Képfelismerő szoftverrel a biztonságos hidakért

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

dronkZero
Hát, igazából vizsgálhatóra vannak ezek építve. Ami akkora, hogy belefér egy ember, azt mindig meg lehet nézni belülrõl is, az összes nagy Duna-hídon vannak vizsgálófolyosók, vagy vizsgálókocsi, meg búvónyílások a pilléreknél, vagy éppen bele a fõtartóba. A másik fele a dolognak, hogy a hídnál az alak alá van rendelve a funkciónak, ha globálban valami baja van a szerkezetnek, az látszik.
A takart elemek sem olyan nagy tétel, ki lehet azt következtetni. Pl egy elõregyártott gerendás hídnál a pályalemezt nem nagyon látni, fentrõl a burkolat takarja, alulról meg a hídgerendák. Viszont ha baja van, akkor az a gerendákon is látszik. Pl hogy a gerendák oldalán ömlik lefelé a sós víz, akkor tuti, hogy rossz a szigetelés, és a pályalemez is el van repedve.
Nagy hidaknál meg aztán végképp lehet tudni, hogy mi a kritikus hiba. Nyilván ha az Erzsébet-híd kábelei kezdenének rohadni, akkor az azért veszélyes lenne.

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

dronkZero
"Jó példa erre hazánkban a Margit-híd mûszaki állapota, amely a 2000-es évekre nagyon leromlott, helyenként életveszélyessé vált."

Ez meg milyen faszság már? Persze, életveszélyes. Akkor nem engednék rá a forgalmat. Rossz állapotban van, de az nagyon messze van még az életveszélyestõl.

"zonban kérdéses, hogy minden repedést észrevesznek-e."

Nem kell minden repedést észrevenni. Fõleg nem azonnal. Ráadásul egy hídon elõre lehet tudni, hogy hol lesznek azok a repedések, amik veszélyesekké válhatnak. Na meg ha már úgyis kint vagyok, mert szarrá kell fényképeznem (amúgy is kell egy rakat fénykép, hibatérképet kell csinálni), de akkor már meg tudom nézni a két szép szememmel is, szóval nem tudom, hogy mi értelme az egésznek.

"melyek rendszeres ellenõrzése szinte lehetetlen feladat."
Hjah, ez a dolgunk, hidászoknak. Van éves, idõszakos, és fõvizsgálat, különbözõ részletességgel és alapossággal. És igen, minden évben minden hidat meg kell vizsgálni. Az éves vizsgálat csak ilyen átnézõs(szemrevételezés a szakszó rá... 😛), pontozós rendszer, "jó állapotban van"-tól az "azonnal javítani kell"-ig. Fõvizsgálat meg már geodéziai felméréssel, laboros anyagvizsgálattal, lehajlás ellenõrzéssel is jár, hibatérkép kell róla, és általában felújítás is követi rögtön.

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

Molnibalage
Ráadásul fényképen a szemmel észlelhetõ repedések sem látszanak távolról, nemhogy a belsõ anyaghibák és egyéb korrózók. Vannak olyan szerkezeti elemek amik állandó takarásban vannak. Szerintem nem ez ami kell.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Ez marhaság. Lehetetlen egy hidat annyira körbefényképezni hogy minden hiba látható legyen.
gagyi.
A rejtett hibákat nem látja.
Akkor már inkább építsenek be filléres érzékelõket.

Kara kánként folytatom tanításom.