95
  • winnie
    nem jelentették be, csak a szkriptet kezdték előkészíteni, hogy siker esetén, ha folytatást akar a stúdió, ne nulláról kelljen kezdeni a munkát még megvárják a 2. hétvégét, gondolom azután lesz bejelentés.
  • finaltrekker
    Szerintem, aki azt mondja, hogy ez nem is igazán Star Trek, az még nem nézte végig a 60-as években készült első ST sorozatot. Csak látványban különbözik tőle, mivel 40-50 év a különbség.

Egyébként még a világpremier előtt bejelentették a film folytatását szintén mozivászonra, de állítólag nem J.J. Abrams fogja rendezni, hanem majd a háttérből irányít producerként. Remélem meggondolja magát, mert nélküle itt vége is a sikernek. (Volt már rá példa - a 8. film a 96-os év legjobb akciófilmje díjat nyerte el, két évvel később a 9. film volt a mélypont.)
  • winnie
    köszönet. huhh, infóhalmaz. jó tudni, hogy alkalmaztak már anno is szakértőt, pozitívum.
  • winnie
    ezzel egyet kell, hogy értsek, egy dolog, hogy mit akar az ember és más, hogy mi kell a tömegnek.

"a mai scifi-t talán már azért nézi inkább a fiatalabb generáció, mert nekik készül, annak idején a Star Trek közkedvelt volt az idősebbek között is"

ebben egyébként az a legérdekesebb, hogy hiába a sok újítás, modernizálásá amerkában a nézők 65%-a 25 év feletti volt, ami egy nyéri blockbuster filmhez képest hatalmas szám. egy tipikus popcornmozinál 60-70% a 25 éven alattiak aránya.
  • Garrett27
    Végül is igazad van, tudod, csak azt sajnálom, hogy nem maradhat semmi sem olyan, mint aminek eredetileg megalkották (élj mindörökké Gene Roddenberry - hogy ne maradjon említés nélkül az eredet :D ) - a mai scifi-t talán már azért nézi inkább a fiatalabb generáció, mert nekik készül, annak idején a Star Trek közkedvelt volt az idősebbek között is. Ma így, év szerint behatárolják a dolgokat, pl. nektek ez, ti meg nézzetek politikát, stb..
  • argab
    winnie: először az első 7 mozifilm volt nálunk a '90-es évek első felében, ebből az első 5 csak vhs kiadást kapott, a 6-7 pedig mozikban is futott. Viszont a szinkronjuk elég inkonzisztens lett fordítás és hangok terén is (csak Szersén Gyula volt fix pont mint Kirk).
    Ezután következett a TV3-as korszak. Először az eredeti sorozatot adták le, majd újraszinkronizáltatták az első filmet is, és belekezdtek a TNG-be is, mielőtt megszűntek. Ezeket a szinkronokat a Videovox készítette, és ha jól tudom Németh Attila (jelenleg Galaktika szerkesztője) mint fordító/dramaturg jelen volt, de mivel szinkronosan nem láttam, nem igazán tudok nyilatkozni róla. Kb ekkor készült a 8-as Kapcsolatfelvétel szinkronja is TNG-s stábbal a Videovoxnál, majd a 9-es Űrlázadás a Balog Mixnél, több hang cseréjével, de szintén Németh Attila közreműködésével.
    A Viasat3 indulásakor, 2000 körül kezdte el vetíteni a Voyagert (első 6 évad), majd a teljes Deep Space 9-t. Ezek szinkronja a Mafilmnél készült kb 3-4 fordítóval, de Németh Attila szerepel mint szakértő a bemondottak között. A Voyager 7. évad már a Balog Mixnél készült, ahogy az Új nemzedék is (az eleje kapott egy új szinkront). A fordítók itt már mások, de Németh Attila neve itt is rendszeresen visszatért. A Nemezis szinkronját a Mafilm készítette ismét, többségében megtartva az Új nemzedék Balog Mix-es stábját. Ezekben a sorozatokban és filmekben viszonylag konzisztens fordítást és nyelvezetet használtak végig, és biztos hogy "Hosszú és eredményes életet" volt a köszöntés. De nem csak ezt, hanem több más dolgot is máshogy fordítottak az új filmben (a felirat /és vsz a szinkron is/ Speier Dávid munkája, akinek a fordításait szoktam szeretni egyébként). Mivel a többség ekkor ismerkedett meg nálunk a trekkel, nem csoda ha most furcsának találnak néhány fordítást.
    És végül az Enterprise-ról pár szó. Ez szintén másik stúdiót kapott, az első évadot a Masterfilm csinálta, a folytatást nem tudom. Az első évadban már több minden változott a korábbi megszokott fordításokhoz és nyelvezethez képest.
  • floatr
    Az eredeti széria feelinget az NG b.szta agyon
  • sandor8206
    bocs, Vissza a jövőbe 2., ott elmagyarázza "Einstein" :-)
  • sandor8206
    Vissza a jövő be 2.
  • tucky1
    Na ezt valaki nekem is igazán elmagyarázhatná:
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    ha már egyszer visszament a múltba miért nem tette meg a szükséges lépéseket a jövőbeli katasztrófa elkerülésére, (rövid lett volna a film?? :D)
  • winnie
    csak a nevek? meg ez, meg az, meg emez, meg amaz. fogadok, hogy vagy 1000 dolgot lehetne felsorolni. azért ez nagyon messze van a semmitől. a semmi az lett volna, ha a dragonballt nevezik star treknek. (mondom ezt akkor is, ha tisztában vagyok azzal, hogy az ST csak egy kölcsönvett brand volt, egy márkanév, amire most ráhúztak egy új sorozatot.)

a század csak egy szófordulat (nem én írtam). ez a ma star trekje. tessék. ebbe nem lehet belekötni, mert az:) de mondom, mit kezdjek azzal a kijelentéssel, hogy "semmi köze", amikor másik nagy trekkie meg azt írja, hogy igenis van. nekem fogalmam sincs, a sorozatokból egy részt sem láttam még. (nem. egyet láttam. az voyager egyik időutazós részét, ami sokak szerint az egyik legjobb sorozatepizód.)

de ha jövőre lesz ST-sorozat, lehet, hogy az is ilyen lesz.

mondjuk szerintem a téma teljesen OFF. a kérdés, hogy a film jó vagy sem, nem a címe.
  • sandor8206
    Sztem meg "csak" annyiban más ez az új ST, hogy pörgősebb mint a régiek, de azért beillik a MOZIFILMEK sorába! Aki azt mondja, hogy ez már nem az ST, az pár mondatban elemezze már nekem a pl : A nemismert tartományt, hogy mi olyan nagy Trekkes benne, hol vannak a nagy filozófiai mondanivalók?!
  • Garrett27
    Miért kell felosztani az Űrszekereket századokra? Ennek semmi köze a régi sorozathoz (amellett, hogy szuper), csak a neveket használták fel. Ennél fogva nem erre a stílusra lett megírva az egész eredeti történet. És ez nem is Star Wars, hiába próbálják meg össze hasonlítani a kettőt.
  • winnie
    oké. ő azt mondja, hogy az. te azt, hogy nem. miből gondolod, hogy neked van igazad? ez a 21. sz. star trekje. szerintem is. a 20. századé ma nem lenne életképes. láttuk.
  • sandor4
    hála az égnek, hogy nem olyan lett a star terk, mint ahogy itt a rajongók leírják
    ha gondolkodni szeretnék elmegyek egy dokumentumfilmre/drámára/színházba vmi komolyabb darabra, de nem egy sci-fire
    hát ezen nem is kellett gondolkodni, és jó is volt, nagyon tetszett :D
    egyébként a vulkánról csak nekem jutott eszembe, hogy ez kb olyan, mintha a matektagozatos kínaiak bolygólya lenne? :D
  • Darth Sith
    "Atomjó volt a film, én az elejétől a végéig élveztem és egyáltalán nem, zavart az új vonal. (természetesen moziban) Ez a XXI.sz. Star Trekje."
    Nem. Ez a 21.sz. elvárása egy scifi-vel kapcsolatban, de ez nem star trek.
  • emp
    Azért megnéztem volna, hogy mekkorát bukik a keménymag áhított ST-je, amiben másfél órán át elmélkedik öt negyvenéves belassult trotty, majd a végén elsül egy megfontolt, jól ideologizált fézerlövés. Lezárásként biztosan sokat hozzá tett volna egy "ma ezt tanultuk az emberi lélek rejtelmeiről, az idegen civilizációk demográfiai problémáiról és a kultúrák közti feszültségek intelligens kezeléséről" :D

Atomjó volt a film, én az elejétől a végéig élveztem és egyáltalán nem, zavart az új vonal. (természetesen moziban) Ez a XXI.sz. Star Trekje.
  • Garrett27
    Hogyha csak azért verték le a port a franchise-ról, hogy a star wars után jöjjön valami más, miközben maradjon meg a sci-fi, akkor csilli-villi, szép és sokan elmennek a mozikba.
    Máskülönben meg hozzá sem kellett volna nyúlniuk és lerontani a filozófiában és rendre nevelésben (igen: rendre nevelésben !) bővelkedő első és második (következő) nemzedék..
  • lordzoltanus
    **A föderációban nem használnak pénzt:) azon kívül van a latinum rudacska. Gondolom ha egy kér vásárlói hajlamokkal rendelkező flotta tiszt latinumot akar elad valamit:D
  • lordzoltanus
    Mint igazi trekkerként mondhatom félénken ültem le a film elé nem tudván mennyire lesz átbutulva a star trek universe. Nos mikor a filmben a kovajasi maru (tuti nem igy irják) tesztről volt szó elmosolyogtam és tudtam ez tényleg star trek film:)
    A szereplők egyéni karakterei hitelesen passzoltak eredeti régi karaktereik stílusával fóbiáival.
    Az öreg spok feltünési még inkáb felemelte a film hangulatát.
    Egyetlen fontos dolgot emelnék még ki. Nero nem csatahajót irányitott hanem csak egy natur romulán bányászhajót a jövöböl ami még igy is a múlt idős enterprise hoz képes tökéletesen lett ábrázolva mint hatalmas csatahajó:)
    Az igaz hogy az idővonal valamelyest megváltozott, de mégis Kirk lett a kapitány, bár jó kérdés ha nem lettek volna jövöből jött romulánok akkor scoty gépész koma hogy került volna a fagyos semmiből a flottába:)Vulkán felrobbant igen.. De a film végén mondják is hogy már épülget az új kolonia istentudja talán mondhatjuk az lesz a jövöbeli Vulkán:)Másrészről az öreg spok koma elég nagy technologiai tudással rendelkezik hogy bármit kitaláljon az idővonal sérülésének megoldására:)
  • mad mind
    Huha van pénz ebben a jövőben, amennyire emlékszem, de majd utánanézek, az eredeti Trekben is volt pénz, sőt a föderáción kívüli világokban még az újabb verziókban is volt pénz. Latinum valaki?
    Egyébként az első sorozat még messze volt az utóbbi évek túlcsorgó utópiájától.
  • PoisonBorz #34
    "Pörgős sci-fi volt, teli ST-s utalásokkal, de nem lett belőle Star Trek."

Pontosan ezt gondoltam én is. Csak szinte félve lehet ezt kimondani az éljenző tömegtől :P Szerintem túl sokat dobtak be, túl sokmindent zúztak le az eredeti vízióból, csak hogy ez a film menő legyen, és "pörögjön".

Pl figyelte valaki, hogy Kirk fizetni akart a bárban? Ebben a jövőben van pénz... És ez csak egy kis példa, hogyan vettek semmibe olyan részleteket, amitől anno ez a franchise nem egy jó akciófilm, hanem sci-fi volt.
  • czyi
    A geekz ötcsillagos(!) kritikája!
  • Line
    Olyan ez a cikk mintha a felénél szóltak volna a cikk irójának hogy te most nézem a külföldi kritikákat, istenítik a filmet. A francba... nincs kedvem elölről kezdeni akkor már befejezem.
  • WizArts
    Nejemmel mentünk moziba a bemutatókat látva Őt is érdekelte, hogy is jött össze a nagy csapat pedig nem sci-fi rajongó. Neki is tetszett a film nekem pedig maga volt a mekka :)
    Ráadásul a filmben a történelem megváltozott és ezek után bármilyen alternatív, az eredetiktől eltérő folytatás lehetséges. Ez sztem zseniális húzás!

(mikor a romulán hajó a csillagkitörés után a feketelyukba zuhan Spock-ot követve miért nem a saját bolygójuk a Romolus mellett találja magát huszonpár évvel előbb?)
  • HyBrYd
    Ha már így felhoztad, nekem a Voyage Home a kedvencem a mai napig :D
  • sandor8206
    Mindenki azon nyavalyog, hogy ez nem ST, meg a sztori sablonos+nincs mondanivaló. Akkor vegyünk egy másik ST-filmet, ami szintén időutazós,Kapcsolatfelvétel. Abban milyen mondanivaló volt? Pickard kicsit pörgött a bosszútól+Cochren fogadja el a sorsát kb. ennyi, nagy mondani való! Ott is az volt a lényeg, hogy bedobták a Borgot az egyik legnépszerűbb "ellenfelet" és bummm!
    Khan haragjában mi volt a mondanivaló, talán annyi ne játssz Istent, de ez kibas*óttul háttérbe szorult+Spock önfeláldozása, de a lényeg ott is Khan bosszúja volt Kirkön, vagy a Nemismert tartományban? Lejátszottak egy hidegháborús béketárgyalást+talán Kirk megbocsátása kb. ennyi! A mozifilmek sose arról szóltak, hogy tele legyenek filozófiai gondolatokkal, "tanácsokkal" volt 1-2, pl : Hazatérés (természet védelme) Űrlázadás (egy faj kitelepítése stb.) de általában ott is a sci-fi részen volta hangsúly nem a filozófián.
    Ilyen alapdolgok meg a mostani új filmben is vannak!
    Inkább legyen eksön, humor ezerrel és jöjjön a lóvé, majd ez hozza magával az új sorozatot (remélem) ott majd lehet filozofálni! Egy ST-fan :-)
  • Griphons
    Hm... most hogy Sz úr ennyire megdicsérte kezdek félni tőle...
  • TeDDyRuSh
    Egyetértek mindenkivel, aki dicséri a filmet. Mivel nagy hiány van a sci-fi-kből, ezért minden alkalmat ki kell használni. És nem is csalódik a mozilátogató. Legyen akár fan, vagy csak látványkedvelő. Én így mentem el egy haverral. Ismertem a háttérsztorit, haver meg tudta, hogy lesz benn hegyes fülű valaki.
    Ha jelent valamit, ugyanolyan széles vigyorral jöttünk ki a moziból. Jöhet a 2. rész:)
  • Dagemy
    Nekem nagyon tetszett a film.
    Jó döntésnek tartom, hogy újrakezdték az egészet, mert így nem csak a rajongók élvezik.
    A régi sorozatok ma azért "élvezhetetlenek" mert máshoz van szokva a közönség és teljesen más a jelentése ma sok mindennek mint akkor.
    Nézze csak meg valaki az enterprise sorozatot Archerrel. Az a mai közönségnek készült, csak a forgalmazó hozott pár rossz döntést... ismerős mi? (firefly,dollhouse, stb...)
  • mainruler
    Korrekt kritika. Nincs igazság. Normális film.
  • pixx
    "A régi mozisorozatban is volt több rész ilyen időutazósdi. " pont azért nem újszerű, és hogy újra akarják írni az idővonalat, vagy egy alternatív világ, nos ez csak bőrlehúzás, én magam részéről egy kicsit gondolkodósabb filmet jobban bírtam volna.
    Így csak a pénzemre pályáznak...
  • mrzed001
    "Ha régi gondolkodós ST-t akarsz nézni, akkor nézd végig a sorozatokat. Egyik film sem a filozófiáról szólt igazából, hiszen arra ott vannak a sorozatok"

Ezek szerint te egy Star Trek filmet sem láttál ... lényegében MIND elsősorban filozófiai kérdéseket boncolgatott.
    Kiemelném az 1 és 5 -öt, első a lét és tudat kérdését, az 5 az isten létezését és a bűntudat fontosságát az emberi jellemben
    Erre nem jöttél magadtól rá?
  • Harrey
    "Az egész hombárnyi vörös anyag felrobbanása nem éppen a Föld mellett történt? Nem kellett volna annak a teljes csillagrendszerünket bezúznia??? Vagy valami elkerülte a figyelmemet???"

Én úgy emlékszek, hogy Spock teret váltott (talán épp a Föld közelsége miatt), a Narada pedig követte. Tehát a robbanás a Földtől fényévekkel odébb következett be.
  • Jimmyke
    Pörgős sci-fi volt, teli ST-s utalásokkal, de nem lett belőle Star Trek.
    Nem is vártam mást, így legalább élvezni tudtam, nem kell csatlakoznom az istenkáromlást mormogó tömeghez :D
  • pixx
    96-ig asszem a magyar szinkron volt a világ első, aztán eltűnt, és semmivé lett...azért írtam, hogy régen, és ne keverd össze őket a maiakkal.
  • winnie
    ""randomjózsi" akkor még szinkront csináltak, ne keverd össze a maiakkal. Amúgy mozis elismert fordítokkal ne példálózz, mert szerintem a legtöbbször ott is vannak komoly elfordítások csak nem mindenki figyeli."

izé, ez most ellentmondás. a filmeknél azért említem az elismertséget, mert épp a régi időkre utalok vissza,a 90-es évekre, a 80-asra. a randomjózsi a tévés szinkronra értendő, hogy ha akkor, 96-97 utén jött be csak hozzánk a star trek, amikor megjelentek a kereskedelmi tévék és boldog-boldogtalan fordítani kezdett.

"Amúgy mozis elismert fordítokkal ne példálózz, "

tudhatnád: aki elismert, a nagy filmet csinál. kábé 4 nagy név van jelenleg, plusz 2-3-4 egyéb név, akik sokkal kevesebbet moziznak, de jelen vannak. nagyrészük természetes, hogy sokkal jobb a tévéseknél, ezért elismertek. (félrefordítás mindenhol van. épp ezért szinkront nem félrefordításból szokás megítélni, hanem első sorban magyarosságból. az sokkal fontosabb, mint a félrefordítás, hiszen utóbbit általában észrevehetetlen az angol verzió ismerete nélkül.)
  • Derapo
    Nekem nagyon tetszett,le a kalappal. A régi mozisorozatban is volt több rész ilyen időutazósdi.
  • pixx
    "randomjózsi" akkor még szinkront csináltak, ne keverd össze a maiakkal. Amúgy mozis elismert fordítokkal ne példálózz, mert szerintem a legtöbbször ott is vannak komoly elfordítások csak nem mindenki figyeli.
  • emp
    Hát gyerekek, az utóbbi ínséges évek után, ha a mozivásznon megjelenik egy űrhajó azonnal merevedésem lesz. A Voyageren kívül semmilyen Trek sorozatot vagy filmet sem szerettem, ám azonnal elhúztam a moziba ahogy megjelent ez az eyecandy űrhentelés. Én borzasztóan élveztem. Egy dolog zavart csak és semelyik fórumon, senki sem firtatja, szóval megkérdem. Az egész hombárnyi vörös anyag felrobbanása nem éppen a Föld mellett történt? Nem kellett volna annak a teljes csillagrendszerünket bezúznia??? Vagy valami elkerülte a figyelmemet???