20
Melyik formátumnak mi az előnye és hátránya?
  • shrike7973
    #20
    Nemtudom, én átraktam aac be bőségesen elég 128biteset, a mellélkelt media manager progival, ugyanugy szól minden, csak 1,9 gb helyett kerek 1 gigát foglal, ami azért mégiscsak jó.
  • king13
    #19
    nyilván a kodekek nincsenek benne, de a konvertálást magát foobarban csinálom (miután a kodekek elérését már beállítottam).
  • Balumann
    #18
    Az AAC több lehetőséget nyújt az mp3-nál (wikipedia AAC), meg kisebb méretbe lehet bekódolni... tehát az mp3-al szemben csak előnyei vannak (de van olyan eszköz, ami nem támogatja!).
    Ugyanakkora bitrátán a mérete lesz kisebb, de nem fog jobban szólni (illetve tömörítő minőségétől is függ). Olcsóbb fülhallgatóval, vagy gyengébb minőség hangszórónál (pl. telefon hangszóróval) egyébként nem valószínű, hogy feltűnik valami különbség.

    Ettől függetlenül én szerintem maradok inkább az mp3-nál :)

    Én egyébként videókat Super -el szoktam konvertálni, 3gp -be, aac-s hangal, és nagyon jó minőségben marad a hang (k750i telefonom van).


    Wikipediáról idézet:
    AAC’s improvements over MP3

    AAC was designed to fix many of the serious performance flaws in the MP3 format (which was specified in MPEG-1 and MPEG-2) by the ISO/IEC in 11172-3 and 13818-3.

    Improvements include:

    * More sample frequencies (from 8 kHz to 96 kHz) than MP3 (16 kHz to 48 kHz)
    * Up to 48 channels (MP3 supports up to two channels in MPEG-1 mode and up to 5.1 channels in MPEG-2 mode)
    * Arbitrary bit-rates and variable frame length. Standardized constant bit rate with bit reservoir.
    * Higher efficiency and simpler filterbank (rather than MP3's hybrid coding, AAC uses a pure MDCT)
    * Higher coding efficiency for stationary signals (AAC uses a blocksize of 1024 samples, allowing more efficient coding than MP3's 576 sample blocks)
    * Higher coding accuracy for transient signals (AAC uses a blocksize of 128 samples, allowing more accurate coding than MP3's 192 sample blocks)
    * Can use Kaiser-Bessel derived window function to eliminate spectral leakage at the expense of widening the main lobe
    * Much better handling of audio frequencies above 16 kHz
    * More flexible joint stereo (separate for every scale band)
    * Adds additional modules (tools) to increase compression efficiency: TNS, Backwards Prediction, PNS etc... These modules can be combined to constitute different encoding profiles.

    Overall, the AAC format allows developers more flexibility to design codecs than MP3 does, and corrects many of the unfortunate design choices made in the original MPEG 1 audio specification. This increased flexibility often leads to more concurrent encoding strategies and, as a result, to more efficient compression. However in terms of whether AAC is better than MP3, the advantages of AAC are not entirely decisive, and the MP3 specification, while outdated, has proven surprisingly robust in spite of considerable flaws. AAC and HE-AAC are universally accepted as better than MP3 at low bitrates (typically less than 128 kbit/s). This is especially true at very low bitrates where the superior stereo coding, pure MDCT, and more optimal transform window sizes leave MP3 unable to compete. However, as bitrate increases, the efficiency of an audio format becomes less important relative to the efficiency of the encoder's implementation, and the intrinsic advantage AAC holds over MP3 no longer dominates audio quality.
  • shrike7973
    #17
    Számomra a megoldást ez jelentette:
    cikk
  • shrike7973
    #16
    foobaral nem lehet konvertálni, csak közvetitve..
  • king13
    #15
    foobarral szoktam konvertálni.
  • shrike7973
    #14
    Hogyan konvertálgatsz?
  • king13
    #13
    Nekem P1 alapból simán játsza az AAC-t tökéletes minőségben (ez pl K750nél nem volt így előtte, lejátszotta de a minőség rossz volt), így én biztosan az AAC-t választanám, nekem még nevetséges 28kbitnél is tűrhető volt a hangminőség, legalábbis arra mindenképpen jó, ha az ember úton van és zenét akar hallgatni, itthon azért ha lehet ennél egy fokkal jobb minőséget választok :P
  • shrike7973
    #12
    Sony Ericsson k800i.. van hozzá media manager 1.2 meg pc suite 3.2..
    Ezekkel megoldható? Nem lesz rosszabb a minőség?
  • Petka
    #11
    Ha nokia teló, akkor arra ott a pc suite
  • shrike7973
    #10
    Ez csak elméletileg áll fenn vagy gyakorlatilag is észrvehető a hangminőségi különbség? (mp3-> aac konvert)
  • Sanyix
    #9
    veszteségest veszteségesbe konvertálni kokság, szarabb lesz a minősége mint volt. viszont veszteségmentes forrásból egyértelmű hogy az aac jobb, de az ogg vorbis még jobb, és azt nem csak ájpod támogatja.
  • matyi0323
    #8
    pontosan nem tudom ,mert régen dolgoztam vele ilyen cuccot:D de van benne olyan rész valahol , hogy converting.. legalábbis a 7-ben már van!!
  • shrike7973
    #7
    Még valami, neroval hogy lehet konvertálni?:D
  • shrike7973
    #6
    ps.: elolvastam a wikipediát, ugy tünik az aac minden tekintetben jobb mint az mp3... kösz mindent.
  • shrike7973
    #5
    Értem, csak a telóban 2 gigás kari van, ez megtelelt, és gondoltam ha átrakok mindent aac ba akkor az egész fele annyit foglalna és tudnék még pakolni fel számokat..
    Szóval akkor a hangminőség, hangzásvilág egyáltalán nem változik? Hátrány egyáltalán nincs?
  • Zoli007
    #4
    Támogatottság: MP3
    Hangminőség: AAC
    Az AAC, mint ahogy már te is írtad, durván feleannyi bitrateből kigazdálkodja ugyanazt a hangminőséget. Én személy szerint biztosan nem konvertálnám át a meglévő MP3 albumaimat, csak azért hogy kevesebbet foglaljanak, de hát ez is csak preferencia kérdése. Egyébként pedig ajánlom áttanulmányozni a wikipedia idevágó részeit a többi detailról.
  • 5c0rp330n
    #3
    elvileg az AAC fejlettebb, ugyanakkora bitrátán jelentősen jobban szól, mint az MP3.
  • matyi0323
    #2
    Hello! Én csak annyit tudok mondani, hogy telefonra szerintem bőven elég az aac, mert úgysem adja igazán tiszta vissza a hangokat, mint pl egy 5.1-s cucc. Amúgy ahogy pedig mondtad méretben nem mindegy, hogy melyik...Ha pedig rendes cuccon hallgatod akkor egyértelmű , hogy az mp3 a jobb!! Konvertáló proginak a : SUPER- t ajánlom.. vagy pedig a közkedvelt nero-t :D
  • shrike7973
    #1
    Helló!
    Hát témanyitási kérdés adott, telefonos zenehallgatás mellé mp3 vagy aac az ajánlottabb? Ha csak a méreteket nézzük, nyilván aac-ra voksol az ember, mert most tapasztaltam, hogy egy mp3 fájlt átkonvertálva egy vacak ingyen programmal is fele akkora méretű lett.. De a kérdés fennáll.. Milyen áron? Tehát mik a hátrányok? Hangminőség változik? És ha már aac, vki ajánlhatna egy jól bevált konvertálót is.