13
  • sikamika
    #13
    Ne haragudj Madve, de valahogy elsiklottal egy apro mozzanat mellett, ez az egesz NEM a telfonhivasrol szol, az mar most is megy, es mivel szinte mindenkinek van legalabb egy nem nagy durranas felhivni akar sim nelkuli mobillal is a 112 vagy a tobbi szamit.

    A lenyeg az ADAT kuldes, ahogy mar emlitettem a hanghivas masod vagy inkabb harmadlagos, mivel ha balesetet szenvedel a kocsival ketlem hogy barki is a kocsban akarja megvarni a segitseget es ott marad szepen es telefonalgat kiveve ha be nem szorult.
    Visszaterve az adatkuldesre, kerlek nyugodtan probald ki sim kartya nelkul majd oszd meg az eredmenyeket. Ketlem hogy barmit is fogol tudni kuldeni.
    Amirol az egesz eCall szol az a Automatic Crash Notification: A kocsi amikor balesetet eszlel/szenved (ennek meghatarozasa egy teljesen mas temakor) automatikusan elkuldi a Minimum Set of Data az elore beprogramozott TSP-nek, es nem a rendorsegnek meg tuzoltonak mivel ok nem tudjak fogadni!! Meg ha tudnak is nem tudnak az adattal mit kezdeni.
    Tehat ha egy kietlen uton elaszol es nekimesz egy fanak esetleg meg elveszted az eszmeletedet is, az autod kepes lesz ertesiteni a hatosagokat minden emberi beavatkozas nelkul, azonnal. Minden mas csak egy tovabbi plusz funkcio.
  • sikamika
    #12
    Valaszolva a felvetesedre elmondok egy kis tortenetet a kedvenc auto markamrol "BMW".
    A Combox megtervezesekor hogy pontosan mi legyen abban a modulban a BMW honapokon keresztul vitazott $2.5 amerikai dollar osszegu hardware integralasarol. Amit mellesleg a 7 szeriaba terveztunk. Ezek utan senki nem mondja hogy mi mast lehetne meg belerakni meg milyen technologiak vannak keszen, mert az utolso cent is kivan sporolva belole mint barmilyen mas multinacionalis cegnel.
    Nagyot csalodtam a BMW-ben de az uzlet sajnos ilyen, penz, penz es meg tobb penz/profit.
  • Madve
    #11
    Tovabba arrol sem szabad megfeletkezni hogy rengeteg apro kerdes van meg tisztazatlanul pl. a kocsi mostantol tartalmazni fog egy sim kartyat, ki es hogyan fogja azt fentartani?
    sikamika nem próbáltad még felhívni a 112-t egy mobillal, amiben nincs simkártya? Próbáld csak ki. alapvetően asszem 3 számot tudsz felhívni sim kártya nélkül is, vagy akár billentyűzár kioldása nélkül. 112, 911, 999. Ezekhez a számokhoz csak egy működőképes mobil kell, és hogy be legyen kapcsolva nameg persze legyen elég kraft az akkuban, azt ennyi. Minden körülmények között hívható számok ezek, szóval miért kéne sim? Csak egy telefon alaplapját kell integrálni a rendszerbe antennástul, esetleg még egy jelerősítővel felszerelni, mint a régi táskányi mobilok voltak elegendő adótorony híján, és akkor még a térerő hiánya sem feltétlenül akadály. Az meg, hogy melyik számra megy a 3 közül a segélyhívó üzenet tök lényegtelen, nem kell elkülöníteni, el kell küldenie mindháromra, azt kész. A tűzoltók akkor sem fognak 3-szor annyi embert kiküldeni, ha 3-szor kapják meg a segélyhívást.
  • ocsieu
    #10
    Erős, vagy sem... Csak tudod sikamika, én annak jobban örülnék, ha első körben slusszkulcs helyett mondjuk sim-kártya lenne amivel az autód indítod (persze intelligens, rugalmasan "programozható" megoldás kellene)... Így sok esetben megállapítható lenne, ki vezette az autót... Ha mondjuk a megelőzésre költenének 1,5-4,5 millárd eurót, nem az utólagos ellátásra, mentésre... Szóval szondát az autókba! Azt meg ne mondja nekem senki, hogy egy gps-vevő mobil kombóra 1,5 milliárd eurót kellene költeni. Elmondom, gps-vevőre sincs túl nagy szükség, mióta mobil helymeghatározó szolgáltatás cégeknek vásárolható (és magánszemélyeknek is egyre több helymeghatározó szolgáltatás van/lesz..), nameg az újabb mobilokban gyorsulásmérő, stbstbstb is van... Azt majd eljön az idő, mikor a gépkocsitulajdonosnak havi/évi 10, 20, 100 ezret kell fizessen az eCall rendszerért évi 2500 emberéletért? Valahogy nem hinném, hogy nem lehetne ezt az egészet olcsóbban, megfelelő hatékonysággal megoldani...
  • sikamika
    #9
    kvp azert eleg eros kijelenteseket tettel amire nem tudom hogy honnan vetted az informaciot es/vagy a batorsagot. Ezt nem kotozkodeskent irom, de remelem sikerul egy kis tiszta vizet onteni a poharba.

    En abban a szerencses helyzetben vagyok hogy 1 even keresztul dolgoztam ezen a projecten a Connexis ceggel - ha megnezed a honlapjukat hamar rajosz hogy mivel foglalkozik - es szoros kapcsolatban a BMW.

    Az autokba epitett rendszert Comboxnak hivjak es sokkal tobb funkcioert felelos mint ahogy te emlitetted. A problema pedig nem a hardware vagy gsm hanem hogy ki fogja fogadni a masik oldalon illetve mit fog vele csinalni.
    Az elkuldott uznetet Automatic Crash Notification-nek hivjak es tobbek kozott tartalmaz Vehicle Idendification Number, timestamp, GPS chain, Sensor data stb.
    Hiaba kuldesz akarmilyen infomaciot ha a rendorseg, tuzoltosag azt nem tudja feldolgozni marpedig a jelen helyzet az ez. Sok helyen egyaltalan nem kepesek sms-t fogni. Itt most nem a legmodernebb rendor orsrol van szo, hanem az Europai Unio osszes rendorse kozzul azzal a 50-60% amelyik nem kepes fogadni es azt hiszem azzal egyetertunk hogy emergency call-t nem lehet 100%-os lefedetseg nelkul letrehozni.
    Ennek a problemanak az orvoslasara TSP-t (Telematic Service Provider) akarnak bevezetni es maris megvan annak a 1.5 milliardnak a helye.
    Tovabba arrol sem szabad megfeletkezni hogy rengeteg apro kerdes van meg tisztazatlanul pl. a kocsi mostantol tartalmazni fog egy sim kartyat, ki es hogyan fogja azt fentartani?, a segelyhivo szam "altalaban" 112 UK-ban meg mindig 999, es meg ezer apro dolog...
  • vajon kiki
    #8
    "az 1,5 milliárdos változat lenne a legolcsóbb, ennél egy mobiltelefon lenne a segélyhívó modul. "

    hmm.. ez érdekes.. volna pofájuk 1.5 milliárd eurót elkérni egy olyan állítólagos kiépítésért ami ma is sőt már vagy 10 éve létezik? a mobiltelefonon a 112-t felhívod.. és a "modulba" elmondod részletesen hogy mi történt ... ingyen.... és akkor nem kell 1.5 milliárd euró államilag kisanyargatott közpénzt megint lenyúlnia ilyen ócska dumával valami cionista szektának...
  • Sir Quno Jedi
    #7
    Na így már okés.
  • minatomirai
    #6
    A veszhivasnak elsobbsege van GSM-ben, 3G-ben. Egy cella sosem mukodhet 100%-osan, ezert ha vezsivast eszlel akkor megszakit mas, nem prioritasos vonalakat. A telefonod amugy alapbol 6-8 cellat lat altalaban, így ezzel sem lesz probléma. Teljesen hasznalhato e-Call -ra a jelenlegi rendszer. A muholdas atvitel nagyon draga es vannak problemai, pl. suru erdoben, vagy felborul az auto, nem latja a muholdat - ekkor a gsm meg siman mukodik, stb, stb...
  • kvp
    #5
    "A mobil, mivel nem vészhívásokra van elsősorban fenntartva, nem is áll mindig rendelkezésre. Ha egy cella túlterhelt (szilveszter pl., katasztrófák stb.), akkor mi van?"

    Egy ilyen hivasnal az alapinformacio (a riasztas automata szovege) mehet az erre fenttartott vezerlocsatornan is. Ez az az eset amikor kapacitashiany eseten a mobil kiirja, hogy 'csak segelyhivasra'.

    "Es mi van, ha csak ejjel koccanok otthon a kapuval?"

    Akkor az ember meg eszmeletenel van, es kozli a riasztasra bekapcsolo audiocsatornan a mentokkel, hogy nincs baj, elnezest, vissza az egesz. (Ha annyira reszeg, hogy ez nem sikerul, akkor jobb a kimegy a mento.) A lenyeg, hogy a riasztas alapadatai azonnal elmennek egy a vezerlocsatornan atvitt uzenetben (a short message services reteg segitsegevel), a tobbi pedig mehet normal hanghivaskent.

    ps: Szukseges hardverek: gps vevo, ipari gsm modem, io interace. Szukseges szoftverek: kb egy napnyi munka egy atlag embedded programozonak. A kozpontban meg annyi tamogatas szukseges, hogy a gsm rendszer az automata segelyhivo sms-eket a megfelelo mentesiranyitasi kozpontba iranyitsa, tovabba a telefonkozpont automatikusan kapcsolja a mentesi kozpontot, ha riasztasi uzenetet eszlel. (ez az elso idokben az atallas alatt megoldhato a gsm modem szoftverevel is, ami eloszor ir egy sms-t, majd magatol tarcsaz)
  • tntmax
    #4
    sokadikgab: Ha annyira koccansz a kapuval hogy a légzsák is kinyílik akkor meg is érdemled. :P
  • sokadikgab
    #3
    Es mi van, ha csak ejjel koccanok otthon a kapuval? Kijon nekem rendorseg, tuzoltosag, mentok mindenki? Az egesz utca szirenazni fog? Aztan kifizettetik a szamlat, gondolom...
  • Cat #2
    Ennek annyi a célja, hogy _egy_ autóbalesetről azonnal hírt kapjanak a mentők/tűzoltók. Akkor is, ha éjjel kettőkor, egy kihalt földúton borul fel az autó.

    Ha akkora katasztrófa van, hogy a mobilhálózat is bedugul, akkor szerintem szükségtelen az eCall rendszer, mert azt amúgyis megtudják, sok tucat ember látja, nyilván ők terhelik le a hálózatot. A hatóságok meg olyankor TETRA-val kommunikálnak egymás közt.
  • Sir Quno Jedi
    #1
    A mobil, mivel nem vészhívásokra van elsősorban fenntartva, nem is áll mindig rendelkezésre. Ha egy cella túlterhelt (szilveszter pl., katasztrófák stb.), akkor mi van?!??! Igaz, megoldható, hogy az ilyen vászhívásoknak elsőbbsége legyen, de az nem olcsó, mert akkor azoknak fent kell tartani egy optimális mennyiségű kapcsolódási lehetőséget (minden szolgáltatónál, a lefedettség miatt).

    Hmmm. Érdekes lehet, hogy milyenre is tervezik valójában.