73
Topic kartofiloknak. :)
-
#73 Mercator Puzzle, szerintem érdekes. KATT -
#72 Ha jól emlékszem az még a Gauss-Krüger vetületű katonai térképből készült, szóval ha ez igaz, akkor annak is szögtartónak kellene lennie. -
#71 Köszönöm!
Bizonytalan voltam a dologban, mivel egyrészt nem értek annyira mélyen a dologhoz, hogy el tudjam azonnal dönteni, másrészt gyanakodtam, hogy a turista térképeknél nagyobb területeket bemutató térképek esetén is igaz-e ez?! (Pl.: a Topográfnak van egy Kárpát medence domborzati térképe (1:850'000 vagy 1:1'000'000), ott is lehet-e szöget mérni?!) -
#70 ja, és úgy emlékszem a Google térképe is Mercator vetületet használ, akkor az is szögtartó. -
#69 A magyarországi kiadású papír túristatérképek többségének alap vetülete szögtartó, tehát jól használhatod tájolásra.
A katonai alaptérképből készített térképek vetülete (de a régebbi kiadású térképek vetülete szintén) szintén szögtartóak. -
#68 Talán valaki tud ebben segíteni:
Sok esetben előfordult már, hogy egy kilátón állva el kellett dönteni, adott irányba nézve mit (pl.: milyen hegycsúcsot) látunk, vagy adott hegycsúcsot milyen irányban kell keresni. (Pl.: Dobogókőről merre keressük a Tátrát?).
Létezik olyan szoftver, ami a környező ~200km-es sugarú körön belül szögtartó térképet készít nekem jelölve a hegycsúcsokat vagy ha ezt nem is, de szögtartó nyomtatást tud nekem csinálni? (A "szögtartót" úgy értem, hogy a terepen az irányszöget tudom lemérni és a tájolóval rábökni, h "arra kell nézni, ott lesz", azaz ebben az esetben lényegtelen, ha nem lehet távolságokat mérni a térképről, csak az irányok legyenek pontosak.)
Egy tájolóval kb. 1 fok pontossággal lehet irányt kimérni (mint megszállott jó ideje van egy megbízható Silva Eclipse-m, bár buborékos szegény :((( ) és egy távcső látómező kb 5-7 fok, azaz ha tájolóval "becéloztam" az irányt és a távcsövet arra fordítom, biztosan a látómezőben lesz a keresett csúcs, akár tévedhetek is a tájolóval kicsit. A kérdés ehhez: "hagyományos" kereskedelemben kapható térképekről lemérve irányokat, mivel van egy nagyobb hibahatárom, azaz nem kell olyan pontosan mérnem terepen, használhatom-e a térképről levett irányt, nem követek-e el túl nagy hibát?
Előre is köszi a válaszokat! -
geo91 #67 igen erről már olvastam, meg láttam a trailert! mindjárt meg is nézem a videót! -
#66 kösz, :)
jó sok munkám van benne...
Amúgy ehhez a filmhez készült: cikk -
geo91 #65 -
#64 én meg ezen dolgoztam:
-
geo91 #63 már egy ideje hivatalos -
#62 Regi,de itt meg nem volt, hatha valaki meg nem latta
Tököm kilett, hogy értelmesnek tűnő magyar fiatalemberek ötvenszer posztolják az “USA államainak GDP-je melyik országénak felel meg” térképet. Emberek, Magyarországgal lejátszva ez sokkal érdekesebb!!!
(adatok: magyar megyék: ksh, országok-területek GDP: CIA World Factbook, Dollár-Forint átszámítás: mai középárfolyam) -
#61 -
geo91 #60 szép
kár, hogy nem sikerült minden megyének külön országot találni. -
#59 Elkészültem két verzióval is, érdekes ha BP-t és Pest megyét összevontam volna akkor Albániával megegyező lakosságszám jött volna ki.
-
geo91 #58 mindenképpen! csinálj hozzá egy kis segítséget, hogy mindenkinek érthető legyen. magasítsd meg kicsit a képet, és az aljára tedd oda kicsiben a zászlókat, a hozzátartozó országok nevét és hozzávetőleges lakosságát egy listában. -
#57 Olvasgattam a blogot ami ide be van linkelve, és volt egy térkép az USAról, ahol az államokra annak az országnak a zászlaja volt rátéve, amelynek megegyezik a a lakossága az államéval. Aztán gondoltam megcsinálom Magyarországgal is. Már jól haladok amikor eszembe jut, hogy annyira kicsi a lakosság különbség egy-két megyénél, hogy ugyanazt az országot kapnák. A másik dolog meg, hogy például Brunei meg Szváziföld nem akkora nagyhatalom hogy az emberek nagy része ismerné a zászlaját. Szerintetek van értelme befejezni? -
#56 üdvözlet a kollegának! :) -
Everest07 #55 Na, ilyen topic is van itt! Térképész szakon végeztem! -
geo91 #54 új állam van születőben: dél-szudán
-
geo91 #53 -
moor09 #52 én nem vitattam el ezt senkitől :), de akkor sztem te is tudod mit szerettem volna "idebökni".. és hogy tényleg miről is szól a dolog... -
Emmegki #51 Aranyos, csak ott hibázik, hogy világháború utáni határokat rajzol mindenhol. Meg pl. Csehszlovákia felosztása, Jugoszlávia lerohanása kimaradt, és a szovjetek sem ütik a lengyeleket. -
#50 én meg térképész vagyok ;) -
moor09 #49 nekem több órám is volt amin ez a "téma" a szakomból adódóan, megmondom őszintén a térkép nézegetése és annak szerkeztés, térképészeti dolgok, röviditések, jelzések, térinformatika és a hozzá még valamelyest kapcsolódó távérzékelés megtanulása között van némi különbség...mondhatni ég és föld...nem rosz dolog persze, de közel sem a szép és érdekes térképekről szól a dolog...illetve azokról és node azokat összepakolni saját kezüleg...az ember néha nem is hinné mennyire bonyolult... -
#48 rossz linket adtam. tessék -
#47 [URL=http://imgsrv09.kuruc.org/galeriaN/egyeb/ardealsibucovina2.jpg]"nagy-románia"[/URL] érdemes böngészni a helységneveket is -
geo91 #46 gugli: europe map
és akkor hasonlítsd össze a kettőt... -
#45 háát, azt kell nézni, h ott kb tengert rajzoltak? rohattul nem tom... Van Varsó két sorral lejjebb... Vagy mit kell nézni??? :o -
geo91 #44
keresd már meg rajta lengyelországot... A:SDASD:A:SD -
#43 engem spec érdekelne, h mi van a lengyelekkel #39...
más: vki nem szórakozik olyasmivel, h térképeket szkennel és azokból csinál "digitális térképet"? Hogyan kódolja az útvonalat, stb...
vagy olyasmivel, h térképen legrövidebb/leggyorsabb/leg..bbb stb útvonalakat kereső algoritmusokat programoz (amolyan háztáji GPS)
vagy GPS szoftverek adatbázisából házilag rajzol térképet??? -
remark #42 Én meg azt sajnálom hogy a történet mindig ugyanabból "szemszögből" kerül bemutatásra... -
geo91 #41 pedig úgy szerettem volna hogy ez a topik beinduljon... -
geo91 #40
olaszországot nem volt nehéz... -
#39 ??? -
geo91 #38 keressétek meg lengyelországot a dátum és idő/időzóna fül alatt található térképen...
(két balklikk a jobbalsó sarokban lévő órára) -
geo91 #37 Büsingen am Hochrhein
Egy Németországhoz tartozó város Svájcban. Nem szenzáció, csak egy kis érdekesség. :) -
#36 de :D csak egy kicsit... ...meglepett :D -
geo91 #35 Nem tetszik??? -
#34 -.-''