48
-
homeless #8 A SunOS volt az első nyílt forráskódú rendszer? Jó tudni. Kb 3-4 éve nyílt forráskódú, de csak a kernel. Így lett az opensolaris. De a Solaris 10 közel sem nyílt a mai napig sem. -
Kheller #7 Na igen, linux valahol 0.7-0.8% között laviroz évek óta, openoffice még ott se. Itt inkább arról van szó, hogy ha pl valakinél van egy firefox vagy egy gimp akkor az már opensource felhasználó, ami nagyon jól hangzik, az opensource hivők megsimogathatják egymás buksiját, de ettől még a tények nem változnak: gyakolatilag mérési hibahatáron van az opensource globálisan és évek óta egyhelyben toporog. -
Turdus #6 Garthner elmehet a sunyiba. Ekkora marhaságokat!
1) "A Gartner azonban arra figyelmeztet, hogy a nyílt forráskód nem jelenti feltétlenül az ingyenességet."
MIKOR JELENTETTE VALAHA IS? Tessék már utánnanézni... a legelső nyílt forráskódú rendszer a SunOS volt, valamikor a 60-as években, de nincs szerintem olyan épeszű infomatikus, aki azt hinné egy percig is, hogy ingyenes volt! És azóta sem tudok ilyenről. Freeware!=OpenSource.
Egyébként, idézet az FSF oldaláról: "Free as in freedom", magyarán nem ingyenesnek, hanem szabadnak fordítandó !
2) "A felmérés készítői éppen a munkahelyei szabályozás hiányát kifogásolták a legtöbb helyen"
Ennek mi köze a nyílt forráskódhoz, kezitcsókolom?!? Tipikus munkahelyi szabályzás: "levelezésre X program használandó". Hol tartalmaz ez bármiféle kitételt a szellemi tulajdonra vonatkozóan? Miért okozna ebben galibát a nyílt forráskód?
-
Rexhawk #5 Böngészők részesedése:
magyar adatok
globális adatok
de ez ugye nem pontos, mivel home userek teszik ki a többségét.
egyszer azt olvastam hogy az openoffice részesedése 19% - os az üzleti szegmensben
a gooogle is pl olcsó linux szervereken üzemeltetik a szolgáltatásaikat
egyébként szerintem is hiányzik onnan az "is", mert pl nekem is dual bootos számítógépem van -
torreadorz #4 nehezen hiszem. Ha jól tudom kb. magyarországon az egyik legnagyobb a firefox részesedése és itt is csak kb. 45% ... ráadásul itt a cégekről volt szó és nem a magánfelhasználókról.
és mint tudjuk magyarország nem a világ. Egyébiránt menjél be bármelyik nagyobb céghez, bankokhoz, állami cégekhez stb stb és nézd meg milyen böngészőt használnak.
-
#3 explorer 95%? max 60%, de sztem már kevesebb -
paat #2 igen, elég megtévesztő, főképp, mivel sztem a megkérdezettek 80%-a azt sem tudja, mi az, hogy nyílt forrású, a maradék 20%, aki tudja, hogy mi az, az meg feltehetően használ is valamilyent - mondjuk épp a firefoxot. Ez persze továbbra sem jelenti azt, hogy csak firefoxot, hanem hogy bizonyos dolgokat azon csinál. -
torreadorz #1 "A Gartner friss elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy a vállalatok nagy többsége már most nyílt forráskódú szoftvereket használ, ám a munkahelyi direktívák hiánya gondokat okozhat ezen a téren."
Hát ez érdekes, figyelembe véve azt a tényt hogy pl a windows elterjedése kb. 95%, az explorer szintén hasonló hogy az office-ról már ne is beszéljünk. És ezek egyike sem nyilt forrás.
esetleg valahogy igy lenne értelme szerintem:
...hogy a vállalatok nagy többsége már most is használ nyílt forráskódú szoftvereket,..
De igazából még talán igy is félrevezető mert ez a használ az összes használt szoftver %-ban csak néhány % lehet.