30
  • stremix
    #30
    Szalagos magnót még lehet kapni Pesten olyan boltokban ahol mindenféle régi elektromos cucc van (most nem jut eszembe mi a nevük az ilyen boltoknak). Vannak régi filmvetítők, magnók, diavetítők, és még elektromos írógépek is.
  • BaltásRém
    #29
    A sok fölösleges multimédiás anyagot mind tűzredobhatják, kivéve ezt :

    http://www.youtube.com/watch?v=6mpWdcWVtgo

    Egy hete szakadok wháááhh , ti is fogtok !!!!!!!!
  • AgentKis
    #28
    A történelmet azóta hamisítják amióta egyáltalán létezik, jó lenne kilábalni ebből az állapotból, ehhez is az lenne a jó, ha nem csak a jót, hanem a rosszat is őriznék. Különben is ki dönti el és milyen alapon, hogy valami fontos-e vagy nem. Sok dolog van ami pár embernek fontos, de a többinek egyáltalán nem az, és ez alatt nem a családi fotóarchívumot értem (torcipepe #11). Azt őrizze mindenki magának ahogyan tudja, aki pedig hagyja egy 2 éves gyereknek a kezébe kerülni az utolsó DVD-t az egyébként sem becsülte sokra a rajta lévő dolgokat... Mondjuk pont a gyermeknek lenne esetleg érdekes 20 év múlva...
  • AgentKis
    #27
    Szerintem tárolni kell mindent amit lehet, és majd döntse el az utókor, hogy mi a fontos. A történelemből ez is lehetne egy tanulság, hogy pl 2 nép háborúja esetén az utókor mindig csak az őt ért sérelmekről hall az ő tanáraitól, szüleitől stb. a másik nép sérelmeiről nem is nagyon tud. Ez pedig hosszan fennálló téves következtetésekhez, feszültséghez, gyűlölködéshez vezet.
  • atomkrumpli
    #26
    a gyermek szüleire vonatkozott a meg is érdemlik kijelentés, kinyomtatni meg pláne nem fogom mivel a lehető legdrágább megoldás és kétséges az időtállósága is.

    cd/dvd másolatról jutott eszembe:
    annak idején apám nagyméretű szallagra felvételeket készített (1-2 évesen versmondás, beszélgetések stb.) na most baxhatom a családi felvételeket mert ugyan a szallagok hibátlanok de nincs mivel lejátszani na ennyit fog érni pár évtized mulva a hibátlan cd/dvd másolat sajnos, talán a múzeumba majd akad egy lejátszó
  • kjasfhasdfasd
    #25
    Népek, állat- és növényfajok tűnnek el. Emberek tízezrei halnak meg politikusok miatt évente ezek meg holmi rohadt szemetet sajnálnak? Digitális információ, amiből olyan szinten van túltermelés, hogy az elmondhatatlan.
    Azért a második bekezdésben kibújik a szög a zsákból, hogy a politikusok izgulnak csak, hogy egyszerűen a feledésbe merülnek. A példa pont meg is érdemli. Szrény véleményem szerint a barack pont ugyanarra a sorsra fog jutni. Amikor majd lejár a mandátuma, már a feketék se lesznek rá büszkék.
    Kínában remekül csinálták annó, még az évszámot is visszapörgették, ha olyan császár tűnt el az élők sorából akikre nem lehettek büszkék.
  • pittavagyok
    #24
    archive.org
    Tessék szemezgetni
  • BlackRose
    #23
    Pedig a dolog egyszerű... a fontos adat megmarad - sőt többé kevésbé megfelelő biztonsági intézkedések és tárolás mellett - (ha már nem fontos akkor már lehet, hogy nem, de akkor már NEM FONTOS). Ide nem kell politika, aki rendelkezik az adott adattal és fontos neki az megörzi mert használnia kell neki. Ha pedig egy adatot már annyira nem értékelnek, hogy nem kell senkinek azt meg mi a fenének vigyázni, még egy marhaság amelyre az adófizetők pénzét pazarolnák. Ki az aki megmondja melyik adat fontos ha nincs olyan akinek fontos? Ha pedig van akkor az megörzi. Léteznek elképesztően biztonságos adat örzések mint pl. az Iron Mountain cég amely mélyen a föld allatt, nukleáris világháború biztos helységekben örzi pl. az USA kormány és számtalan cég fontos adatait. Az igazság, hogy fontos adat nem vesz el csak nagyon nagyon ritkán (emberi hibából).

    És igen a családi fénykép is ha értékelt akkor általában CD/DVD/Online másolatokat és sok esetben fizikai másolatot is készítenek, az igazság, hogy legtöbb kép ma amit csinálunk csak olyan laza unalomból való dolog amelyeket nem is nézünk meg soha vagy csak egyszer az életben, ami igazán fontos azt kiválogatjuk (én is és minden ismerősöm).

    Az a George W. Bush ügy pedig kurva jó, mert nem is tudtam, hogy a Fehér Ház honlapján tartják a fontos adatokat és az elnök "munkáságának" a nyomát :) kicsit naív... nem gondoljátok, hogy 2 évnél idősebb gyerek már nem is tudja elhinni :)

    Ami vistont a történészeket illeti (elnézést a kivételnek mert valójában becsülöm a történelmet és érdekel is), de az igazság, hogy most a jelenünkben is 3 forrás 5 féle képpen magyarázza azt ami jelenleg történik, mind a legfrisebb információk és tudás birtokában (nézzük csak meg a gazdasági helyzetet stb. hány féle képpen magyarázzák a "szakemberek"... akkor a kérdés amit fel kell tenni, hogy ha most a jelent nem képessek megmagyarázni akkor hogyan képessek megmagyarázni a múltat és hogyan fogják majd pl. 300 év múlva azeket a napokat amelyek adatait itt most nagyon féltik.
  • B0nFire
    #22
    "mert manapság sokkal több információ termelődik, mint bármikor korábban, és nem feltétlenül érdemes valamennyi arra, hogy megmaradjon az utókornak"

    Még jó, hogy ez az utolsó mondat le lett írva, mert én is pontosan ezt akartam mondani.
  • atlagember
    #21
    Jogos, csak a legnagyobb feladat az óriási információhalmazból azokat kiválogatni, amik érdemesek a megőrzésre.
  • xNoodlex
    #20
    Ha pontosabban elolvastad volna rájönnél, hogy "unokaöcsém születése"-ről van szó. Gondolom te minden képet kinyomtatsz, amit a rokonságról készítesz... De egyébként egy DVD másolat valóban nem rossz ötlet.
  • Freddy TNT
    #19
    Jogos,de legalább egy saját másolat az utolsó DVD-ről...
  • atomkrumpli
    #18
    aki olyan piszok lusta hogy a saját gyermekéről készült fotókat nem dolgoztatja ki, pláne hogy ezt már jó ideje otthonról is elintézhető pár klikk és a kész képeket házhoz hozzák az ku**ra meg is érdemli
  • Freddy TNT
    #17
    Vannak problémák amik léteznek,de nem lehet róluk nyíltan beszélni,mert akkor rádolvassák, hogy a Mein Campf a bibliád....
  • Freddy TNT
    #16
    Látom hiányoztál a suliból mikor Hitlert vettétek, ugyanis ő írta a Mein Kampf-ot és történetesen épp sitten ült mikor ez készült.

    Ettől függetlenül szerintem hiba volna megsemmisíteni, hiszen így ékes bizonyítéka ennek a típusú felfogásnak. Ha megsemmisíted valaki újra feltalálja mint a spanyol viaszt.
  • speedyx86
    #15
    Szerintem van backup a google-nél :) Ott meg úgyis majdnem minden site el van cache-elve. (Honnan a pékből szereztek annyi vinyót, amire elfér AZ INTERNET???)
  • DjDano
    #14
    Nem is a könyv létezése a probléma, hanem az hogy egyesek a könyv ideológiájából táplálkoznak és terjesztik is! lásd Kurucinfó
  • Balintos
    #13
    De milyen alapon dönthetjük el azt, hogy cenzúrázzuk az utókornak a korunk? Megőrizhetjük csak a jót, de az nem adja vissza a valóságot
  • kvp
    #12
    "ilyen pl a Mein Kampf"

    Azt inkabb elolvasni kellett volna a kiadasa elott es lecsukni (a bolondok hazaba) aki irta. Viszont ha elfelejtjuk hogy letezett es mi lett belole, akkor amikor legkozelebb valami orult megint valami hasonlot akar kiadni, akkor senki sem fog idoben eszbe kapni...

    Az informaciokat pedig archivalni kellene, persze a gond az, hogy ezt valamilyen rendezett es kereseheto formaban kell megtenni. A sg.hu-s cikkbol is csak a tenyleges adatmennyiseg toredeke (a cikk szovege plaintext-ben) az ami ertekes lehet, a tobbi adat (formazas, reklamok, statisztikak, stb.) csak a technologia resze, de nem fontos a tenyleges adattartalom szempontjabol. Ha ennek a kezeleset automatizalni lehetne (ez megtortent, lasd: google), de olyan formaban ami a hosszutavu tarolast lehetove teszi, akkor megoldodna a problema. A gond, hogy a google nem szokta archivalasra kiadni a begyujtott oldalakbol kiszedett tartalmakat.
  • torcipepe
    #11
    unokaöcsém születése előtt vettünk digitális fényképezőt, csináltuk is a babafotókat ezerszám. némi válogatás után ki is kerültek dvd lemezre, hogy vinyófüstölés esetén is megmaradjon. mondanom se kell, hogy ez be is következett. nővéremék miután megtudták, hogy dvd-n is megvannak a képek elkérték, mondván "a mi gyerekünk képei" és nézegették is bőszen az asztali lejátszón egészen addig, míg a gyerek el nem érte és ki nem vette belőle a lemezt. jól össze is karcolta. azóta nincsenek babafotók. a szekrény alján ezzel szemben még a nagyszüleim babafotói is ott lapulnak.
  • bigjoe
    #10
    Hát szerintem azért jó ötlet a Wiki például..
    Szerintem fejlesztgetni kellene valamilyen olyan adattárolót ami képes akár évszázadokig tárolni az adatokat...
    Érzésem szerint valamilyen kristály alkalmas lenne rá.. (lézerrel beleégetni). De lehet, hogy csak valamilyen sci-fi sorozat ihletett meg..
    Az adatok mentéséhez még van egy fontos fogalom: Az adatok rendszerezése..
  • who am I 7
    #9
    Az ember nem tanul a saját hibáiból, csak önös érdekek vezérlik...a felelős embereknél nem számít a történelem.Csak fussa új szolgálati autóra.Lehetőleg luxusra.Ojé
  • DjDano
    #8
    Vannak olyan dokumentumok amiket tényleg meg kellett volna semmisíteni mind egy szálig, ilyen pl a Mein Kampf...
  • Ruley
    #7
    A Doomsday Book az speciel egy darab könyv ami megmaradt. Ugyanígy a mi korunkból is meg fog maradni néhány fontos adat.

    De az írások nagy része már a digitális korszak előtt is szemét volt, és vagy közvetlenül a leírása után végezte a kukában, vagy lomtalanításkor.
  • pasi29uk
    #6
    Csak ne tintasugarassal, és főként ne fax (hő) papírra...
  • L3zl13
    #5
    De szükség van rá, hogy tudjunk tanulni a hibáinkból. :D
  • tmisi
    #4
    Ki kell a fontos dolgokat nyomtatni, mert a papír már bizonyított.
  • toto66
    #3
    Egyáltalán nem baj ha egy csomó lényegtelen dolog nem marad fenn, csak a lényegesek! (George W. Bush munkásságának dokumentumai. teljesen lényegtelenek, úgy is tele volt propagandával)
  • Sliderx
    #2
    Egyébként ebben van igazság, például nagyon sokan vannak akik a képeiket a gépen tárolják évekig úgy hogy majd egyszer ha összejön annyi kiírja lemezre, aztán meg lefüstöl a vinyó és a sokéves emlékek elúsztak.

    Emlékszem olyan weboldalakra amiket kb 10 éve rendszeresen látogattam. Hol vannak azok már... Pedig tök jó tartalmak voltak rajta amiket ma is megnéznék. Na és ki tudja hogy meg van-e valahol, valakinek a gépén?! Miért ne lehetne, nekem is vannak 4-5 éves lementett weboldalaim archiválva.

    Megint más kérdés hogy mit nevezünk "szemét" adatnak. Pl, én az ilyen tiniblogokat annak tartom, viszont gondolom aki létrehozta annak ez nagyon fontos. Tehát relatív hogy mi szemét és mi nem. Ezt mindenki szubjektívan határozza meg, éppen ezért kell a személyhez kötődő adatokat, pl: saját weboldal, blog, sms, digiképek..... saját kezűleg tárolni. Erre mondjuk kifejleszthetnének egy eszközt. Oké, hogy van már digitális képkeret, elsőre tök jól is néz ki, de nem fog ott ülni az ember előtte, hogy azt nézze, azért meg sajnálja bekapcsolni, hogy csak úgy menjen (ezt tapasztalatból mondom )

    A netes újságokat, könyvtárakat, dokumentumforrásokat meg valóban egy központi szervezetnek kellene archiválni úgy hogy azt később is mindenki elérhesse. Ez az adatmennyiség viszont hatalmas lenne, de valahogy biztos megoldják majd.
  • Déta
    #1
    "...és nem feltétlenül érdemes valamennyi arra, hogy megmaradjon az utókornak"

    Hát van egy pár SMS, amit az unokáimnak nem szívesen mutatnék meg, az fix...