekete nem homogén fekete, ha van akár 1 nem fekete pixel is a képen). Világos helyen nem látni, de sötétben, ha csak egy fehér pont van a képernyőn, megtudod miről beszélek.
  • KillerBee
    Na meg nemcsak mp3 létezik, vannak olyan veszteséges tömörítők is, amelyek nem pszichoakusztikai modellen alapulnak. Ezek tökéletesen átviszik a teljes spektrumot, sehol nem vágnak.
  • KillerBee
    Nagyon nem mindegy, pontosan hol vág és mennyit. Egy jó enkóder megfelelően beállított paraméterekkel még 18kHz-en sem vág, ha szükséges megőrizni azt a frekvenciát. Ehhez persze alap, hogy ne VBR kódolást alkalmazzunk.

Amúgy a vágás tényét - 16kHz-en vagy afölött valahol - nem is vontam kétségbe. Azt sem állítottam, hogy narumon nem hallja meg az eltérést, csak épp lehetségesnek tartom - annak ellenére, amit ő írt. De hát ennek eldöntéséhez egy korrekt teszt szükséges, nem közhelyek hangoztatása.
  • FefeeX
    Akár hiszed, akár nem, vannak olyan audiofil emberek, akik meghallják, hogy az mp3 16khz felett vág, és zavarja őket. Tényleg. Aztán vannak akik meg nem. Ők vannak többen. Azért mert nem mindenki fekete, még léteznek feketék. Ugyanilyen, képzeld, nagyon sokan nem látják még a HD ready felbontást sem adott távolságból, mások meg megmondják, melyik HDReady és megily FullHD. Emberek vagyunk, nem robotok, és a mi alkatrészeinkben még sokkal nagyobb a minőségi szórás...
  • FefeeX
    Azért vicces, hogy újra meg újra jönnek a technikával vitatkozni...
    Szóval, csak hogy értsd, a tények.
    LCD megjeleníthető színei (fizikai képesség) messze a plazma mögött. Kontrasztarány szintén. A led háttérvilágítású már sokkal jobb, DE NEM TÖKÉLETES. Mert míg a plazma önmaga bocsát ki fényt, ezt még mindig hátulról kell világítani. ÉS ami a legfontosabb, EGYIK LCD SEM ADJA UGYAN AZT A KÉPET MINDEN OLDALRÓL. A milliós sem. Aki ezzel vitatkozni akar, az kb bizonyítja, hogy nem ért hozzá. Ellátogatsz komám egy komoly, NEM MARKETINGES oldalra, ahol a technológiák alapjai vannak feltűntetve, végigolvasod minden szubjektivitás nélkül, és rájössz, hogy a plazma mérföldekkel veri. Nem azt mondom, hog nem lehet nézni LCD-t, egyszerűen gyengébb. Koma, öreganyáméknak komoly (árat direkt nem írok) LCDjük van, nekem meg plazmám. Testközel, otthoni környezet. A plazma bizony aláz, ha nem a Saturnban vagy a MM-ban csücsül a kimaxolt fényerejű LCDvel szemben. (Kollégáim sem hittek nekem első körben, mondtam, ne a MMben hasonlítsa össze, áthozzuk a szomszéd LCDjét otthon, nézze meg nappaliban, sötétebb szobában, normál fényerő mellett - azóta mindegyiknek érdekesmód plazmája van...) --> aki nem veszi a fáradságot, csak a száját tépi, mert esetleg neki olyan van, és meg akarja védeni, annak legmélyebb sajnálatom, de a tények szerint akkoris Lézer>OLED>Plazma>LCD...
  • KillerBee
    Nagyon off és nem is akarok veled vitába keveredni, de ha gondolod, válassz ki egy vagy több bármilyen nehéz zeneszámot és tedd fel egy publikus helyre. Én betömörítem neked 320-as mp3-ba és nézzük meg, vajon a láncodon meghallgatva meg tudod-e különböztetni ill. hányat tudsz megkülönböztetni az eredetitől. Persze csak meghallgatás ér, spektrumanalízis vagy bináris összehasonlítás nem.
  • wildstorm
    Nem értem sokan miért várják már annyira a 3D TV-t.
    Én már voltam IMAX-ben és fantasztikus a 3D, 18 méter magas és 24 méter széles vásznon. Aztán voltam normál méretű moziban 3D előadáson és a nyomába sem ért.
    Akkor könyörgöm, mit a tökömet vártok egy 1 méteres TV-től????? Nem lesz túlságosan élvezhető. Egy 190 centis TV-n sem tudod magad beleélni, mert az emberek fele akkorák sem lesznek mint te. Egy csipet csapat fog előtted rohangálni. :D Nem beszélve arról, hogy mindent látsz a TV körül és az nagyon sokat ront az élményen. Vagy nézheted 30 centiről. :D
  • narumon
    kérdés, hogy eközött lesze egyáltalán akkora különbség. Engem a 320-as mp3 hangja is zavar, de nyilván van az a rendszer és ember akit már nem, és ha minimális különbséget hall is közötte az már nem ér kétszer annyit. Az én hifi rendszerem olyan egyébként, amire azt mondom, hogy már jól szól jól lehet rajta zenét hallgatni, és lehetne venni jobbat, de innentől minden egyes nüansznyi különbségért valószinű súlyos százezreket vagy milliót kéne kicsengetni. Ha lesznek OLED tévék akkor majd meglátjuk hogy az akkori mezőnyben milyen ár/teljesitmény mutatóval fog rendelkezni.
  • KillerBee
    OLED televíziót vagy monitort az e fórumra írók jelentős többsége vsz. nem látott, főleg nem volt alkalma tesztelni és összevetni a legjobb LCD vagy plazma televíziókkal. Ezért nem érdemes belemenni abba, mennyivel jobb (lesz) az OLED televízió vagy monitor. Én magam is kizárólag műszaki megfontolásokból állítom, hogy a minőségjavulás jelentős lesz - tudván azt, hogy ezt az emberek éppúgy igen eltérően fogják megítélni, mint teszik ezt pl. a hangtechnikai eszközökkel. Ugye tudjuk, hogy sokan a 192kbps-os mp3 és az eredeti WAV közötti különbséget is minimálisnak tartják.
  • narumon
    Szerintem itt ott a lényeg, hogy LCD, plazma szintén fejlődik, és senki nem állitotta, hogy nem jobb az OLED csak itt már egyre kisebbek a különbségek. Egy mai modern LCD vagy plazma már nagyon szép képet ad minden szempontból. Ha valakinek van egy ilyen, akkor az nem fog azért rögtön OLED-re ugrani mert minimális javulást fog tapasztalni.
  • KillerBee
    Talán nem tűnt fel neked, de én csakis és kizárólag a vastagított megjegyzésedet vontam kétségbe, leírva az indokaimat is:

"pl a Samu LED háttérvilágítású LCD TV-i nagyon ott vannak kontrasztban, miegymásban. Minőségben nem lehet olyan messze tőle az OLED-sem."

Azok szerint, akik látták, már az első OLED TV képminősége verte a legjobb LCD-ét vagy plazmáét - ami alátámasztja a műszaki megfontolásokat. És senki ne gondolja, hogy az OLED kijelzők nem fognak fejlődni.

Ezt a te ellenvetéseid mennyiben cáfolják?
  • NEXUS6
    Hát igen, az az érdekes, hogy telóknál pont az olcsóbb kisebb felbontású kijelzővel rendelkező típusok OLED-esek.

Sajna itt éppen hogy alacsonyabb megjelenítési minőséget produkálnak az LCD-hez képest! A színeik jobbak, minden másban viszont csapnivalók!
  • NEXUS6
    Jó, most megyek és benézek 1-2 plazmát a Saturnban. Minden esetre mint írtam a Samu LCD-k hihetetlenül meggyőzőek. Lehet hogy most már a plazma is legyőzte a gyermekbetegségeit, csak az a tapasztalatom, hogy még mindig jelentősen drágább egy lCD-hez képest.
  • NEXUS6
    Igen ez szubjektív, de a cég számára kalkulálható dolog.
    Ha sok emberke dönt úgy szubjektíven, hogy nem éri meg a cuccos, akkor lehet akármilyen jó, marha nehéz lesz a piacon érvényesülnie, lásd pl PS3 a konzolok között.
  • narumon
    Azért ez nem ennyire egyszerű mert LCD és LCD tévé között óriási különbségek vannak ám, nem hiába van az árdifferencia sem. Azt sem merném kijelenteni hogy a plazma egyértelműen jobb. Maradjunk annyiban, hogy ha te valakinek a szemére fogod azt, hogy LCD tévét vesz akkor még nem láttál egy modern normális LCD tévét.
  • KillerBee
    Inkább a kékkel.
  • bigjoe
    Javítsanak ki a nálam bölcsebbek, de azt hallottam, hogy az OLED-nél még mindig gondok vannak a piros színnel, pontosabban valami olyasmi, hogy az hamar kiég..
  • FefeeX
    Aki ma is képes LCD-t (vagy LED tv-t, ami gyakorlatilag - szinte - ugyanaz) venni, természetesen 37"+ tartományban, annak aztán jöhet az OLED, mert emberünk szeme még a 16 bitet is alighogy képes érzékelni... Egyszerűen a plazma képe ezerszer szebb, élethűbb, egyenletesebb, kontrasztosabb, minden oldalról ugyanaz, tökéletes. Az LCD meg kb olyan, mint a kínai cipő, lehet járni benne, csak csúnya, elszabott, és büdösödik benne a lábad - de a célnak végülis megfelel...

Aki a plazmát még mindig azért ítéli el, mert beég/alacsony a felbontása/magas a fogyasztása --> elég erősen a múltban él. 3-4 generáció óta az első kettő már rég a múlté, az utolsó pedig a G11es panel óta megoldott...

Akinek plazmája van, és nyilván a helye is megvan hozzá, és minimum G9 paneles, abszolúte feleslegesen váltana OLED-re, mint az is, akinek LCD-je van, mert az meg igénytelen annyira (természetesen csak ezen a téren értem), hogy beéri a gyengébbel. Pl tudom, hogy anyáméknak elég lenne egy LCD, mert nem filmőrültek.
  • Gauge
    Nekem ez a lényeg:

* jó minőségű képet adjon
    * elképesztően alacsony fogyasztás mellett

egyébként meg nem éri meg váltani ,a nnak , akinek ma plazma tv-je van.
  • KillerBee
    Csak minőségről beszéltem, nem árról.
    Az meg, hogy neked mennyi árkülönbség mennyi minőségkülönbséget ér meg (hogy is méred ez utóbbit?), elég szubjektív.
  • kvp
    Led-es kijelzok mar regota vannak, meg az olcso msi wind laptopokban is az van, de mar telefonok jo reszeben is. Az oled olcso, ha elkezdik tomeggyartani, mert csak oled-es tintaval kell vezeto muanyag foliara nyomtatni. Akar a termekek csomagolasa is lehet ebbol, mert nem dragabb az eloallitasa mint a papirdobozos uditok alufolias, muanyagbevonatu kartonjae. Jelenleg csak azert draga, mert kis meretben nagy felbontast nehez vele elerni. De ha nagy pixelmereteket hasznalnak, akkor mar kifizetodo, csak ekkor az jon ki, hogy minel nagyobb a kijelzo es minel kisebb a felbontasa, annal olcsobb. Tehat egy 50 inch-es, 800x600-ast mar megerne gyartani, csak oriasiak lennenek a pixelek es senki nem venne, mert ebben a meretben mar a legtobb ember valodi hd-t akar.
  • Exen
    Nagyon Ugyjó, hogy fejlődik az OLED technológia, s nem csak a TV-knél jeletn ez előrelépést, de a kisebb kijelzők is olcsóbban lesznek ettől. A LEdes megjelenítők fognak msot jönni, aztán az OLED, mert sok előnye van.
    A másik, pedig, hogy "ugyan már emberek!". Ezeket az LCD tévéket már sok mindenre rá lehet kötni, csak picit kreatívnak kell lenni, és értelmesen vásárolni. Már ma is sokkal több lehetőség van ezsközeinkben, mint ami ki van használva. 3D-s megejelítők pedig a jövőt jelentik, az OLED pedig nem maradnak ki, amibe pénzt ölnek, azt rá is sózzák az emberre, bár egyenlőre ennek a rásózásnak örülnék:)
  • NEXUS6
    Mért, vagy az érzékelt paraméterekben?

Mert ha van egy tv, ami olcsóbb, még elfogathatóan kicsit rondább, de így is kiba jó képe van, mint a nála 10X drágábbnak, illetve kicsit jobban melegszik, akkor te melyiket választod?

Én is szeretnék egy OLED tv-t, csak éppen ez nem reális, hogy megvalósuljon, a LED TV meg igen.
    Ettől kezdve az OLED csudaszép tudományostechnikai paraméterei nekem sztárvársz.
  • KillerBee
    "a Samu LED háttérvilágítású LCD TV-i nagyon ott vannak kontrasztban, miegymásban. Minőségben nem lehet olyan messze tőle az OLED-sem,"

Ne gondold. A folyadékkristály réteg okozza az LCD monitorok összes nyavalyáját, a rossz fényhasznosítástól (a háttérvilágítás nagyobb részét elnyeli) a lassúságon (a TN panel ált. 5ms-os értéke is gyakran nem valós) és a sávosodáson át a nézőponttól függő színekig. Az LCD réteg eltűnése óriási minőségi ugrást jelent.
  • NEXUS6
    Hú én azt a tofee-set vagy hogyhívjákot szeretem extra nagy kivitelben, azért én bűnt tudok elkövetni!
    :D
  • roliika
    Accc?
  • Epikurosz
    Ma vettem egy milkát. Tejes!
  • NEXUS6
    Én sem tudom kihagyni, hogy ne menjek be a Saturnba és nyálazzam össze őket, amikor csak arra járok.:D

Ja és ráadásul kiba vékonyak, szal olyan nagy különbség nem igazán lesz amikor kijönnek végre az OLED-ek 1-2 év múlva ilyen szempontból sem. Csak ez addigra kerül mondjuk 1-2 százezerbe, az OLED meg 1-2 milkába.:)
  • Ahoy
    Valahogy, csak engem nem érdekelnek a 3D TV-k? Nekem vizuálisan csak egy "luxusnak" tűnik az egész. Inkább tényleg az OLED monitorok legyenek olcsók és ne haljon meg a kék hamar benne.
  • kvp
    3D-s tv-t oled technologival is lehet kesziteni es sokkal olcsobb mint az lcd, mivel a muanyag valtozatai ugyanugy nyomtathatoak mint a sima muanyag csomagolofolia. Csak azert draga, mert egyelore nagyon sok a selejt, de minel nagyobbra keszitik a pixeleket, annal stabilabb. Egy 40 inch-es, de csak 800x600-as sokkal hatekonyabban es ezert olcsobban eloallithato, mint egy 15 inch-es 1600x1200-as. Csak a gyarat kell egyszer megepiteni hozza.
  • gulyasandras
    3dtv (majdnem 3dfx-et írtam, hajj régi szép idők)
  • bossgolem
    Jaja, a Samsung most tényleg nyomja a LED TV-k gyártását kis városkánkban. Egyik ismerősöm a készülékeket teszteli. És először tátott szájjal lesték az új TV-n a képet :)
  • InterFoxSOFT
    Persze egy TV-t csak erre lehet használni, bárcsak ráköthetőek lennének olyan dolgokra amik 1080p-s filmeket meg játékokat varázsolnak a szemünk elé...:D
  • NEXUS6
    Ráadásul pl a Samu LED háttérvilágítású LCD TV-i nagyon ott vannak kontrasztban, miegymásban. Minőségben nem lehet olyan messze tőle az OLED-sem, az ára meg töredék, igaz így sem olcsó.

Szal mire az OLED eléri árban technológiában azt, hogy tömeggyártásra kerüljön, akkor az LCD még mindig nagyon versenyképes lesz.

Lassan közben már 3D megjelenítőknek kéne jönnie, szal nem lehetetlen, hogy ezért nem eröltetik a nagy gyártók túlzottan ezt az OLED-et, mert ők már tudják, hogy a technológia egyszerűen átugorja, mint Afrikában a mobil telcsi a vonalast.
  • AgentKis
    Hát a Izaura, meg a máúnika só szerintem "élvezhető" CRT-n is. Már aki élvezi...
  • grebber
    Fasza csak mire lecseng a sima LCD örület meg normális áron lesznek min 5 év:(