Triops

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Falcon87
nagyobbnak hittem 😄
amúgy kösz

,,Inkább haljak meg állva, minthogy térden csúszva éljek\"

koryne
Így:

Kb 1 mm átmérõjû.

Xbox Live gamertag: kilencnad

Falcon87
Hogy néz ki egy tojás?

Apus
nehogy éjjel félálomban ráboríts egy pohár vizet, eléggé meglepõdnél reggel 😄

Xbox360,Gamecube,Sega Megadrive,Sega Master System,Dreamcast,Ps2,NES,DSi,Snes,Atari Lynx,2600,520St,800XL,C16,C64.

koryne
Végülis, tényleg alig feltûnõ egy akvárium, benne 8 centis rákokkal 😄
Egyébként a tojások itt vannak az éjjeliszekrényen egy zacsiban, majd egyszer kikeltem õket.

Apus
tök picik na.

Xbox360,Gamecube,Sega Megadrive,Sega Master System,Dreamcast,Ps2,NES,DSi,Snes,Atari Lynx,2600,520St,800XL,C16,C64.

Apus
ugyan. hiszen zök picik, el lehet dugni õket valahova😊

norbi4567
:S
Pedig kíváncsi lennék rá 😊
Tudnék szerezni ingyen valahonnan akkor lehet tartanék 😊
Úgyis van 2 üres akvárium...

koryne
Úgy áll a dolog, hogy a szüleim megvétózták a triops-tartást... Tehát el kell halasztanom addig, amíg sikerül elköltöznünk 😞 Ha esetleg valaki belevágna, akkor szívesen látnék képeket / tapasztalatokat 😊

REPS0L
amelyik triops nem ugat, az harap.

i5-2500K; GTX560Ti; 8GB DDR3 http://bofox.hu

norbi4567
Akkor valószínûleg csak rosszul emélxek. Rég volt már 😊

Fehercsoki
És ez nem harap?

koryne
Ilyenrõl nem tudok.

norbi4567
Am ezek nem tudják véletlenül váltani a színüket sötétrõl világosabbra?
Mert most ugrott be hogy mintha egy kicsit változott volna a színe tiszta vízben és sárosban.
De már nem nagyon emléxek :S

koryne
Ebayrõl. Egészen konkrétan ezt.
Van az illetõnek cancriformisa is, de az kicsit drágább.

Falcon87
Szerintem én is rendelek egy "adagot", megjött hozzá a kedvem 😄 honnan rendelted, kérlek dobj meg egy linkkel!

koryne
Az a legnagyobb, kb 10 centis. Azt nem tudom, hogy színes lesz-e, több helyen olvastam, hogy igen, de olyan képet még nem láttam... Aztán lehet, hogy fényképen nem jön vissza a színük (halaknak sem mindig).

norbi4567
😛
És a cancriformis kb mekkorára nõ meg?
És színes lesz na nagy lesz? 😊

koryne
Hehe, még a végén kiderül, hogy mindenki látott már élõ triopsot, csak én nem 😄

Falcon87
Olyanokat én is láttam, csak azok ilyen fél-, max. egy centisek voltak, szintén átlátszóak, és gondolom szûrték a vizet, mert ilyen kondenzcsíkot húztak maguk után 😄 ja, és az "aljukon" látszott egy ilyen cörös kopoltyúszerû képzõdmény, amivel hajtották magukat, és a farkuk vége villás volt.

norbi4567
Ahha.
Hát azóta se láttam. Pedig az a pocsolya minden éven ott van (kb 20 cm mély)
Csak akor. De akkor rengeteg volt benne.
Most lennének hazahoznám õket aztán beraknám a kertitóba 😄

Apus
Nagyon tetszenek, nekem is kéne, csakhát ilyen rövid az életük..

koryne
Könnyen lehet, hogy ilyen volt. Elõfordul, mégpedig a cancriformis, bár nem túl gyakori.

passatgt
undorító

norbi4567
Ez nagyon hasonlít valamire.
Pár éve egy pocsolyában találtam pár ilyesmit. Csak azok kisebbek voltak(kb3-4 cm)És nagyjából áttetszõek voltak.
Eléggé furcsálltam hogy a szántõföld mellett egy kb 30°C-os vizû pocsolyában a földút közepén az ebihalakon kívül más is van. De fogalmam se volt hogy mi ez.
Lehetséges az hogy itt él ilyen?
Vagy az valami más volt?

koryne
Amennyinek éppen kedve lesz vagy amennyinél rendesen eltalálom az ideális körülményeket. De nem egyszerre dobom az összeset vízbe, aztán lesz, ami lesz, hanem kísérletezgetek.

koryne
Azt nem tudom... Nem is szeretem (enni) a különbözõ vízi élõlényeket, tehát ki sem fogom próbálni 😛

Firerock
és ebbõl kb mennyi fog kikelni?😄

\"Yesterday is history. Today is a gift. Tomorrow is mystery\"

tigeroo
énis erre gondoltam XD
Sadist
De ez sütve fincsi?

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

koryne
Viszonyítás végett:

koryne
A 100 tojás volt kb 3000 Ft, postával együtt. Szóval nem egy ökör ára 😊

Benny04
ez tök fasza lehet 😛
mennyibe fáj? xd

koryne
Kösz :/

koryne
Most rendeltem Angliából egy adag tojást, ha itt lesznek, írok róluk tapasztalatokat meg teszek fel képeket 😊
Longicaudatus-t rendeltem, mert állítólag egyszerûbb a tartásuk, kifejezetten kezdõknek ajánlják.

http://canecorso-sotm.hu/
koryne
A triops (pajzsosrák) egy kis édesvizi rákféle, egy "élõ kövület", az alakja szinte semmit sem változott az elmúlt 70 millió évben. Nevét a 3 szemérõl kapta.
Érdekessége, hogy a "tojásai" nagyon hosszú ideig (akár 20 évig) életben maradnak a szárazon. Ha újra vizet éreznek maguk körül és a körülmények is megfelelõek, akkor szinte azonnal kikelnek, majd szinte látható sebességgel növekedni kezdenek. Körülményektõl függõen 20-90 napig maradnak életben.

A különbözõ fajok eltérõ méretûre nõnek, az európában õshonos Triops Cancriformis (nyári pajzsosrák) akár 10 centi hosszúra is megnõhet, míg az amerikai illetõségû Triops Longicaudatus 6-7 cm.

Mindenevõ, a répától a földigilisztáig elég sokmindent megeszik és az étvágya csillapíthatatlan. Kell is neki a sok energia, hisz rövid életciklusa miatt nincs vesztegetni való ideje 😊

Viszonylag egyszerûen tartható akváriumban, meglehetõsen igénytelen állat. Keltetni egy kis pohárban érdemes, így nagyobb eséllyel vesszük észre, ha kikelt (ez átlag 5 napot vesz igénybe, de meglehetõsen változó). A vízen kívül fényre van szüksége a kikeléshez.
Az ideális hõmérséklet számára olyan 22 C°, de semmiképpen ne menjen 30 fölé a víz hõmérséklete! A tojások és a fiatal (8 nap alatti) triopsok különösen érzékenyek erre.

Az akvárium aljára ideális az állatos boltokban kapható akváriumi kavics, illetve tehetünk bele növényeket díszítõ célzattal, meg hogy a rákocskáink mindig tudjanak valamit rágcsálni.
Lehet õket édesvízi halakkal együtt tartani, de ügyeljünk rá, hogy ne legyenek kisebbek a triopsoknál, mert menthetetlenül befalják õket! Egyébként jellemzõ rájuk a kannibalizmus, ennek esélyét úgy tudjuk minimálisra csökkenteni, hogy bõségesen ellátjuk õs-kedvenceinket élelemmel.

A 2 leggyakoribb faj:

Triops Cancriformis:

Triops Longicaudatus: