38
Instant \"dinoszaurusz\"
-
#38 nagyobbnak hittem :D
amúgy kösz -
#37 Így:
Kb 1 mm átmérőjű. -
#36 Hogy néz ki egy tojás? -
#35 nehogy éjjel félálomban ráboríts egy pohár vizet, eléggé meglepődnél reggel :D -
#34 Végülis, tényleg alig feltűnő egy akvárium, benne 8 centis rákokkal :D
Egyébként a tojások itt vannak az éjjeliszekrényen egy zacsiban, majd egyszer kikeltem őket. -
#33 tök picik na. -
#32 ugyan. hiszen zök picik, el lehet dugni őket valahova:) -
#31 :S
Pedig kíváncsi lennék rá :)
Tudnék szerezni ingyen valahonnan akkor lehet tartanék :)
Úgyis van 2 üres akvárium... -
#30 Úgy áll a dolog, hogy a szüleim megvétózták a triops-tartást... Tehát el kell halasztanom addig, amíg sikerül elköltöznünk :( Ha esetleg valaki belevágna, akkor szívesen látnék képeket / tapasztalatokat :) -
#29 amelyik triops nem ugat, az harap. -
#28 Akkor valószínűleg csak rosszul emélxek. Rég volt már :) -
#27 És ez nem harap? -
#26 Ilyenről nem tudok. -
#25 Am ezek nem tudják véletlenül váltani a színüket sötétről világosabbra?
Mert most ugrott be hogy mintha egy kicsit változott volna a színe tiszta vízben és sárosban.
De már nem nagyon emléxek :S -
#24 Ebayről. Egészen konkrétan ezt.
Van az illetőnek cancriformisa is, de az kicsit drágább. -
#23 Szerintem én is rendelek egy "adagot", megjött hozzá a kedvem :D honnan rendelted, kérlek dobj meg egy linkkel! -
#22 Az a legnagyobb, kb 10 centis. Azt nem tudom, hogy színes lesz-e, több helyen olvastam, hogy igen, de olyan képet még nem láttam... Aztán lehet, hogy fényképen nem jön vissza a színük (halaknak sem mindig). -
#21 :P
És a cancriformis kb mekkorára nő meg?
És színes lesz na nagy lesz? :) -
#20 Hehe, még a végén kiderül, hogy mindenki látott már élő triopsot, csak én nem :D -
#19 Olyanokat én is láttam, csak azok ilyen fél-, max. egy centisek voltak, szintén átlátszóak, és gondolom szűrték a vizet, mert ilyen kondenzcsíkot húztak maguk után :D ja, és az "aljukon" látszott egy ilyen cörös kopoltyúszerű képződmény, amivel hajtották magukat, és a farkuk vége villás volt. -
#18 Ahha.
Hát azóta se láttam. Pedig az a pocsolya minden éven ott van (kb 20 cm mély)
Csak akor. De akkor rengeteg volt benne.
Most lennének hazahoznám őket aztán beraknám a kertitóba :D -
#17 Nagyon tetszenek, nekem is kéne, csakhát ilyen rövid az életük.. -
#16 Könnyen lehet, hogy ilyen volt. Előfordul, mégpedig a cancriformis, bár nem túl gyakori. -
#15 undorító -
#14 Ez nagyon hasonlít valamire.
Pár éve egy pocsolyában találtam pár ilyesmit. Csak azok kisebbek voltak(kb3-4 cm)És nagyjából áttetszőek voltak.
Eléggé furcsálltam hogy a szántőföld mellett egy kb 30°C-os vizű pocsolyában a földút közepén az ebihalakon kívül más is van. De fogalmam se volt hogy mi ez.
Lehetséges az hogy itt él ilyen?
Vagy az valami más volt?
-
#13 Amennyinek éppen kedve lesz vagy amennyinél rendesen eltalálom az ideális körülményeket. De nem egyszerre dobom az összeset vízbe, aztán lesz, ami lesz, hanem kísérletezgetek. -
#12 Azt nem tudom... Nem is szeretem (enni) a különböző vízi élőlényeket, tehát ki sem fogom próbálni :P -
#11 és ebből kb mennyi fog kikelni?:D -
#10 énis erre gondoltam XD -
#9 De ez sütve fincsi? -
#8 Viszonyítás végett:
-
#7 A 100 tojás volt kb 3000 Ft, postával együtt. Szóval nem egy ökör ára :) -
#6 ez tök fasza lehet :P
mennyibe fáj? xd -
#5 Kösz :/ -
#4 Most rendeltem Angliából egy adag tojást, ha itt lesznek, írok róluk tapasztalatokat meg teszek fel képeket :)
Longicaudatus-t rendeltem, mert állítólag egyszerűbb a tartásuk, kifejezetten kezdőknek ajánlják. -
pepperonipizza #3 Triops fajtaleírás -
pepperonipizza #2 http://canecorso-sotm.hu/ -
#1 A triops (pajzsosrák) egy kis édesvizi rákféle, egy "élő kövület", az alakja szinte semmit sem változott az elmúlt 70 millió évben. Nevét a 3 szeméről kapta.
Érdekessége, hogy a "tojásai" nagyon hosszú ideig (akár 20 évig) életben maradnak a szárazon. Ha újra vizet éreznek maguk körül és a körülmények is megfelelőek, akkor szinte azonnal kikelnek, majd szinte látható sebességgel növekedni kezdenek. Körülményektől függően 20-90 napig maradnak életben.
A különböző fajok eltérő méretűre nőnek, az európában őshonos Triops Cancriformis (nyári pajzsosrák) akár 10 centi hosszúra is megnőhet, míg az amerikai illetőségű Triops Longicaudatus 6-7 cm.
Mindenevő, a répától a földigilisztáig elég sokmindent megeszik és az étvágya csillapíthatatlan. Kell is neki a sok energia, hisz rövid életciklusa miatt nincs vesztegetni való ideje :)
Viszonylag egyszerűen tartható akváriumban, meglehetősen igénytelen állat. Keltetni egy kis pohárban érdemes, így nagyobb eséllyel vesszük észre, ha kikelt (ez átlag 5 napot vesz igénybe, de meglehetősen változó). A vízen kívül fényre van szüksége a kikeléshez.
Az ideális hőmérséklet számára olyan 22 C°, de semmiképpen ne menjen 30 fölé a víz hőmérséklete! A tojások és a fiatal (8 nap alatti) triopsok különösen érzékenyek erre.
Az akvárium aljára ideális az állatos boltokban kapható akváriumi kavics, illetve tehetünk bele növényeket díszítő célzattal, meg hogy a rákocskáink mindig tudjanak valamit rágcsálni.
Lehet őket édesvízi halakkal együtt tartani, de ügyeljünk rá, hogy ne legyenek kisebbek a triopsoknál, mert menthetetlenül befalják őket! Egyébként jellemző rájuk a kannibalizmus, ennek esélyét úgy tudjuk minimálisra csökkenteni, hogy bőségesen ellátjuk ős-kedvenceinket élelemmel.
A 2 leggyakoribb faj:
Triops Cancriformis:
Triops Longicaudatus: