42
  • Molnibalage
    #42
    Német oldalon 1 millió? Hát, ha minden más fornt veszteségét hozzácsapjuk abban az évben, akkor sem jön ez ki sehogy. A 6. hadsereg teljesen feltöltött állapotban emlékeim szerint olyan 300'000 fős lehetett.
  • Molnibalage
    #41
    A német gazdaságot valóban lassan pörgették fel, '44 közepén érte el asszem a csúcstermelést. Csak éppen akkor kezdett kevés lenni az üzemanyag és a tapasztalt katonákból már erősen hiány volt...
  • Molnibalage
    #40
    nyugati fronton is legalább félmilliós véderő volt, vagy inkább több. Szó sem volt ott 1/10 arányról...
  • NEXUS6
    #39
    Sztálingrádnál pl. 1-1 millió embervesztesség volt mindkét oldalon. Nagyrészük halott, ez azért "nemsemmi".
    Ha a halott német részről hős, akkor orosz részről miért is nem az? Mellesleg azért az orosz katonák meg is nyerték a háborút, ami a németekről nem mondható el!

    A magam részéről egy háború esetén annak kegyetlenségét, kaotikus irányíthatatlanságát, és végső soron értelmetlenségét szoktam nézni, és nem azt hogy mennyi Vaskeresztet, vagy a Szu Hőse kitűntetést osztottak ki.

    Nem igen láttam még olyan háborút, aminek ha a költségeit arra fordítják , hogy a konfliktust békésen oldják meg, akkor ne jutottak volna messzebbre.

    Mellesleg a katona mindíg meg fogja kapni az ellátmányát, mert neki harcolnia kell, akkor is amikor a civilek már éheznek és már nincs ház a fejük fölött.
    És ilyen szempontból a kelet-európai népek szenvedtek a legtöbbet. A háború után pedig ujjáépítették a totálisan lerombolt országaikat, évtizedeken át szenvedtek, mert a hülyeség nem ért véget a háborúval. Ez lehet hogy nagyobb hősiesség, mint felrobbantani egy hidat.
  • Epikurosz
    #38
    Mint '14-18-ban?
  • NEXUS6
    #37
    Hát ja. Van is erről egy könyvem, hogy mi volt a különbség az amcsik meg a németek háborús gazdasága között.

    Nos enyhénszólva a németek baxtak az egészre, kb. elvoltak azzal, hogy nézegették a rabolt kincseiket, meg megszervezték hogy a munkatáborokban az emberek hogy dolgozzanak. Csak éppen ez utóbbi nem a munka leghatékonyabb módszere. 41-42-re még az orosz-angolszász szövetség sem alakult ki. Volt esély egy békére az angolokkal. Szal a háború vége belátható távolságban volt. Nagyon nem is tűnt sürgetőnek a kérdés.

    A német háziasszony, háziasszony maradt a háború végéig, az amcsi viszont ment be melózni a gyárba. Az amcsik sokkal szigorúbban vették a stratégiai anyagokkal való gazdálkodást is.

    Szal talán nem azokat kellett volna befűteni a kazánokban, akik megszervezhették volna az egységes európai gazdaságot.
  • Epikurosz
    #36
    "úgy hogy a németeknek sem üzemanyaga, sem nyersanyaga nem volt"

    Már, hogyne lett volna. 1941-42-ben övék volt teljes Európa, minden kincsével (nyersanyagok, ipar, emberi erőforrások).
  • osztmivan
    #35
    ja
    a hős amerikaiak partraszálltak, és legyőzték a németeket
    a hős angolok, kanadaiak, franciák is, és ők is legyőzték
    a hős ellenállók szerte európában szintén legyőzték
    eközben a hős oroszok is
    mindezalatt afrikában is a hősök legyőzték a németeket

    miközben a németek szövetségeseitől semmilyen támogatás nem volt várható
    úgy hogy a németeknek sem üzemanyaga, sem nyersanyaga nem volt

    egy rakás hősi nemzet hősi ország, hősi hadsereg
    ennyit a hősi ruszkikról
  • Epikurosz
    #34
    "ahhoz képest, hogy közben 10X annyi emberrel nem bírták keleten feltartóztatni a ruszkikat."

    Na, látod, ez a jelenkori világtörténelem egyik nagy rejtélye.
  • NEXUS6
    #33
    Akkor inkább sas! Amcsi asszem még Magyarországnál is kevesebb embert vesztett a II. VH-ban, igaz mindenkit xarrá bombáztak.
    Viszont a németek 1/10 akkora erővel megállították őket nyugaton ahhoz képest, hogy közben 10X annyi emberrel nem bírták keleten feltartóztatni a ruszkikat.

    De a kedvedért helyesbítek:
    gyak nyugodt szívvel simogatták az orosz medve, és a kínai panda tökeit.
  • Epikurosz
    #32
    "gyak nyugodt szívvel húzgálták az oroszlán bajszát"

    akkor Amerika volt az oroszlán. Most is.
  • NEXUS6
    #31
    Hát vazze most írom, hogy volt ott atom!

    Előzmények a Wikiből:
    "Gaining advantage from the native political temper, the US quit the Soviet-supported Moscow Accords—and, using the 31 March 1948 UN election-deadline to achieve a non-communist civil government in the US Korean Zone of Occupation—convoked national general elections that the Soviets opposed, then boycotted, insisting that the US honor the Moscow Accords.[38]:26[52][53][54] The resultant anti-Communist South Korean Government promulgated a national political constitution (17 July 1948) elected a president, the American-educated strongman Syngman Rhee (20 July 1948), and established the Republic of South Korea on 15 August 1948.[55] Likewise, in the Russian Korean Zone of Occupation, the USSR established a Communist North Korean Government[38]:26 led by the astute politician–soldier, Kim Il-sung.[34] Moreover, President Rhee's régime expelled communists and leftists from southern national politics. Disenfranchised, they headed for the hills, to prepare guerrilla war against the US-sponsored ROK Government.[34]

    As nationalists, Syngman Rhee and Kim Il-Sung each was intent upon reunifying Korea under his political system.[38]:27 Partly because they were the better-armed, the North Koreans could escalate the continual border skirmishes and raids, and then invade—with proper provocation—whereas South Korea, with limited US material could not match them.[38]:27 During this era of the beginning Cold War, the US Government mistakenly believed that all communists—regardless of nationality—constituted a Communist bloc controlled or at least directly influenced from Moscow; thus the US considered the civil war in Korea as a Soviet hegemonic maneuver."

    Azért az elég erős odabaxás, hogy az amcsik a saját területükön tartottak egy választást, még a korábban egyezményben elfogadott időpont elött, aminek ráadásul a teljes országra ki kellett volna terjednie. Ezzel ugyan beültettek egy bábkormányt, de benézték, hogy vajon mik a háború kockázatai, és gyak nyugodt szívvel húzgálták az oroszlán bajszát. Ami adott szituban sajna nem jött be és ezen gyak a koreai nép szopta a legnagyobbat.
  • Molnibalage
    #30
    Max. te. Kétség nem fér hozzá, hogy észak támadta meg délt és nem fordítva.

    Azt nem tudom, hogy volt -e atomfegyver délen vagy sem.
  • NEXUS6
    #29
    Dél-Koreában 33 évig voltak amcsi nukleáris fegyverek. '91-ben vonták ki őket.

    Úgy néz ki Dél-Korea is folytat valami nukleáris fegyver fejlesztést. pl. link
    "In 2001, the IAEA asked to conduct a regular inspection and was denied. That happened at least twice before the South Koreans, under some protest, allowed the inspectors in two years later," a diplomat said.

    Szal jogos itt 1-2 emberke véleménye, hogy É-Korea esetleg nem is kezdeményezője a konfliktusnak. Egy gondja van, hogy most már nem abba a táborba tartozik mint mi, így a sajtóban, pl itt az SG-n is teljesen máshogy állnak a két országhoz. Pedig már a koreai háború kitörésekor sem tudta megmondani senki, hogy ki hugyozott először a leveses tálba!?
  • djhambi
    #28
    Hát, a németek, mikor legdinamikusabban fejlődő ország voltak, általában terjeszkedtek...
  • Epikurosz
    #27
    Ez csak akkor lenne lehetséges, ha kitörne a háború a fészigeten. Amúgy, ötletnek nem rossz, Kína uralta már a fsz.-et, több száz éven át, de én nem adnám nekik, túl nagyra híztak már így is.
  • Molnibalage
    #26
    Azért Japán esete nem ennyire egyszerű.
  • kvp
    #25
    Japan lassan mar boldogul az usa nelkul is. Amikor az eszak koreaiak bejelentettek az elso atomrobbantast, az akkori japan miniszterelnok megemlitette, hogy nekik tobb tonna fegyverminosegu plutoniumuk van raktaron. Ez ertheto, mert ok dolgoztak fel az osszesz amerikai atomszemetet es a kiselejtezett atombombakat is. Nemreg kezdemenyeztek az usa-nal az alkotmanyuk megvaltoztatasat. Tehat az usa meg mindig nem japant vedi, hanem a vilagot japantol...

    Egyebkent a legtisztabb megoldas az lenne, ha kina megszallna eszak koreat. Ezzel biztositanak a hataraikat es az egesz konfliktus megszunne. Kina es az usa most alapvetoen joban van. Az eszak koreaiaknak pedig csak jobb lenne, meg a kinai rendszer is. (arrol nem beszelve, hogy vegre atmehetnenek a deli rokonaikhoz)
  • Epikurosz
    #24
    Igen, hát!
  • amitakartok
    #23
    Nyomatják az antikommunista szövegeket, kéremszépen.
  • osztmivan
    #22
    Az nincs, viszont Japánt is fenyegetik.
    Akit az usa dmz-zett. Örökre.
    Van-e az usának felelőssége a japán népért?
  • djhambi
    #21
    Így is bennevagyunk a világ leggazdagabb egyharmadában... Nem születhet mindenki ezer kilométerrel nyugatabbra...
  • 05lampard
    #20
    Észak-Koreában nincs olaj. Márpedig az fontos tényező.
  • osztmivan
    #19
    Sőt még imperjalista cégeik is vannak jó számmal, méghozzá néhányan a területükön világelsők.
    Samsung, LG ...
    Most szólj hozzá!
  • AranyKéz
    #18
    > Irak után ÉK? "Igenis voltak tömegpusztító fegyvereik!"(Legalábbis azt akartuk elhitetni...haha)

    Ja gondolom az a >100 000 iráni csokoládé miatt halt meg, ugye ?
  • Molnibalage
    #17
    Az ok okzotati viszony megvan. Azért élnek olyan szarul, mert ilyenekre költik a pénzt, meg a tonnányi elavult fegyverzetre.
  • Epikurosz
    #16
    Nálunk meg se rakéta, se jólét. Vagyis, dübörgés meg szárnyalás van, lent a földön. Tudod, mikor a verebek fürödnek a porban.
  • roliika
    #15
    Egyébként nem kis dolog amit elértek.
    Ez olyan, mintha Dél Afrika lőne fel rakétát!
    Északkoreában hihetetlen nagy a nyomor és éhezés és ennek ellenére tudtak ilyet csinálni!
    Szerintem respect.
  • kovadam87
    #14
    Szerintem undorító hogy mindenki mennyire hitetlenkedő, szkeptikus, és mennyire irigy. Undorító faj ez az emberiség, és mindenki felveszi a ritmusát. Valószínűleg pontosan ezért fogunk eltűnni a földről, mert ilyen cikkek jelennek meg, olyan emberek beszélnek marhaságokat akikre figyelnek a többiek.

    Én egyébként azt mondom hogy nagyon pozitív dolog az hogy nem csak az amcsik lövöldöznek fel rakétákat, nem csak ők fejlesztenek és kutatnak, és az is nagyon fontos hogy most már több helyen/országban van rakéta kilövő állomás.
    Az űrkutatás nagyon fontos dolog, csak még mindig nem támogatják eléggé...
  • B0nFire
    #13
    Korean Space Launch Vehicle - Mekkora gáz, hogy imperialista nyelven nevezik el a rakettájukat! Mindenesetre úgy tűnik, könnyebb megjegyezni, mint a Szop Tok LoL-t.
  • Molnibalage
    #12
    Milyen meglepetés erejében? Egy konfliktusban nem a vereség miatt aggónak igazán, hanem a északi fegyverek "fejlettsége" miatt a járulékos veszteségben. Romhalmazt csinálnának a DMZ környékéből és Szöul külterlületeiből az ósdi, de iszonyatosan sok lövegükkel.
  • Balintos
    #11
    Lehet, hogy a déliek a meglepetés erejében bíznak?
  • sz4bolcs
    #10
    Long live space race, long live Molvania! :-))
  • Molnibalage
    #9
    Nem Dél-Korea fenyegeti északi szomszédját, nem ők fúrtak alagutat észak fele a DMZ alatt és nem fejlesztenek atomfegyvert és nem zsarolnak ezzel segélyért.

    Más kérdésed is van még?
  • Epikurosz
    #8
    Amit szabad Jupiternek, azt nem szabad az ökörnek!
  • Pares
    #7
    Aham, szóval ha az északiak lövik (vagy lőnék) föl a "forradalmi dalokat" sugárzó műholdjukat, az rögtön és egyértelműen rakétateszt és fenyegetés a világ számára, ha a déliek csinálják ezt az ún. "tudományos műholdjukkal", akkor az rendben van. Irak után ÉK? "Igenis voltak tömegpusztító fegyvereik!"(Legalábbis azt akartuk elhitetni...haha)
  • kvp
    #6
    Szerintem a hiba a masodik fokozatban van. Egy szilard hajtoanyagu raketa nem szabalyozhato, ezer szoktak csak az elso fokozatban hasznalni. A palyaraallito fokozatnal nagyon fontos, hogy a kivant magassagban/sebessegnel tudjak lekapcsolni a hajtomuvet, amit a delkoreai raketanal nem lehet.
  • ExploZiv
    #5
    mi az a rakta? Khabbas-nak igaza van, ne érjük el a zsindex szintjét a helyesírási hibákban!
  • Molnibalage
    #4
    Mi ebben a meglepő?
  • Khabbas
    #3
    Lassan már index szintű a helyesírási hibák száma :)