15
 • mrzed001
  #15
  Momentán együtt is dolgoztam egyel, akinek valószínűleg a könyvéből tanultad a ... de ez már dicsekvés.(?)
  Amúgy igen, egy átlagos IT-st tényleg nem lehet felismerni ... én ugyanis nem az átlagosról írtam, hanem a csúcsról, a legjaváról (és, találkoztál már ilyennel?)
  Mellesleg hatalmas tévedés, nem a cégeknek van "tudásbázisa", hanem a cégben dolgozó IT-soknak !!! (a cég egy virtuális dolog, neki nem lehet tudása :P)
  Láttál már középvállalkozást elhalni, mert 1 db fő fejlesztő el lett csábítva? Én már igen.
 • JTBM
  #14
  Léteznek sztár IT-sek. Legfeljebb nem ismered őket. És léteznek Magyarországon is tudásbázissal rendelkező cégek. Viszont egy kezdő teljesen véletlenszerűen kerül be egy ilyen helyre v. egy kevésbé jó helyre.

  A kezdetek nehezek, de 5 év múlva megtanul az ember 1 nap alatt megtanulni egy 500 oldalas (szakmába vágó) IT szakkönyvet.

  Az IT-sek jó része átlagos ember. Vannak kövérek, soványok, sportosak, kevésbé sportosak. Semmi extra. Nem lehet felismerni egy átlagos IT-st.
 • mrzed001
  #13
  Mint már említettem előző topicokban, idehaza nincsen mentori "rendszer" (régi céhes szerű: mester-tanulók), és nincsenek "sztár" IT-sok (programozó, adatbázis szakember ...).
  Vannak a kis zárt céges IT-s körök, és még ott azon belül sem alakul ki ez a fajta hierarchia, így aztán könnyen mondhatják a T. HR-esek, hogy te egy senki vagy. Lényegében megválthattad a világot, úgy se tud róla senki semmit (hogy te voltál, mert a céged azért igencsak prosperálhat belőle ... de az NEM a te érdemed, és gyakran el se hiszik)
  Ja, és ahol HR-esre bízzák a szakember kiválasztását, na az a cég meg is érdemli azt, akit kap.
  Kevés olyan szakit tudnék mutatni, aki a szakirányában végzett (egyetem/főiskolán) és a legjobbak között van ... és pont ezek akiket a HR-esek keresnek (és az IT-sok nem, mert gyakran használhatatlanok, kreativitás és problémamegoldó képesség nulla, vagy csak egyszerűen lesz.rják ... sajnos)
  A tapasztalat, az számít a legtöbbet. Ezt pedig úgy lehet szerezni, hogy elszerződni bármi kulimunkára (akár rendszergazdának), és keresni ott egy elég fejlett programozót aki elindít a megfelelő irányba, sokat beszélgetni, tapasztalatot cserélni, vagy csak hallgatni a profit, hogy milyen megoldhatatlan problémákat oldott meg és hogyan (mert szeretnek általában elbüszkélkedni vele, hiszen egy másik programozón kívül senki még csak a problémát sem érti meg) ... aztán pedig iszonyatrengetegk.rvasok tanulás (gyakorlat és elmélet egyszerre, nem hello world szintű, mások kódjainak bújása, hogyan is csinálta, debugolás ... és az így tanultakat már fel tudja használni a gyakorlatban).
  Hogy miért nem lépnek sokan erre az öntovábbfejlesztett fejlesztői útra?
  Mert k.rvasok idő és energia ráfordítással jár, rengeteg dologról le kell mondani érte (kigyúrt szakit még nem láttam, csak hótkövért meg csontsoványt).
 • birdo #12
  A " fizut ne hagyjátok ki ...
 • Sanyix
  #11
  túlzok ja. Most nem fogok nekiállni keresni. De a valóság is hasonlóan abszurd, csak a 10 év tapasztalat helyett csak 3 évet várnak el, és csak 1 diplomát :D
 • Sanyix
  #10
  Ha csak főiskolára jártam volna, semmit sem tudnék a deriváltak a feszültségek, és a teljesítmény kiszámításán kívül...
 • Sanyix
  #9
  "Nevetséges az egész oktatás főleg az OKJ -sek."

  ezt benézted, ugyanis sokkal jobbak mint egy egyetemi/főiskolai képzés.
  én programozó okájét végeztem. heti 16 programozás óra, matek csak szükséges rosszként, meg a többi marhaság. Ezzel szemben, béemef nyik matek matek matek matek matek matek villamosságtan rizsa bullshit, heti 2 azaz 2 programozás órával, és összesen 6 számtech témájú óra a 26-ból...

  Azt eljöttem dolgozni programozóként, és a "szar" okj-s tudásommal, meg vannak elégedve, megy is a dolog :)
 • homeless
  #8
  Hát ez jellemző, hogy mindenki csak sír. Pályakezdő infósként pár hónap alatt simán el lehet helyezkedni ha tud is valamit az ember. De annyira jellemző a magyarokra, hogy azt hiszik, hogy beülnek az egyetemre és majd ott jól megtanítják őket mindenre, és ha elvégzik akkor teljes értékű szakemberként állhatnak munkába. Ha mellette nem tanul az ember semmi hasznosat, akkor kb kitörölheti a seggét a diplomával.

  Amúgy az ibm meg a t-com is hónapokon keresztül keresett pályakezdőket, angol/német nyelvtudással, állítólag 0 tudású embereket is felvettek ha jól beszéltek angolul, utána 3 hónapig szinte csak tanfolyamokra jártak. Miért nem jelentkeztek akik itt sírnak?

  "csak a követelmény az, hogy max 20 éves legyen, 10 éves munkatapasztalattal, 3 diplomával, és minimálbéres bérkövetelménnyel"

  Sanyix tudom, hogy direkt túlzol, de mutass már egy hasonló hirdetést.
 • mad mind
  #7
  Engem általános helpdeskesként alkalmaztak. Feladatköröm, hálózat karbantartása, kábelek készítése, esetleges hibás fali vezetékek kicserélése, számítógépek hardveres-szoftveres hibaelhárítása, fénymásolók-faxok javítása, felhasználók oktatása, előadások hangosítása és ha nem fáradok segíthetek a rendszergazdai feladatokban is. Ja és mivel kirúgták a karbantartókat, fizikai munkásokat, segíthetek a szekrények cipelésében is.
 • harcu
  #6
  " Meg az hogyha én pl SQL -es adatbáziskezelő akarok lenni egy cégnél akkor miért kell nekem még tudnom java -ban, c, stb programoznom. "

  Hmm, pl. mert Oracle alatt kiváló Java-s tárolt eljárásokat lehet írni, és az Oracle tekinthető a standard adatbáziskezelőnek. Avagy régebbről ott a ProC is hozzá. Másfelől meg ritka az, hogy egy embert csak és kizárólag DB adminnak vegyenek fel, nem terhelik 100%-ban, ezért tudnia kell besegítenie szüksége esetén.
 • roliika
  #5
  Ja ja das ist eine grosse probleme, and überhaupt trallala.
 • entreri
  #4
  Az a baj, hogy igazi szakemberré csak tapasztalat útján válhat az ember. De tapasztalatlan munkaerőt ritkán vesznek fel. Ördögi kör. Sajnos nem mindenhol van lehetőség gyakornoki munkára. Programozóknál még egy kicsit könnyebb is, mert részt tudnak venni nyílt projekteben, tudnak referenciákat készíteni, stb. Ugródeszkának tökéletes. Viszont egy kezdő rendszergazda nem igazán tud komoly rendszerekhez hozzáférni. A könyvek bújása pedig nem helyettesíti a tapasztalatot.
 • Mipi
  #3
  Teljesen igazatok van! Emiatt van informatikai szakember hiány mert akkora nagy követelmények vannak. Na meg a munkatapasztalat minimum 2-3 év. Meg az hogyha én pl SQL -es adatbáziskezelő akarok lenni egy cégnél akkor miért kell nekem még tudnom java -ban, c, stb programoznom. Emiatt megy el mindenkinek a kedve az informatika tanulástól. Mert egyszerre 3-4 dologban kell jártasnak lenni. Na meg még idetartozik a matek. Az idióta matek miatt bukik ki mindenki az egyetemről meg a főiskoláról. A többi tárgyból jó csak a hülye matek miatt buknak meg. Sajnos énse vagyok jó matekból. Nevetséges az egész oktatás főleg az OKJ -sek.
 • bertino
  #2
  ja, faszkivan ezzel.
 • Sanyix
  #1
  Ejha. Lehet hogy náluk is olyan hiány van, hogy 63463455235345 munkanélküli informatikus van, csak a követelmény az, hogy max 20 éves legyen, 10 éves munkatapasztalattal, 3 diplomával, és minimálbéres bérkövetelménnyel, mint itthon?