37
-
djhambi #37 Figyelj. Ha vesszük, hogy néha több cikket jelentetnek meg "Tudomány" topicban, néha nem, kb. naponta egy tudományos cikk jön ki. évente kb. 350 cikkről van szó. A helyzet az, hogy 40 évente van nagy tudományos áttörés. Ez azt jelenti, hogy szükségük van kamu cikkekre, hogy a topic éljen. Én is örülnék, ha olyan cikkek jelennének meg, amik jobban kielégítik a tudományos kíváncsiságomat. -
Justil #36 hatékonytalan? -
nagylzs #35 Csak tudnám hogy mi ebben a szenzáció. A hír arról szól, hogy "korábban még nem dokumentálták" ezt a viselkedést.
Tanultam formális nyelveket az egyetemen, és olvastam elemzéseket a köznapi nyelvekről, illetve azok formális nyelvekkel való kapcsolatáról. Az hogy a nyelvekben a gyakran használt szavak rövidebbek, régóta köztudott. Bár lehet hogy a delfinek esetében ezt még nem dokumentálta senki, nade mégis mit vártak? Egy több tíz millió év alatt kialakult kommunikációs rendszer nyilván nem lehet hatékonytalan. Azt hittem valami több is lesz ebben a cikkben mint ami nyilvánvaló. :-) -
Justil #34 Előbb volt az ősember, mint te meg én. Nem gondolod? -
babajaga #33 Előbb volt tájnyelv mint az "irodalmi". Nem gondolod? (Halotti Beszéd. Ómagyar Mária siralom.) -
babajaga #32 Mi az hogy felsőbbrendű? Mire jogosít az? -
Justil #31 Ja hát, lol, nyilvánvaló, hogy nem lesz valaki attól földművelő, hogy ő-zve beszél, de szerintem akkor sem szép, sőt kifejezetten taszító dolog. Ez van, de szerintem sokan gondolják ezt még hozzám hasonlóan. -
WoodrowWilson #30 A parasztságot én sem a szleng verziójában értettem. -
Justil #29 számodra nekem = számodra nem -
Justil #28 Nem azt írtam, hogy parasztság.
Azt írtam, hogy paraszt hatást kelt, nyilván számomra.
Lehet, hogy számodra nekem, de nekem igen, és szerintem igen is van benne kivetnivaló. -
WoodrowWilson #27 Ez nem parasztság, egyszerű tájszólás, semmi kivetnivaló nincs benne. -
Nielx #26 Úgy látszik a szegediek és a nem szegediek tényleg nem értik meg egymást :D -
Justil #25 Hát hogy azt irja a srác, "lemész szegedre és nem érted mit beszélnek".
Persze nyilván túlzással élt, de egyébként szegedi létemre engem felettébb idegesít, mikor ő-znek. Rohadtul paraszt hatást kelt, de szerencsére már csak az idősebbek nyomják. Bár elég kiábrándító, mikor pl egy 30-as 40-es, magát jól tartó és csinos nő megszólal: "hát mögmondtam én" -> fail... -
Archenemy #24 Ösztönszerű, ha jól tudom, az ember úszását úgy értelmezik, hogy sebesült szegény, és ezért a víz felett tartják. Most hirtelen hivatkozást nem tudok, de asszem figyelték már meg, hogy sebesült cápákat is a felszínen tartottak, sikeresen "levegőbe fullasztva" szegényeket. -
roliika #23 Egyébként már itt esett róla szó, hogy ragadozók..de az az érdekes, hogy nem egyedül ragadoznak. :D
Csapatosan terelik a halakat a sekélyebb vizekbe, és ott valami ultrahanggal vagy mivel megbénítják őket, és jól megeszik. :D
Érdekes amúgy, hogy ezt a "fegyvert" a cápák ellen is bevetik, de az embert sosem bántják, meg kicipelik őket a szárazföldre, meg viszik a hátukon...ez vajon ösztön szerű cselekedet, vagy tudják, hogy mit csinálnak? -
#22 Mi? :)) -
who am I 7 #21 OMG -
Justil #20 nana, ezt a szegediek nevében kikérem magunknak :) -
Archenemy #19 szerintem meg sóval behintenék az SG lerombolt szervereinek a helyét, ezek után a kommentek után ez volna a legkevesebb... -
moikboy #18 Szerintem halrajokat tenyésztenének maguknak - ez lenne a megfelelője a mezőgazdaságunknak. -
djhambi #17 A delfinek hiába intelligensek, ha nem alakul ki olyan végtag, amvel ezközöket tudnának szerkeszteni, építeni, igaz, ha jól tudom rájöttek, hogy ha orrukkal a tenger földjét turkálják kaja után, akkor van olyan mérkező tüskés hal, ami rejtőzködik és kiscesz velük, ezért tengeri szivacsot dugnak az orrukra és úgy turkálnak kaja után, amivel nem sebesülnek meg. Mi támadó dárdákat alkottunk meg, ők meg védekező szivacsot. Ha olyan ütemben fejlődnek, mint az ember, akkor pár millió éven belül felfedezik a tűz vízi megfelelőjét. És ha addig kipusztul az ember, és a delfin nem, ő lehet a világ ura. Valószínűleg fejlődne az eszközhasználatuk, de nem ujjaka növesztenének, hanem fejlettebb nyelvet, és többen dolgoznának ösze egy-egy tárgy elkészítésén. És bár szociológiailag fejlettnek ismerjük őket, lehet, hogy nekik is lennének nézeteltéréseik, (pl. nőstény vagy hatalom, ha megjelenik a magántulajdon) és háborúznának, ahhoz építenének vízi nyilakat, pl. tengeri sünöket dobálnának egymásra. Épületek neccesek, hogy építenének, de előbb-utóbb felfedeznék a szárazföldet. Felfedeznék a vizeskocsikat, majd meghódítanának más tengereket is. Talán találnának pár emberi épületmaradványt, és csodálkoznának, hgoy itt élt valami intelligens főemlős. Érdekesnek találnák a csillagokat, és érdekelné őket a repülés. Majd kijutnak az űrbe... Az a baj ezekkel a gondolatmnetekkel, hogy magunkból, emberekből indulunk ki. Mint a rosszabb sci-fi-k: emberszerű, ember nyelvet beszélő idegenekkel harcolnak az emberek más bolygókon, és közel azonos fejlettséggel. (Farscape, Stargate, nem vicces, hogy a Pegazus galaxisban minden nép angolt beszél?) A Star Trekben megmagyarázzák, hogy egy faj alakult ki, és unatkozott, és a DNS-üket elszórták idegen bolygók tengereiben, és ebből alakult ki a sok hasonló faj hasonló evolúció során. Kicsit soka írtam, de szeretnék kezdeméynezni egy érdekes eszmefuttatást:
Szerintetek hogy fejlődnének a delfinek?
(Értelmes válaszokra számítok (elsősorban XD) ) -
Sir Ny #16 "Azér milyen dúrva már, hogy itt vannak ezek az intelligens lények évtizedek óta figyeljük őket tudományosan szabadon és fogva tartva és nagyjából semmit nem tudunk a "kultúrájukról", meg általában, hogy mit is kommunikálnak."
négy érdekes feltevés is van, hogy miért nem értjük a delfinek "beszédét"
az egyik: képzeld el, hogy egy francia, meg egy angol diplomata találkozik. mindketten nagyon udvariasak akarnak lenni, és az angol franciául beszél, a francia meg angolul beszél a diplomatával.
a másik: képzeld el, hogy a barátoddal kitaláltok egy saját betűtípust, és attól kezdve mindig azzal írtok. egy idő után elfelejted a régi írást. majd még egy idő múlva kitaláltok egy másik fajta betűtípust, és attól kezdve csak azzal írtok mindent, és a régit elfelejtitek.
a harmadik: az az elsőknek összefoglalása, vagyishogy a delfinek sem egy nyelven beszélnek, hanem több nyelven, mint az emberek (területi alapon). olyan csak a sci-fikben van, hogy földi nyelv, marsi nyelv... gondold csak el, lemész Szegedre, és nem érted mit mondanak. ha átmész Szlovákiába (és nem tudsz szlovákul) akkor rohadtul nem érted amit az ott élők mondanak, pedig milyen közel vagyunk hozzájuk. gondold csak el, ha egy űrlény akarja megérteni a nyelvünket, és összezár egy tibetit egy kenyaival, és akkor néz mint hal a szatyorban, mert nem látja az összefüggést.
a negyedik: egy nyelven beszél az összes delfin, csak mi vagyunk ( a kutatók vannak ) a bénák. -
#15 Mivel a természetben ugyanarra az evolúciós problémára ugyanaz a megoldás fog születni, ez a felvetés egyáltalán nem meglepő. Jó példa a delfinek és a cápák egyforma testfelépítése, mert ugyanabban a közegben mozognak, mindketten ragadozók, tehát a leghatékonyabb áramvonalas forma a torpedó formájú test. Persze uszonyokban és fejformában különböznek, de a test egyforma, holott igencsak semmi rokoni kapcsolat nincs köztük, lévén az egyik emlős, a másik meg hal. -
#14 Mármint hogy 165 millió éve még bazi nagy ősgyíkok dübörögtek földön-levegőben-vízen vagy hogy a Mesonycid az egy közös ős volt és 65 millió évvel ez előtt élt? A másodikat én is biosz órán hallottam először a tanáromtól (Igazmondó Péter ), és tényleg nem ír róla semmit a google. Science Facts Bár ebben is említik. Érdekes -
#13 „az emberek nem annyira különlegesek, mint amennyire hinni szeretnék”
„az ember nem annyira különleges, mint korábban gondolták”
Charles Darwin óta tudjuk, hogy az ember szinte alsóbbrendű faj. Vagy legalábbis próbálják annak beállítani. -
rumkola #12 Érdekes, google nem tud róla, csak idióta portálokon van egy ilyen "érdekes hír"...
:D -
QwErTy89 #11 Rajtunk... -
#10 Min röhögnek ezek a delfinek annyit?
-
LowEnd #9 nekem van egy nagyon intelligens kövem.
nem csinál ugyan semmit, de ez csak azért van, mert nincs is természetes ellensége, és nem akarja a környezetét rombolni. -
#8 Na ja. Most elég ciki lenne, ha tényleg kiderülne, hogy tényleg nálunk intelligensebbek, meg mondjuk a memóriájuk is jobb, ezért nincs szükségük könyvre akármire, fényképre. És adott szituban mondanak egy mondatot, szót, vagy csinálnak egy gesztust és az felér egy doktori disszertációval.
Hát ha tényleg így van akkor valszeg ők fognak előbb megtanulni emberül!;DDD -
roliika #7 Aza durva, hogy itt próbálnak rájönni, hogy mit hogy miért csinálnak, mikor valószínű nálunk jóval intelligensebbek annak ellenére, hogy nem fejlesztettek ki semmilyen eszközt amivel tudják rombolni a környezetüket. Valószínűleg azért, mert ez a közeg tökéletesen megfelel nekik...rajtunk kívül nincsenek ellenségeik...cápákkal könnyen elbánnak...velünk meg sajnos barátságosak. -
#6 60-65 millió évvel ez előtt az embereknek és a delfineknek volt egy közös őse a Mesonycid. 165 millió évvel ezelőtt még javában tomboltak a dínók tengeren-szárazföldön egyaránt és éppen Kréta kort írtunk. -
#5 "Hé halas! Melyik út megyen itt a Dunába?"
Már éppen ideje volt annak hogy legalább néhány szót megértsenek a delfinek nyelvéből. Már várom azt a gépet ammi anno a Seaquest-ben volt. A Delfin-Ember tolmácsgépet. Az biztos hogy rögvest beszereznék egy olyan kütyüt és mennék ki a tengerre társalogni a delfinekkel. Biztos sok érdekes dolgot el tudnának mesélni nekünk kétlábúaknak. -
#4 "delfineket választotta tanulmányuk alanyául, mivel ezek az állatok már rég, körülbelül 65 millió évvel ezelőtt elváltak az emberektől az evolúció útvesztőjében"
Szerintem az a 65 millio ev kicsit keveske lesz, jo lesz az inkabb 165 millionak.... :) -
kutyak #3 Viszlát, és kösz a halakat! -
#2 Azér milyen dúrva már, hogy itt vannak ezek az intelligens lények évtizedek óta figyeljük őket tudományosan szabadon és fogva tartva és nagyjából semmit nem tudunk a "kultúrájukról", meg általában, hogy mit is kommunikálnak.
Belegondolok, hogy kapunk valami értelmesnek azonosítható üzenetet a zűrből, kb olyan bálnaéneket vagy akármit, na azzal ellennénk néhány száz évig amíg bármit is megfejtenénk belőle. -
#1 Már csak az angol-delfin szótár megjelenését várom. Talán az unokám dimplomájához már a delfin felsőfokú vizsga is megfelel majd.