Kibõvített valóság

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nem az algoritmussal volt gond, más tészta... De túl komplikált lenne leírni...

"Egyébként az orvosok..neurológusok elõszeretettel keresték az én..vagyis a lélek helyét, és jelen állás szerint nincs meg. "
Na ja, mert szerintem rossz dimenzióban keresik. De ez teljesen saját véleményem :)

De amúgy a többiben egyetértünk :)

nem a videon látott módszera az AR alkalmazás fõ kutatási iránya, mert ezer sebbõl vérzik a computer vision alapú pozícionálás gyakorlata ... jelenleg az erre alkalmas lokális helyzetmeghatározó rendszerek fejlesztése folyik gõzerõvel ... egy igen bíztató technológia a kereskedelmi megjelenés küszöbére jutott. Nemrég volt is róla itt egy cikk :
http://www.sg.hu/cikkek/64947/uj_mozgaserzekel_337_kontroller_keszul_a_konzolokhoz

wow ... ez meglepõen jó hozzászólás volt, a tudat mibenlétét illetõen ... kevesen tudják (/merik) ilyen összeszedett szemléletben elemezni a tudat (tehát saját magunk) mûködését.

A hozzaszolasok jo resze ugylatszik ugy szuletett, hogy nem neztek meg a videot. Csak egy sima 2d-s kameras vonalkodolvasorol van szo, ami a kod pozicioja alapjan overlay-ben megjelenit egy videot. Japanban ez mar egy ideje letezik. A technika elso ismertebb felbukkanasa meg valahol a 80-as evek japan scifijeiben volt.

"Egyébként az orvosok..neurológusok elõszeretettel keresték az én..vagyis a lélek helyét, és jelen állás szerint nincs meg. Nincs egy olyan pont az agyban amit a "fõ központot" jelentené, és állandóan csak az a terület lenne aktív."

Ez kb. olyan, mintha valaki egy processzoron belul keresne azt a helyet, amitol mukodik, tehat azt az egy tranzisztort ahol az osszes adat egyszerre megtalalhato. Ez muszaki szempontbol ertelmetlen. Az agyban vannak kulonbozo teruletek, mind az alacsony szintu (szervo) funkciok, mind a magasabb szintu logikai funkciok szempontjabol. A tudat a felso szintu rendszerekben talalhato, de elosztott, ugynevezett 'neuralis' halo formajaban. Elonye, hogy a teljes szurkeallomanyban szet van szorva.

ps: A legjobb kibovitett valosag demo az elo pacman jatek, ami egy azsiai egyetem fejlesztese.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/4607449.stm
Vagy csak rossz volt az algoritmus. :) Én nem azt mondom hogy az agy a lélek "számítógépe" feltétlen. Viszont itt ahol élünk (legyen az az itt bármi is) az agy dolgozza fel, és küldi tovább...hogy hova az más tészta. Egyébként az orvosok..neurológusok elõszeretettel keresték az én..vagyis a lélek helyét, és jelen állás szerint nincs meg. Nincs egy olyan pont az agyban amit a "fõ központot" jelentené, és állandóan csak az a terület lenne aktív.

Cirka 60 000 000 neuron aktív csak éber állapotban. Ez nagyon kevés. Súlyra 6-7 deka idegszövet. A külsõ ingerek feldolgozására képes...de a lélek nem itt lakik. ;)

Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!

jaspercry
csak az agyad kotod oszze a géppel(olyan mint ha álmodnál)álmodban is generál az agy virtális valoságot........nnem?????<#wow1><#ijedt>

COMMODORE BASIC V3.5 60671 BYTES FREE 3-PLUS-1 ON KEY F1 READY.

már ideje lenne...

a valós alkalmazási lehetõségek jóval izgalmasabbak mint, azt a nagyravágyó sci-fi fantázia eddig képzelte ... a globális Augmented Reality (én hagyományosan Kiterjesztett Valóságnak fordítom) lesz a következõ technológia, ami komolyabban át fogja formálni a hétköznapi életünket ... errõl írtam szakdolgozatot tavaly elõtt

AKI EZT ELOLVASSA FASZ

hdo
2002-ben készült Japán dokumentumfilmben láttam a használatban levõ technológiát. Örülök hogy ilyen rövid idõ alatt európában is felbukkant!

Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?

Ez igaz, csak így mégkomplikáltabb a technológia. Nem csak "jó" keleket küldeni a jó helyre a jó idõben, hanem azokat venni is és tökéletesen értelmezni.
Amúgy nem számítógép az agy. Csak hasonlít, de nem az. Mégcsak nem is biológiai.
Egyszerû kísérletekkel bizonyították, hogy egy számítógép, legyen akármilyen szuper gyors, nem képes pusztán számításokkal és logikai összefüggésekkel megoldani, olyan 1-2 mondatos matematikai feladatot, amit egy ember igen!
/Roger Penrose - A nagy a kicsi és az emberi elme/ Mocsok nehéz olvasmány, de nagyon érdekes. :)

CybeRick
Azaz a virtuális kiegészítés révén bekorlátozzák a felhasználó saját kreatív vagy intuitív szabadságát. Azért ennek is vannak árnyoldalai. Az oktatásban talán lenne reális létjogosultsága.

\"Az élet egy elég szar játék, de a grafikája nagyon ott van.\"

Nem kell ruha sem. Bármit csinálsz ami nem motorikus reflex, az agyból indul ki, tehát van valamilyen elektromágneses impulzusa, egyedi jele...egyébként elalvás elött közvetlenül néha elõfordul hogy több ember jelenik meg álmomban..rokonok és mindnek egyedi személyisége van...és ezt az 1 darab agyam szimulálja...egész elképesztõ...a legjobb számítógép az agy. :)

Naa várjál... Ez mind szép és jó, de igencsak felületes.
Az viszont tény, hogy minden amit érzékelsz érzékelünk nem más mint elektromos jelek sorozata az agyba irányítva a megfelelõ központba.
Így szerintem a 100%-os virtuális valóság, egyszerûbb és jobb lenne egy szimpla sisakkal, aminek a segítségével ezeket a jeleket közvetlenül az agyba küldené.
Mint a látás, mint a tapintás érzeteit.
Valójában nem is kell, hogy a lábadat ingerelje ahhoz, hogy mozgást érezz, elég ha a megfelelõ impulzus az agyad megfelelõ részén hat. És kész.
És így nem kell semmilyen terem, se lézer se semmi, csak egy sisak, és a bivaly számítógép.
Persze ez is elég vázlatos. Ehhez 100%-ig ismerni kéne az emberi test ingereit, mi hova mennyire erõsen stb stb stb stb rengeteg info. Másrészt kéne azért valami kis ruha, ami jeleket küld hogy épp mit is csinálok...

jaspercry
nekem is kell egy ilyen(10-15év talán lessz)

jaspercry
http://www.youtube.com/watch?v=fLTPPZvb2ho&feature=related

És itt még nincs semmi idegi interfész, egyszerûen csak bemész egy fehér szobába és hopp a tengerparton találod magad. Persze ehhez a mai számítási kapacitás aligha elegendõ. Ám eljön az idõ mikor ez annyira valóságos lesz, hogy nem lesz eltérés a valós világ és a generált világok között. Egyébként lehet mi is ilyenben élünk a lenti analógia alapján nem lehet bebizonyítani az ellenkezõjét.

Pl ha a virtuális világban egy virtuális anyagot a virtuális mikroszkópod alá teszel, a futtató környezet ezt felismeri, és olyan képet generál a mikroszkóphoz, hogy elhiteti, hogy valóban atomokat látsz...közben az anyag valóságos struktúrája nem létezik..pusztán energia.

Végülis ránézel egy falra ami valamilyen tapétával van ellátva...mitõl érzékeled annak? Attól, hogy a fény megtörik rajta...ettõl van színe,textúrája.

Ha megfogod mitõl érzed anyagnak? Nos..csak az elektronok taszítását és a közöttük fellépõ erõ összességét érzékeled valamilyen anyagnak.

Nem kizárt hogy elektron sugarakkal ugyanezt meg lehet oldani..a hõ érzetet pedig mikrohullámmal. A faalkat majdnem atomi szinten kéne beépíteni lézerekkel és érzékelõkkel stb...de az érzet elég valóságos lenne.

Egy terembe több helyre sok lézert kell szerelni...olyan lézereket, hogy csak interferencia esetén adjanak látható képet. Ugye két fénysugár keresztezõdésekor "fény pont" jön létre...3-4 sugárral lehetne biztosítani, hogy ne takard el soha...rgb sugarakkal természetesen.

A tapintás érzetet ultrahangos sugarak metszéspontjánál kell létrehozni..vagyis létrejön magától is..szintél lézeres példa több szögbõl. A dinamikus (holografikus videó) lézer sugárral bármilyen anyag mintázatot és kiterjedést lehet imitálni, dinamikus ultraganggal megfelelõ erõsség mellet eltérõ anyagokat is lehet imitálni..akár vizet is...persze enek a feltétele legalább az, hogy a teremben lévõ ember több szögbõl pásztázzák infravörös lézersugarak, hogy megfelelõ interakciót lehessen elérni(ne menjen át az ember egy fán)...a talaj érzetét is el lehetne érni..pl ah megfelelõen erõs az ultrahang, akár hegyet is mászhat az illetõ, a 4 irányú mozgást végtelenített futószalaggal el lehet érni, persze ilyenkor csak 1 ember tartózkodhat a holoszobában. Kopirájt.

Lehet, hogy 20 éven belül tényleg megépíthetõ lesz egy Terminator. :))
n3whous3
Az új generációs USA hadviselési felszerelés része az a ruha, ami infót ad az emberrõl és szemüvegre vetít ki állapotot + elvileg a bajtársadat is bejelöli, hogy észrevedd: nem ellenség

legalábbis ezt ígérik

púúúúú

Itt is van egy cikk a vonalkódokról:
http://www.sg.hu/cikkek/64423
Ja, a termékek felismerése a beépített kamerával pedig már nem nagy mutatvány vonalkód alapján. Az Android Developer Challenge gyõztes pályamunkája éppen egy ilyen alkalmazás lett.
Nagyon jó, 9 éve pont ezt akartuk megcsinálni, de sajnos nem láttak benne fantáziát a multicég fejesei. Nameg jogi kockázatokat is sejtettek, mert úgy gondolták, hogy a felhasználó földrajzi helyzetének beküldése egy központi szerverre sérti az egyéni jogokat, illetve (mobilról volt szó) a szolgáltató nem fogja kiadni a cellainformációkat, ha ilyen alapra akarjuk helyezni a helymeghatározást. Hol vannak már azok az idõk...

Mi fõleg játékokban és ismeretterjesztésben gondolkodtunk: a valós világban helyeztünk volna el egy virtuális kalandvilágot és a tevékenységhez valóban mozogni kellett volna, illetve a napi utazásokat össze lehetett volna kötni a játékban való szerepléssel. A másik alkalmazás olyan lett volna, hogy információkat lehet elhelyezni bizonyos földrajzi pozíciókban. Pl. egy adott helyen állva lekérdezheted az 1900-as évek elején ott készült képeket, vagy a környékbeli közlekedési lehetõségeket, éttermeket. Vagy csak egyszerûen odafirkálhatsz valamit a virtuális térben és nem kell a falat összerondítani. Mondjuk ez már nem science fiction.

Végül csodálkoznék ha nem lenne fejlesztés alatt olyan katonai alkalmazás, ami egy szemüvegre vetít ki információkat a földrajzi helyzettõl és állásszögtõl függõen.
A Star Trek-esre gondolsz? (Van másik?)
Pl a 3D-s kivetítést hogy lehetne megoldani?
Vagy azt, hogy mindenféle ruha, szemüveg egyéb nélkül, a holografikus elem hozzánk tudjon érni? Stb...
Szerintem az elmélete az ami igencsak jó, és az irányba kéne haladnunk, de a technikai feltételei szerintem még nem adottak.

Egy holo szoba izgibb lenne. Technikailag megvalósítható. Aztán jönnének az idegi interfészek, éljen a mátrix! Börtönöket olcsóbb lenne fenntartani aztán késõbb már az emberek is ott élnének, majd már nem is tudná az ember, hogy mi a valóság. Létrehoznának egy algoritmust ami szimulálja az öregedés és a megszületést, majd a halált. A halál pillanatában a rendszer eddig elraktározott videó anyagán haladna át a tudatunk, és úgy élnénk meg mintha az élet lepörögne elõttünk, a kivezetõ "út" nagysebességû interfészen történne, szûk spektrumon, így akár egy alagútban is érezhetnénk magunkat, a nagy sebesség miatt csak emlékképek villannának be...közben egy valós, vagy szoftveres operátor jelenne meg én figyelné, hogy a kijutásunk biztonságos legyen a rendszerbõl...adott esetben instrukciókat ad nekünk...mivel õt csak halljuk tudatunk egy ismerõs képét generálja le akinek az arcát nem látjuk. És a végén felébredünk a letöltött büntetésbõl....hmmm mintha már hallottam volna valahol ilyesmirõl, hogy megmagyarázhatatlan lét, születés, halál, alagút, film, fény, ismerõs...ez olyan ismerõs. :D