5132
Bakelit lemezekről, gyűjteményekről,egy elfeledett korszakról
  • Zephyr Retiring
  • Zephyr Retiring
    Bevallom én a karórákat is imádom és nézegetem rendszeresen, akárcsak a hifiket és persze a csodás bakelit lemezjátszókat is.
    A párom szerint ez csak valami pasiszokás lehet
    (Ritkán el is csábulok egy egy szép szerkezet láttán és esetleg meg is veszem.)

A cikk jó, csak itt elfelejtik az öregek, hogy valaha még ők is kezdők voltak ezen a területen is. Nézd el nekik.

Uff
    A felpezsdülés az jó, ha jó szándékkal történik. Legtöbbször sajnos nem így van.
    Ha elmondod valamiről a saját véleményed, gondolatod, szinte biztos hogy előbb utóbb valaki leszólja.
    Szeretnek az emberek keseregni, mert önbizalom hiányuk van, vagy ami még rosszabb szeretet hiányuk, amitől meg megkeserednek.
    Aztán jön a depi és annak következményei..

Minden fórum attól lehetne jó, ha lenne olyan téma, ami érdeklődőkre talál. Aztán pedig mindig lehetne valami apróság, ami miatt ha lassan is, de pöröghetne a fórum.
    De főleg a fent említett okok miatt, az emberek kifújnak, kiégnek. Hosszabb-rövidebb idő után beleunnak az adott témába és újak után néznek. Miközben mindenkitől okosabbnak képzelik magukat, a valóságban meg pont ugyanilyen arányban süllyednek az érdektelenség felé..
    És ha akadna is olyan téma, ami iránt érdeklődhetnének, akkor meg jönnek a trollok (pont mint a mesékben)
    és mindent szétcsesznek, hogy "nehogymánezekmegjólérezzékmámagukat" wazze!

Viszont az nagyon tetszik, hogy időnként (igen ritka alkalmakkor) fel fel bukkan egy egy régi "ismerős arc" és pár rövid, velős szóban kifejti véleményét arról, hogy még él, csak éppen sok a dolga, így ritkán jön..

Uff

Ennyi szöveg után szóljon egy jó kis zene is ma este mondjuk Attilától:

• Hornando
    Tele van a webes média ilyen színvonalú írásokkal, főleg az ilyen-olyan trendek témakörében.
    Tessék, itt van példának egy minimalista órákról szóló cikk. Legalább ennyire épületes, félrevezető, de főleg haszontalan.
    Off:
    Minimalista karórákról egy szakértő blogger tollából :-)
    On.
    Másfelől egyből felpezsdülnek az ilyen cikkektől a fórumok, szóval ha másért nem is, de emiatt érdemes volt becsatolnom.
  • Biatomi

semmi csak egy nagy faszság
  • Musachy
    Jaj! Ezt a szöveget tényleg csak a zöldfülűek veszik be. Viszont ebből a gyorstalpalóból nem fognak mást tenni, csak összezavarodni. Stílszerűen felmerülhet a kérdés: ez meg mi a fasz volt?
  • Hornando
    Nocsak, mit találtam: Vinyl gyűjtés kezdőknek, lépésről lépésre.
  • Zephyr Retiring

Remélem, idén majd bakeliton is megjelenik..

Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2017.01.03. 13:18:21
  • Hornando
    B.Ú.É.K. !

• Zephyr Retiring
    Egy dal, amit többek közt magyarul Korda Gyuri, Magyar Gábor (Johnny), Schimmer Attila, a Lázárock és MrKazooy is elénekelt már.
    Eredeti nyelven pedig még Rocco Granata, Dean Martin, Michael Buble, Paolo Nutini,
    olaszul Adriano Celentano, németül pedig például Patrizio Buanne tette emlékezetessé..

Itt most egy 1987-es félhivatalos disco verzió fog pörögni egy ritka fekete lemezen, mert ez a verzió eredetileg egy "red" lemezen jelent meg.
    Ami szerintem inkább piros, mint vörös

Ez pedig az a lemez amin hivatalosan "B" oldal 2-es track-ként megjelent:

Na most akkor hogy is van ez?

Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2016.12.28. 08:50:17
  • Zephyr Retiring
    A hinduk nálam sosem jártak a humor közelében sem,
    de idén sikerült felkelteniük az érdeklődésemet egy videóval,
    amit egy nemrég a 90.es totyikban általam említett zenéhez készítettek..

Ide a 20. másodperc miatt kerülhetett..

Zene: 10 pont, videoklip: 10 pont, kép és hangminőség: 5 pont
    Ha figyelembe veszem, hogy kik készítették...

Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2016.12.28. 07:30:16
  • Zephyr Retiring
  • Zephyr Retiring
    Ez az ipse sem kispályás ezen a területen

Remélem észrevettétek a lemezjátszót jobbra alul.
    A többi a kutyát sem érdekli..
    Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2016.12.27. 11:44:44
  • Zephyr Retiring
    Nem járok keleten mostanság, hogy ezt ellenőrizzem, de ha arrafelé lesz dolgom megérdeklődöm majd neked
    A Dual rengeteg fekvőtoronyhoz adott pörgetőt (mint tudjuk) és mivel az említett torony a König márkanevet viseli, könnyen lehet, hogy most is erről lehet szó. (mindkét márka eredetileg német.)
    Mindenesetre akár sufnituningról, akár gyári szettről is van szó, szép, precíz munka az biztos.
  • Zephyr Retiring
    Mivel itt most millimikron másodperc különbségekről beszélünk csupán,
    így ennek nincs különösebb jelentősége. Az én tányérom a 704-esen is 4 soros,
    de szerintem ez a módszer csal.Vagy csak nem pontos.
    A megfelelő sebességet én minden pörgetőn úgy állítom be, hogy fogok 3 "referencialemezt" pl. egy Favorit, egy CBS és mondjuk egy K-Tel kiadványt, olyanokat amin fel van tüntetve a pontos játékidő. Meghallgatom zenéket egyesével és azokhoz a megadott időhosszokhoz korrigálom a lejátszási sebességet.
    Ha sikerül elérni, hogy +/- 1 másodperces tűréshatárnál maradjon a sebesség, akkor finish
    De mivel (ahol ez meg van adva) egyéb felvételek digitalizálása közben/után is ellenőrzöm a megadott időintervallumot,
    így könnyen kiderül ha elállítódik idővel a játékidő. Igaz, ez jobban csak az ékszíjas meghajtásokra jellemző.
    A legtöbb direkt meghajtású meg egyébként is mikroprocesszoros sebességszabályzót használ, ami kellően pontos..
    Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2016.12.27. 11:30:25
  • Hornando
    Nem is tudtam, hogy a Dual készített ilyen hi-fi állványba integrált lemezjátszókat. Vagy ez valami spéci kiadás lehet?
    A korpusz kialakítása és a plexitető eléggé hasonlít a NAD 5120-ra, bár látszik, hogy a lemezjátszó és a korpusz mégsem képeznek egységet.
    Mindenesetre nem láttam még ilyen megoldást.
  • Hornando
    Emberek, nehogy már egymásnak ugorjatok egy stroboszkóp miatt. Inkább hallgassuk meg ez a príma kis dalt. :-)))
    Az előzetesben 1:08-tól már ez szól. (Wolf Alice - Silk)

• Musachy
    Igaz épp csak egy pillanatra, de a felső sor is látszik - és láthatóan mind a négy sor "fut", a felső sem "áll"...
  • Zephyr Retiring
    " És a felvételen úgy látszik, hogy nem éppen a helyes sebességgel fut a gép. "
    És hol látszik ez?
  • Musachy
  • Zephyr Retiring
    Hallgatom, a helyes stroboszkóp mintázat magyarázatodat a helyes beállításról
  • Musachy
    Nyilván nem arra... hiszen akkor azért durván hallatszana is! A strobit néztem.
  • Zephyr Retiring
    Mert 45-ösön fut?
    Szerintem ez a lemez pörög :) márpedig ezt 45-ön kell lejátszani ha nem tévedek
    Vagy mire érted?
    Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2016.12.17. 18:05:42
  • Musachy
    És a felvételen úgy látszik, hogy nem éppen a helyes sebességgel fut a gép.
  • Zephyr Retiring
    Ortofonos szedőnek tűnik, lehet akár Dual is..de a 496-os az fix shell-es (akárcsak az én 704-esem)
    Talán kiderül majd a filmből milyen pörgető..

A 496-osé ilyen:

• Hornando
    Úgy ám, de 00:33-nál és 01:37-nél is témánál vagyunk.
    Szerintetek milyen pörgető lehet? Karos a lift mechanika és mintha stroboszkópjelölést látnék a lemeztányéron.
    Én Dual-ra tippelek, nem is tudom, talán egy 496-os?
  • Zephyr Retiring
    például 1 perc 09 másodpercnél..
    Nálam szintén várandós
  • Hornando
    Na még egy 2017-es előzetes, amit ha figyelmesen nézitek, láthatjátok, hogy nem is annyira offtopic.
    Gondolom alaposan felpörgeti majd a lemezpiacot, minden szempontból.
    Ráadásul legalább annyira várom már a filmet, mint a Zsiványokat.

Nagy hatással volt rám az első film, hihetetlen, hogy 20 éve már...
  • Zephyr Retiring
    Akkor csináljunk kedvet másoknak is hozzá

Elég ennyit megmutatni, úgyis szinte végig ilyen a film
  • Hornando
    Bizony jó film, nekem is meg van.
  • Zephyr Retiring
    Húúú, már nagyon várom.
    Az első része nálam már rég top listás darab
    Idehaza a Galaxis Őrzői címmel vetítették...
    a második filmre is felfigyeltem már..
    Ezeknek a filmek szerintem pont a jó a zenék adják az esszenciájukat..
    Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2016.12.08. 17:47:21
  • Zephyr Retiring
    Ettől függetlenül, tényleg jó film érdemes rászánni azt közel másfél órát és ha már így belementünk a zenei filmek (filmzenék) kategóriába,
    a napokban láttam újra egy másik nagy kedvencemet az Intim Részek-et Howard Stern-nel, (aki mily meglepő) önmagát alakítja a filmben
    Zenerajongóknak mindkét alkotás kötelező darab!
    A Howard Stern filmet belebeszéltem egy volt jó kollégámba is, aki végigröhögte az egészet a barátnője tarsaságában,
    holott talán a címe miatt semmi kedve nem volt eleinte megnézni...
  • Hornando
    Én is mutatnék két 2017-es mozi előzetest, csak úgy zeneileg :-)
    Már az első Guardian film zenéit is bírtam...

No és az original:

Emezt csak így tudom csatolni, mert egyes videóknál a tulajdonos kérésére elnémították a hangsávot.
    Tehát tessenek 28:00-ra tekerni és onnan indul. (Egyébként kedvenc Beatles lemezem)

• Hornando
    Nahát a pécsi lemezbörze a Nappali előtti placcon a Király utcában. A János, akit én csak Bélának hívok és az antikvárius Levente, mekkora arcok. Néhányszor én is vásároltam itt lemezeket az évek során.
    A Pecsában ellenben csak koncerteken voltam: Jethro Tull, Dream Theater, TOTO, Queensrÿche, ilyesmiken. :-)
  • Hornando
    Lelkes a lelkem, de mégsem mondanám, hogy kedvet csinált a könyvhöz.
  • Zephyr Retiring
    Nyomassuk

• Zephyr Retiring
    Lemezbörze Pécs, 2013..

Budapest Pecsa, 2015..

És 2017?
    Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2016.12.05. 19:11:32
  • Zephyr Retiring
    "...újra menő lett a bakelit..."

Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2016.12.05. 16:41:36
  • Zephyr Retiring
    Apropó film épp most megy a Csillogó fekete lemezek amerikai zenés dráma (Cadillac Records) az egyik kábel tv csatornán,
    megtörtént események alapján (aki nem látta még, sürgősen pótolja)
    (de ez itt nem a reklám helye) ezért itt pedig pörögjön a
    Csillogó fekete lemezek magyar változata, ami egy szegedi szakdolgozati film is volt egyúttal pár éve...két részre bontva.
    Kellemes "mozizást"

második rész:

Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2016.12.03. 19:32:49
  • Zephyr Retiring
    Még valami mielőtt még megnéznéd a filmet...
    ezt a 12 perces (könyv)ajánlót javaslom megtekintésre..(spoiler alatt)

• Zephyr Retiring
    Magyar szinkronos címe: Pop, csajok satöbbi.. eredeti címe: High Fidelity.
    Amolyan romantikus-dráma féleség pár "vinylbuziról" jó értelemben

Ha megtaláltam a tökéletes helyet az üzletnek, jelzem

Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2016.11.28. 18:11:12