51
-
dez #51 Ismert jelenség.
"For now, let's turn our attention back to the SB750. This is actually a new chip, but apart from ACC, we're looking at the same core logic as the SB700, which is essentially a die-shrunk SB600. Unfortunately, AMD's longstanding issues with AHCI Serial ATA controller configurations persist in the SB750, all but forcing users to run the south bridge in plain old IDE mode. That's not the end of the world, but IDE mode doesn't support Serial ATA perks like hot swapping and Native Command Queuing." link
(PH!-s cikkekben is elmegették már, bár most nem találom.) -
#50 ezekben 100%-ban biztos vagyok :) AHCI módban nincs SMART az sb700al :(
viszont nlite-al 2 perc alatt megvolt az AHCI-re is telepedő slipstreamelt xp telepitő, szépen fel is ment, végül mégül meg az AHCI egyetlen előnyét sem tudom használni. fuck AMD.
jah és a céges D830as is minden gond nélkül megy ahci modban xpvel :)
-
Yv@n #49 Lemaradtál annak a hozzászólásnak az első mondatáról amire válaszoltál? :)
XP gyári install nem tartalmaz, és már valószínű soha nem is fog tartalmazni AHCI karakteres módú drivert.(mégis mi a francnak tenné, leépíteni akarják az xp-t nem tovább pofozgatni) Az ilyen notebookokhoz _amennyiben_ a gyártó ad Xp támogatást, tehát kapható elő vagy utólag telepítendő xp-vel, úgy kapsz hozzá olyan win installt, amibe ők már beleépítették az AHCI karaktees módú drivert(vagy megoldják más módszerrel). Hogy ez winyón lévő szervíz particiós öntelepítő win, vagy külön cd-n lévő az már mindegy, nem tudom most melyik gyártónál ez épp hol tart, az Acer az előbbi megoldást alkalmazza.
Az kérdés persze, hogy a vista business-el szállított gépre, amire a gyártó nem szán xp-t és ezáltal driver supportot sem kínál hozzá, mi a francnak akar valaki xp-t erőltetni. Illetve ha nem megy, akkor miért csodálkozol rajta akár egy percig is.
Nekem eddig mindenesetre sosem okozot tíz percesnél hosszabb kitérőt egy ahci driver slipstream, amivel aztán gond nélkül ment a win install. -
lapaleves #48 majd ha a dell d830-at fel lehet ahcival telepíteni integrált driveres winnel, akkor elhiszem, hogy van támogatás. azóta lehet, hogy megoldották, mikor próbáltam sehogyse ment, bsod-t kaptam vagy még asse. és volt időm próbálkozni, mert ris/wds alatt hekkeltem, nem írogattam dvd-t minden csere után... -
lapaleves #47 ezekben mennyire vagy biztos? én nem próbáltam, de a biosban van smart ki/be kapcsoló.
egyébként valamiért szar a driver, integrálva nem hajlandó telepkedni ahci módban, csak floppival és trükközve. arcomat kapartam. az meg pláne gány, hogy pont az esata csati módja függ a többitől, véletlenül se tudd ahciban hajtani ha az első négy csatoló nem ahcin van. oprendszer költöztetés kizárva. -
lapaleves #46 nemtom hová kell kötni, szerintem a lemez tetején nézd meg. a wd oldalán nem volt matricás fotó, de itt listázza (uccsó előtti sor). -
Aspirin #45 Biztosan azért mert nincsenek töredezésmentesítve, túl új az ata és ócska a sata vinyó, meg aztán a nanosecundumokat emberi léptékkel nem igazán lehet érzékelhetővé tenni. Tessék nagy állománzokat, legalább 10-15 gigás dv filmeket tenni-venni, akkor már érezhető lesz itt-ott egy perc. -
#44 Nekem van 1 Sata-s, meg egy ata -s vinyó is a gépemben. Nem nagyon veszek észre sebességbeli különbséget, másoláskor sem... -
#43 Stripe-oljatok össze 5-6 dinamikus partíciót WinXP alatt (persze külön-külön HDD-król és az elejükről mindig, mert a HDD-k elejükön gyorsabbak) és meg fogtok lepődni, hogy milyen teljesítményeket kaptok pl. folyamatos másolásnál. Nagyon faja és még RAID kari sem kell hozzá. Igaz 2 RAID kari is jó eredményt hoz. -
eax #42 InfiniBand-nek hivjak, csak az vele a gond, hogy csak a kabel tobbe kerulne, mint a PC-d mindennel egyutt. -
#41 egyre több helyen olvasom, h az NCQ inkább csak ront a sebességen tipikus otthoni winyohasználat esetén :)
emellett az általam választott gyártó (AMD780G/sb700) driverei AHCI módban SEM képesek hot-plugra, de még a SMART sem olvasható ki a rájukkötött winyokról :(
... viszont legalább már láttam 70-80mb/s sebességet tartós másolás esetén (sata2 samu250g -> sata2 samu640g), tehát van azért gyorsulás. plusz a 640esemen a winyon belüli másolgatás is megy stabilan 30-35mb/s-el, ami brutál javulás a korábbi 10-15mb/s hez képest (amit a 250esemen tapasztaltam) -
#40 Amúgy meg nem árt, hogyha támogatja az adott winyó a sata 2/3-ta. Mivel, a mostani winyókban van cache, ezért az olvasási-írási sebességnél gyorsabban is ki tudja szolgálni az adatokat (és befogadni) a gyorstár segítségével. :-) -
roliika #39 Prog.hu-t is nem? Mintha derengene a neved. :) -
duke #34 Igaz,hogy a kapacitas es a sebeseg nem aranyosan novekszik,de szerintem meg igy sem rossz,az a lenyeg hogy aze no a sebeseg is.Az hogy kapacitas jobban az pedig csak egy raadas,ugyse nagyon van szukseg a 750-1000 gigas kapacitasra.1000 gigas vinyot kell venni,megformatalni belole az elso 300 gigat es akkor van egy 300 gigas kb 90 mb/s atlag sebesegu vinyonk,ami szerintem nem rossz. -
Aspirin #32 Áruld már el hova kell tenni, én is be szeretnék kötni egy wd6400aaks-t egy régebbi albatron via chipsetes (km400/vt8237r) lapba, van rajta sata1, de sehogy se látja... Én meg a wd oldalán nem találom :(( -
shabba #30 Én ugyanezt írtam le. :) A lényeg az hogy míg pl. egy 166GB-os vagy egy 334GB-os tányérra rendelkező vinyó esetén a lemeztányér adatsűrűsége a duplájára nőt, ezzel lineárisan duplózott a kapacitása. De a olvasási sebességére ilyen(lineáris növekedést produkáló) hatást ez az adatsűrűség növekedés nem gyakorol.
Ha egy 166GB-os tányérra rendelkező winyót lineárisan végigolvasol akkor pl. a Samsung T166-os esetén ~66MB/s körüli átlagsebeség jön ki. Ha egy 334GB-os SP1-es olvasol végig lineárisan akkor az átlagsebesség úgy ~78MB/s. A növekedés mértéke messze nem lináris, hanem csak 18%-os mértékű. De egy általános merevlemez használatot szimuláló bechmark esetén ez a külünbség már csak 9%-ra olvad, hisz gyakorlati használat során ritka a folyamatos szekvenciális lemezelérés. A fej pozícionálásának ideje pedig nem igazán gyorsul ami visszaveti az általános teljesítmény. Szóval alkalmazás típustól függően 10-20%-nál nagyobb arányú gyorsulást nem igazán lehet elérni, ami messze nincs lineáris arányban a lemeztányér kapacitásának duplázódásával.
Hosszútávon szemlélve ezt a folyamat elég lehangoló eredményt szül. Ha az ember visszatekint arra hogy mondjuk az elmúlt egy évtized alatt hányszorosára nőtt a merevlemezek kapacitása és ezzel párhuzamosan hogy nőtt a sebességük, akkor elég látványos lesz a két növekedés közötti differencia. És ezen a jővőben sem lehet igazán változtatni, ez a technológia sajátosságaiból ered.
Az SSD jellegű adattárak eseténben viszont ez a két arány egészen máshogy alakul, ott a sebesség is igen jól növelhető a kapacitás arányában. A flash alapú SSD-knél pár éven belül realizálódhat egy a HDD-nél egy nagyságrenddel nagyobb adatátviteli sebesség. Későbbiekben más technológiákat alkalmazó SSD-nél, pl. flash helyett p-ram ez a sebesség még tovább fokozható, akár 2-3 nagyságrenddel magasabb értékre. -
#28 Jó, hogy ilyen pontosak ezek a cikkek... -
duke #27 "A lemeztányérok adatsűrűségének növelése pedig csak a kapacitást növeli lineárisa, az adatátviteli sebességre nincs is hatással. "
helyesen: az adatátviteli sebességre nincs ilyen hatással.
Helyesebben az adatsurusegnek van hatasa az atviteli sebesegre.Minnel nagyobb az adatsuruseg annal nagyobb a sebeseg.A 334 GB-os lemezeket hasznalo 750-1000 GB-os samsung vinyok ezert tudnak 110-120 mb/s-al olvasni. -
2504 #26 A jó öreg ATA-nál nincs is jobb:D -
Yv@n #25 A hivatalosan alatt azt érted, hogy a nyers sp2-es installer sem viszi gyárilag?
Azok az úgynevezett turkált driverek a hivatalos gyártó által adott whql-es driverek...
Gondolom az, hogy minden chipsethez megvan pár éve az AHCI driver nem zavar, mint ahogy az sem, hogy a legtöbb sata2 winyóval szállított notebookra pl. nem tudsz nem ahci driveres wint sem telepíteni, mert már a bios-ukban sincs benne az ahci off kapcsoló, annyira default. És nem csak vistás notiknál, hanem az utolsó szériás xp-s gépeknél is már bejött ez a megoldás.
"No meg akinek nem ICH9"
Letölti a saját gyártója honlapjáról a megfelelő drivert :) Ha meg a saját gyártója szart gyárt, akkor elgondolkodik, hogy mi a francért azt a gyártót választotta...
Vagy korábbi intel chipsetes lapra gondolsz, ami nem tud sata2-t? Mert akkor épp átbillentünk a "mindegy mi, csak kötözködni lehessen" állapotba. A nyitó gondolatod ugynis az volt, hogy minek kell egy alaplapra sata2, namost ha egy alaplapon nincs is sata2, akkor kiküszöböltük a kezdő felvetést, tehát nem igazán van miről beszélni. :) -
#23 Én mondjuk már a PCI busz sebességébe is ütköztem, meg a vezérlők sebességébe is. RAID0-ákat ha RAID0-zol és így tovább, előbb-utóbb nem tudsz lényegi gyorsulást elérni és ezért máig átkozom az összes rohadék hardware gyártót. :D -
#22 Hivatalosan XP alatt nem támogatott az AHCI az NCQ-val hiába képes rá az alaplap+vinyó.
Vannak ilyen turkált driverek, de kösz nem, sok kékhalálról hallani. No meg akinek nem ICH9 van a lapján az mit csinál?
Vistára meg nem vesz rá egyelőre senki... egyszerűen nincs rá szükségem. -
#21 A végén meg megjegyzed, hogy with SAS.
Hát nem éppen egy elhanyagolható tényező ^^ -
Yv@n #19 "Egyáltalán minek tesznek rá a gyártók SATA 2 vezérlőket a lapokra, ha csúcsvinyókkal sem érjük el a SATA 1 limitet?"
Például azért, mert a SATA2 réze az AHCI, ami nélkül nem tudod kihasználni az NCQ-t? Nem csak a sebességben különböznek ám. -
pistok #17 Próbáltatok már SATA-s raid-ról adatot lementeni? Bőven túlléphető mind a 150, mind a 300.
Nem kell hozzá semmi, csak sok diskből álló tömb...
Épp a napokban láttam ezt a képet... s tök reális...
http://img115.imageshack.us/img115/3529/hdtachareca256mbvc3.jpg
Igaz, ez SATA with SAS... -
#16 Nekem WD RE2 HDD-m van méghozzá RAID 0-ban, de erős izgalmi állapotban is csak 80-86 MB/sec-re képesek.
Igen ám, de a másfél éves alaplapomon SATA 2 vezérlők vannak, vagyis az elméleti sebesség 300 MB/sec lenne. Egyáltalán minek tesznek rá a gyártók SATA 2 vezérlőket a lapokra, ha csúcsvinyókkal sem érjük el a SATA 1 limitet?
SSD? Kinek van arra pénze? Még a nagyobb cégek is inkább megbízható SCSI vinyókat vesznek mirrorban, nem SSD-t 120 GB-ját 100-150 Ft felett ^^ -
lapaleves #14 ez gyártóspecifikus, vagy típusspecifikus? szerintem kompatibilisnek kéne lennie mindnek. elolvastad a júzer manuált? enyémen (wd) jumperelni kellett a sata I módhoz pl. -
#13 Miért ilyen kis ugrásokban (megértem én hogy élni akarnak valamiből)?! Miért nem valami ésszerű ugrás, mondjuk 10GB, vagy valami?! Áhhh... -
#12 Kompatibilitás.....
Minden mindennel kompatibilis, csak SATA I vezérlőre nem lehet kötni egy rakat SATA II vinyót... -
tompka #11 Nekem még a jó bevált ata-133 van :) Eddigi max aszem 40mega/sec egy Maxtorral :) -
shabba #10 "ezért növelhető akármeddig a fordulatszám"
helyesen: ezért nem növelhető akármeddig a fordulatszám
"az adatátviteli sebességre nincs is hatással. "
helyesen: az adatátviteli sebességre nincs ilyen hatással.
De jó lenne már végre egy hsz. editálási lehetőség. -
shabba #9 Azért mert nem csak winyók léteznek a világon, más eszközt is lehet SATA-ra kötni, pl. SSD-ket. Ott pedig még az idén a Intel és Micron is kiad olyan SSD-ket amiknek az olvasási sebesség 250MB/s, ami már erősen közeliti a SATA2 határait. Ráadásul tavaly még 120MB/s volt a leggyorsabb SSD, 2 év meg 60-80MB körül. Ez alapján egy jővőre esedékes SSD modell könnyen elérhet olyan sebességet amihez már kell az SATA3. Nem beszélve arról hogy egy ilyen szabvány életciklusa minimum 3-4 év, szóval az elkövetkezendő 3-4 évben megjelenő SSD-k sebességét kellene tudnia kezelnie. De elég nagy a valószínűsége annak hogy 2010-re az SSD-k már lazán el fogják érni a SATA3 600MB/s-os maximumát, onnantól meg már a csatoló lesz a szűk keresztmetszete a további sebesség növelésnek.
Egyébként 600-800MB/s-os SSD megoldás egy cég már tavaly bemutatott, de az értelemszerűen csak PCIe foglalatba illeszhető megoldásként tudta kínálni, hisz a SATA2 300/s-os csatoló sebessége ahhoz kevés volt.
A winyók sebessége nem igazán növelhető ilyen mértékben, de ezt eddig is tudni lehetett. Ott csak a foldulatszám növelésével lehet jelentősen gyorsítani, de annak meg mechanikai és egyéb korlátai vannak, ezért növelhető akármeddig a fordulatszám. A lemeztányérok adatsűrűségének növelése pedig csak a kapacitást növeli lineárisa, az adatátviteli sebességre nincs is hatással. -
gosub #8 Az adatátviteli sebesség megoszlik az eszközök között amik épp egyszerre használják a sata vezérlőt. Egy sok vinyós, ssd-s rendszernél, pl. szervernél igenis van jelentősége. Ha egy DVD-t 25 megával olvas a gép és azt még ki is kell írni vinyóra valszeg nem elég a 25mega/sec adatátvitel...talán 50 is kell! -
Aspirin #7 Mi a túrósrétesnek!!! Még a sata2-t sem feszegetik a vinyók, ténylegesen még az udma4 (ata133-as) specifikációkat sem képesek túllépni. Először olyan vinyókat kéne csinélni amik minimum 100 mb/s-ra képesek. Minek addig bonyolítani a rendszert???
Gondolom, hogy ezekből lehessen USB3-as, esta2-es és fájervájer nemtomhányas külső megehajtókat rásózni a naív fogyasztóra. -
lapaleves #6 tekintve az ssd párhuzamosíthatóságát szerintem annyira nem persze-persze. amint leesik az ára a konszumer piac óriási pénzeket fog belepumpálni, azt is adják majd ajándékba, mint a pendriveokat. még legalább fél év, mire az első hagyományos lemezeknél elkezdik használni, egy ideig még nem ezzel lesz tele az ssd-k hátulja sajnos. ha megnézed már most a sataII végét kóstolgatja pár slc ssd. -
#5 Akkora baromság, mint ide ide Kenya.
Hol vannak azok a vinyók amik 150 MB/sec-el másolnak? SEHOL!
Még RAID 0 raptor vinyókkal is örülsz ha 100 körül vagy.
Sata 3 rofl! -
Déta #4 Nálam a S-ATA2 sem adja azt a bizonyos 300-as sebesség-feelinget. -
#3 Nyugi, a vinyódtól függ hogy mennyi adattal tud szolgálni. -
#2 "750 MB-ot jelent majd másodpercenként"
Persze-persze. -
#1 De k*rvajó, hogy én még épp, hogy váltottam SATA-ra... lol...