42
  • Pepszy
    Én is kiválasztódás párti vagyok, de az AIDS nem ehhez tartozik. A kiválasztódás ahogy előttem már említették, a szebb a jobb az életre valóbb stb... Nem pedig a lyukas szívvel, életképtelenül született, vagy genetikai hiba miatt 10 évesen meghalásra ítélt szerencsétlenek. Mindenki emberi lény, a lélek a közös bennünk. Ha a lelkünket nyomorítja meg valaki akkor élünk nagyon rosszul.

Nem csak afrika népét irtják bebeszélős módszerekkel, és igen a gyógyszer ipar a legnagyobb üzlet a világon. Az olaj iparban nincs annyi pénz mint ebben...
    Amúgy meg mindenki a saját maga bajának okozója... :)
    És végül de nem utolsó sorban:
    -HAJRÁ MAGYAROK!!!(nehagyjukkiírtanimagunkat)
  • Epikurosz
    Igen ám, de a vírusok fejlődnek, gondolj csak az influenza vírusára.
    Mi van akkor, ha létrejön a HIV olyan törzse, amely cseppfertőzéssel (levegőn át) is terjed?
    Gáz lesz! Elsősorban neked. :-)
  • Fbn Lx
    ez a tűvel való megszúrós dolog viszont lehet kicsikét urban legend, csak bizonyosw típusú tűkön marad érdemben vér.
    ez akkor veszélyes, ha a drogosok körbeadjáka fecskendőt, mert szinte közvetlenül egymás után lesznek fertőzve. Az úgy nem működik, hogy szerez valaki egy fertőzött tűt, aztán még pár nap múlva is azzal szórakozik.
    a szabad levegőn nagyon hamar elpusztul, a vér meg hamar megalvad.
  • Fbn Lx
    Lehet ez lesz a leg kézenfekvőbb megoldás :3
  • Epikurosz
    Zárkózz be egy steril szobába, és interneten kommunikálj, egyél sok pizzát.
  • Fbn Lx
    én pl. attól parázok, hogy valamiképp kontaktusba kerülök egy fertőzött vérével - és ez a legkisebb hámsérülésnél is előfordulhat. Sóval lehet baleset útján is elkapni.
    Lehet, hogy irreális a félelmem, de én olyan szinten parázok ettől, hogy szinte bepánikolok, ha vért látok, vér van a közelemben, vagy én vérzem --->> "veszélyeztetett vagyok". pedig amúgy a vér látványa nem is izgatna :D
  • Epikurosz
    Na tessék!
  • Epikurosz
    Delta-32
  • dez
    Jahh, és maradnak az olyan idióták, mint te, de jó lesz.
  • dez
    Nem arról van szó, hogy minden vonatkozó szónál helyes a v-s és v nélküli alak is! Hanem egyes szavaknál az egyik, másoknál a másik alak használatos.

'És ilyen emberek lesznek nyelvészek...' ;)
  • AbyssLord
    A hív vírusra immunis emberek a pestises középkorban alakultak ki. Ugyanis akkor kialakult egy népcsoport, aki mutációnak köszönhetően immunis lett a pestisre. És az ő szerencséjükre a hív vírusra is immunisak.
  • Epikurosz
    Félve kérdezem: akkor olyan, aki orrgyilkos, levágja mások orrát, nem is létezik?
  • immovable
    jesszus milyen buta vagy...´o.O´
  • fv
    A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint is orgyilkos - "v" nélkül. Úgyhogy szerintem, ha még helyes is az "orvgyilkos", akkor is használható a másik verzió nemcsak a nyugdíjas, képzetség nélküli emberek számára - bár ettől függetlenül a cikkírónk lehet az.

De Aramir alapján jól értelmezem, ugye, hogy az "orvgyilkos" nem is helyes?
  • fv
    "orálkodik"

Vajon orálkodás útján is terjed a HIV?
  • hdo
    OFF
    T. Aramir

"Talán meglepő a fenti kettősség, de egyik sem hibás. A két változat közül az or a régebbi, ...."

Általános Nyelvészet szemináriumon - germanisztika az egyetemi szakom - ezt már mind tanultam, de tudományos cikkről lévén szó, az _aktuális_, _modern_ szóhasználatban és nem valami archaikus maradványképzővel kellene fogalmazni. De ha a cikkíró öregségi nyugdíjas, és ezt "maszekban" csinálja, mindenféle képzettség nélkül, akkor én kérek elnézést, de nekem evidens/nek tűnik/ hogy mikor mit érdemes/illik használni.

ON

Az autoimmunitás problémájával még ellesznek egy ideig. Mindenesetre ennek is eléggé hiperhajtómű szaga van /SG-n megjelent cikk, ami szerint már bő 2 év múlva hipertérben repkedve fognak kísérletezgetni egy olyan "Z berendezés" segítségével ami egyszerre lesz a hajtómű fő részegysége, energiaforrás, és frigó/.
  • Epikurosz
    Megmondom én: 2009 elejére fejeződik be a kísérletek 3. szakasza, utána - ha jól t'om - jöhet az engedélyeztetési eljárás.(http://hu.wikipedia.org/wiki/Lisziewicz_Julianna)
  • Aramir
    OFF

Aki alattomban gyilkol meg valakit: orgyilkos, aki pedig lopott holmik vásárlásával, további értékesítésével foglalkozik: orgazda. De az engedély nélkül vagy tilalom idején vadászó személy már orvvadász, a háborúban a katonákra lesből, váratlanul tüzelő ellenséges (polgári) személy: orvlövész. A kérdés tehát ez: Miért v hang nélküli az orgyilkos meg az orgazda és miért hangzik v-vel az orvvadász, orvlövész, orvtámadás?

Talán meglepő a fenti kettősség, de egyik sem hibás. A két változat közül az or a régebbi, amelyet minden bizonnyal az ótörökből vettek át őseink ’tolvaj’ jelentésben még a honfoglalás előtt. Az orv alak v-je másodlagos fejlemény, más szavak mintájára került bele a szóba. Gondoljunk csak olyan alakváltozatokra mint pitar — pitvar, este — estve, körte — körtve stb.

Az idők folyamán az eredetibb or és a v-vel bővült orv változat közül az utóbbi kerekedett fölébe a másiknak. Vörösmarty még az orúl határozószói alakot használja, újabb értelmező szótárainkban már csak az orvul határozószót találjuk ’alattomosan, gonoszul’ jelentésben. Az orv alakkal él Babits is jelzői használatban: „Orv betegség öldös íme engemet / és fojtogatja torkomat". Két összetett szavunkban a v nélküli or- az előtag. Az orgazda régi, több évszázados összetétel, az orgyilkos-t pedig a nyelvújítók alkották a múlt század elején, éppen a régi nyelvből ismert orgazda mintájára. Az újabb összetételekben — orvtámadás, orvlövész — már orv- az előtag.

Az eredetibb or alak -z képzős igei származéka az oroz szavunk. 1450 körül írja a Bécsi Kódex: „a papok elorozzák az aranyat és az ezüstöt". Az oroz jelentése: ’lop’. Ilyen értelemben használja Arany János is: „Szót, ragot és képzőt idegentől mennyit oroztál". Az oroz igéből képzett határozói igenév, az orozva is megtalálható Aranynál: „Hát egyszer a nagy cseh, neki huzakodva, / Toldihoz hátulról hozzá vág orozva" — írja a költő a Toldiban. Aki ezt teszi, orozva: ’rejtekből, lesből gonosz indulattal’ támad. A székelyeknél az így támadó hamis kutya: orozvamaró, orozmaró. Az oroz ige melléknévi igeneve: orzó. Ma is él ebben az összetételben: vadorzó; jelentése ’jogtalanul, tilosban vadászó személy’.

Végül, hadd jegyezzük meg, hogy ugyancsak a v nélküli or származéka az ’alattomosan leskelődik, settenkedik’ jelentésû ólálkodik ige, mely a régi nyelvben orálkodik formában is élt. A XV. században még volt orál igénk is, mely szintén azt jelentette ’kémlel, leskelődik’.

Murádin László

Forrás (valahol az oldal alja felé):
    http://www.szabadsag.ro/archivum/2000/0nov-25.htm

ON
  • Epikurosz
    Mi a helyzet Lisziewicz Julianna tapaszával?
  • Tripax
    Ez egy érdekes kérdés mert van akit nem öl meg az aids és ennek genetiki kérdése van a másik meg megkapja és belehal. Úgylátszk valamit csinál a gén amit ásoknál mesterségesen kell táplálni.
  • okosan gyerekek
    MAKE Love with AIDS... ;) grat... :)
  • hdo
    orVgyilkos
    orVlövész
    orVvadász
    ...

iistenem ... és ilyen emberek publikálnak!
  • NEXUS6
    Vannak olyan emberek is, akik viszont el sem kapják!
  • NEXUS6
    Buzie vagy, hogy ennyire érdekel a dolog?;)

Így van. A szűzlányos eljárást gondolom a helyi varázsló mondja nekik, ha már a nyugati orvoslás nem tud rajtuk segíteni, csak kibaxott drága gyógyszerekkel, amire viszont nincs pénzük.

Érted, nem azt mondtam, hogy szaporodnak buzikámék, hanem baxnak, ha a kettő nagyjából azonos lenne, akkor működne a természetes kiválasztódás. De ez nem így van, ugye.

Persze olyan szinten valszeg igaz a természetes kiválasztódás, hogy az utolsó éccben meghaló ember egy gazdag buzi lesz, mert a szegények Afrikában addigra már rég kihalnak.
    Kötelező szmájli: ;)
  • IQ Light
    Javítok: Nem AIDS-hordozóval, hanem HIV hordozóval, vagy AIDS-essel.
  • IQ Light
    Sajnos egy kémcsőben sokkal könnyebb hatástalanítani a vírust, mint a szervezetben. Ezermillió módon el lehet pusztítani, de vele együtt hal az ember is. Egyébként vannak olyan emberek, akik hordozzák a HIV vírust, de nem AIDS-esek. De ha velük létesít valaki szexuális kapcsolatot, az már jó eséllyel AIDS-es lesz.
  • IQ Light
    Honnan tudod, hogy azzal mennyit foglalkoznak? Sokkal nehezebb a saját megőrült sejtjeid ellen tökéletes specifikus fegyvert kidolgozni, mint egy vírus, baktérium vagy gomba ellen.
  • IQ Light
    Tényleg az a gond a természetes kiválasztódásos elmélettel, hogy nem kell neked fűvel-fával összebújnod, akár az első párodtól is elkaphatod. Szerinted hányan mennek el AIDS vizsgálatra, mielőtt az új partnerükkel lemondanak a gumiról? Hát nem sokan, az biztos. Te megbízol a lányban, ő megbízik benned, elkezd fogamzásgátlót használni. Bárkinek a múltjában előfordulhat, hogy ő maga, vagy a partnere AIDS hordozóval létesített kapcsolatot. Szerintem mire az embernek a 3-4. komoly kapcsolata van, máris egy szép nagy kapcsolatrendszert vázolhatunk fel, hogy ki kivel csinálta előtte. Szóval, ha nem szűzen kezdünk szűz emberrel, akkor tényleg csak akkor lehetünk biztosak, ha AIDS-tesztet csináltatunk, mielőtt elhagyjuk az óveszert.
  • NEXUS6
    Amúgy az az érdekes, hogy ha megtalálták azt az azonosító tényezőt, ami alapján meg lehet találni a fertőzött sejteket, és ezt a szervezet is tudja valamilyen szinten produkálni, akkor még is miért halálos betegség?

Vajon nem-e az van, hogy van egy csomó ember, aki átesett a fertőzésen és ők már valszeg nem is kapják meg a betegséget, de őket nem vizsgálja az orvostudomány hiszen egészségesek. Az édszes emberek meg amúgy is legyengült immunrendszerű emberék, de ha már a virus megfertőzi őket, akkor valszeg abba halnak meg, nem pedig tüdőgyulladásban, vagy rákban?

Szal vajon a statisztika mögött nem-e az egyre rosszabb egészségi állapotban levő emberek vannak, és nem egy halálos vírus? Lásd még allergiás megbetegedések terjedése.
  • Cleanx
    Ehh..ha a rakkal is ennyit foglalkoznanak, mint a divatos aids-el....
    Aids-ben meg se rokonom, se ismerosom nem halt meg, ellentetben a rakkal ami valos veszely barkire.
  • uniu
    "hülye embereknek beadják" - Onmaguk talaltak ezt ki. Amugy a szuz lanyoknak mindig is nagy varazserot tulajdonitottak.

"Gazdag buziék meg..." - Ezt megegyszer gondoltat. Hogyan is szaporodnak ?:))

Most mi nem igy van az embereknel ?:)
  • Pares
    Láttátok az Én a legenda c. filmet? Annak az elején kimondottan a rák ellenszerére hivatkoznak, mint az emberiség kipusztulásának oka!

Persze, jó ötlet, de itt a bibi:

Ehhez azonban be kell bizonyosodnia, hogy a sejtek nem fognak túllőni a célon, figyelmeztet James Riley, a Pennsylvania Egyetem immunológusa, aki szintén nagy szerepet játszott a Nature Medicine szaklapban megjelent tanulmány elkészítésében. Szerinte elképzelhető, hogy a sejtek nem csak az SL9-et, de emberi proteineket is megtámadnak majd. "A legnagyobb félelmünk az autoimmunitás, azaz hogy a sejtek nem csak arra támadnak rá, amire mi szeretnénk, hanem arra is, amire nem lenne szabad" - mondta.
  • NEXUS6
    Hát jó idijótaságot írtál, az biztos.

Afrikában, ahol a legnagyobb a fertőzöttség, a hülye embereknek beadják, hogy ha szűzlánnyal hálnak, akkor kimegy belőlük az écc. Jó poén mi!? Hát ennyit a természetes kiválasztódásról, ha ráadásul gyereke születik az egyből écces is lesz. Kúl!

Gazdag buziék meg megfizetik a gyógyszereket és továbbra is baxnak mint nyulak, hát ez is marhára segíti a természetes kiválasztódást.

Az a gáz, hogy a természetes mechanizmusok az emberek esetében nem működnek, aminek amúgy sem az a lényege, hogy aki hülye haljon meg, hanem az, hogy az okos, szép, ügyes, jobban tud szaporodni. Hát ugye az embernél alapból nem így van.
  • pimplike
    Hibaszázalék...
  • Cat #8
    Aha, és ha a partnered lép félre, és te továbbra is hűséges vagy, akkor miért is jogos, hogy "bűnhödsz" ? Vagy ha egy idióta megszúr egy vírusos tűvel az utcán? Vagy ha vérátömlesztés közben nincs szerencséd?

Gondolkozzál már mielőtt hülyeségeket írsz.
  • qwas
    Ez csak azokkal szemben nem fair akik a szuleiktol "orokoltek" ezt a kis ajandekot. Vagy akik veletlenul kaptak mondjuk korhazban.
  • Sanyix
    mert meggyógyíttatnák őket, és az isteneknél hőbörögnének a madarasok, meg chartáznának.
  • uniu
    5.1 ha nincs vegleges ellenszer akkor megtobb penzt, belathato idon kivul.

Nalunk miert nem pusztit ez a virus bizonyos nepcsoportok koreben ?
  • Déta
    Az a nagy büdi helyzet, hogy pont kapóra jön ez a HIV vírus az emberiségnek:
    1. A természetes kiválasztódást segíti. (Vagy olyan hülye, hogy óvszer nélkül, idegennel dux... Hahaha. SUCKS! )
    2. Ezáltal szabályozza a népességszaporulatot. (És eléggé... khm... igazságos módon.)
    3. Nemi úton terjed és vérrel terjed, tehát mindenki résztvesz a játékban.
    4. Ha meglesz az ellenszer, egy rakás pénzt lehet vele keresni.
    5. Hö, akinek nincs pénze... prccc. Ismét a természetes kiválasztódás.

I LOVE AIDS!!!!!!
  • Higany
    Nekem is az jutott eszembe erről!