43
Jó előadási trükkök, módszerek és minden, amitől élvezetessé tehetjük azt.
-
mukikam #43 _ -
msstz #42 humor, önbizalom, interakció, jó retorika. -
toto2700 #41 szegény :) -
ba32107 #40 Ez a félelem dolog ismerős, volt gimiben egy kistanár, aki annyira félt, hogy a táblára is alig tudott írni. Szerencsétlenből óra végén egy hatalmas megkönnyebbült sóhaj szakadt fel. Az utána következő szünetet végigröhögtük :D -
#39 Az a baj, hogy rossz az oktatás, nem jó a felkészítés. Voltam énekkaros, fellépések párszázas tömeg előtt ... elsőre iszonyat hogy fél az ember, aztán hozzászokik, és csak egy kis drukk marad. Osztálytársak akik nem léptek fel iszonyat gátlásosak maradtak (előadásképtelenek).
Később tartottam jópár (szakmai) előadást (3-400 fő, nem "senki" emberek), az első előtt majd összesz.rtam magam (első önálló "fellépés"), a másodiknál már beugrottak a régi dolgok és lazán ment.
Ami az igazi szerintem az a kis létszámú (20-30 fős) szakmai előadások, ahol nem az a lényeg, hogy elmond (sokan elhadard) a mondandód, hanem hogy megértesd (belekérdezős-megbeszélős).
Na itt viszont esélyed sincs ha nem vagy übermaximumon a csúcson (kapcsolódó témákban is), különben a belekérdezők gyorsan beégetnek.
Mellesleg vannak nagyon jó trénerek (1 hetes prezentációs tréning csodákat tud művelni), ha céges dolog érdemes szerződtetni, pláne ha nem rendszeres előadók az illetők, illetve nem voltak korábban ilyen tapasztalatai.
Ronda amikor valaki kiáll, 100 méterről érezi a félelmének a szagát és látszik a remegése (bármit is mond, bármilyen okos, fellépése degradálja) ... szóval vannak tapasztalatok dögivel :) -
ba32107 #38 Ő speciel kiszórta a fél évfolyamt. Hát én tanultam, ezért lett négyes :D -
#37 Egyébként sokszor a legszívósabb tanárok a legjobb arcok vizsgán,ezt már megfigyeltem:)és persze van,hogy aki végig laza volt,vizsgán bekeményít de istentelenül... -
#36 Félim meddig kell ez a szemlélet, de én iknább úgy állok hozzá, hogy: " Látjtátok? Én tudom! De most már ti is tudjátok! Jó mi? :) " -
forsbergp21 #35 Propranolol-t nem lehet "csak úgy" venni a gyógyszertárban. És szerintem nem is az a megoldás arra, ha valaki izgul. Bár nem igazán ismerem a gyógyszert, de ha jól tudom, nem tartósan gyógyít, hanem beveszed egy adott alkalommal, és akkor hat, nem fogsz remegni, láthatóan izgulni, stb. Viszont hosszú távon ez nem megoldás, és csak rosszabb lesz. Felesre nem mondok semmit. :) -
ba32107 #34 Ez tetszik -
mafy #33 hi.
nekem is kellett már előadást tartani (nem többszáz embernek, csak 20), de már túlvagyok a negydiken és, én is érzem, hogy sokkal jobb vagyok, mint az elsőnél.
szerintem ha nem megy, akkor nem kel elfogadni, ohgy nem megy hanem azért is próbálkozni kell addig amig meg nem tanulod rendesen. ha nem is érdekel a téma vagy ha nem értessz annyira hozzá akkor itt jön a képbe a személyes marketing, hogy miként tudod magad előadni.(még akár más témáról is)
hát remélem segitettem vmit. én a helyedben gyakorolnám otthon vagy van egy olyan könyv h: "Milyen a jó prezentáció?" (vmi ilyesmi)
Üdv -
#32 A titok az, hogy tudd azt amiről beszélsz. Ha nem tudod, izgulsz. Ha tudod, biztos vagy a dolgodban, hirtelen "büszkén" fogsz mesélni a témáról. A para mindig a beégés félelméből adódik.
Egyébként egy feles az előadás előtt mindig segít:)
Persze az olyan emberek, akik pl. az önbizalomhiány c. topikban is magas fokú önsajnálatot adnak elő nem fognak helytállni. Viszont az önbizalomhiány nem betegség. Szeresd önmagad és mindenki szeretni fog, lehetsz csúnya, bunkó bármi. -
#31 Amugy a legjobb, ha magabiztos vagy, ha talalsz magadban valamit, ami a tobbiekben nincs meg, es akkor ilyen "lekezeloen" tudsz veluk beszelni. Tudod, hogy sokkal okosabb vagy, mint ok, ugyhogy igazandibol halat kene adniuk az egnek, hogy te eloadast tartasz nekik. En bekepzelt vagyok, ugyhogy en mindig talalok magamban valamit:D -
#30 hehe... nekem minden heten kell vagy 2-3 eloadast tartanom:D van, hogy csoportban, van, hogy tok egyedul, raadasul angolul.
nem a kedvencem, szerintem tokeletes taktika nincs is ra, csak az, hogy minel tobbet kell csinalni. Az, hogy egyet kell tartani, az semmi, attol nem leszel elorebb, halalra izgulod magad, ennyi. Aztan ha mar csinaltal vagy 10-15-ot, rajossz, hogy nem fogsz belehalni, ugyhogy akkor mar el kezdhetsz viccelodni, jatszani a hangoddal, stb.
Elsore senkinek se nagyon megy, es meg 50 eloadas utan is izgul egy kicsit az ember. Nekem hal isten volt nyilvanos beszed oram, ahol elmeletileg tanultunk is rola valamit, de szerintem akkor is az a legfontosabb, hogy minel tobbet tarts eloadast. Eloszor csoportban, aztan mondjuk mar csak parban, aztan az elso szolo eloadasod eleted egyik legszarabb elmenye lesz, valszeg a kozonsegednek is, mert semmit nem fognak erteni belole, de hat ez van. Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni...:) -
ba32107 #29 Jaja, a legrosszabb egyébként a közvetlenül a vizsga előtti fél óra. Ha már kikaptad a tételt, és elkezded kidolgozni, akkor egy fokkal jobb, ha pedig már leültél a tanár elé, és elkezdted, akkor már semmi gond :)
Nekem volt egy vizsgám, a tanár egy rohadt maximalista szemét volt, és úgy tudott nézni, hogy azonnal mentél felkötni magad. Nagyon paráztam a vizsgától, de tudtam az anyagot. Leültem, elkezdte olvasni a jegyzetemet, és ezzel kezdte: "Nna, nem is kezdődik rosszul..." Akkor már tudtam, hogy nem lesz gond. 4-es lett :D -
Fbn Lx #28 Szóval röviden, nem vagyok egy közönség előtt beszélni szerető ember.
csak ez választ el attól, hogy a világ ura legyek! -
Fbn Lx #27 Egyrészt ne úgy artikuláljatok mint én, mert akkor 5 méternél távolabbról kevesen értik mit mondtok
Másrészt ne beszéljetek olyan mély monoton altató hangon mint én, mert akkor mindenki bealszik rajta
Harmadrészt játsszatok a hangotokkal, a hanglejtéssel, és beleéléssel beszéljetek, ne úgy, mint én.
Negyedrészt ne vágjatok végig érdektelen pókerarcot, mint én.
és végül ötödrészt csak olyanról beszéljetek, ami érdekel titeket is. -
Ronny #26 Vegyél be előtte Propranolol-t! Minden előadó ezt használja -
#25 Az, hogy arról beszélnek amit szeretnek és élveznek és tudnak is. Én is ilyen vagyok, ha ez a helyzet. -
#24 jah előadásnál is használhatsz jegyzetet/szöveget, csak ne felolvasás legyen belőle:) -
#23 Bár ez nem is egészen előadás téma,de azért van hozzá vmi köze szerintem -
#22 Én sem vagyok egy nagy előadóművész,és szintén kerülöm az efféle helyzeteket...eleve nem szeretek középpontban lenni! De kellemesen csalódtam magamban a szakmunkás vizsgámon,mert olyan faszán el tudtam mondani a témát a vizsgabiztosnak,hogy végig sem kellett mondanom,megköszönte h végre volt egy normális "felelet",és csókolom.
Az egyik dolog ami segített rajtam,az biztos,hogy megvolt a tudás..úgy értem,hogy tudtam az anyagot,ezáltal nem paráztam,hogy ba*ameg milesz most... A másik pedig az,hogy ugye volt egy lap,amire írhattam jegyzetet a témáról amiből vizsgázok.. és ha esetleg elakadtam ,csak belenéztem és gyönyörűen ment tovább! Szerintem,ha az embernek van valami kis támpontja (jelen esetben a jegyzet amire lenéz),akkor bármilyen parás (én nagyon az vagyok vizsgáknál,felelésnél,stb),lazán fog neki menni.persze ha lószart se tanult akkor nem -
#21 Bele kel kérdezni! Néha odafordulsz egyikhez-másikhoz és rákérdezel konkrétan valamire (lehetőleg olyasmire, amire tudnak is válaszolni, ha figyeltek és képzettek hozzá), azaz bevonod az előadásba. Először meglepődnek, de utána kénytelenek figyelni, mert senki sem szeret égni százak előtt. -
ba32107 #20 Témafüggő, de kis "játékokat" lehet bele csempészni. Pl a kézfeltartós közvéleménykutatós téma remek kitérő, felrázza a közönséget, és úgymond egy kis szünet. Én mindig szerettem, ha a tanárok ezt csinálták. Minnél fiatalabb a közönség, annál jobban lekötik az ilyenek őket. -
#19 jah amúgy tessék figyelmen kívül hagyni a választ, nem válaszra ment D:
csak úgy írtam valamit -
#18 "Jó előadási trükkök"
pl.
ha beszélsz, próbálj minél több ember szemébe nézni és ne jobbról balra haladva sorban, hanem össze-vissza.
elvileg figyelni fognak rád, ha csak elnézel felettük egy idő után megunnak.
[tavaly ilyeneket kellett tanulnia] -
forsbergp21 #17 :D -
#16 Hitler előadása ... hogy is mondjam.... nem lehetett rossz. mármint mennyi embert megtudott már győzni.
Szóval gyakorolni gyakorolni gyakorolni! xD
youtube-on nézz róla videokat és utánozd le -
ba32107 #15 Nyugi senki sem bántott -
forsbergp21 #14 hiszek -
#13 Na a kiselőadás a másik rémálmom :D
Olyan 1órával előtte azt hittem hogy lazán menni fog,aztán mikor már olyan 5perc volt vissza akkor már állni is alig bírtam :D
De volt olyan mikor elég rossz kedvembe voltam,szartam az egész világra,akkor olyan lazán elmondtam mindent 5-ösre mint a szél :D -
forsbergp21 #12 1. Nem mondtam, hogy rólam van szó, de nem is próbálok magyarázkodni, mert úgy se hiszi majd el senki, hogy CSAK ÚGY kérdezem. 2. Én pont nem vagyok olyan típus, aki eddigi élete során előadásokat tartott volna, de felvettem a tantárgyat, mert úgy gondoltam, ezen lehet változtatni. És miért ne? A színészek is elkezdték valahol... Nem hiszen a lehetetlenben. :) -
#11 ezt elvileg tanulni kéne nyelvtanból :) -
ba32107 #10 Nem tudsz mit tenni, ha nem vagy ilyen típus, ne erőltesd szerintem. Ha muszáj, akkor ess túl rajta. Én speciel azért nem vettem fel egy tantárgyat, mert kiselőadást kellett volna tartani :D -
#9 ugyan ez de ha pl a helyemről kérdezi a verset akkor semmi gond kb a többiekre nem kell figyelni kb ez ataktika:S -
#8 Ezt eljátszottam már egy párszor,bukásra állok irodalomból az ilyenek miatt :D
De itt nem feltétlen versmondásról van szó...Akármiről amikor sok ember előtt kell beszélni -
forsbergp21 #7 Attól jó lesz az előadás?:) -
forsbergp21 #6 :DD -
#5 egyszerü.mondod hogy nem tudod a verset :D egy egyest kapsz,naés ?:D -
#4 szedj drogot