A delfinek kommunikációja is a hatékonyságon alapul
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
„[…] – a tiszta lelkiismeret zálogára a tudományban!” IV. ∮Bdl ≡ μ∑\'I+μεd/dt∫EdA » rotH ≡ J+∂D/∂t
Tanultam formális nyelveket az egyetemen, és olvastam elemzéseket a köznapi nyelvekrõl, illetve azok formális nyelvekkel való kapcsolatáról. Az hogy a nyelvekben a gyakran használt szavak rövidebbek, régóta köztudott. Bár lehet hogy a delfinek esetében ezt még nem dokumentálta senki, nade mégis mit vártak? Egy több tíz millió év alatt kialakult kommunikációs rendszer nyilván nem lehet hatékonytalan. Azt hittem valami több is lesz ebben a cikkben mint ami nyilvánvaló. :-)
Azt írtam, hogy paraszt hatást kelt, nyilván számomra.
Lehet, hogy számodra nekem, de nekem igen, és szerintem igen is van benne kivetnivaló.
Persze nyilván túlzással élt, de egyébként szegedi létemre engem felettébb idegesít, mikor õ-znek. Rohadtul paraszt hatást kelt, de szerencsére már csak az idõsebbek nyomják. Bár elég kiábrándító, mikor pl egy 30-as 40-es, magát jól tartó és csinos nõ megszólal: "hát mögmondtam én" -> fail...
Csapatosan terelik a halakat a sekélyebb vizekbe, és ott valami ultrahanggal vagy mivel megbénítják õket, és jól megeszik. :D
Érdekes amúgy, hogy ezt a "fegyvert" a cápák ellen is bevetik, de az embert sosem bántják, meg kicipelik õket a szárazföldre, meg viszik a hátukon...ez vajon ösztön szerû cselekedet, vagy tudják, hogy mit csinálnak?
Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!
The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.
FX6300 4.5G " GTX1070 " DDR3 2000 CL9 " CTG 550W80P
Szerintetek hogy fejlõdnének a delfinek?
(Értelmes válaszokra számítok (elsõsorban XD) )
„[…] – a tiszta lelkiismeret zálogára a tudományban!” IV. ∮Bdl ≡ μ∑\'I+μεd/dt∫EdA » rotH ≡ J+∂D/∂t
négy érdekes feltevés is van, hogy miért nem értjük a delfinek "beszédét"
az egyik: képzeld el, hogy egy francia, meg egy angol diplomata találkozik. mindketten nagyon udvariasak akarnak lenni, és az angol franciául beszél, a francia meg angolul beszél a diplomatával.
a másik: képzeld el, hogy a barátoddal kitaláltok egy saját betûtípust, és attól kezdve mindig azzal írtok. egy idõ után elfelejted a régi írást. majd még egy idõ múlva kitaláltok egy másik fajta betûtípust, és attól kezdve csak azzal írtok mindent, és a régit elfelejtitek.
a harmadik: az az elsõknek összefoglalása, vagyishogy a delfinek sem egy nyelven beszélnek, hanem több nyelven, mint az emberek (területi alapon). olyan csak a sci-fikben van, hogy földi nyelv, marsi nyelv... gondold csak el, lemész Szegedre, és nem érted mit mondanak. ha átmész Szlovákiába (és nem tudsz szlovákul) akkor rohadtul nem érted amit az ott élõk mondanak, pedig milyen közel vagyunk hozzájuk. gondold csak el, ha egy ûrlény akarja megérteni a nyelvünket, és összezár egy tibetit egy kenyaival, és akkor néz mint hal a szatyorban, mert nem látja az összefüggést.
a negyedik: egy nyelven beszél az összes delfin, csak mi vagyunk ( a kutatók vannak ) a bénák.
,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI
A szenvedés az az, amitõl az ember jobbá válik. Csak túl kell élni.
„az ember nem annyira különleges, mint korábban gondolták”
Charles Darwin óta tudjuk, hogy az ember szinte alsóbbrendû faj. Vagy legalábbis próbálják annak beállítani.
Volvo mëg SAAB. http://szomagyarito.hu
:D
fotográfik kolomp edisön :D
I love to walk in the rain, because no one knows im crying
nem csinál ugyan semmit, de ez csak azért van, mert nincs is természetes ellensége, és nem akarja a környezetét rombolni.
Hát ha tényleg így van akkor valszeg õk fognak elõbb megtanulni emberül!;DDD
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!
Már éppen ideje volt annak hogy legalább néhány szót megértsenek a delfinek nyelvébõl. Már várom azt a gépet ammi anno a Seaquest-ben volt. A Delfin-Ember tolmácsgépet. Az biztos hogy rögvest beszereznék egy olyan kütyüt és mennék ki a tengerre társalogni a delfinekkel. Biztos sok érdekes dolgot el tudnának mesélni nekünk kétlábúaknak.
Szerintem az a 65 millio ev kicsit keveske lesz, jo lesz az inkabb 165 millionak.... :)
A Chili szósz nem más, mint határozott fellépésû Ketchup.
Belegondolok, hogy kapunk valami értelmesnek azonosítható üzenetet a zûrbõl, kb olyan bálnaéneket vagy akármit, na azzal ellennénk néhány száz évig amíg bármit is megfejtenénk belõle.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
http://www.tradeximp.com/