16
  • nemtommi
    #16
    A technológiák terén nem szívesen vitatkoznék, elég, ha megnézed, melyik, mennyire keresztezi egy vízszintesen repülő madár útját. Függőleges tengelyű a deflektoros, és a napenergián alapuló változat is!
  • nemtommi
    #15
    Azok a "nagy barna réti madarak" pont azért ülnek a forgó rotor túloldalán, mivel rájöttek, hogy így nem kell már vadászniuk se. Ellenben a költöző madarak sajnos nem látják a vonulási útjukba épített forgó akadályokat (Nem tudják megszokni, itt csak át szeretnének kelni).
  • waterman
    #14
    a függőleges tengelyűek még jobban darálják a madarakat. (pl a sima szélerőmű lapátjai max 40et fordulnak percenként, utána leáll, tehát a madárnak hátszéllel nagyobb esélye van átrepülni a két lapát közt, mintha egy függőleges tengelyűn akarna átjutni) direkt linkeltem lejjebb egy pdf-et, valószínűleg nem hazudik benne a riportalany, hogy a légkábelek és egyéb objektumok több áldozatot szednek madár téren, mint a szélerőművek. nem csak a pdf-ben van leírva, hanem én is láttam hogy azok a nagy barna réti madarak ott ülnek fenn a forgó rotor túloldalán és nézelődnek. egyszóval, ha megszokják a madarak, hogy az a nagy forgó valami gázos tud lenni, akkor semmi probléma. ki kell világítani és akkor az eltévedt vándormadarak sem mennek neki éjjel.
  • nemtommi
    #13
    Örvendetes, de az elavult technológiájú, madárdaraboló, vízszintes helyett szívesebben látnék már függőleges tengelyű szélerőműveket. Ha már...
    Gondolom a gyártó (tudtommal) Dán cég nem hat a döntéshozókra semmilyen módon...
  • Molnibalage
    #12
    Ezt én mind tudom. Más is leírta, hogy ebben semmi új nincs...
  • waterman
    #11
    egy komoly, 60 méter magas szélerőműnél azért ezek nagyon is alapfunkciók. ezek más igényekhez vannak szabva, mint a telek végébe kiállított 6kilowattos kis tornyok.
    itt van például a Kulcs község határában lévő nem mai szélerőmű (2001-es). már abban is benne voltak ezek, pedig az volt az országban az első, ami valóban országos hálózatba termel.

    úgyhogy nem tudom, hogy mi lehet a belső szabályzó rendszer:) a fent linkelt honlapon van egy ilyen is:
    "A hálózati frekvenciának megfelelő áramot a szélerőmű mellett elhelyezett trafóház transzformálja 20 kV-os feszültségre. Az így előállított villamos energia földkábeleken keresztül kerül a Dédász hálózatába. A kulcsi szélerőmű nem képes működésre, ha a középfeszültségű 20 kV-os hálózatban áramkimaradás van, ha nincs középfeszültségű hálózat, akkor a szélerőmű nem kap információt arról, hogy milyen minőségű villamos energiát állítson elő, ezért leáll."
    tehát itt sem belsőleg kell szabályozni, hanem alkalmazkodnia kell a rendszerhez. végül is mindegy, a lényeg hogy szélerőműveket építenek. :)

    szintén a fenti oldalon találtam egy pdf-et, érdemes elolvasni.
  • raingun
    #10
    Sokan azt mondják hogy tájidegen, ez részben igaz, ahogy minden amit az ember csinál. Személy szerint engem is lenyűgöz, a települések közelében nem kéne ilyen mondvacsinált indokokkal ellenkezni.
    A szélerőmű amúgy is egy jelkép hogy lehet harmóniában élni a természettel, az a település aki belevágott, igen is büszke lehet rá!
  • DrRadon
    #9
    Te kérdezted. Egyébként nem alapfunkció. Több variáns létezik függőleges vagy vízszintes tengellyel, mechanikus vagy elektromos szabályozással, sebességre vagy nyomatékra kihegyezve. És nem kóclás hanem kócolás.
  • Molnibalage
    #8
    Ebben mi az új? Ez a szélerőműveknél alapfunkció tudtommal. Az összekóclás kifejezést meg hanyagoljuk inkább...
  • DrRadon
    #7
    A szélsebesség szerint állítja a lapátok állásszögét és irányát, hogy mindig a lehető legtöbb szélenergiát alakítsa villamos energiává, vigyázva arra, hogy egy erősebb szél ne kócolja össze a tollakat.
  • Molnibalage
    #6
    Erre én is kíváncsi lennék.
  • waterman
    #5
    "hogy immár döntően olyan szélerőművek épülnek idehaza is, amelyeknek saját belső szabályozó rendszerük van, ami a gazdaságos üzemeltetés egyik fontos feltétele."

    ezt kifejtené valaki hozzáértő, hogy mit kell belső szabályozni?
  • szarvasdinnye
    #4
    En szinte minden nap ilyen szeleromufarmok mellett megyek el. Mindig lenyugoznek azzal, hogy tavolrol olyan kicsik, de ha a kozelukbe er, rajon az ember, hogy micsoda eszmeletlen nagyok!
  • Tetsuo
    #3
    Mit szivtal megint, Don Quiote De La Mancha?
  • Tetsuo
    #2
    Nna vegre 1 jo hir, Magyarorszagrol! Grat!
  • akyyy
    #1
    Nem csak hogy takarékosak, hanem valami eszméletlen látványosak:O volt szerencsém az m1-esen menni, és valami félelmetes, ahogy hatalmas méretükkel közelednek az ember felé