28
  • Macropus Rufus
    #28
    "Inkább halgattál volna. A robbanófejekben levő folyamatokat szimulálják, hogy az élettartamukat vizsgálják. Ugyanis az atomarzenál 30-40 éves! Viszont a gyártó kapacitást teljesen leépítették. Viszont a kölcsön elrettentés képességt fent kell tartani? Világos? Talán gondolkozz, mielőtt hülyeségeket írsz és csak fröcsögsz. "
    mondjuk te is jobban jártál volna ha most kivételesen magadban tartod azt ami ide írtál...

    Csak, hogy képben legyél: Lawrence Livermore nemzeti laborban egy szimulációt végeztek, ami onnan indult, hogy a nukleáris fegyver elhagyta a silót odáig ment, hogy becsapódott és robbant. Szóval nem csak a fejben lejátszódó dolgokat szimulálták a gépekkel. Ja: és ez a szimuláció világított rá a fegyvercsalád egy hibájára, nevezetes: kilövés után nem sokkal meghibásodnak. Újra kellett tervezni ezt-azt. Szóval a szgépek igen komoly szerepet töltöttek be a nukleáris fegyverek szimulációjában.

    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2021.11.16. 12:14:40
  • szily3
    #27
    Elnézést kérek Molnibalage. Azér visszavehetnél a löketedből. Kösz a felvilágosítást, tényleg igazad van, logikus dolgok, bár néhány helyen -igazából ahol láttam, onnan ez jött le-, hogy atomrobbanás-szimulációkat és számításokat végeznének.
    Csak nehogy a terroristák kezére kerülj !
  • Molnibalage
    #26
    Zeltwegben volt 2005-ben repnap. 2 órával az eső előtt bemondták (ekkor még tiszta égbolt és napsütés volt, felső sehol) 70% esélye az esőnek 3 órán belül. 1 óra múlva közölték, hogy 1 órán belül 95%. Az eső előtt 15 perccel (ekkor már jöttek a sötét fellegek), hogy 20 perc múlva eső. Na ilyen pontos rövidtávon...
  • NEXUS6
    #25
    "Minél kisebb távra és helyre kéred annál pontosabb. Pl. egy reptér környékének idpjárása 12-24 órán belül elképesztő pontossággal adható meg. 2 órán belül meg szinte tévedni sem lehet.."

    Általában igaz, de amikor úgymond instabil az időjárás (mondjuk nyáron bejön egy hidegfront), akkor a köv 10 percre sem tudod megmondani, hogy mi lesz, lásd lepkeszárny effektus. Máskor meg lineárisan akár 1 hétre előre megjósolható az időjárás.
  • NEXUS6
    #24
    Nem tudom hogy működhet ez a berendezés, de kb úgy hogy hullámokat keltenek az ionoszférában, amik aztán továbbterjednek. A Föld körül aztán kialakul egy nagy hullámmintázat amikben állóhullámok is vannak, ha sikerül egy megfelelő mintázatot kialakítani, akkor a kiszemelt célpont és még mondjuk 6 másik helyen lesz maximális amplitúdójú a hullám erőssége. Mivel a Föld felületének 70% tenger, így jó eséllyel csak ez az egy fog szárazföldi/ellenséges területre esni.

    Az amplitudot azért nem érdemes túl erősre venni, mert egyrészt marha gyanús, hogy egyszercsak ott ahol eddig nem volt semmi törésvonal, hirtelen jön egy 7-es földrengés, másrészt valszeg ez össze is törheti a lemezt ami azért nem cél. Nem kizárt, hogy nagyon dúrva támadást is tudnának ezzel csinálni, és ha háború lenne meg is tennék. Másrészt háborúban amikor nem kell eljátszani, hogy nem is tudjuk, hogy mi történt, akkor egy atomcsapás sokkal hatékonyabb.

    Amúgy a 10 km, az a mélységre vonatkozik, ami azért lehet esetleg egységes, mert a föld felszín és a rétegek egyfajta olyan felületként viselkednek, amelyek a felülről jövő nagy energiájú alacsony frekvenciás elektromágneses sugárzást fókuszálják, és a kialakuló állóhullám tulajdonságai miatt a fókuszpont mindíg 10 km közelében lesz.

    Ezek persze csak találgatások.

    De azért ha visszagondolunk és nem csak a saját kis belterjes politikánkkal vagyunk elfoglalva, akkor elég érdekesen alakult ez a 2008-as év. Ha feltesszük, hogy az egyes események mások folytatásai, vagy következményei és részei egy olyan globális szkanderjátszmának, ami csak az erők kiegyenlítettsége miatt tűnik nyugalmasnak, akkor a tibeti lázadások, melyeknek egyszercsak vége lett, a grúz háború, ez a földrengés, az olimpia, a globális pénzügyi válság, és akár az amerikai elnökválasztás is beilleszthető egy fajta rendszerbe. Viszont valójában nem egy hanem sok faja logikai rendszer van, ami összekapcsolja az eseményeket jó játék ezekkel eljátszani,de kevés az esély rá, hogy a valós tényeket valaki egy íróasztal mellől kitalálja.
  • Nonix
    #23
    "A Sequoia ráadásul egymaga erősebb lesz, mint a Top500 szuperszámítógépes lista összes helyezettje kombinálva, így a cég igencsak magabiztosan lát hozzá a munkához. "

    Most ez komoly ?
  • Molnibalage
    #22
    A megfogalmazás tényleg nem szerencsés. Viszont az időjárás előrejelzés a sok mocskolódó és lenéző beszólás ellenére elég pontos ahhoz képest, hogy 100 éve annyit tudtak, hogy esik a barométer akkor vihar lesz...

    Minél kisebb távra és helyre kéred annál pontosabb. Pl. egy reptér környékének idpjárása 12-24 órán belül elképesztő pontossággal adható meg. 2 órán belül meg szinte tévedni sem lehet... Mérési pontok számától és eloszlásától függ. Ezután már "csak" jó matematikai modell és számítási teljesítmény kell.
  • Molnibalage
    #21
    Inkább halgattál volna. A robbanófejekben levő folyamatokat szimulálják, hogy az élettartamukat vizsgálják. Ugyanis az atomarzenál 30-40 éves! Viszont a gyártó kapacitást teljesen leépítették. Viszont a kölcsön elrettentés képességt fent kell tartani? Világos? Talán gondolkozz, mielőtt hülyeségeket írsz és csak fröcsögsz.
  • Frayer
    #20
    Valószínűleg c++ ben írnak rá programokat, megturbózva egy kis inline assembly-vel.
    Hogy hogyan lehet egyszerre foglalkoztatni több millió magot?

    Nem olyan bonyolult a dolog.

    Létrehozok egy osztály-t, melyet egy processz osztályból származtatok, és feltöltöm olyan függvényekkel, melyek azokat a feladatokat végzik el amelyekre szükség van.
    class Process {
    ...
    };

    Aztán a main processzből létrehozok egy processz címe osztály tipusú vektorlista tömböt, mondjuk 1 millió péládnyban.
    Process* vektor[1000000];

    Aztán létrehozok egy objektum példányt a processz osztályból, amit elhelyezek a vektorban. És, mindezt egy milliószor.
    for (int i = 0; i< 1000000; i++) {
    munkamenet = new Process[konstruktor paraméterek];
    vektor[i] = munkamenet;
    }

    Valami hasonlóképpen csinálják, csak gondolom minden teljesen dinamikus memoriafoglalásúra csinálnak.

  • ozric
    #19
    "Ezekre milyen nyelven és hol írják a progikat? Mert gondolom nem Visual C#-ban"

    Mivel a sokak által gyűlölt Linux fut rajta, biztosan nem .Net lesz a fejlesztő platform.

    "Sequoia will use approximately 1.6 million processing cores, all IBM Power chips, running Linux, which dominates high-performance computing at this scale."
    Forrás
  • Iamzozo
    #18
    Persze, már voltak ott. Ott van a szivárvány tövében :)
  • MiZo81
    #17
    Hát, a második video nekem nem meggyőző: Google Earth, mint abszolút hiteles információ...


    1. Az a 10 km-es sugarú hatókör lehet, hogy pl. csak hasra lett begépelve, talán csak néhány lehetőség közül lehet választani a méretet, és nem a számot kell begépelni, vagy lusta volt az illető a pontos adatok megadásához.
    Ezenkívül látványosan ott volt a legtöbb földrengés, ahol már több száz éve "szokásos", a tektonikai lemezek szélein.

    2. Az, hogy egy héten belül történt, szintén nem teljesen mérvadó. Általában csőstől jön a baj. Van, hogy fél évig nem hallani hírt, aztán egy hónapon, héten belül több helyen is van földrengés a tektonikai lemezek határvidékein:
    Kína egyes részei, Japán, USA NY-i partja.

    3. Ha mondjuk Mo.-n lenne néhány ilyen feltűnő (Richter 5-6-7) földrengés, és további olyan helyeken, ahol az elmúlt száz évben nem volt semmi különös, akkor elhinném, hogy valami műholddal csinálják.


    Olyan választ várnék, ami mindhárom pontomra reagál. Tényleg kíváncsiságból írtam, ne osszatok le csak úgy. :)
  • BenceYCE
    #16
    Ezen már én is gondolkoztam, hogy vajon eljutottak-e már oda, hogy az időjárást befolyásolják...
  • Sir Charles
    #15
    Én nekem azt mondja meg valaki, hogy a rákban tudnak olyan programot írni, ami az összes magon egyszerre futtatja az utasításokat, vagyis hogy tudják az összeset egyszerre munkába fogni???????????????
  • NEXUS6
    #14
    Pláne, hogy az időjárás, meg a földrengés tipikus példája a kaotikus rendszernek. Mivel a kiindulási feltételeket nem ismerjük végtele pontossággal, és minden egyes eltérés a lineáris időskálát nézve exponenciális nagyságú eltérést, és a számítás pontosságának növeléséhez is exponenciálisan növekvő teljesítményt igényel a 40-50X-es pontosság növekedés azt jelenti, hogy nem 3 napra fogják tudni 85%-os valószínűséggel megmondani az időjárás paramétereit, hanem 3,5 napra.

    Amúgy hogy mégis hol számíthat ez a fél nap is igazán? (összeesküvéselmélet tagadók szemet becsukni):
    Érdekes légköri jelenségek a 2008-as kínai földrengés elött.
    És egy lehetséges ok.
  • B0nFire
    #13
    "..40-szer lesz jobb a mostani időjárás-előrejelző rendszereknél, illetve 50-szer hatékonyabb a földrengések megjósolásában..." - Ezt nem értem. A mai időjárás-előrejelzés egyáltalán nem szentencia. Ezt mindenki tudja. Hogyan lehet 40-szer hatékonyabb? Egyáltalán egy jóslat hogy lehet 40-szer pontosabb?! Az csak jóslat akkor is, ha Bölcs Elmével kalkuláltatják ki. A földrengésről meg annyit, hogy egy ilyen szupergép már akár meg is akadályozhatná a földrengést. Előrejelzésnek eléggé jó a szeizmográf, mer' az mér is analóg módon, egy gép pedig csak találgat. Hogy lehet ez 50-szer hatékonyabb?
  • dez
    #12
    6 MW az elektromos teljesítménye.
  • szily3
    #11
    Na igen. Jellemző. Ahelyett hogy leépíténé mindenki fokozatosan a nukleáris arzenálját, ilyen szuperszámítógépekkel végeznek szimulációkat.. Mégis mit számolnak? Mekkora atom kell Jeruzsálem teljes kiírtásához minimális szennyezéssel? Hány nukleáris fegyver végez akkora pusztítást a Föld másik felén, hogy amerikaiak minimális kárral megússzák?? Vagy mi? Én nem tudok egyebet elképzelni.. Mindenesetre ezentúl többet kéne járnom templomba.. Vagy csak mikor elkészült?? N tom.. MIND1
  • Darth Sith
    #10
    Mekkora fogyasztása lehet egy ilyen monstrumnak? :)

    Ezekre milyen nyelven és hol írják a progikat? Mert gondolom nem Visual C#-ban..
  • samuzsolt
    #9
    következő hír: otthoni használatra szánt atomenergiát hasznosító erőműt fejleszt az ájbíem fiókvállalata :D
  • qwas
    #8
    Kivancsi lennek mennyit fogyaszt egy ilyen.
  • Molnibalage
    #7
    A valóban 100%-ig élehetűre gondolsz akkor nem. A proszemek körül kialakult áramkép számításához talán elég lenne realtimeban. És a porszemek sem egyformák...
  • mcganyol
    #6
    és ahogy mondani szokás, csak nehogy a terroristák kezébe kerüljön!

    (a skynet pedig, szinte biztosan nem ilyen felépítésű rendszereken fog megvalósulni)
  • lamer the true
    #5
    Nem rossz, de ha lesz életképes kvantum proci, akkor karóra méret is elég lesz ehhez :)
  • msstz
    #4
    épül a skynet
  • InterFoxSOFT
    #3
    Ez 20 peta talán elég lenne egy 100%-oson élethű szoba futtatásához, bár a por megjelenítéssel szerintem még ennek is gondjai lennének!:)
  • qwas
    #2
    Errol a cikkrol most az jutott eszembe, hogy volt olyan ido amikor ekkora helzen fert el egy szemelyi szamitogep. Ezen is mekkorat fognak mosolyogni unokaink. Az oregek kezilabda palya meretu szamitogepe el fog ferni a zsebukben.
  • n3whous3
    #1
    20 petaflops, nabazdmeg :C