24
  • Berber
    #24
    Bocs erre akartam reagálni..
  • Berber
    #23
    Nem erre a dologra gondoltam. Arra amiről azt írták, hogy reptereken már használatban van. Volt róla kép is annó. Akkor még csak pedzegették hogy Br-HDDVD fejlesztése folyik. Ez a gagyiság amiről írsz max 2 éve lehetett.
  • Sir Ny
    #22
    miért van már öt éve minden évben két ilyen hír?
  • lyzzard
    #21
    budapesten meg ott van a dvdrpontatwponthu az emkénél :)
  • AgentKis
    #20
    Tőlünk a szerb határ van 40 kilométerre, úgyhogy én sem a szlovák határ mellett lakom. Viszont 20k Ft feletti rendelést ingyen kihoznak pl. innen is .
    3-4 haverral szoktunk rendelni, plusz kérdezgetünk még ismerősöket. Akinek haverja meg ismerőse sincs, az vegyen a teszkóban 250-ért artistajussossat.
  • [HUN]FaTaL
    #19
    És mi a francnak kellene kimenni venni? Hardverapron, meg elég sok helyen kapni olcsón dvd-t.
  • [HUN]FaTaL
    #18
    És mi a francnak ki venni? Hardverapron, meg elég sok helyen kapni olcsón dvd-t.
  • Bith
    #17
    Na a sokadik 500+ GB egy korongon hír...
  • B0nFire
    #16
    Képzeld, mindenki, aki nem lakik a szlovák határ mentén! Vagyunk vele néhányan. Ha én ott akarnék lemezt venni, többszázat kéne venni, de még így is kétséges, hogy megérné-e. Az útiköltség ugyanis elviszi a különbözetet.
  • szombi
    #15
    Képzeld, ha egyre sz*rabb filmeket meg animációs valamiket csinálnak, érthető hogy már most, 20 évesen gondolok a gyerekeim jövőjére, és félreteszem a jobban sikerült darabokat...
  • AgentKis
    #14
    Mienk?? Már így is rengeteg "digitális szemetet" őrzünk. Gondolod, hogy az unokád azzal fogja tölteni az életét, hogy visszanézi a felmenői után maradt többmillió képet és jónéhány évnyi videót?? A legtöbb ilyen produktumot 2-3 alkalomnál többször a készítője sem nézi meg...
  • bigjoe
    #13
    Ez tök jó kis dolog, de ha jobban bele gondolok lassan elkezdhetnének olyan hordozót fejleszteni ami idő álló... Nem években hanem évtizedekben+ mérhetően..
    Nem?
  • kvp
    #12
    "Ugye ipari méretben..ha veszek egy DVD-t a boltban ami "gyári" azt úgy nyomják egy master lemez segítségével."

    Meg lehet oldani. Reszint ugy, hogy hagyomanyos hologrammos filmre veszik fel a megirt lemezt, igy kapnak egy egyetlen menetben levilagithato peldanyt. A masik megoldas a microetching, ahol gravirozo lezerrel fem nyomolemezre viszik fel mintat. Ez utobbi technikat meg a budapesti muegyetemen is teszteltek, persze nem nyomolemez eloallitasanak celjaval, csak alapkutataskent.

    "Amíg a bluray ki nem pörög, addig felesleges ilyenekkel nyomulni, senki sem fogja gyártani, mert előbb ki akarják szedni a pézt a régebbiből."

    A jo ebben a technikaban az, hogy a dvd fele voros lezeres megoldast hasznalja, tehat nem kell a draga bluray gyartosor, hanem mehet a regi dvd-s szalagra. Csak ket elteres van a dvd-tol: a fej es a korongok bevonoanyaga. Arban a fej valoszinuleg kihozhato egy kisebb ccd arabol, tehat kb. 15-20 ezer forinttal dobja csak meg az iro arat. (sorozatgyartasban kb. 30 ezer ft korul lehetne irokat kapni, dvd aru lemezekkel, 100x-os kapacitassal es sebesseggel)
  • Gerygrey
    #11
    A game iso-kat miért bonyolult archiválni?
  • AgentKis
    #10
    Amíg a bluray ki nem pörög, addig felesleges ilyenekkel nyomulni, senki sem fogja gyártani, mert előbb ki akarják szedni a pézt a régebbiből.

    Különben a bluray is érdekes lenne, ha emberi árú, emberi sebességgel írható lemezek és CD-DVD kompatibilis írók jönnének ki. Persze nálunk az artistajuss egy üres lemezre több lenne, mint jelenleg 5 üres DVD-n, na de ki vesz itthon üres lemezt?
  • roliika
    #9
    Ugye ipari méretben..ha veszek egy DVD-t a boltban ami "gyári" azt úgy nyomják egy master lemez segítségével.
    Ezt a holo cuccot meg nem lehet igy megoldani.
  • kvp
    #8
    "Erről már írtak pár éve itt! Akkor volt egy DVD-nyi korong 1 terabájtos! Azóüta összement?"

    Nem. Ott nagy meretu digitalis fotokat (3D vonalkodokat) tettek egy holografikus korongra es az olvaso fej is egy nagymeretu ccd volt. Itt egy hologram merete megegyezik egy dvd-n elhelyezett pottyel, tehat az iro/olvaso fej merete es optikai elrendezese megegyezik a dvd-nel hasznalttal. Az elonye, hogy olcso es az adatsuruseg alapjan sima voros lezert hasznal. Gyakorlatilag csinaltak egy nagy felbontast lehetove tevo dvd adathordozo anyagot, amire sima 0/1 bitek helyett kis hologrammokat egetnek fel, amikbol kb. 2^100 fajta lehet, igy 1 bit helyere 100 bit fer. A fejen kivul semmit sem kell modositani, tehat az optikia, a mechanika es az elektronika nagy resze marad amilyen volt. Igy nagyon olcso es kismeretu rendszereket lehet kesziteni, viszont az eljaras hatranya, hogy nem maximalis adatsuruseget hasznal. (azert, hogy kompatibilis legyen a jelenlegi technologiakkal) A lemezek egyebkent ugyanugy olvashatok lesznek nagyfelbontasu optikai mikroszkop alatt mint az eddigiek, csak a hologram megjelenitesehez ra kell vilagitani egy voros lezerrel. A nagyobb teljesitmenyu valtozathoz pedig a jovoben hasznalhatnak akar kek lezert is, csak az jelenleg meg tul draga.
  • richi105
    #7
    Áhhh milyen jó már ez de tényleg először a BlueRay mostanában meg mindenki feltalálja a hiper szuper csoda holografikus tárolást azon se lepődnék meg ha a szomszédom is ki jönne egy ilyen korszak alkotó újítással. De tényleg menyi is a BlueRay lemezek ára nem olcsó és az író hú de nem olcsó majd a holografikus tárolás az tuti meg milyen nagy és persze jó drága is kereskedelmi forgalom hát persze vagy 20000 a lemez meg vagy 400000 az pörkölő tiszta olcsó.

    Az átlag felhasználó letörölné a fontosnak tartott anyagait mondjuk a sok HD és DVD filmeket meg a rengeteg Game iso fájlokat kiderülne te figyu elég lenne 60GB is bőven.
  • Berber
    #6
    Erről már írtak pár éve itt! Akkor volt egy DVD-nyi korong 1 terabájtos! Azóüta összement? Az eszőz viszon PC méretü volt, akkor, és sodorta az 1-2 milliós árat... Gondolom ez ment össze :-DDD Szóval nem új technológia, és a BD-HDDVD párharc csak kamu volt. Tudjátok, a szokásos lépcsőzés. Bár elő tudnám rángatni azt a cikket!!!
  • Molnibalage
    #5
    Én nem vagyok kibékülve semmilyen korongos megolással. Túlságosan megbízhatatlanok és még zajosak is..
  • Sturm44
    #4
    Én támogatnám. Ráférne egy kiadós törlés a vinyómra, de rendezgetni, meg katalogizálni meg széttördelni a rajta lévő információt lusta vagyok. Egy vagy két holodisk, oszt jóvan. Ha belegondolok, hogy régebben 650 megánként archiváltam... argh...
  • kvp
    #3
    Ez erdekes. Az otletuk az, hogy oriasi hologrammok helyett kb. egy jelenlegi dvd-ken hasznalt pont helyere tesznek hologrammokat. Ez olyan mint a flash tarolok eseten az slc/mlc megoldas. Igy 1%-os mikropottyokkel egy bitnyi helyre elfer kb. 100 bit (egy 4.7GB-os dvd meretu korongra, hagyomanyos voros lezeres hologrammokkal kb. 470GB). Az irasi/olvasasi sebesseg pedig az 1 retegu dvd-nek a 100-szorosa, mivel a lemez ugyanugy forog es a fej kivetelevel minden mechanika es elektronika is azonos. A kombo meghajtokban pedig lehet N fej, 1 kozos optikaval (cd/dvd, bluray, hologramm). Ezt a formatumot eleve adattarolasra terveztek, tehat jo esely lenne arra, hogy eleve teljes erteku pc-s irokkal inditsak a forgalmazasat, vagy ha olcsobbak akarnak lenni, akkor hasznalhatnak csak voros lezert, tehat csak cd/dvd/hologramm modban mukodne az iro.
  • joco1114
    #2
    Folyamatosan azt mondom, hogy az adattárolók sebessége nagyságrendekkel le van maradva a számgép többi hardvereleméhez képest. Gondoljunk bele, mennyi mindent megváltoztatna, ha pl. HDD-k sebessége megtízszereződne...

    Joc
  • lyzzard
    #1
    és mennyi idő teleírni egy korongot? 3D gyorsító kell-e hozzá? :D