10
  • halgatyó
    #10
    Meg hát a mai magyar (és EU-konform) világban úgy eltűnnének a beszedett plussz pénzek, hogy ihaj!
    Rodolfó 1000 év alatt se tudná megsaccolni, hogy hova...
  • halgatyó
    #9
    Első pillantásra jónak tűnik az ötlet, DE...
    Csak a fizetős utakhoz képest. Egyetlen előnye, hogy benzintakarékosságra ösztönöz. Több előnyét nem látom.

    Volna viszont inflációgerjesztő hatása, ui. a szállítás ma már hozzátartozik az életünkhöz. A munkamegosztáson és specializáción alapuló termelés "alternatívája" (naggyon idézőjelbe!) a kora-középkorra és az előtt jellemző önellátó kisparaszti gazdaságokra alapuló társadalom-gazdaság. Az ezzel együttjáró életszínvonallal együtt!
    A mai, igen precizen kivitelezett, igen sok alkatrészből álló termékeket nem lehet máshogyan előállítani, csak erős specializációval, ami ma már kontinens-szintű. Ez jelentős szállítási szükséglettel jár együtt, és a közlekedés-szállítás állandó gyalázása és alázása meg fejése és tiprása semmi jóra nem vezet!
    Ennek a munkamegosztáson alapuló társadalom-gazdaságnak az alternatíváját a zöldek sem tudták eddig BEMUTATNI (ordítozni, azt igen...)

    Másik probléma a szándékosan magasan tartott üzemanyag árakkal az, hogy ez egy MESTERSÉGES, durva beavatkozás a piac működésébe, ami mostanság ugyebár nem "EU-konform", meg különben is aki a piac istenét megsérti, az sok éves irgum-burgumot kap áám!
    Ha mégis beavatkozunk a piac ,űködésébe, akkor az üzemanyag áramalésnél 100szor fontosabb megoldandó kérdésekkel kellene kezdeni (szegénység, hajléktalanság, ember-ember közti különbségek, bűnözés, lenyúlások, off-shore cégek, hazug visszaélések a legszentebb elvekkel, úgymint szabadság, egyenlkőség, testvériség, szolidaritás, irtózatos fos-sajtó megrendszabályozása.... sorolhatnám még sokáig azokat a moslékokat amiket a háttérhatalom az utóbbi pár évtizedben zúdított a nyakunkba)
    Vagyis ahhoz, hogy ezt a beavatkozást megtegyük, először tisztába kell tenni a piac szerepét a társadalom-gazdaság működési rendjén belül. Erre (sajnos) még várhatunk.
  • Gamecube86
    #8
    Végülis ez egy tök jó ötlet Benedek! De személy szerint én nem szeretnék kétszer annyi pénzért jutni az élelmiszerhez.
  • Benedekco
    #7
    sztem el kéne törölni minden ilyen út adót, megemelni a duplájára a benzin árát, aztán tessék szépen okosan autókázni, akkor az embereknek már mindegy lenne, hogy a mellékúton vagy az autópályán halad, és inkább az optimálisat választanák
    ja hogy a benzinbe rakott adót úgy húzná le a kormány ahogy van? mér ezt nem jáccák majd el?
  • AgentKis
    #6
    Mérnem jó az üzemanyagárba beépített útalap erre a célra??

    Különben meg az ilyen GPS nyomkövetőket ügyesen elhelyezett alufóliával lehet hatástalanítani kib@szott egyszerűen.

    Úgyhogy ennek országunkban nem lenne több értelme annál, hogy a technológiát adó cég vezetői és az őket megbízó állami vezetők jó nagyot kaszálhatnának az autóstársadalomról, akiknek kötelező lesz ezen eszközök beszerzése.
  • torreadorz
    #5
    "kíváncsi vok mennyire javul majd az utak helyzete ettől.."

    Hát mivel magyarországon ez már be van vezetve, miközben gyak. már a főutak is úgy néznek ki mintha az ember valamelyik 2. világháborús harctéren járna, semennyire. Az szokott történni hogy beszedik a pénzt, aztán vagy ellopják vagy szétosztják mondjuk segélyre. Legalábbis abszurdisztánban
  • Garrett27
    #4
    kíváncsi vok mennyire javul majd az utak helyzete ettől...
  • halgatyó
    #3
    Még egy igen fontos tulajdonsága van ennek a rendszernek: az autók mozgásának tökéletes ellenőrzése. Lassan egy mozdulatot sem tehetünk anélkül, hogy az ne kerülne be egy adatbázisba.
  • halgatyó
    #2
    Ez a "használatarányos" útdíjfizetés az autóellenes rohadékok állandó veszőparipája.
    Arra való, hogy még többet lehessen kérni azért, ami normális országban külön fizetés nélkül, az állam feladata lenne (útépítés)
    Sajnos, az utóbbi években az ésszerű és emberséges társadalom és gazdaság egyre inkább a múlt homályába vész, és egy óriási hazugságra alapozott piacőrület van elterjedőben, legalábbis a mi környékünkön.

    ÉÉRDEKES, hogy a "használatarányos" útdíjfizetés szószólói egy nyekkenéssel sem tiltakoznak a tömegközlekedési bérletek ellen! Pedig ott is be lehetne vezetni a használatarányos rendszert (=békávé jegy wazze)

    A dolognak van egy nagy veszélye: az, hogy fokozatosan kiterjesztik majd az alsóbbrendű utakra is, mondván hogy ez a szarrendszer letereli az autókat az autópályákról. És az alsóbbrendű utak használatának további, SZÁNDÉKOS és aljas kényelmetlenné-tételére is sor fog kerülni: döbbenetes mértékű, abszolút indokolatlan sebességkorlátozásokra, 500méterenként telepített sebességmérőkre (ami a haveri kör számára is jó bevétel!)
    Úgy fog terjedni ez a rablómocsok rendszer, mint a másik: a fizetőparkolás, amit már jól ismerünk.
  • torcipepe
    #1
    és hogy bérelsz majd akkor, ha nem ugyanarra méssz vissza??