67
  • UnnameD
    Néztem, de ettől a cikktől függetlenül is kísérleteztek régebben is, és ma is lézerrel fúzió előállításához.
  • UnnameD
    "Egy gyakorlatban is működő fúziós reaktor megalkotása évtizedek óta megoldhatatlan feladat elé állítja a tudósokat, akik most azonban úgy vélik, közel a siker."
    Ez így nem igaz, fúziós reaktort (farnshworth -félét) már 50 éve ismerik, és használják. A 'megoldhatatlan' feladat az ENERGIATERMELŐ fúziós reaktor építése. De ezek szerint jól haladnak vele.
  • torcipepe
    az amerikaiak és az ő betűszavaik :)
  • Epikurosz
    Na, tessék!
    Mit kell itt annyit rinyálni, hogy elfogy a petróleum?!
  • bleifrei
    Nemzeti Begyújtó Létesítmény
  • droidka
    (Az első mondatodban vajon arra gondolsz, amire korábban én is már céloztam másutt?) :)
  • metaljesus
    nem néztél egy kicsit túl sok stargate atlantis-t? :)
  • stng
    Én örülök legalább előre viszi a tudomanyt, és ezzel a világot.
  • Sanyix
    Az a gáz, hogy ez annyira tréfás lett, hogy tényleg így lehet fúziót indítani... csak kérdés hogy mikor.
  • atlagember
    Inkább a nullponti energia kinyerésére koncentrálnának.
  • roliika
    Halálcsillag...néha úgy tűnik, mintha a valóságot a sci-fi formálná.

Gondolok itt arra, hogy a Motorola pont azért hozta létre az első "kagyló mobil telefont", mert olyan készüléket szeretett volna alkotni, mint a Star Trek tricodere. :)
  • irkab1rka
    Nyugi, ha működik a cucc, lesz belőle ipari alkalmazás.
    Az atomreaktor is elvi dolog volt, de mivel az energia jól eladható, mindíg lesz befektető, aki iszonyatos pénzt nyom bele, de még gazdagabb lesz a végén.
  • kvp
    Az amerikaiak dolgoznak egy masik fuzios rendszeren is...
    http://en.wikipedia.org/wiki/Polywell
    Ez utobbi sokkal olcsobb, viszont a kinyerheto energia nagy resze nem hosugarzas, hanem nagyenergiaju fotonok formajaban tavozik, tehat az energia kinyeresehez masfajta reaktorra van szukseg mint az eddigi megoldasok. (gyakorlatilag egylepcsos feny-elektromossag atalakitas kell)
  • Alvarez999
    "A Hiper 13 millió eurós finanszírozással vághat bele a megvalósulásba, ami 50 millió euró értékű berendezéssel egészül ki. Ha minden terv szerint halad, a kivitelezés a következő évtized végén kezdődhet el."

Ha ilyen tempóban haladnak (értsd: finanszírozzák a kutatásokat), akkor még 100 év múlva sem lesz a Földnek fúziós erőműve.