47
International Exchange Erasmus Student Network
  • Steel
    #47
    Jól látod, mekiből kinőttem még a szakközép után, már most egy ipari cégnél vagyok gyakorlaton, szóval "csak előre akarok fejlődni". :)
    Angollal úgy vagyok, hogy gyenge társalgási szint, kocsmában jól elbeszélgetek mindenkivel angolul, de persze ez kevés. :D

    Ezért fogok nagyon rámenni az angolra az őszi félévben, gondolom azért hamar bele lehet jönni az egyetemeken meg a koleszokban...?
    Holland csajokról lenne némi infód? :P
    Remélem ők is szeretnek angolul beszélni és tudnak is. :D
    De persze a "dáccs" is érdekel, tervemben áll abból is a középfokot majd letenni.
  • Gladiator
    #46
    Attol fugg mennyire beszelsz angolul. Mekiben mindig keresnek embereket, ott nem problema, de gondolom te valami komolyabbat akarsz. Hat, az most itt sem egyszeru. Aze angolt jo ha elegge vagod.

    Ja, igazandibol csak a buli miatt valasztottam. 4 eve elek kulfodon, ez elott meg masfelet eltem Malajziaban, de mindig mikor hazamegyek rajovok, hogy mennyivel jobban szeretem az otthoni emberek hozzaallasat, temperamentumat. Meg most karacsonykor osszejottem egy lannyal is, aztan biztos o is szeretne surubben latni:)
  • Steel
    #45
    Háát, ha bulizni akarsz akkor jól választottál (dolgozni nem épp ideális), bár nem tudom mióta élsz kint, és egyáltalán mennyi ideig laktál itthon. Én leginkább munka miatt mennék Hollandiába (amúgy Groningenbe), első félévet pályázom meg először mert akkor nem kell fizetni az oktatásért, de ha találok gyakornoki céget amelyik fizet is, akkor kint maradok még egy szemesztert és kifizetem a tandíjat nekik, így van lehetőség államvizsgázni és kettős diplomát letenni.

    Szerinted mennyire van esély gyakornoki céget vagy munkát találni?
  • Gladiator
    #44
    Én meg Hollandiaban tanulok 4 evesen szakon, es jovore Pestre megyek Erasmusra:D Legalabbis most ugy nez ki...
  • Steel
    #43
    nálunk egyetlen feltétele az aktív hallgatói státusz, viszont ennek meg az, hogy minimum egy tárgyat fel kell venni a tantervből,
    én már szinte abszolváltam, de "szerencsére" van egy tárgyam amit fel kéne vennem vizsgásnak, viszont így eltolom magam előtt és ősszel majd felveszem erasmus-on
    ciki v. nem ciki tárgyat ismételni, de így kell belőle profitálni

    aztán ha találok munkát lehet én is kint fogok lediplomázni, de ez még nagyon a jövő zenéje...
  • ba32107
    #42
    Nem csak az mehet erasmusra, aki még nincs az oktatás utolsó évében? Nálunk legalábbis így van. Én most tavasszal végzek, úgyhogy nekem már felejtős, viszont elvileg megyek az Eltére MScre, ott tervezek menni erasmusra, remélem összejön. Haverom most van Dániában (illetve februárban jön haza), nagyon élvezte, és minden követ megmozgat hogy kint maradhasson, de nem talált semmilyen melót, úgyhogy jönnie kell :D
  • Steel
    #41
    sziasztok

    Én is idén ősszel fogok kimenni erászmuszni, méghozzá ha összejön akkor Hollandia. ;)
    Egyik jó haver meg Portugáliában volt fél évig, oda ne menjetek mert az összes csaj ronda és szőrös! :D

    Amúgy épp gyakorlaton vagyok, most írom a szakdogám is, de úgy tudom ez a három dolog -gyakorlat, szakdoga, államvizsga- külön állóak. Szakdogám leadom, kooperatívot (nálunk gyakorlati lehetőség, 6 hét helyett 1 év) aláíratom a végén, oszt' lépek is. :)
    Amúgy én is BMF-en vagyok, ez a suli erasmus honlapja: http://erasmus.bmf.hu/

    érdemes annak is megnéznie aki nem nálunk tanul, mert vannak élménybeszámolók szinte minden országból, meg egy rahedli ügyintézési "segítség"
    sok sikert mindenkinek
  • ba32107
    #40
    MSc-ről is lehet menni Erasmusra?
  • Bexter
    #39
    Nah -fav :D ha kell valakinek infó témában pm ben megtalál :D
  • Bexter
    #38
    igen
  • Guilty01
    #37
    De megoldható, hogy különböző karokról ismerősök ugyanoda menjenek?
  • wordsworth
    #36
    Hát nyelvgyakorlás van itt elég IBSen mindent angolul tanulok meg általában mindig köztünk van egy orosz arab kínai vagy valaki aki nem beszél magyarul ebből kifolyólag tobbet beszelek angolul mint magyarul
  • ba32107
    #35
    Én egy bme-s haverral szeretnék eljutni Dániába (én nem bme-s vagyok). Ha viszont oda nem, és ha tényleg megyek máshova, szívesen mennék együtt magyarokkal.....legalább ennyivel is könnyebb lenne a kezdés.
  • BlackShadow
    #34
    BMF-KGK-ra járok.. és itt karonként más-más ügyintéző van abból kifolyólag, h mindegyik kar teljesen mást tanít, így teljesen más országogba és sulikba küldik a népet.
    az együtt kimenésről sokat nem tudok mesélni, majd bexter :)
    de ált nálunk (és gondolom máshol is) max 2 fő mehet 1 helyre a suliból.. de ez nem zárja ki azt, h más sulik is oda küldik a népet
  • ba32107
    #33
    Húha ennek nekem is utána kéne nézni. Azaz, hogy milyen tárgyakkal csúszok :)

    Hova jársz? Nálatok karonként vannak erasmusos ügyintézők? Finnbe én is szívesen mennék :)

    Amúgy szoktak olyat csinálni az emberek, hogy magyarok összeállnak többen, és együtt mennek ki? (Nem csak haverokra gondolok)
  • BlackShadow
    #32
    hú én köv őszi félévre tervezem a menetet :D haver most volt/lesz helsinkiben. január végén mikor megy vissza megyünk is vele még 2en 1 hétre megnézni mi a pálya :D
    én sajátra belgiumot néztem ki, de már tárgyaltam 1x a kari koordinátorral és sajna van egy tárgyam amit megkéne csinálnom abban a félévben mindenképp ha nem akarok 1 évvel később diplomázni :D (utolsó félévemben megyek, de még így is kitolom a szakdogát.. erasmust elbaszni egy szakdogával.. no way :D)
    szal az a tárgy meg elvileg csak finnben van.. de még nem igen néztem utána :) jó lesz az tuti
  • trogerzsiger
    #31
    Helsinkiben volt.
  • Bexter
    #30
    kétszer voltam kinn mindkétszer 3 hónapot és közel 2000 eurot kaptam.
    mondjuk nem buliztam szét magam és nem ettem mekdonáldszban hanem menzán meg hasonlok igy sokat megsporol ember, amit másra költhet. Meg ugy kell kimenni hogy koleszba kapj helyet mert lényegesen olcsobb.
  • ba32107
    #29
    Tényleg?

    Az hatalmas mák! Én csak olyan beszámolókat olvastam, ahol az embereknek még dolgozniuk is kellett, hogy egyáltalán meg tudjanak élni. Hány eurót kaptál havonta?
  • Bexter
    #28
    mindkétszer elég volt arra hogy bulizzak autot béreljek bejárjak még három fővárost meg vegyek noteszt :P
  • ba32107
    #27
    Én úgy olvastam, hogy amit adnak, az még a kinti életre se elég. Sőt nem is biztos, hogy kapsz pénzt. Nem? Vagy te tudtál belőle még félretenni is?
  • Bexter
    #26
    Svédbe több a csinos csaj semmi másban nem különbözik :)
  • Bexter
    #25
    Mi az hogy pénzügyileg is rosz? :D
    Megpáláyzod hozádvágnak 2k eurot és gyere haza irj beszámolot oszt csok
  • Gladiator
    #24
    En most kezdtem egy uj sulit, international business and managementet tanulok. Az a fasza benne, hogy 2., 3., meg 4. evben is ki kell mennem külföldre. 2., 4.-ben gyakorlatra, 3.-ban pedig tanulni. Viszont annyi helyre mennek, hogy nem tudok dönteni. Tanulni Amerikaba gondoltam, hogy rendesen megtanuljam a nyelvet, szlengestol, mindenestol, dolgozni, meg valahova skandinaviaba, de nem tudom melyik orszagba. Regen Finnbe akartam, de elmeletileg Svedorszagban vannak a legjobb csajok:D Valakinek tapasztalat?
  • ba32107
    #23
    Jó, de itt szerintem nem is ez a lényeg. Ha kimész, mindenképp rosszul jársz, tanulmányaid is csúsznak, pénzügyileg is sokat kell kiadni. De szerintem tapasztalatszerzésnek, nyelvgyakorlásnak, világlátásnak, önállósodásnak nagyon jó. Én ezért szeretnék menni.
  • Bexter
    #22
    ezért mentem ki szorgalmi időszakban :) Vizsgákra meg haza jöttem, ha meg valamelyik tnaárnak év közben kellet produkálni ledumáltam vele és kintről küldtem neki házidolgozatot.
  • wordsworth
    #21
    Gondolok itt arra, hogy kimész tanulsz kinnt 1 évet és visszajössz tanulni, és esetlegesen nem fogadnak el tárgyakat, vagy másképp számolják el, és félévente nem keveset kell fizetni amugy sem a suliért, nincs kedvem maradni +fél/1 évet egy erasmus miatt mikor itthon is megkapom ( legalábbis megelégszem vele)
  • ba32107
    #20
    Milyen gondok?
  • Bexter
    #19
    milyen gondok? :)
  • wordsworth
    #18
    Sulimban elég jó lehetőség van ilyenekre (IBS) de valahogy nem vonz a dolog, 3. évben szakmai gyak, amit valoszinuleg külföldön töltök el, na meg hozzátartozik, hogy lehetnek gondok erasmussal miután hazajön az ember.
  • Bexter
    #17
    én is 2008 ban voltam tavasszal kinn :D feburá május között.
    Nővérkéd merre én Poriban :)
  • trogerzsiger
    #16
    Nővérem is kint volt a Finneknél :-) Tavaly Március körül 3 hónapra.
  • Nuki
    #15
    Én családoknál laktam. összesen 10-en voltunk kint, 3hétig.
    7-en a 3 hét alatt ugyanott laktak, 3-an pedig 3 különböző helyen.
    Nálunk minden a projekt pénzből lett fizetve, csak költőpénzt kellett vinni magunkkal ^.^
  • Bexter
    #14
    Én mindig koleszt kaptam ami egy társas ház volt átalakitva diák szálósra. De aki fővárosba megy az általában albérletett kap, amit a sulis lakhatással fogllakozo részlege intéz el neked. azok elég drágák.
    Én elöszőr 109 euro/hoért kaptam szállás de ott szobával feleleztem másodszor 250/hó volt és egyedül voltam.
  • ba32107
    #13
    Az micsoda? Mire jó?

    Amúgy az ilyen Erasmus-os cuccokkal általában milyen szállást kap az ember? Koleszt? Vagy a szállást mindenki maga intézi?
  • Nuki
    #12
    12-es voltam amikor (talán?) ilyen Erasmus izé keretén belül kijutottam 3 hétre angliába, és a végén kaptam Europass mobilitási igazolványt. :)
  • Bexter
    #11
    ha jol rémlik február 15 ig kell leadni jelentkezés és ha minden jol megy elfogadják te is megfelelsz összel már mehetsz is
  • ba32107
    #10
    Az mák! Én egyedül mennék, ill. egy haverom már intézkedik, de ő másik egyetemre jár, szerintem nem sok esély van, hogy nekem is sikerüljön oda jutni. Amúgy szerinted nem késtem még le semmiről? A szeptemberi őszi félévtől szeretnék menni, most van jan. eleje, de még semmit nem intéztem, ma jutott eszembe az ötlet.
  • Bexter
    #9
    Egyetem főiskolás kell elgyél, annak szerződésben kell álnia ezzel az erasmus dologgal és jo ha van külkapcsolata, ha nincs magadnak kell megszerezni ami k nehéz
  • passatgt
    #8
    erre hol lehet jelentkezni, vagy hogy működik?