25
  • AndRobid
    #25
    Akkor a működő recept: nyissunk egy borászatot, és pereljük be azokat akik csúnyán ferde szemmel néztek ránk, esetleg kapcsolatba hozható azzal a ténnyel, hogy tőlünk senki nem veszi meg a díszesen becsomagolt, drága minőségi tablettásat.
    Én megértem a helyzetet. Mindkét oldalon emberek vannak, akik képviselik az érdekeiket. Csak mi vagyunk többen...
  • cateran
    #24
    "Ha az emberek x pénzt keresnek, és ennek y hányadát költik el filmekre, akkor azon nem fog változtatni sem az, ha letöltik a filmet és kiírják lemezre maguk, sem az, ha nem teszik. Ugyanannyit fognak elkölteni körülbelül."
    Na ne viccelj...szerinted az internet elterjedése elött többet vagy kevesebbet jártak moziba az emberek (kölcsönzőbe,stb)
    Hogy túlárazottak a termékek és hogy igencsak kérdőjeles,hogy megérnek-e egyáltalán 1 huncut kanyilót is az nem vita:D
    Túlságosan magadból indulsz ki (ha igazad lenne, senki sem járna moziba) bár az is igaz,hogy én sem vagyok különb (filmeknél a minőséggel,játékoknál a hipercool másolásvédelmekkel elérték,hogy mindent letöltsek elöbb és aztán se vegyem meg..)
    A kérdés amúgy nem az volt,hogy jogos-e vagy hogy milyen a minősége,hanem hogy ha el akarsz adni vmit (mindegy mennyiért vagy hogy milyen jó) és senki sem akarja megvenni,mert már megszerezte a hátad mögött-orrod elött ingyen,az minek minősül...a lopás fogalma valóban nem helytálló, hisz nem cserél tulajdonost a termék, de azért nem is teljesen "tiszta" a dolog..
    Részemről a kiadók meg dögöljenek meg..olyanok mint a dinók..nagyok,lomhák és kihalásra vannak itélve...
  • Ruley
    #23
    A filmesek éljenek meg a mozijegyekből, a zenészek a koncertekből, a játékokba meg tegyenek reklámokat, konzolokat árulják profitért.

    Kevesebb pénzük lenne? Igen! Viszont már amúgy is nagyon elkényelmesedett az ipar ezek miatt a törvények miatt. A művészethez nem volt szükség óriási költségvetésre, és egy pénzhajhász, paragrafusokba kapaszkodó iparágra, csak alkotói lelkesedésre.

    Mindenki azzal érvel, hogy a kalózkodás azért rossz mert ártok a szórakoztatóiparnak.
    Ez csak azért sántít, mert én igenis szívből kívánom hogy a szórakoztatóipar dögöljön meg.
    Élek a termékeikkel, mert unatkozok és nincs jobb dolgom, de ettől még rühellem a mostani állapotot.
  • hol9672
    #21
    Egy tetszőleges 50 000 fős városban sztem van annyi warezcucc mindenhonnét összetöltögetve-másolgatva, aminek a "hivatalos" értéke Dubai nemzeti vagyonához mérhető vagy Dáriusz kincséhez...
  • Polemius
    #20
    cateran:

    Egyrészt ha a sz@r bort nem tudod eladni, azt ne arra fogd, hogy más ingyen adja a borát.
    Másrészt ezen az alapon a többi bortermelőt is börtönbe csukathatnád.

    Egyébiránt pedig kicsit gondolkodj el:
    Ha az emberek x pénzt keresnek, és ennek y hányadát költik el filmekre, akkor azon nem fog változtatni sem az, ha letöltik a filmet és kiírják lemezre maguk, sem az, ha nem teszik. Ugyanannyit fognak elkölteni körülbelül. Legfeljebb a megoszlása változik. Ami rossz film, azt egyszer esetleg megnézi, talán még ki sem írja lemezre. (Mindazonáltal ez is generál közvetve bevételt a gyártóknak.) Ami meg tetszik neki, azt megnézi moziban, kiírja lemezre, stb.

    Ezek a szervezetek viszont úgy próbálják beállítani, hogy ha nem lenne letöltögetés, akkor annak az y összegnek többszöröse vándorolna a zsebükbe. Pedig ez nyilvánvaló marhaság. Nem fog senki inkább dvd-t venni, mint kenyeret az asztalra.
    Arról nem is beszélve, hogy ha valaki utánaszámol ezeknek a kamu adatoknak, hamar rájön, hogy szerintük másolás, töltögetés nélkül egyenesen az össz. megtermelt jövedelemnél is több járna nekik!

    Szóval gondold csak végig: mennyit költesz szórakozásra havonta átlagban?
    Ha nem töltenél le semmit, akkor mennyit költenél?

    Arról nem is beszélve, mekkora kárt okoznak az elavult szerzői jog rendszere mögé bújó szervezetek a kultúrának, az egész emberiségnek.
  • AndRobid
    #19
    Akárhogy ideologizálják be ezt a dolgot nekem akkor sem tetszik és az életbe nem fogok vele egyet érteni. Hasonlíthatjuk bármihez, inkább a konkrét esetet nézzük. Ha bezárják, vagy fizetőssé teszik a Piratebayt, az hatalmas veszteség lesz annak az átlagembernek, aki onnan szokott rendszeresen letölteni (de alternatívát szerintem mindig fog találni). Profitálni szerintem nem fog belőle senki, csak pár ember megint megszedi ezen magát
  • hol9672
    #18
    De ez arra is igaz, ha valaki olcsóbban tud azonos minőségü bort előállitani, mint te, és ezért nem veszik meg a te borod.
  • B0nFire
    #17
    Látom, már megint beindult a "lopás-e vagy sem?" gondolatmenet. Én megpróbálom máshonnan megközelíteni a dolgot.

    Van egy film, ami nekem kell; birtokolni szeretném, hogy akkor és annyiszor nézzem meg, amikor és ahányszor nekem tetszik. Több módja is van, hogy hozzá jussak.

    1. Megveszem méregdrágán DVD-n. Aztán nézem pc-n ha már az asztali DVD lejátszóm beszart. Ha nincs szerencsém DRM-mel van védve, és nem tudom a pc-n lejátszani. Így muszáj innen-onnan összewarezolt programokkal berippelnem, ha nézni szeretném. Ez nonszensz.

    2. Letöltöm az Internetről. A Magyarországon jelenleg hatályos törvények szerint a magáncélú másolás megengedett. A torrentbe azért tudnak belekötni, mert letöltés közben egyúttal fel is töltünk, így megszegjük a nyilvánosság felé közvetítés kizárólagos szerzői jogát, amire a szerzőtől nem kaptunk felhatalmazást. DE!!! Mi van akkor, ha nem torrenten keresztül, hanem FTP-ről töltöm le a filmet? Rapidshare, megaupload, data.hu stb. Ebben az esetben nincs feltöltés, tehát nem szegek törvényt. Azonban van egy olyan kitétel, hogy már eleve illegális forrásból másolni is törvénybeütköző, tehát az FTP is illegális, mert aki feltöltötte, annak nem volt rá engedélye. Gyakorlatilag viszont nehéz bizonyítani a letöltő rosszhiszeműségét, hiszen nekem, mezei felhasználónak honnan kellene azt tudnom, hogy XY feltöltőnek volt-e engedélye a szerzőtől vagy sem. Ez pont olyan, mint ha a kocsmában te fizetnél azért büntetést, mert a kocsmáros hamisítja a piát, és te abból fogyasztasz. Holott neked nincs az orrodra kötve, hogy a pia zárjegy nélküli. Remélem érthető a párhuzam.

    3. Streamet rögzítek valamilyen alkalmas készülékkel. Lehet az DVD-recorder, vagy merevlemezes multimédia recorder. Veszek egy TV-tuner kártyát, ami legális, és felveszem vele a sugárzott tévéműsort, rádióműsort stb. Ebben az esetben is ugyanahhoz a filmhez jutok, és a végeredmény szempontjából mellékes, hogy ott van rajta néhány logo. Attól már elértem a célom, amit fent leírtam: hogy birtokoljam a művel, hogy akkor és annyiszor nézzem meg, amikor és ahányszor nekem tetszik.

    Konklúzió: Mi a különbség, ha letöltök egy filmet, illetve streamet rögzítek? Technikailag gyakorlatilag semmi. Ha a tévéből veszem fel, már nem fogok mozijegyre költeni, és ha az internetről töltöm le, akkor sem fogok mozijegyre költeni, mert már birtokolom a filmet. Ezért hamis az az érvelés, hogy "ha nem töltötte volna le, akkor megvette volna", mert más módja is van, hogy [i]legálisan és ingyen[/b] beszerezze az ember a hőn áhított művet.
  • cateran
    #16
    Errm, ha akinek eladnád koppintja a borodat és utána azt mondja: -bocsi,de már nem kell a borod,mert már "lemásoltam" akkor hogy görbülne a szád? Illetve mindenki akinek eladnád a termékedet (amibe pénzt,időt,energiát fektettél)csak "másolná a tied,de 1 huncut petákot nem adna érte?
    (nem kell a szerecsent mosdatni..természetesen én is szoktam ezt-azt leszedni,főleg ami nem elérhető itt,de azért nem verem a mellkasom és tisztában vagyok vele,hogy valahol valakinek kárt okozok)
  • ziipp
    #15
    Ráadásul ez a bevétel kiesős dolog még csak nem is igaz teljesen. Ugyanis van egy elég széles réteg, aki semmiképp se fizetne ezekért a letöltésekért, tehát rajtuk nem vesztenek semmit a kiadók. Sőt, sokan épp azért szeretnek meg egy együttest, mert volt lehetőségük meghallgatni számaikat és úgy véleményt formálni. Másrészt wareznek köszönhetően megmaradt pénzt az emberek továbbra is elköltik, csak más szegmensben, például nagyobb adattárolókra, gyorsabb netre, stb. Itt arról van szó, hogy az eddig jól működő sarcszisztéma most robog a lejtőn lefelé, és képviselői minden eszközt megragadnak, hogy ezt a folyamatot megállítsák - persze sikertelenül.
  • Polemius
    #14
    Látod, ezt mondom én is: semmi értelme lopáshoz hasonlítani. Finoman fogalmazva is igen erős csúsztatás.
    (Ellenben a kiadók, jogvédők tevékenysége sokszor jobban hasonlít a lopásra.)
  • zola2000
    #13
    De ez olyan szempontból más, hogy ha te azután hogy ellopták nem tudnád eladni borodat, te is mérges lennél...
  • Vantulok
    #12
    "A kiadók a Pirate Bay pénzét akarják"

    Akarni a wc-n kell.
  • Polemius
    #11
    Murder3:
    "ha pl ellopsz 20 hordónyi bort valakitől és elkapnak akkor te leszel felháborodva"

    Megint ez a lopásos példa.
    De ha ennél maradunk:
    Ha mondjuk az én pincémből ellopna valaki 20 hordó bort úgy, hogy közben ott marad nekem 20 hordó bor..
    Mem érdekelne. Érezze jól magát, és igyon az egészségemre is egyet.
    (Ergo nem kapnák el, mert nem is keresnék.)
  • AndRobid
    #10
    Én is elfogadom amit mondasz. Tény hogy a törvény nem a piratebay oldalán áll, mégha az emberek igazságérzete valahol mellettük szól. A törvények meg az igazságérzet alapján jöttek még létre anno.
    Nem kedvelem a kiadókat, mert amennyiért kínálják a termékeiket, hogy az nekem rablás fényes nappal. Csakhogy etikailag az is tolvaj aki a tolvajt meglopja, és ez esetben még őt hurcolják meg...
  • Murder3
    #9
    Na jó én elfogadom amit mondasz csak akkor szerinted ha pl ellopsz 20 hordónyi bort valakitől és elkapnak akkor te leszel felháborodva h miért a tulajnak van pénze neked meg nincs és ennyi erővel legálisan lopkodhatna mindneki mint azt a politikusok is teszikXD

    Itt nem azon van a hangsúly h kinek mennyi pénze van ami ott folyt eddig az ebben a formában illegális és gyakorlati lopás.
    Ha pénzessé teszik nyilván csökken de mást nem tehetnek.

    De pl ez nem csak a kiadóknak profitkiesés csak ők azok akik ezért reklamálnak és perelnek.
  • hodobaj
    #8
    Szerintem elég piti összegért adták el 8millió dollár az semmi egy olyan honlapért amin 3 millió felhasználó regisztrált és naponta 20000dollár reklám bevétele van. (Szóval 1 év alatt vissza jön a 7,6millió)
  • AndRobid
    #7
    Murder3-ra reagálva. Én megértem a kiadók felháborodását, csak le**arom. A kiadók szemében ez egy kvázi keresletkiesés, illetve ezen módon bevételi lehetőséget jelent. Van annyi pénzük, hogy meg tudnak élni belőle röhögve, ha meg valaki szerintük a levesükbe köp azt igyekeznek valahogy "törvényes" módon ellehetetleníteni. És én ezért nem érzek késztetést, hogy velük szimpatizáljak. A piratebay, meg nem az az oldal, mi gusztustalanul megszedte magát, mégis fellépnek ellene.
    Lefordítom konyhanyelvre: ez olyan, mintha valaki a Robin Hoodot olvasva, nem neki drukkol, hanem azoknak, kik őt felakasztva szeretnék látni, mert lopott a gazdagoktól...
  • FoodLFG
    #6
    Pontosan én nem értem, mit akarnak csinálni az oldallal, hogy 8 millió dollárt megért nekik. :S
    Nem látom mögötte a logikát.

    Mindenesetre még jó, hogy vannak más tackerek is. :P
  • zola2000
    #5
    Nem, azért népszerű mert ingyenes, de sok tíz millió ember járt onnan letölteni, és az oldal tele volt reklámokkal, az üzemeltetők milliomosok voltak (amíg le nem csukták őket), azon kívül kéregettek, hogy vegyünk támogatói pólókat stb...
  • B0nFire
    #4
    Tény: az adminokat elítélték. Ahogyan az is nyilvánvaló, hogy nem szeretnének sem börtönbe vonulni, sem fizetni, ha nem muszáj. Ezért adták el a TPB-t. A pénz "nem az övék", hanem egy alapítvány fogja majd kapni (amit nem tudni, hogy kié - valószínűleg az övék).

    Tény: többek között azért is állt meg a kalózkodás vádja a bíróságon, mert a szerverek üzemelését fenntartandó, az oldalon mindenféle hirdetéseket helyeztek el. Így folyt be a pénz, amit saját bevallásuk szerint mind egy fillérig az oldal üzemelése emésztett fel, tehát ők nem kerestek rajta. Megtehették volna, hogy adományt gyűjtenek, ami manapság nagy divat független weboldalaknál, és akkor nem lehet rájuk sütni a kalózkodás bélyegét. A dilemma viszont ott kezdődik, hogy míg a reklámbevétel biztos, addig az adomány nem. Tehát adománygyűjtés esetében előfordulhatott volna, hogy be kell zárni az oldalt, mert nincs miből fenntartani.

    Most viszont a Global Gaming Factory felvásárolja, és azt tervezi, hogy fizetőssé teszi az oldalt, azért, hogy részben betömje vele a szerzői jogvédők pofáját, részben, hogy kaszáljon rajta. Két legyet akarnak ütni egy csapásra (sőt hármat, mert az eredeti oldalt is sikerült ellehetetleníteni és ez volt az egyik nagy cél); kérdés viszont, hogy ki fog fizetni a torrentért, ami annak köszönheti a hallatlanul nagy népszerűségét, hogy ingyenes. Nagy a gyanúm, ha fizetni kell érte, nem lesz népszerűbb a ma létező (és vegetáló) legális fizetős letöltőhelyeknél, amelyek - akárhogy is verik a mellüket - forgalma a torrenthez képest elenyésző.

    És most lehet köpködni, hogy "fúj, mocskos potyázók...", meg "tipikus magyar mentalitás nem fizetni, csak élvezni az ingyé' cuccot" - mintha ez nem így lenne a világon mindenütt és a természetben. Ha tetszik, ha nem, a torrent azért népszerű, mert ingyen van. Ha fizetőssé teszik, megdöglik, és lesz helyette valami új, más ingyenes megoldás. A TPB meg a jelenlegi koncepcióval és üzletpolitikával már eleve halva született ötlet. Vége van. Ennyi volt, szép volt, de nincs tovább. R.I.P. †
  • #3
    Szopjanak le mind,a piratebay az 1 jó oldal engedjék ki az adminokat és vissza nekik az oldalt!!!!
  • Murder3
    #2
    hát amiket onnan letöltesz azok 85% pénzbe kerül és szerintem te is máshogy vélekednél az ügyről ha mondjuk a te szívnál emiatt.
    amúgy meg az adminok is csak a maszlagot nyomatják.
    persze nem értek ehhez de jogos a felháborodás mondjuk az már a mai világ szennye h ilyen egyértelmű okokat is meg lehet úszni.
  • AndRobid
    #1
    Én nem sokat konyítok a témához, sőt egyáltalán nem értek hozzá, csak az arcom nagyon nagy. A p2p rendszer, így a piratebay is, nem azért népszerű mert gyakorlatilag non-profit? A sok pénzenkórász(kapitalista? nem találtam jobb idevágó fogalmat), meg amint pénztárcsengést hall, tartja a markát, mert mellette csapkod a bíró kalapácsa... Kell még az az új Mazaratti is a garázsba...