14
Dokumentumsorozat a Spikeon
  • Kicsikiraly
    #14
    hát ebben is van valami, de én azért hiszem azt hogy jó az a program, és megfelelő és megfelelő mennyiségű adatból azért ki lehet hozni egy jó eredményt. Amikor meg a fegyvereket hasonlítják össze azt nem kell figyelembe venni, mindig csak úgy csinálják hogy legyen 2 az egyik oldalnak, 2 a másiknak, még akkor is ha ez teljesen logikátlan döntés.
  • Fbn Lx
    #13
    jó, én elhiszem hogy egy komplex program, meg hogy öt évig fejlesztették, de azt, hogy két ember közül ki győz, überfaszság számadatok alapján kikalkulálni, ugyanis a küzdőstílust nem lehet számokkal leírni, egy összetett harcrendszerre még a mai napig nem tudtak megfelelő algoritmust írni, nem lehet, gondolj csak a verekedős számítógépes és konzolos játékokra. Ki lehet számolni, hogy X milyen erőset és milyen gyorsan üt, és mennyivel gyorsabban mozog, de a harcban egészen apró mozdulatok is számítanak, és az egész reakció-ellenreakció alapú, azaz a támadásaidat az ellenfél támadásai és védekezései alapján formálod. Kétlem, hogy létezik olyan program, ami annyira komplex számításokra lenne képes, hogy egy teljesen reakció-ellenreakció alapú harcot le tudna futtatni.
    mellesleg az átlagmagasság és az átlagtestsúly eléggé nem mérvadó, figyelembe véve azt, hogy kisebb, mozgékonyabb embereket már számtalanszor láttam nagy állatokat legyőzni. De érted, az sem számít, hogy az adott fegyverrel mekkora csapásra képes valaki, ha az ellenfele egy jó kardforgató, és egyetlen csapást sem enged kivitelezni. Amikor a vikingek csatabárdját kikiáltották győztesnek a szamurájok katanájával szemben? Na az nagyon betett.
  • Kicsikiraly
    #12
    a pár képkocka amikor mutatják a programot hogy mennyi adatot visz bele az azért ennek ellentmond. Szerintem valahogy beviszik a harcosok erejét, de még a harcosok átlagmagasságát is, és valahogy a harcmodorukat, az erejüket, a győzelemre való motivációjuk erejét is beviszik valahogy.

    am az első két részben én pont a másik kettőnek drukkoltam :( viszont a 3. 4. részben már az nyert akire én gondoltam :D
  • Fbn Lx
    #11
    oké, én is így értettem persze, nem úgy, hogy beugrik két színész és amelyik ügyesebb, az nyer :D
    De most megnéztem az első két részt, és beigazolódott, mindkettőben az nyert, akire én tettem volna a voksomat (most nem szpojlerezem le másoknak, hogy ki ki ellen...), de ennek ellenére minden alkalommal fogom a fejem, amikor az a ész jön, hogy "na most a kolléga betáplálja az adatokat a számítógépbe és kidobja, hogy ki lenne a győztes" :D Miféle adatokat? Mit mérnek? Ugye becsapódás erejét, sebességet, meg a szervek/csontok roncsolódását, emellett meg gondolom a páncélokat is alávetik hasonló teszteknek.
    Szóval ez gyakorlatilag nem a harcosok tesztje, hanem a fegyverzet és páncélzat számszerű adataié. Nem veszik figyelembe, hogy maguk a harcosok mennyire voltak szívósak/erősek, milyen kiképzést kaptak, és mekkora volt az adott nép harcosainak technikai tudása. Pl. hogyan nyerhetne egy rabló fosztogató kalóz, barbár, viking bármilyen fegyverrel is egy képzett szamuráj ellen, aki gyerekkorától a katanájával alszik, és napi négy órában gyakorol egyetlen alap vágást többezerszer? Túlzottan is azon van a hangsúly, hogy csapjunk rá a bábura, és ha nagyobbat roncsol, akkor jobb fegyver...
  • Kicsikiraly
    #10
    nem egy előre megkoreografált jelenet alapján mondják ki a végszót :D az csak a látvány kedvéért van, hogy bemutassák a végén az összes fegyvert. a gépbe bevisznek minden adatot (az illető ért hozzá, én elképzelni nem tudom hogy hogy), és az alapján 1000 csatát lefuttatnak, és amelyik a többet nyeri, az lesz a győztes, és ez alapján csinálnak egy ilyen előre megkoreografált jelenetet aminek a végén az győz aki a csatákból is többet nyert.
  • Montanosz
    #9
    igaz lehet így is....
    amúgy közben eszembe jutott a kínai sorozatlövő nyílpuska is)) a red cliff 2-ben láthattuk is....
    ha mondjuk a huszitáknak vagy hunyadinak lettek volna efféle egységei a harci szekereken)))
  • Fbn Lx
    #8
    de még akkor sem lenne egyértelmű, ha vennél egy géppisztolyos embert és egy lovagot. Mert ez nem olyan, hogy egymással szembeállítasz belőlük két ötszázfős sereget. Mondjuk a terepviszonyokat kihasználva simán nyerhetne a lovag, ha nem egy 50x50 méteres nyílt terepre rakod be mindkettőt... főleg, mert nem hiszem, hogy egy lamellált páncélt átvinne egy egyszerű géppisztoly. Ilyen irányú tesz is érdekes lehet...
  • Fbn Lx
    #7
    na ez érdekel, elkezdem majd nézni, de ahogy jutubon meglestem kicsit elvette a kedvem az egésztől.
    fognak két embert, és egy gagyi, előre megkoreografált jelenet alapján kimondják a végszót, hogy melyik a jobb úgy általánosságban.
    A másik meg az, hogy a fegyverzet,. páncélzat, harcmodor 1v1-ben nem befolyásolja a végkimenetelt olyan szinten mint gondolnánk, itt nagyrészt az egyéni képességek számítanak.
    Ennek ellenére érdekel az ilyesmi, szal azért megnézem...
  • Montanosz
    #6
    élesben is volt ilyen))
    a filiszteus Góliát egy bazi nagy kardot lóbázott, a héber Dávid meg távolsági fegyverrel - parittya - végzett vele...
  • Tyler1
    #5
    ilyen már volt a Spektrumon is asszem...
  • Montanosz
    #4
    a géppuska alkalmazásáig szerintem tökmindegy mivel hadonásztak, valójában egyedül ez forradalmasította és alakította át a hadviselést...
  • John Cena
    #3
    azt én is láttam szerintem nagyon kamu :S
  • JohnnyNapalm
    #2
    hú, volt régen egy ilyen sorozat csak állatokkal, hogy robotot építettek, meg tanulmányozták az erejüket és 3d-s szimulációban mutatták be, melyik nyerne ha találkoznának
  • Kicsikiraly
    #1


    Képzeljük el a Mythbusterst, a Timewarpot, és a Discovery hasonló dokumentumsorozatait, és aztán ehhez képzeljük hozzá az ókortól a középkoron át a jelenig a világ nagy harcosait, válasszunk ki két olyat, amik a valóságban soha nem találkozhattak, és derítsük ki melyik a jobb.

    Nagyjából erről szól a sorozat, egy orvos, egy feketeöves karatés biológus mérnök, és egy informatikus megpróbálja kideríteni korabeli fegyverek és harcmodorok szakértőinek segítségével, hogy ha két ilyen harcos találkozna, vajon melyikük nyerne.

    Letesztelnek távolsági, középtávolsági, közelharci és speciális fegyvereket élethű bábukon (nem a mythbustersben használt zselébábu, hanem annak egy "továbbfejlesztett" változata, amiben élethű csontok, szervek és vér is van), lemérik a sebességet, az erejét, a végén az egész bemegy egy direkt erre a célra kifejlesztett programba, ami lefuttat 1000 csatát a két fél között, és a végén kiderülhet melyik a jobb.

    Érdekes sorozat, egyrészt mert bemutatja a korabeli fegyvereket, teljesen hozzáértők szavaival, arról nem is beszélve hogy szép látvány az ahogy egy tomahawkkal tarkóncsapnak egy bábut és szanaszét fröccsen minden :D

    A sorozat egyelőre az első évadát fejezte be a 9. résszel, de megkapta a második évadra is a berendelést.

    IMDB cikk
    Sorozatjunkie cikk