Képfelismerő szoftverrel a biztonságos hidakért
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Hát, igazából vizsgálhatóra vannak ezek építve. Ami akkora, hogy belefér egy ember, azt mindig meg lehet nézni belülrõl is, az összes nagy Duna-hídon vannak vizsgálófolyosók, vagy vizsgálókocsi, meg búvónyílások a pilléreknél, vagy éppen bele a fõtartóba. A másik fele a dolognak, hogy a hídnál az alak alá van rendelve a funkciónak, ha globálban valami baja van a szerkezetnek, az látszik.
A takart elemek sem olyan nagy tétel, ki lehet azt következtetni. Pl egy elõregyártott gerendás hídnál a pályalemezt nem nagyon látni, fentrõl a burkolat takarja, alulról meg a hídgerendák. Viszont ha baja van, akkor az a gerendákon is látszik. Pl hogy a gerendák oldalán ömlik lefelé a sós víz, akkor tuti, hogy rossz a szigetelés, és a pályalemez is el van repedve.
Nagy hidaknál meg aztán végképp lehet tudni, hogy mi a kritikus hiba. Nyilván ha az Erzsébet-híd kábelei kezdenének rohadni, akkor az azért veszélyes lenne.
A takart elemek sem olyan nagy tétel, ki lehet azt következtetni. Pl egy elõregyártott gerendás hídnál a pályalemezt nem nagyon látni, fentrõl a burkolat takarja, alulról meg a hídgerendák. Viszont ha baja van, akkor az a gerendákon is látszik. Pl hogy a gerendák oldalán ömlik lefelé a sós víz, akkor tuti, hogy rossz a szigetelés, és a pályalemez is el van repedve.
Nagy hidaknál meg aztán végképp lehet tudni, hogy mi a kritikus hiba. Nyilván ha az Erzsébet-híd kábelei kezdenének rohadni, akkor az azért veszélyes lenne.
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
"Jó példa erre hazánkban a Margit-híd mûszaki állapota, amely a 2000-es évekre nagyon leromlott, helyenként életveszélyessé vált."
Ez meg milyen faszság már? Persze, életveszélyes. Akkor nem engednék rá a forgalmat. Rossz állapotban van, de az nagyon messze van még az életveszélyestõl.
"zonban kérdéses, hogy minden repedést észrevesznek-e."
Nem kell minden repedést észrevenni. Fõleg nem azonnal. Ráadásul egy hídon elõre lehet tudni, hogy hol lesznek azok a repedések, amik veszélyesekké válhatnak. Na meg ha már úgyis kint vagyok, mert szarrá kell fényképeznem (amúgy is kell egy rakat fénykép, hibatérképet kell csinálni), de akkor már meg tudom nézni a két szép szememmel is, szóval nem tudom, hogy mi értelme az egésznek.
"melyek rendszeres ellenõrzése szinte lehetetlen feladat."
Hjah, ez a dolgunk, hidászoknak. Van éves, idõszakos, és fõvizsgálat, különbözõ részletességgel és alapossággal. És igen, minden évben minden hidat meg kell vizsgálni. Az éves vizsgálat csak ilyen átnézõs(szemrevételezés a szakszó rá... 😛), pontozós rendszer, "jó állapotban van"-tól az "azonnal javítani kell"-ig. Fõvizsgálat meg már geodéziai felméréssel, laboros anyagvizsgálattal, lehajlás ellenõrzéssel is jár, hibatérkép kell róla, és általában felújítás is követi rögtön.
Ez meg milyen faszság már? Persze, életveszélyes. Akkor nem engednék rá a forgalmat. Rossz állapotban van, de az nagyon messze van még az életveszélyestõl.
"zonban kérdéses, hogy minden repedést észrevesznek-e."
Nem kell minden repedést észrevenni. Fõleg nem azonnal. Ráadásul egy hídon elõre lehet tudni, hogy hol lesznek azok a repedések, amik veszélyesekké válhatnak. Na meg ha már úgyis kint vagyok, mert szarrá kell fényképeznem (amúgy is kell egy rakat fénykép, hibatérképet kell csinálni), de akkor már meg tudom nézni a két szép szememmel is, szóval nem tudom, hogy mi értelme az egésznek.
"melyek rendszeres ellenõrzése szinte lehetetlen feladat."
Hjah, ez a dolgunk, hidászoknak. Van éves, idõszakos, és fõvizsgálat, különbözõ részletességgel és alapossággal. És igen, minden évben minden hidat meg kell vizsgálni. Az éves vizsgálat csak ilyen átnézõs(szemrevételezés a szakszó rá... 😛), pontozós rendszer, "jó állapotban van"-tól az "azonnal javítani kell"-ig. Fõvizsgálat meg már geodéziai felméréssel, laboros anyagvizsgálattal, lehajlás ellenõrzéssel is jár, hibatérkép kell róla, és általában felújítás is követi rögtön.
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
Ráadásul fényképen a szemmel észlelhetõ repedések sem látszanak távolról, nemhogy a belsõ anyaghibák és egyéb korrózók. Vannak olyan szerkezeti elemek amik állandó takarásban vannak. Szerintem nem ez ami kell.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Ez marhaság. Lehetetlen egy hidat annyira körbefényképezni hogy minden hiba látható legyen.
gagyi.
A rejtett hibákat nem látja.
Akkor már inkább építsenek be filléres érzékelõket.
A rejtett hibákat nem látja.
Akkor már inkább építsenek be filléres érzékelõket.
Kara kánként folytatom tanításom.