91
  • cousin333
    Na igen. Az XP-t a kezdeti lelkesedés után úgy használtam, hogy a megjelenési beállításokat maximális teljesítményre raktam. A Vistát viszont eszembe sem jutott Aero-mentes verzióban (Home Basic) megvenni. Főleg, hogy nem volt olyan nagy az árkülönbség.
  • DjDano
    A "csicsáról" annyit: Egy modern opredszernek így kell kinéznie! Minimum. A MS-nál nyilatkozták, hogy jóval több effektet belevihettek volna a dologba, de nem akarták, mert az már zavaró lett volna. A Vista összességében egy letisztult kinézetű rendszer, de egyébként is meg van a lehetőség klasszikus skint beállítani ha valaki "igénytelen".
  • cousin333
    "Nem mindenkinek fizeti anyuka meg apuka a 4 magos rendszereket
    Nem mindenkinek fizeti anyuka meg apuka a 4 giga ramot
    Nem mindenkinek fizeti anyuka meg apuka a 1 giga ramos videókártyát
    Nem mindenkinek fizeti anyuka meg apuka a 1 TB winchestereket"

Nem mindenkinek anyuka vesz a cuccait, vannak ám, akik dolgoznak is... Egy Vista-nak meg BŐVEN elegendő egy 2 magos processzor (~10e), 1-2 GB RAM (5-10e), 1GB-os VGA tuti nem a Vista-hoz kell, még játékokhoz is fölösleges. Mellesleg egy VGA-n nem a RAM a drága, lehet venni alsó kategóriás kártyát is ennyi RAM-al, de akkor inkább már felső-közép kat. 512MB-al... ;)

1TB vinyó? Megint nem vagy józan. Az XP-t először a PIII-ra (600MHz) tettem fel, amiben egy 15GB-os vinyó volt. Ebből az XP megevett 6-800 MB-ot (aztán később többet), ez a teljes merevlemez kb. 22-ed része. Egy Vista megeszik mondjuk legfeljebb 10-12GB-ot. Ez egy, ma már nem egetverő, 320GB-os vinyó 30-ad része... (Tudod, nem kell mindjárt Ultimate verzió, pláne nem kell sírni utána, hogy milyen nagy és mennyi felesleg van benne). Ha a fentieket csak megfelezed is, töredék áron kapsz egy igen jó gépet, amin hasít a Vista (is).

"A legtöbb ember még ma is olyan gépekkel dolgozik amin a vista csak nehezen futna el. És igen, ide tartozik sok olyan is aki csak játszik."

És akkor mi van? Meg kel venned a Vistát? NEM! Akkor meg mi a baj. A többség eleve meg sem veszi, de használja...

A többi szöveg csak a szokásos sírás...
  • cousin333
    "A grafikus felület: az aero parasztvakítás"

Miért is? Szerintem kifejezetten tetszetős és elegáns.

"és ráadásul elmaradott."

Én inkább a "konzervatív" szót használnám, lásd alább...

"Nézz meg más megoldásokat, már oprendszerek alatt."

Hát igen. Aero: fúúúj, csicsa, fúúj nem kell, minek az. Míg mondjuk Compiz/Beryl az űberkirály. Egy az, hogy bő fél éve, amikor feltettem a Vistat (meg persze már korábban is), Aero ment egyből. Ellenben a Compizba sehogy sem sikerült életet vernem. Fél évvel később már Ubuntu alat is ment. Na, AZ aztán csicsa meg parasztvakítás a javából. Tisztára, mintha egy ovis csinálta volna, hogy "én ilyet is tudok, bibibííí". Az esztétikum igen is fontos, és ebben az Aero jobban tetszik nekem, mint mondjuk az Ubuntu, Compiz-el. Utóbbinak olyan "ipari cucc" beütése van. Persze ez csak az én véleményem, ami nem tetszik, az a megnyilvánuló kettős mérce.

Egyébként meg a Vista több szolgáltatással is állja a sebességtesztet az XP-vel szemben. Néha ez, néha az a gyorsabb. De az tuti, hogy a Vista a mai gépeken jobban fut, mint az XP a 2003-asokon.
  • tomcsa4
    Iróniának szánta :)

De komolyan ezeket mondják. DE ne áltassuk magunkat, anno az XP-nél is ez volt. Igaz én a P2-mre is XP-t tettem már. De nyilván nem az ösztöndíjból élőkre gondolnak elsősorban.
  • Chocho
    Na, az ilyeneket kéne jól fejbe rugdosni. Mi az, hogy a terrás HDD-k kora? Jó, oké, tény, hogy ma már nem olyan drágák ezek. De nekünk, átlagembereknek még mindig elérhetetlenek. Nevetséges.
  • cousin333
    Én pont nem erre emlékszem. Hanem arra, hogy a következő Win a Vista alapjaira épül majd, és sokaknak csalódás lesz majd, mert több változást várnak.
  • cousin333
    "Vagy ugyanez mondjuk mobiltelefon, a 7 évvel ezelőttihez képest egy mai telefon kisebb, gyorsabb, többet tud és kevesebbet fogyaszt."

Kisebbnek kisebb, valóban (már amelyik). Gyorsabb volna? Hardveresen biztosan. Meg képes olyasmire, amire a régi nem (pl. videolejátszás). De szoftveresen? Meddig tartott egy 3310-esen megnyitni a Beérkezett üzenetek mappát? 0,5 másodperc. És mennyi ma egy "komoly" gépen? 4-5 mp. Mennyi idő alatt indult el, ha bekapcsoltad? Igen-igen, a régebbi gyorsabb volt!

Kevesebbet fogyaszt? Mihez képest? Ma már mindenki örömtáncot jár, ha a telója elmegy 3-4 napot töltés nélkül. Az enyém, anno egy 3310-es - egy 1600 mAh-s akksival kihúzta 2 hétig kevés használat és állandó készenlét mellett. A mostani a 1300 mAh-val jó, ha elmegy 4 napig hasonló feltételekkel.
  • Myster
    Most nem akarom itt kelteni a feszültséget, de a képek alapján marhára nem úgy néz ki ez az OS, mint aminek egy közös bitje sincs az elődjeivel, ezzel szemben mintha nem ezt ígérték volna, vagy igen?
  • GABOR16
    őőő... és Laptopon mi legyen? :)
  • Mardel
    Win fanakitusok azt mondják majd, hogy ma a terrás HDDK korában ne okozzon gondot az a közel 20 GB, mint ahogy a memóriát is szépen levezették, hogy 8K-t nem nehéz kicsengetni több memért. Egyébként 64 KB meg mindenre elég.
  • mousee
    Link erre mutatott volna elvileg (8-16-128+ Giga RAM)... vicc az, hogy most már nekem se jön be az oldal, pedig előzményekből is megpróbáltam előhívni :)
  • tarBubbles
    A link nem jött be:)

Utána néztem, pfff, ez nagyon "gány". Minél jobb Vista64 annál több memóriát támogat (Home 8, Home Pre 16, Bus/EntUlt 128).
  • Yv@n
    "Csakhogy a ms ezzel nem foglalkozik és mint közismert, igen megvan kötve annak a keze (illetve a pénztárcája megkönnyítve) aki win-re akar fejleszteni."
    Mi ez a bődületes marhaság? Éppen a a WinAPI miatt és a hozzá létező fejlesztő eszközök miatt domináns az MS.

"Több mag kihasználása, meg biztonság: hiába tud több magot kezelni (érdekes módon, mintha xp sem reklamálna több magnál), ha valóban több szálas progik (amik hatékonyan használnák) nincsenek. És megint csak nem kizárólag a fejlesztőknek felróható okokból, ismerve a ms hozzáállását a fejlesztésekhez."
    He? Megint mi a frász köze MS-nek ahhoz, hogy egy fejlesztő nem tud több szálú algoritmust írni, vagy hogy egy adott feladat bizonyos esetben egyáltalán nem párhuzamosítható?

Lehet én nem értem mit akarsz, és nem erre gondoltál, de akkor mire?

A Win tényleges hibája a side by side version kezelés, ami egész egyszerűen szánalmas. Egy frissen telepített 64bites, SP1-el megfejelt Vista ultimate alatt a WinSxS mappa 9GB-ra rúg, és semmilyen lehetőséged nincs a pucolására, ahogy pedig az idő múlik egyre csak dagad. Na erre szüljenek megoldást, meg arra, hogy a recommended free space install közben talán ne 28GB legyen már, mert hejj már mifaszez?
  • mousee
    Határeset, 64biten kicsit másképpen van a dolog. Ott limitálva van a maximális memória (legalábbis amit fel tud használni a rendszer). Link
  • tarBubbles
    Ahány bites vista/xp annyi ramot:)
    32 bites 2^32 elméletileg 4giga
    64 bites 2^64 elméletileg 16.8 millio terabyte-ot
    De ezek a valóságban kevesebbek:)
  • Polemius
    A kernelnek a user szemszögéből nem sok jelentősége van (mellesleg a kernel sem új igazából a vistában), mert nem azzal találja magát szemben. Az, hogy bizonyos hw-ek újraindíthatóak az meg a foltozás kategória, mert nem lenne jelentősége, ha nem lennének problémák a hw kezelésével. (A user meg eddig is tudta ki-be dugdosni az usb kütyüjét és hasonlókat, az ő szemszögéből ez nem előrelépés).

A grafikus felület: az aero parasztvakítás és ráadásul elmaradott. Nézz meg más megoldásokat, már oprendszerek alatt. A gyorsítás kihasználásának lenne értelme, ha ténylegesen ki is használnák épeszű módon. Csakhogy a ms ezzel nem foglalkozik és mint közismert, igen megvan kötve annak a keze (illetve a pénztárcája megkönnyítve) aki win-re akar fejleszteni.

Több mag kihasználása, meg biztonság: hiába tud több magot kezelni (érdekes módon, mintha xp sem reklamálna több magnál), ha valóban több szálas progik (amik hatékonyan használnák) nincsenek. És megint csak nem kizárólag a fejlesztőknek felróható okokból, ismerve a ms hozzáállását a fejlesztésekhez.
    A biztonság hangoztatása megint csak parasztvakítás, mint az már többször kiderült a megjelenése előtt. Lásd a usereket idegesítő, rosszul megoldott UAC amit kikapcsolnak, vagy az ominózus ie buktát (hogy is volt az a sanboxos, jajdebiztonságos böngészéssel vista alatt?).

Memória/prefetch. Foltozás. A hatalmas mennyiségű prefetchelt adathalmaz hivatott kompenzálni az egyébként botrányosan lassú lemezkezelést. (Mellesleg a prefetch adott esetben lehet, hogy éppen rontja a teljesítményt.)
    Mellesleg, ha már memória: melyik vista mennyi ramot képes kezelni?
  • BCS pixel
    A windows optimalizálatlan multi szörnyeteges program halmazok egymásra dobálása. Számtalan programnál láthatjuk, hogy egyre többet tud, mégis egyre gyorsabb és még kevesebb memóriát is fogyaszt. Sajnos a tisztogatás nagyon nagy költségekkel járna és mint tudjuk a multik a radikális profit növekedést szeretik, nem a csökkentés.
  • Chocho
    Azért nem kell túldramatizálni a dolgot. A Vista is csak egy termék, a 7 sem lesz több. Ha kell, megveszed, ha nem, hát nem. Jelenleg nekem is XP-m van, elvagyok vele, mint a befőtt.

Abban viszont igazat adok, hogy a Vista nem sok újdonsággal szolgál, s mint ilyen, nem jó termék. A 7 még hozhat meglepetéseket. Várjuk ki a végét. :)
  • tarBubbles
    Nem mindenkinek fizeti anyuka meg apuka a 4 magos rendszereket
    Nem mindenkinek fizeti anyuka meg apuka a 4 giga ramot
    Nem mindenkinek fizeti anyuka meg apuka a 1 giga ramos videókártyát
    Nem mindenkinek fizeti anyuka meg apuka a 1 TB winchestereket

A legtöbb ember még ma is olyan gépekkel dolgozik amin a vista csak nehezen futna el. És igen, ide tartozik sok olyan is aki csak játszik. Én is jétszom, de elég kevés mai játékkal (rém gyengék). A vista mégis miért rossz? Tegyél fel egy mai gyenge gépre vistát és linuxot. Pl 512Mbyte rammal. Linux alatt kb. nem fogod hallani a winchester hangját:)

Mégis miben hoz újat egy átlag felhasználónak a vista? Lényegében semmit?
    Használtam vistát! Pl. az UAC igen is jó! De nehogy már egy oprendszer egye meg a gépem erőforrásait! Vannak a vistában jó dolgok, ez tény, de inkább a megvalósítással vannak gondok... Szóval egy operációs rendszernek ne a legújabb hardvere legyen már szüksége.
    Ja igen, redeti xp-m van amit nLite-al megbuheráltam. Ha feltelepítem nem rak fel se paintot, se wordot, se háttérképket, se témákat, se semmi felesleget.
    Kevés a vistában a lényegi újítás, szerintem.
  • Chocho
    Vótmá.

Amúgy kíváncsian várom. Mint egyszerű felhasználó, meg voltam elégedve a Vista-val is (csak a gépem nem bírta el anno, mert elég gyenge).
  • BIZ0906
    AWin7-nél leheg de a Vistánál már azt sem fogják meg várni szerencsére.
  • tomcsa4
    Na meg ez a már csak két évet kell kihúzni szöveg. Akkor ne is várd a Win7-et, mivel ahhoz képest csak 3-4 évet kell várni és jön a kövi.

4 magos rendszerekkel az XP-nek már komoly gondjai vannak. Levesbe megy az egész, képtelen normálisan kezelni (de ez érthető is, az XP 7, azaz hetes éve van a piacon).
  • tomcsa4
    Aki azt a telefonos példát mondta: miért van az, hogy az OS a telefonokon is növekszik? Talán szoftvert szoftverrel kellene összevetni és a HW-t a HW-el. Ha már elképesztően okosat szeretnénk mondani.

Ja és igen a Vistának hiába nagyobb a gépigénye, ha energiatakarékosabb. Milyen újításokat hozott? Sokkal gyorsabb USB kezelés, mely mai világban ugye alap. Akkor a többmagos rendszereket tisztességesen kihasználja, míg az XP csak szerencsétlenkedik. Vessétek csak össze, ne a netről éljetek kérem!
  • lck #27
    Az UAC használatának egyébként van egy teljesen korrekt és nem zavaró módja. Mindenkinek javaslom aki nem akarja látni a sok üzenet, de mégsem szeretné kikapcsolni:
    UAC is meg nem is.
  • Gregorius
    Ezzel meg csak az a baj, hogy ugyanannak a biztonságnak a fenntartásával önkéntelenül is növelni kell az erőforrásigényt, hiszen ha jobb hardware-ek jönnek ki, akkor a támadás is sokkal egyszerűbb lesz, amihez növelni kell a védekezést is. Ez memóriába kerül többek között.

De ha már a példálózásnál tartunk, akkor ez olyan, mintha örülnél magadnak, hogy a Polski Fiatod kevesebbet fogyaszt és gyorsabban megy mint a páncélozott Hummer. De nem lennék a helyedben egy frontális ütközésnél.
  • codylcran
    Nem, az átlag felhasználó nem fogja kilőni az UAC-ot. Tudom ,hogy kell ,taknyos korom óta használok gépet, megjártam a DOSt is, mégsem nyomom ki az UACot. Mert megvéd és ez bizonyított. Barátnőm gépe egy régebbi athlon xp, 1 giga rammal. Aerot sem tud használni, mert egy 9200 se radeonja van csak. Nem is igazán ért a gépekhez, az a fajta aki benyomja netezik, ír egy doksit, filmet néz és azt mondta a büdös életbe nem térne vissza xpre. Én felraktam a notimra az XP-t is. Ez egy core 2 duos hp 6720s . A Vista ezerszer jobban fut rajta és tovább bírta az aksi aeroval mint az xp minden féle csicsa nélkül.
  • waterman
    nem értetted meg amit assdf #15-ben sugallni próbált. akkor kicsit máshogy: valószínűleg egy mai telefon sokkal gyorsabb chippel van szerelve, mint egy 2110-es nokia, de ehhez képest többet is nyújt. az új autó is kipengeted érte a lóvét és _egyértelműen_ többet nyújt a pénzedért. a vistával sok embernek az a gondja, hogy a pénzedért nem nyújt látványosan többet. az xp is tud úgy kinézni, az UAC-t az átlag felhasználó kilövi, egy kicsit javítgattak a hálózatkezelésen és a 20gigányi c: szűkös neki. nem az volt a gond, hogy jaj bővíteni kell a gépet tulajdonképpen minden fronton, hanem az, hogy ezért nem kapsz igazándiból érezhetően _többet_, mint pl amikor a 2es golfot lecseréled egy passat-ra.. és amikor a 3-4 éves gépeden elmászkált az xp, aztán megveszed a vistát és hogy ugyanúgy tudj vele dolgozni még lecseréled a teljes gépedet, akkor a fórumos hangok megszólalnak. és nem zörög a haraszt, ha nem rázzák alapon, van benne igazság. kijön a win7, még 2 gigával dundibb, még pár izét hozzácsapnak és lehet ugyanolyan lesz, mint a vista.
    inkább koncentrálnának a midori-ra. hátha az tényleg valami más lesz.
  • shaq
    ezt a kisebb motorral jobban megy az autó-ra írtam, természetesen énsem gondoltam komolyan jóember:)
  • shaq
    újítások: ASLR, UAC, patchguard, Bitlocker, MIC, új tűzfal, DEP,
    Readyboost, Superfetch, Indexelésen alapuló keresés,
    WMP11, IE7, energiagazdálkodás fejlesztése, szülői felügyelet, media center,
    árnyékmásolatok, backup and restore center, meeting space stb stb
    ha a parasztvakításnál az aerora gondolsz, akkor igen, azis!
  • fourgee
    "De könyőrgöm minek 10e-ket kidobni egy (sz*r) rendszerre mikor csak két évet kell kihúzni az XP-vel és ami a mai napig megállja a helyét?"

Mindenki ezzel a szöveggel jön :). Ha van egy régi géped, amin nem fut jól, és meg vagy elégedve az XP-vel, akkor miért kellene váltanod? Tudom, most divat a Vista fikázása, ahogy az XP fikázása is divat volt a megjelenése után, akkor jöttek a szövegek, hogy "minek 98-ról váltani, jó az". Nekem a notebookomat Vista-val adták, gyors, "dinamikusabbnak tűnik mint az XP" az asztali gépemen, az eltelt X hónapban a feltelepítgetett programok hatására nem lassult annyit mint amennyit az XP szokott ilyen esetben. Ja, és egyszer sem fagyott! A vicces az, hogy egy csomó pénzt beleöltem az asztali gépembe, jó minőségű alkatrészekből raktam össze hogy ne legyen gond vele, ennek ellenére volt jó párszor kékhalál...

Két embert nem értek. Az egyik aki azon gondolkodik hogy miért kellene váltania ha jó neki az XP, a másik meg az, aki megveszi az új notebookot, amihez már nincsenek XP driverek, vagy csak mindenféle kétes eredetű, azzal kezdi hogy leszedi róla a gépéhez finomhangolt Vista-t, rá az illegális XP-t, aztán nem érti hogy miért van fagyás, meg ez nem működik, meg az nem működik...
  • HöfEE
    Logikus gondolkodás teljes hiányát mutatod. Attól, hogy kiveszek 1 "kis ramot" még teoretikusan sem fog gyorsabban menni semmi. Itt nem a memória méretén volt a hangsúly hanem az optimalizáción jóember! Olvasd vissza a kommentet amire reagáltál.
  • codylcran
    Pl. Kompartmentizált kernel, alias Minwin ill. alias server core - mert ez van a vistában is - user szintű driver framework, ezért leállítás nélkül újraindíthatók bizonyos hardverek, ez eddig xp alatt BSOD-t adott.
    A csicsa, amire mindenki azt hiszi, hogy csak csicsa, az egy teljes felhasználható grafikus felület , amihez megvannak az APIk, a fejlesztőkenk csak írni kéne végre WPF-re és lehetne minden olyan dinamikus, mint az OS X -es aqua alatt. Biztonságosabb és natívan kihasználja a több magot. Az XP NEM MIELŐTT VKI AZT MONDANÁ. A ramról meg csak annyit, hogy azért mert azt írja, hogy 2- ből 1.5 gigát megeszik az nem azért van mert az os használja, hanem mert prefetchelte a progikat. Jah és az XP 8 éves lesz. 8 éve milyen gépek voltak? Mennyi rammal? Ma 8000 ft 2 giga ddr 2. Senkinek ne sírjon a szája. Akl ennyit nem tud kiadni, annak nem kell Vista és a legújabb technológia. Ennyi.
  • Polemius
    Aki szerint nem elavult, kérem sorolja fel a főbb előrelépéseket az xp-hez képest.

(Előre tudom: ezek leginkább parasztvakítás jellegűek lesznek, illetve az elcseszett dolgokat hivatottak helyrepofozni/elfedni.)
  • shaq
    akkor miért nem veszünk ki pár évente egykis memóriát a gépünkből? elvileg gyorsulnia kéne a rendszernek?!
    amugy 512 a minimum a vistának, kb 3-4 éve nem nagyon adnak kevesebbet egy számítógéphez! aki játszani akar, annak meg a játékok miatt valószínűleg még több van!amugy aránylag az xpnek is ilyesmi volt az igénye az akkori gépekhez képest mint most a vistának
  • qwas
    Szívenmből szóltál. Pont ugyanezt akartam leírni de megelőztél. Annyit fűznék még hozzá hogy a kocsiját sem 2-3 évente cserélgeti az ember sem a mobilját. Amikor tönkremegy akkor vesz az ember újat és nem azért mert rá van kényszerítve a dolgozó.
  • assdf
    "Az Vista nem elavult. ellentétben az XP-vel amiről sokan nem kívánnak még mindig váltani, az erőforrásigény meg egy tömény baromság... Természetesen az XP-hez képest növekedett az igénye, de könyörgöm 5 évvel későbbi progiról beszélünk. Ehhez képest kb 500 megával igényel több memóriát a kényelmes futáshoz"

Ezzel csak az a baj, hogyha megnézel egy mai autót meg egy 7 éveset (xp nem 5 éves), akkor azt látod hogy kisebb motorral is jobban megy mint a régi és kevesebbet is fogyaszt.
    Vagy ugyanez mondjuk mobiltelefon, a 7 évvel ezelőttihez képest egy mai telefon kisebb, gyorsabb, többet tud és kevesebbet fogyaszt.
    stb stb sorolhatnák még egy rakás terméket.
    És hogy mi az oka? Nos egyszerü. Ezen termékek előállítói megtanulták kihasználni maximális mértékben az erőforrásokat. Na ez az amire a microsoft képtelen.
    Minek optimalizáljuk a kódót majd vesz a user 2-3x annyi ramot meg 2-3x akkora merevlemezt....
    A hozzáállásal van a baj, és ezt nem lehet kimosdatni sehogy sem.
  • Mardel
  • Timbu
    Azért mert a Win7-nél is bele fog telni a megjelenés után 1-2 évbe, hogy használható legyen. Ahogy az XP-nél is időre volt szükség, hogy kiforrjon, csak ezt már mindenki elfelejtette.
  • Amcir
    és minek pénzt kiadni egy os-re ott a Linux