23
  • bender93
    #23
    ehh...jó kis meglepi lehetett a kanadaiaknak.(én tuti magam alá szrtam volna):D
  • Epikurosz
    #22
    Bréking nyúz!
    Meteor robbant Kanada felett!!!!
  • valamit
    #21
    a Mars felszínén a földi 3000 méteres magasság durván egy tizedének-egy huszadának megfelelő nyomás uralkodik, ennek a légkörnek nagy része szén-dioxid. ahhoz, hogy normálisabban lakható legyen embernek mindenképpen kéne sok oxigén a légkörbe
  • NEXUS6
    #20
    Ideális börtönbolygó!;)))
  • Sanyix
    #19
    A vénusznak nem csak az a baja hogy lassan forog és meleg van, és folyik a láva, hanem b@szott savas is a légkör, ráadásul nagyon sűrű, és iszonyú nyomása van.
  • toto66
    #18
    A légköri nyomás a levegő oszlop magasságától (tulajdonképp a súlyától) függ.
    Ezért a Marson vastagabb légkör kell ugyanahhoz a légköri nyomáshoz, azonos gázok esetén. A Holdon pedig még vastagabb...
    Ez azt jelenti, hogy irdatlan mennyiségű gáz kellene a terraformáláshoz és képessé kell tenni a bplygót annak megtartásár (tömegnövelés?). Ezért inkább valami marsi élet megtermtése lehetséges csak, ami kis nyomáson életképes, az emberi életre nem lesz alkalmas (csak túlnyomásos kamrákban, vagy szkafanderben) a bolygó.
  • NEXUS6
    #17
    A Szaturnusz Titán holdjának elég sűrű atmoszférája van, nagyrészt nitrogénből, meg metánból, olyan másfél atmoszféra nyomás van a talajszinten.

    De ez azért elég messze kering a Naptól szal, van vagy 100 fok rajta csak éppen Kelvinben ugye, ami azért valszeg nagyban segíti, hogy ne akarjon róla elszökni a légkör.
  • toto66
    #16
    Ha egyáltalán lehetséges volna, akkor is valószínűleg tovább tartana kiépíteni, mint amennyi idő alatt elillana...
  • Banano
    #15
    Szerintem mi a marsról jöttünk,
    a mars-on már full élet volt és kajak építettek egy űrhajót úgy nagyjából 500millió éve akkor ugye már okés volt a Föld állapota..elrepültek hozzánk egy pár marsemberkével és letelepedtek, aztán a MARS felrobbant és az emberek akik letelepedtek elkezdtek eszelősen dugni létrejött az első 100-as csoport aztán ők is dugtak tovább orrba-szájba ( szó szerint is értheted), és ezután kialakultak az első törzsek és innentől már vannak infóink.
  • LPG
    #14
    Kis tömegű bolygóra lehet csinálni megfelelő sűrűségű légkört?
  • NEXUS6
    #13
    Valszeg a Marsnak is azért viszonylag ritka mára a légköre, mert elég kis tömegű. A Holdunk még kisebb szal az is el fogja szépen veszteni. Minden esetre, ha építenénk is neki egyet, és mondjuk 100 000 évig kitartana, az az embereiség szempontjából bőven elég lenne azért persze.
  • Hober Mallow
    #12
    Kisebb Robbantásokkal meg lehetne olvasztani a föld alatti jeget.Ez máris Hőmérséklet Emelkedéshez vezetne.Onnan meg már sok lehetőség van:)
  • lamer the true
    #11
    Na ha egy bolygót kell terraformálni, majd szólni kell, hogy nézzenek be ide :D A sok sg-s majd megaszondja, aztán majd lesz flame, ha az egész befuccsol :D
  • valamit
    #10
    Tulajdonképpen, hasonló módszerrel lehetne akár a saját Holdunkkal is próbálkozni. Kisebb is, közelebb is van. Mondjuk utóbbi nem feltétlen előny, ha egy "beleirányított" aszteroida félremegy...
  • droidka
    #9
    Persze. De oda írtam, hogy pillanatnyilag... Az, hogy mi mennyi idő alatt sikerülne, végső soron csak a technikai fejlettségtől függ... :)
  • Pares
    #8
    Mégha lenne rá technikánk, egy mars méretű egitesten az eredményt csak jópár generáció után vehetnénk észre...
  • droidka
    #7
    A légkörrel való mókához: még elméletileg (persze ha a gyakorlatban nem is) volna annak sok módja, hogy atmoszférát csináljunk.

    Például ha lenne sok felesleges energiánk:), akkor ugye, ha jól értem, az einsteini egyenlet azt mondja, hogy az energiát anyagból lehet felszabadítani. De visszafelé olvasva ez azt is kéne jelentse, hogy energiából viszont anyagot (légkört) lehetne materializálni... Csak ugye sajnos pillanatnyilag ez nagyon nem lenne hatékony:(. Pech.

    Ha már a terraformáláson gondolkodsz, akkor azt szerintem is nyilván talán célszerűbb lenne egy sokkal kisebb égitesten (is) tesztelni először a mesterséges, ''működő'' bioszférát, stb.-t, semmint rögtön egy Mars-, vagy Vénusz-méretű bolygóval kezdeni. Ahogy Nexus is mondta, hogy kicsiben sem tudunk ''működő'' légkört csinálni.
  • valamit
    #6
    De tényleg, az megvalósíthatatlan?, hogy:
    1. Először néhány kisebb aszteroidát tolni a Marsba, amik akkorák még, hogy nagyon nem bolygatják meg a felszínét, de a bennük lévő anyagok hatására legalább növelik a víz és szén-dioxid tartalmát, sűrűbbé teszik a légkört, hosszabb távra is emelik a bolygó hőmérsékletét, hogy a víz már ne csak fagyott állapotban legyen megtalálható (persze egyéb ritka anyag is hasznos lehet, arany, platina, stb.)
    2. Ionhajtómű és atomerőmű kombinálásával, lassan, előbb a Nap körül kör-körös pályán át, majd Mars körüli pályára áttolni egy kisebb holdat valamelyik másik bolygó mellől, persze olyan holdat, aminek van mágneses tere, hogy ennek árnyéka védje némileg majd a marsi életet
    3. A marsi lakóépületeket, vagy épp melegházakat úgy építeni, hogy mágneses védelmük is legyen (például elektromágneses térrel. még ha ez esetleg ki is zárná a vas alkalmazását, azért akad még egy-két fémfajta amivel legtöbb esetben némi kompromisszum árán kiváltható), vagy olyan anyagokat is felhasználni az építés során, hogy a sugárzások ellen is védjenek (így lehetne vasat is alkalmazni az épületekben), ezzel kompenzálva némileg a bolygó amúgy kisebb sugárvédelmét az emberi élet védelmében
  • droidka
    #5
    Hmmm... Ha azon a technikai szinten lennénk, hogy egy
    égitest mágneses terét tudnánk manipulálni, generálni, akkor az sok mindenben hasznos lenne, azzal pl.: a forgását, stb. is tudnánk befolyásolni...
  • NEXUS6
    #4
    Hát ez az, egyelőre se kicsiben se nagyban (lásd Föld) nem tudunk olyan bioszférát létrehozni, ami belátható ideig egyensúlyban képes létezni!;DDD
  • Dexxter
    #3
    Sokkal több időnk lenne ilyeneken gondolkodni, ha ezt a mostani bolygót nem pusztítanánk olyan gyorsan. ... Egy cseppet könnyebb nem rombolni, mint modjuk egy "aszteroidát beleküldeni a Vénuszba". ... Vagy csak én látom így?!
  • NEXUS6
    #2
    Ha már nagy terraformálásba kezdünk, én inkább a Vénuszra szavazok. Bár ott meg, hogy valamit lehessen kezdeni valszeg fel kéne gyorsítani a tengelyforgást. Ha egy aszteroidát beleküldünk, akkor vagy félmilliárd évig megint fortyogó láva lenne a felszín.
    Á nehéz ügy ez!

    Lehet, hogy egy másik naprendszerben kéne inkább valami megfelelőbb alany után nézni.
  • valamit
    #1
    vajon egy ionnal odatolt mozgó vasmagos hold árnyékában a Mars még mindig lakhatatlan lenne? főleg ha előtte megfelelő összetételű (pl. vízben, oxigénben, szén-dioxidban gazdag) beletolt aszteroidákkal picit javítanák a Marsi légkör (hőmérséklet, oxigén) és talaj (víz) viszonyait?