5
-
szombi #5 Én világéletemben mindig M$ windózt használtam, és máig IE-zek is Opera mellett.
Első igazi linuxos élményem az Ubuntu 8.0.4 volt, egyszerűen ledöbbentem hogy
ELSŐ PRÓBÁRA milyen könnyedén megy minden, ráadásul mindezt INGYEN adják.
Lehet hogy a driverek felrakása nehézkes lett volna, de az új alaplapomon mindent szó nélkül felismert.
A filmekhez azonnal töltötte a kodekeket a netről. Még MSN is volt rá.
A Firefox 3 már ,,csak'' ajándék volt az egész mellé.
Nem ismerem az OpenOffice-t, és én továbbra is M$-dolgokat fogok használni,
de jogosnak tartom hogy ahol nincs szükség M$-re, ott megteszi a Linux is.
Pl. Zsuzsi néni, aki éjjel-nappal pötyög, doksikat néz át, szerkszt,
lement, töröl, böngészőben dolgozik, telefonál, stb. Neki tuti nem kell M$.
A 7000 fős minisztériumi dolgozók fele pedig ilyen!!!!!!!!!!!!!!
Ami visszatartja a felelős emberkéket az OpenSource felől(rangsorolva):
- 1. ismeretek hiánya; amit nem ismer, attól inkább fél
- 2. az évtizedeken át jól bevált(bár drága) M$ az egyetlen referencia
- 3. a szoftvereknek, csomagoknak más a neve, máshol vannak a menük, stb.
az átállás és átképzés nem fél napos csúszást jelent, egyszerre több ezer
dolgozó esetében pedig lehetetlen megoldani, csak fokozatosan.
- 4. nem látszódik, hogy mi lehet az átmenet M$ és Linux között, az átállás időszakában.
Értelemszerű, hogy a dokumentumok átjárhatósága M$<->OpenOffice között prioritást élvez.
Linux alatt pedig szinte mindenre van megfelelő szoftver, csak meg kell találni, tesztelni, beállítani, tanítani, stb.
- 5. hát igen, utolsó helyre a CSÚSZÓPÉNZT tettem mint akadályozó eszközt,
mert hát a 25 milliárdnál kevesebbért is öltek már meg embert.. -
Vardar #4 Államilag támogatott UHU Linux. Fasza.
A legnormálisabb intézmények azok amik a többiek körmére néznek.:D Hajrá GVH! -
#3 Jah, pedig az megfelelő megoldás, hogy linux+firefox+open office... A legnagyobb gond az, hogy a hardverekkel sok a gond linux alatt, az nem működik, hogy berakom a cdt, elindul a linuxos telepítő, nyomkodom a tovább gombot, aztán fenn is van a driver, illetve ha működik is, a hardvergyártók nem így csinálják meg, illetve a programok esetében sem, mert manapság sok gépet, hogy olcsóbb legyen alapból linuxal adnak, aztán a felhasználó nem tud programot telepíteni, pedig szivesen használná, de inkább felrak egy windowst... -
#2 > A Fővárosi Bíróság a következő tárgyalását 2008. szeptember 1-én tartja a Microsoft ügyben.
Es nehany honap alatt szep lassan elsikamikaljak... -
ozric #1 Szerintem mélyebb a probléma annál, aminek látszik. Sajnos nagyon elterjedt IT "stratégia" a gondolkodás nélküli Microsoft termék választás, és az azt követő 'mire tudjuk használni, mire van elég pénz a licenc vásárláson kívül' lépés. Ezt a mentalitást tükrözi a pályázati kiírás is, amit a GVH kifogásol. A helyes, elvárható módszer az lenne, ha több IT szolgáltatásra lenne bontva a tender, és a pályázóra bíznák hogy hogyan és mivel kívánja megvalósítani. De ehhez többet kellene megváltoztatni mint amire a bíróságon képesek, nem lehet határozatokkal senkit sem rákényszeríteni, hogy máshogy gondolkozzanak.
Mellesleg abszurd dolognak tartom, hogy a legtöbb állami vezető csak a Microsoft Office-t ismeri és használja, miközben nagyon sok bíróság OpenOffice-t használ. Mit fognak tenni a KSZF ügyvédei, elfogultságra fognak hivatkozni emiatt???